Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Restaurace Tramín: Stůl ozdobil narcis s vyplivnutou žvýkačkou

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jako za starých časů. Tak si host připadá v brněnské restauraci Tramín. Bohužel ne jako za dobrých starých časů. Podnik na náměstí Svobody pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil odborník Ivo Ševčík.

Je to venku. Do Kauflandu už třetího

Prachatice – Přibližně osmdesát pracovních míst nabídla společnost Kaufland lidem 
v Prachaticích a okolí v novém supermarketu
v Krumlovské ulici.

Nemají obchod. Tak jim pečivo vozí

Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.

Nemají obchod. Tak jim pečivo vozí

Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.

Terno Olomouc = největší nabídka od místních výrobců

Mnoho zákazníků dnes dává při nakupování přednost kvalitním potravinám vyrobeným v regionu, ve kterém žijí. Supermarkety Terno, které dlouhodobě spolupracují s regionálními dodavateli, přinášejí zákazníkům největší nabídku od místních výrobců.

Terno Hradec Králové = největší nabídka od místních výrobců

Hradec Králové - Mnoho zákazníků dnes dává při nakupování přednost kvalitním potravinám vyrobeným v regionu, ve kterém žijí. Supermarkety Terno, které dlouhodobě spolupracují s regionálními dodavateli, přinášejí zákazníkům největší nabídku od místních výrobců.

Známe datum, kdy otevře prachatický Kaufland

Prachatice - Zákazníci se mohou těšit na otevření nové prodejny Kaufland v Prachaticích. „První zákazníky přivítáme v sedm hodin ráno," upřesnil exkluzivně pro Prachatický deník Michael Šperl. Přesné datum otevření najdete v zítřejším (sobota 21. června) Prachatickém deníku. 

TripAdvisor: Praha je pro turisty devátým nejlevnějším městem

Cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil svůj každoroční seznam nejdražších a nejlevnějších destinací. Mezi desítku měst, kde prý turisté utratí za služby a jídlo nejméně peněz, se dostala i Praha, která je na deváté příčce. Těsně za ní pak skončila Budapešť.

OBRAZEM: Výstava poradí, jak využívat byliny v kuchyni i lékárně

Znojmo – Ještě ve čtvrtek 19. června mají milovníci čerstvých a voňavých přísad do nejrůznějších jídel možnost zakoupit si bylinky ve vestibulu Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické ve Znojmě. Pořádají tam totiž výstavu Byliny v kuchyni a lékárně.

Rekreanty v Seči potěší farmářské trhy

Seč - Návštěvníci kempů, hotelů, chat a dalších rekreačních nemovitostí v Seči si budou moci stejně jako stálí obyvatelé města nakoupit o letošních letních prázdninách kvalitní české potraviny, ovoce a zeleninu. Zmíněnou příležitost dostanou v rámci několika chystaných farmářských trhů, které se budou konat na sečském náměstí.

Radnice opraví středisko Sever

Šumperk – Šumperská radnice pokračuje v zateplování svých budov. Po základních školách a mateřinkách přichází na řadu společenské středisko Sever v Temenické ulici, dříve nazývané Jitřenka. Kromě zateplení střediska se počítá i s úpravou prostoru mezi střediskem a prodejnou potravin, která nahradila obchod Mountfield. Rekonstrukce zahrnuje také výměnu oken i vybudování bezbariérového vstupu.

Obchodníci budou muset podrobněji informovat o původu potravin

Praha - Obchodníci budou muset podrobněji informovat zákazníky o původu prodávaných potravin. Budou muset také oznamovat, ze kterých pěti zemí dováží nejvíce zboží. Počítá s tím novela zákona o potravinách, kterou dnes schválil Senát. Předloha rozšiřuje také okruh institucí, které budou hlídat restaurace a další stravovací provozy. Novelu, která je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let, nyní dostane k podpisu prezident.

Farmářské trhy: Předpisy loni porušil každý sedmý stánek

Praha – Každý sedmý kontrolovaný stánek na farmářských trzích porušil předpisy. Zjistila to Státní zemědělské a potravinářská inspekce při loňských kontrolách. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení hygienických požadavků, špatné značení potravin a nedodržené chlazení zboží. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Žloutenka omezila chod školky

Chrastava – Případů „nemoci špinavých rukou" na Liberecku přibývá, zvláště na Turnovsku. Podle hygieniků ale nejde o epidemii.

Inspekce stáhla med z Lednice, neprošel kontrolou

Lednice – Ačkoliv je med synonymum pro sladkost, tahle zpráva zanechává spíše hořkou stopu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala medy v maloobchodních prodejnách a na její černé listině se mimo jiné objevila lednická společnost Včelapro zpracovávající med a další včelí produkty.

Potravin roku má kraj osm. Mléčný výrobek letos chybí

Střední Čechy - Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Středočeského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 103 produktů od 36 výrobců.

Tuny závadných ořechů celníci nepustili na trh

Praha - Šestnáct tun zdravotně závadných para ořechů v zásilce adresované z Bolívie pražské firmě zadrželi pražští celníci. O výsledku kontroly ze čtvrtka minulého týdne informovala v úterý Ivana Kurková z Celního úřadu pro hlavní město Prahu.

Contours: Ke cvičení mě dovedly bolesti zad

Hradec Králové - Fitness jen pro ženy – to je Contours v hradecké Dukelské ulici. Monika Khunová na sobě sleduje výsledky cvičení: Cvičit jsem začala v červenci loňského roku, z důvodu pocitu trapnosti ze sebe sama a nízkého sebevědomí.

Lidé se mohou v lékárnách poradit o prevenci rakoviny střeva

Až do neděle se mohou lidé ve zhruba 750 lékárnách poradit o prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. Den lékáren 19. června rozšířila Česká lékárnická komora na celý Týden lékáren, řekl mluvčí komory Aleš Krebs. Akce ve více než čtvrtině všech lékáren v ČR se koná za přispění nadace manželů Havlových VIZE 97, která se věnuje osvětě a prevenci zhoubného onemocnění, jemuž ročně podlehne na 4000 Češek a Čechů.

Největší ekologický problém? Pro Čechy je to hromadění odpadu

Praha – Za největší ekologický problém na planetě považují Češi a Češky hromadění odpadu, znečisťování pitné vody a její nedostatek. Proti loňsku přibylo lidí, kteří vidí jako závažné globální oteplování. Naopak ubylo těch, jimž vadí pěstování geneticky upravených potravin a vyčerpávání zdrojů surovin. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Odpovídalo 1027 lidí nad 15 let.

Čerstvé mléko versus trvanlivé

Češi patří v konzumaci mléka k průměru ve srovnání s obyvateli ostatních evropských zemí. Jeho spotřeba se u nás v posledních letech snižuje, podle údajů společnosti GfK klesla v roce 2013 o 5,32 procenta oproti předchozímu roku.

Zboží z pěti hlavních zemí 
v regálech. Senát nebude proti

Praha – Od příštího roku by mohla začít platit novela potravinářského zákona, podle níž budou muset obchodní řetězce s tržbami nad pět miliard korun uvádět pět hlavních zemí, ze kterých odebírají největší část zboží. V příštích dnech by o novele měl jednat Senát, přičemž senátní výbory jeho schválení doporučily. Ani ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nepředpokládá, že by se novela vrátila do sněmovny.

Mimořádné ocenění pro osm potravin z Litoměřicka

Litoměřicko – Osmičlenná hodnotitelská komise jmenovaná hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem, která zasedla v prostorách výstaviště Zahrada Čech, posuzovala 159 výrobků, jež přihlásilo 43 producentů do soutěže o značku Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče.

Studentka Zuzana Bergmannová uspěla v soutěži Mladý obal

Ústí n. O. - Mezinárodní soutěž Mladý obal (Young Package Competition) je jednou z nejvyšších met studentů středních i vysokých umělecký škol. Její v pořadí už 19. ročník byl nebývale obsazený: o zařazení do prestižního katalogu usilovali účastníci ze 43 zemí, kteří přihlásili hned 742 prací!

V EU loni klesl počet varování před nebezpečnými potravinami

Brusel - Počet varování před nebezpečnými potravinami v Evropské unii se loni snížil. Nejvíce nebezpečných potravin a krmiv nadále přichází do EU z Číny. Evropský systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva RASFF ve své dnešní výroční zprávě uvedl, že loni bylo v rámci systému předáno celkem 3205 původních oznámení, což bylo o 8,8 procenta méně než před rokem.

Co je české jídlo? Obal nemusí vždy napovědět

Praha – Slečna Michaela si pochutnala na jogurtu. Před jeho zakoupením se ale nejprve podívala na etiketu a zaplatit se rozhodla až poté, co zjistila, že byl vyrobený v České republice. Michaela potvrzuje, že stále více spotřebitelů vyhledává produkci domácích výrobců. Je však v Česku vyrobená potravina opravdu česká?

Kuchařky nemohou připravovat jídlo do zásoby

Rokycansko - S nástupem veder se zrovna vyrovnávat neumíme, ale apetit mnozí, zejména děti, neztrácejí. Své o tom vědí kuchaři, kteří horko nehorko se musí pohybovat kolem sálajících trub a sklánět se nad pánvemi či kotli.

Zajíci v krabici? Dvojice vsadila na zdravé potraviny a překvapení

Velké Bílovice – Nové chutě, kvalitní potraviny „s rodokmenem" a hlavně – překvapení. To mají být Zajíci v krabici. Podnikatelský projekt mladé velkobílovické dvojice. Petra Šťastná a Václav Šašvata s ním pronikli i do krajského kola soutěže Rozjezdy roku.

Svátky dřeva pozvou nejen mezi vařečky do kuchyně

Žamberk – Další ročník Svátků dřeva odstartuje v pátek v Žamberku. Až do neděle se můžete těšit na výstavy a ukázky řezbářských prací na téma Dřevo v kuchyni. Nebude chybět ani bohatý doprovodný kulturní program.Dřevo v kuchyni, ač se název může zdát komický, je vlastně nejdůležitější součástí našich domácností. I v těch nejprofesionálněji zařízených restauracích najdete alespoň jeden dřevěný předmět.