Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Krátery u sousedů mají připomenout Verdun

Na mnichovském Marienhofu vzniká nezvyklý „památník". Výtvarník Martin Schmidt tu v rámci pěti projektů dotovaných městem po 10 000 eur na téma 100 let od první světové války zřídil dílo v otevřeném prostoru s názvem „Kráterové pole". Na 300 metrech čtverečních volně přístupné plochy chce Schmidt upomenout na nesčetné krátery, které byly vytvořeny v první světové válce v bitvě u Verdunu.

Šetří se! Děti si samy vyberou jídlo už jen do konce června

Mladá Boleslav - Mateřská školka v Josefodolské ulici v mladoboleslavské Debři ztrácí samostatnost a od 1. července letošního roku se stává součástí Masarykovy základní školy Debř. Co se tím pro víc než čtyři desítky dětí, které sem do dvou tříd docházejí, změní? Především jejich unikátní stravovací návyky.

Lidé v březnu utratili v obchodech o 5,2 procenta více než loni

Praha – Lidé v březnu utratili v obchodech o 5,2 procenta meziročně více. Meziměsíčně tržby maloobchodu reálně klesly o 0,4 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Růst tržeb, který trvá nepřetržitě od loňského listopadu, tentokrát ovlivnily především prodeje motoristického a nepotravinářské­ho zboží.

Férová snídaně bude mít v sobotu v Teplicích premiéru

Teplice - V sobotu 10. května se uskuteční již čtvrtý ročník piknikového happeningu Férová snídaně ve vašem městě. Teplice se k této akci připojí poprvé. Snídaně podporující fair trade a odpovědnou spotřebu proběhne od 10:00 hodin v Zámecké zahradě naproti dřevěnému altánku (v případě deště posnídáme v areálu teplického gymnázia, budova A, vstup zadním vchodem ze dvora ).

Coca-Cola plánuje odstranit spornou látku z některých nápojů

Washington – Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola se chystá do konce roku odstranit kontroverzní přísadu z některých amerických značek nápojů. Jde o bromovaný rostlinný olej (BVO), který se v současnosti vyskytuje v nápojích pro sportovce nebo nápojích s ovocnou příchutí jako Fanta prodávaných v amerických obchodech. V Evropské unii a v Japonsku se BVO jako přídatná látka v potravinách nesmí používat, napsal dnes zpravodajský server BBC.

V Blansku opět posnídají férově. Na farním dvoře

Blansko – Férová snídaně. Podávat se budou dobroty, které návštěvníci happeningu sami připraví z fairtradových potravin a potravin od místních výrobců. „Letos se v Blansku bude férově snídat v sobotu desátého května. Na farním dvoře na Starém Blansku. Akce se koná za každého počasí. K dispozici je zastřešená veranda. Začínáme v deset hodin ráno," uvedla organizátorka Pavlína Komínková.

Inspekce zadržela plesnivé zelí z Číny ještě před distribucí na trh

Brno - Zásilku plesnivého nakládaného zelí z Číny zadržela Státní zemědělská a potravinářská inspekce ještě před distribucí na spotřebitelský trh. Zajistila ji ve skladu Celního úřadu v Praze, a spotřebitelé tak nebyli přímo ohroženi, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Pravý bulharský šopský salát by neměl být přehnaně slaný

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Také v Budějovicích se bude férově snídat

České Budějovice - Hned v několika jihočeských městech se zájemci mohou zúčastnit takzvané Férové snídaně. Akce se uskuteční v sobotu 10. května a jejím smyslem je podpořit férový obchod se zeměmi třetího světa. 
V Českých Budějovicích začne snídaně v 10 hodin na plácku mezi Akademickou knihovnou Jihočeské univerzity a rektorátem.

