
Tipy šéfredaktora: Příroda, pivo i moderní fastfood. Západ Čech má co nabídnout
Šéfredaktor Deníku v západních a jižních Čechách Kamil Kacerovský doporučuje tři místa, kde rád zažene hlad či žízeň.
Šéfredaktor Deníku v západních a jižních Čechách Kamil Kacerovský doporučuje tři místa, kde rád zažene hlad či žízeň.
Stále více není výlet na Šumavu jen o turistice, ale také o gastro zážitcích. Na to zareagovali i lidé z projektu WeLoveŠumava, kteří začali tvořit gastromapu Šumavy.
Redaktoři Deníku vyzkoušeli lahodné pokrmy i nápoje, které můžete ochutnat při toulkách Karlovarským a Plzeňským krajem. Tady je jejich sedm tipů.
Stále více není výlet na Šumavu jen o turistice, ale také o gastro zážitcích. Na to zareagovali i lidé z projektu WeLoveŠumava, kteří začali tvořit gastromapu Šumavy.
Chcete se dobře najíst nebo napít? Tady jsou tipy, kam se můžete při svých toulkách na střední Moravě vydat za gastronomickými zážitky.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
/ANKETA/ Zeptali jsme se lidí v Ústeckém a Libereckém kraji, kam nejraději zavítají na dobrý oběd či večeři. Necháte se inspirovat?
Zeptali jsme se šesti osobností z jižních Čech.
Redaktoři či čtenáři Deníku vyzkoušeli lahodné pokrmy i nápoje, které můžete ochutnat při toulkách jižními Čechami. Tady je jejich sedm tipů.
Se stavařem Pepou Nemravou známým především díky pořadu MasterChef jsme poobědvali v jeho oblíbené restauraci. S milovníkem gastronomie, který letos oslaví kulaté narozeniny, jsme vyrazili do táborského Goldie. „Za mě je to nejlepší podnik v jižních Čechách,“ hodnotí s úsměvem.
Redaktoři Deníku vyzkoušeli lahodné pokrmy i nápoje, které můžete ochutnat při toulkách Vysočinou. Tady je jejich sedm tipů.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností východních Čech.
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností východních Čech.
Saltivka, městská čtvrť v Charkově, je již od února terčem ruského bombardování. V době, kdy začaly granáty náhodně dopadat na místní byty, se stal život v obytných blocích loterií. Lidé uvnitř každého domu přežívali jen díky vlastnímu štěstí. Během pěti měsíců ostřelování zůstává ušetřeno stále méně budov. Nyní je sídliště městem duchů s několika usedlíky. A střely stále na oblast dopadají.
Je překvapivě hodně potravin, o nichž dobře víme, že škodí zdraví, a přece je jíme. Nejzrádnější jsou ale takové, které nám uškodí, aniž bychom to tušili, protože si je kupujeme s přesvědčením, že jsou zdraví prospěšné. Tématem se zabýval časopis Květy.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Tradičně tam bydlí především studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ve dvou blocích koleje Větrník na pražských Petřinách teď ale visí ukrajinské vlajky a všechny dveře mají ukrajinské nápisy. Chodbami pobíhají děti uprchlíků. „To je tu teď klid, starší děti jsou ve škole,“ usmívá se jedna z Ukrajinek, jež se právě vrací z nákupu.
Miluje divadlo, kavárny a jídlo. Známý brněnský herec Zdeněk Junák navíc dabuje a moderuje. V Městském divadle Brno působí už třicet let. Nyní natáčí nový vinařský seriál Pálava. V minulosti ho proslavila seriálová role v Četnických humoreskách. Za ztvárnění Arama Beera v muzikálu Koločava byl nominován na Cenu Thálie. Na oběd čtenářům doporučuje brněnskou restauraci U Starýho Billa.
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností z jižní Moravy.
Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.
/FOTOGALERIE/ Nákupů na trhu se není třeba bát. Že jsou bezpečné, naznačují zjištění středočeských hygieniků. Ti zveřejnili výsledky kontrol z května, kdy se blíže podívali na nabídku v rámci dvou víkendových akcí: hrnčířských a řemeslných trhů v Berouně i keramických dnů v Kostelci nad Českými lesy.
/FOTOGALERIE/ Nákupů na trhu se není třeba bát. Že jsou bezpečné, naznačují zjištění středočeských hygieniků. Ti zveřejnili výsledky kontrol z května, kdy se blíže podívali na nabídku v rámci dvou víkendových akcí: hrnčířských a řemeslných trhů v Berouně i keramických dnů v Kostelci nad Českými lesy.
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
Celodenní soutěž ve vaření kotlíkových gulášů, spoustu gastrospecialit, rocková muzika, skákací hrad nebo klání o nejlepšího jedlíka, to vše čekalo na návštěvníky hranického letního kina, kde se konal Gulášrockfest Hranice. Za parádní fotoreportáž děkujeme Jiřímu Necidovi.
/FOTO, VIDEO/ Kontrolujete chlazení? Máte informace o složení potravin? I s takovými otázkami obchází ve středu odpoledne stánky prodejců masných a mléčných výrobků inspektoři na farmářských trzích, které zaplňují každých čtrnáct dní Masarykovo náměstí ve Vyškově.
Restaurace U námořníka v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
O jedné nejakostní a jedné nebezpečné potravině, se kterými se mohli setkat lidé z Vysočiny, informovala ve středu ráno Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
V bestsellerové sérii Romantické útěky Britky Julie Caplinové už čtenáři navštívili třeba Kavárnu v Kodani, Cukrárnu v Paříži, Čajovnu v Tokiu nebo Hotýlek na Islandu. Při letošní návštěvě Česka spisovatelka slíbila, že příští rok vyjde kniha, jejíž děj bude situován do Prahy.
Poslední měsíce první světové války byly v zemích Rakouska-Uherska nedělitelně spojené s hladovými bouřemi, které propukly už v roce 1917 v důsledku mimořádně špatné úrody brambor. Týl válčících armád byl stále hůře zásobován potravinami a obyvatelstvo na to reagovalo demonstracemi, stávkami a rabováním zásobovacích skladů. V Plzni vyústila jedna taková situace ve střelbu, jíž padlo za oběť šest dětí.
Vedle energetické krize, obrovských škod a nesmyslných výdajů na válku může ruská agrese proti Ukrajině, obilnici Evropy i světa, způsobit hlad v mnoha chudších zemích na severu Afriky. V celém světě pak válkou způsobený nedostatek obilovin a olejnin zvyšuje ceny, což se projevuje na růstu cen potravin i v České republice a zrychlování inflace.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností z Vysočiny.
/FOTO, VIZUALIZACE/ Začínají vedra a výletníků přibývá. Jenže nový dopravní terminál v Litvínově nemá kiosek s občerstvením. V hlavní budově u železnice, tramvajové trati a autobusových zastávek je jen jeden automat na kávu. Stojí mezi toaletami, policí s knihami a prodejnou jízdenek. Deník v areálu oslovil desítku lidí a většina by uvítala něco na zub i k pití.
Na začátku dubna se na sociálních sítích objevilo video, které z jedné ukrajinské babičky udělalo ruskou ikonu. Na nahrávce vítá ukrajinské vojáky se sovětskou vlajkou a přijímá od nich jídlo. Poté, co jí vlajku vezmou a pošlapou, jim jídlo hrdě vrátí. Moskva z ženy ihned udělala Bábušku Z, hlavní tvář režimu. Je na nástěnných malbách, na pohlednicích, v písních či básních, dokonce jí postavili i sochu. A z Anny Ivanovny tak udělali proti její vůli zrádce vlastní země. Pravdu o celé kauze se pokusili zjistit reportéři BBC.
/FOTOGALERIE/ Potravinářská inspekce odhalila v maloobchodní prodejně ZEPO Bohuslavice celou řadu prohřešků.
Výrazně zanedbaný úklid, trus hlodavců, mrtvé myši, nečistoty v regálech, na podlaze a v ledničce, okousané tvrdé pečivo či rozkousané obaly od chipsů – to všechno odhalila úřední kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v maloobchodní prodejně potravin ZEPO Bohuslavice na Náchodsku. Verdikt byl nesmlouvavý. Zavřít.
Nadcházející víkend slibuje nejen pěkné počasí, ale i spoustu zajímavých akcí pro všechny generace, milovníky dobrého vína, labužníky, turisty, sportovce i příznivce historických atomobilů. Vyberete si? Pokud na některou z akcí zavítáte, můžete nám z ní poslat fotografie i krátké video, a to na e-mail: regina.hellova@denik.cz. Děkujeme!
Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.
/FOTOGALERIE/ Značku Regionální potravina Moravsksolezského kraje získalo letos 9 výrobků místních producentů, například Švestkový sorbet se slivovicí, Mechový dort nebo Pečená žebra s pepřem.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Čím víc toužíme po zdraví, tím víc pozornosti věnujeme nákupům potravin. Do košíku chceme dávat ty nejzdravější. V pojmech jako superpotraviny, funkční nebo nové potraviny je ale snadné se ztratit.
Vločky s jogurtem, bezlepkové potraviny či vegetariánská strava. Řada nemocnic i kvůli požadavkům pacientů přechází na jiný systém stravování, než bylo doposud zvykem. Změny podávaného jídla chystá i Masarykova nemocnice v Rakovníku.
Lidé pracující na Srí Lance ve státní správě budou mít nově pouze čtyřdenní pracovní týden. Nejde ale o experiment k tomu, aby si lidé užili více volného času. Ostrovní stát se zmítá v hluboké ekonomické krizi, a den volna má sloužit zaměstnancům k tomu, aby měli čas dopěstovat si plodiny.