Sezóna grilování je tu! Plynové grily jsou v Česku stále populárnější

Plynové zahradní grily jsou v Česku stále oblíbenější, např. v prodejnách Mountfield tvoří již tři čtvrtiny prodejů. Nejvíc se prodávají ty umožňující přípravu jídla pro 12 až 14 lidí. Zájem o grily na brikety a dřevěné uhlí je dlouhodobě stabilní. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Biopotraviny dražší než běžné potraviny? Někde až o 200 procent

Praha - Biopotraviny v obchodech v Česku zůstávají o desítky až stovky procent dražší než srovnatelné běžné produkty. Výjimku z pravidla tvoří jogurty, kde se ceny takřka neliší. Naopak u vajec či kuřecího masa dosahuje rozdíl mezi klasickými a bioprodukty i více než 200 procent. Vyplývá to z údajů serveru Kupi.cz, který monitoruje ceny potravin prodávaných v tuzemských řetězcích.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Kde budou zastávky? V Ostravě to vře

Bouřlivé emoce provázejí rekonstrukci tramvajových nástupišť zastávky Prostorná. Rozhoduje se mezi dvěma variantami. Každá z nich má své odpůrce i zastánce.

Evakuace opozičních bojovníků ze syrského Homsu vázne

Homs - Evakuace opozičních bojovníků z centra syrského města Homs zatím nezačala. Příměří, na němž se opozice s vládou dohodla v pátek, zatím ale trvá. Informovala o tom agentura AP. Armáda centrum, které bylo baštou opozice, obléhá několik měsíců.

V Příbrami můžete i letos férově posnídat

Příbram - V sobotu 10. května od 10 hodin se ve Svatohorském sadu v Příbrami uskuteční již čtvrtý ročník pikniku Férová snídaně. Jedná se o ojedinělý koncept, kdy se ve stejný den a ve stejný čas na desítkách míst po celé ČR sejdou stovky lidí, aby daly najevo, že podporují fair trade.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Kde budou zastávky? V Mariánkách to vře

Bouřlivé emoce provázejí rekonstrukci tramvajových nástupišť zastávky Prostorná. Rozhoduje se mezi dvěma variantami. Každá z nich má své odpůrce i zastánce.

Lidé v regionu se setkají při „férové“ snídani

Znojemsko - Již za týden zažije Znojmo i další místa regionu Férovou snídani ve vašem městě. Lidé tak budou mít možnost zúčastnit se piknikového happeningu, který se koná u příležitosti Světového dne fair trade. Zájemci společně posnídají ve znojemském pivovaru, na náměstí v Moravském Krumlově, na zahradě u evangelického kostela v Miroslavi a v Ratišovicích na hřišti.

Charita shání školní potřeby a potraviny

České Budějovice – Sbírku pro národnostní menšiny Čechů a Slováků v rumunském Tileagdu zahájila tento týden Diecézní charita České Budějovice. Shání trvanlivé potraviny a dětské hygienické 
a školní potřeby.

Jídlo je třeba vnímat v širších souvislostech

Žďár nad Sázavou - Rodinné centrum Srdíčko sídlící v budově žďárské polikliniky rozšířilo nejen své prostory, ale i služby. Nově tak můžete využít nabídky individuálních konzultací s výživovou poradkyní Kateřinou Bukáčkovou, která se již řadu let zabývá nejrůznějšími otázkami ohledně stravy a zdravého životního stylu. Poradenství je specifické svým celkovým pohledem na výživu a problémy s ní souvisejícími.

Němec Robert Jodlbauer: Kůži na kachní pečínce míváme křupavější

Střední a východní Morava - Že je v Česku dobré pivo a jídlo, potvrzuje Němec Robert Jodlbauer bez mrknutí oka. Když dojde řeč na krásu českých dívek, ani tady nezaváhá. Jednu má totiž doma. S manželkou se poznal na studiích v německém Řezně. Přestěhovat se do Čech mu nedělalo sebemenší problém, v Olomouci žije už třetím rokem.

Na eurovíkendy se veze vlastní jídlo šest procent Čechů

Na výlety do evropských metropolí si vozí vlastní jídlo šest procent Čechů. Téměř polovina (46 pct) turistů se stravuje hlavně v kavárnách a restauracích. Každý třetí Čech dává přednost jídlu v hotelu, kde bydlí. V obchodech si občerstvení kupuje devět procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu.