Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Multikulturní týden v Pardubicích započala páteční akce Pestrý Příhrádek.

Multikulturní týden v Pardubicích odstartoval pestrými barvami, jídlem a tancem

Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.

Hotel. Ilustrační foto

Hotely na Vysočině zdražují, přesto jsou vyprodané. Vylepšují své služby

Po koronavirové pandemii se na letní sezonu chystá řada hotelů na Vysočině. Během pauzy, kdy často musely mít zavřeno, nebo přijíždělo méně klientů, rozhodně nezahálely, většina z provozovatelů se rozhodla rekonstruovat své věci. V hotelu Kouty na Havlíčkobrodsku tak vsadili především na vylepšování stávajícího ubytování.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Hotel Concertino v Jindřichově Hradci.

Hotely na Hradecku pomalu plní turisté, návyky výletníků se po covidu změnily

Hlavní turistická sezóna na Jindřichohradecku se pomalu rozbíhá a hoteliéři i majitelé penzionů se chystají na své návštěvníky. Po dvou letech s covidem je letos čeká sezóna bez omezení. Vrásky ale řadě ubytovatelů dělá prudké zvyšování nákladů na provoz, ať už drahé energie nebo potraviny. Řada z nich proto musela sáhnout ke zdražení svých služeb. Doba po covidu sebou také přinesla změnu chování turistů, kteří jsou v rezervacích opatrnější.

Hotel. Ilustrační foto

Hotely na Tachovsku přežívají, ale musely zdražit

Turistická sezona se nezadržitelně blíží, po dvou letech bude téměř bez speciálních koronavirových opatření. Lidé jsou natěšeni na výlety a cestování. Tuzemské hotely, penziony, restaurace, hrady, zámky, muzea jsou na hosty připraveny.

Tank Donětské lidové republiky v Mariupolu. Východní Ukrajina, středa 4. května 2022

Rusko přišlo o několik pozic u Mykolajivu a Chersonu, tvrdí ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině trvá již 71 dní. Podle ukrajinského generálního štábu přišli Rusové za poslední den o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí. Ruští vojáci se nadále snaží zničit ukrajinské jednotky stále se držící v ocelárnách Azovstal u jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva ale odmítla, že by Rusové na ocelárny útočili. Oznámila však, že ruské síly za noc „zlikvidovaly“ 600 ukrajinských vojáků. Obdobná tvrzení ovšem nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Výdejní centrum pro Ukrajince na Jindrišské ulici.

Fronty dárců ani Ukrajinců neustávají. Uprchlíci si chodí pro oblečení i kočárky

/FOTO/ Přes dvacet lidí se sešlo ve čtvrtek 28. dubna v dopoledních hodinách před výdejním centrem pomoci Ukrajincům v Jindřišské ulici v Pardubicích. Pro pomoc chodí hlavně lidé, kteří nemají skoro nic a ze skladu využijí téměř vše. A pak také uprchlíci žijící v Česku od března, kteří si vybírají jen pár nezbytných věcí.

Festival ukrajinských jídel provoněl děčínské nábřeží.

FOTO: Boršč, šašlik nebo golubky. Nábřeží v Děčíně provoněla ukrajinská jídla

V neděli 1. května vonělo děčínské Smetanovo nábřeží ukrajinskými jídly. Konal se zde jarmark na pomoc utečencům před ruskou agresí. S nákupem surovin pomohli sponzoři, veškerý příjem z pokrmů tak šel na pomoc běžencům. Díky tomu se podařilo vydělat několik desítek tisíc korun. Za ně nakoupí sdružení Slunečnice potraviny určené lidem, kteří našli azyl v Děčíně.

Zdraví ústní dutiny je velmi důležité pro fungování celého těla, stejně jako pro psychickou pohodu psů a koček.

Pokud má zvíře zdravý chrup, je spokojené: Na co si dát pozor

Zuby psů a koček, stejně jako vaše vlastní, potřebují pravidelné čištění. Záněty zubů nebo dásní jsou pro domácí mazlíčky velmi bolestivé a mohou mít negativní dopad na celý organismus. Myslete na to dříve, než bude nutný zásah veterinárního stomatologa.

Nakupující v Jihlavě darovali téměř 500 kilogramů potravin.

Lidé ve sbírce přispěli téměř pěti sty kilogramy potravin. Je to méně než loni

V sobotním jarním kole Sbírky potravin mohli lidé přijít nakoupit a darovat potraviny a hygienické potřeby mimo jiné do supermarketu Lidl na ulici Okružní v Jihlavě. Právě zde organizovali sbírku pracovníci a dobrovolníci Oblastní charity Jihlava (OCHJ). Po šesté hodině večer bylo jasno. Nakupující darovali 492,5 kg potravin a drogerie. Je to slabší výsledek než loni, ale lidé předtím darovali už například obětem tornáda či uprchlíkům z Ukrajiny.

Mezi potraviny, které oproti loňskému roku zlevnily, patří především vepřové maso.

Deset potravin, které nejvíce zlevnily. Vede mrkev či vepřové

Kdo chce šetřit, měl by si k obědu udělat vepřové v mrkvi, nebo smažený květák. Důvod? Jedná se o potraviny, které meziročně zlevnily. Obsah nákupních košíků sice v uplynulých měsících výrazně podražil, přesto podle statistiků stále zůstává několik položek, které se trendu zdražování prozatím dokázaly vyhnout. Deník sestavil „top desítku“ potravin, jejichž cena meziročně klesla nejvíce. 

To nejlepší z Moravy - festival ve Slavkově bude potěšením pro všechny smysly.

Výborné moravské jídlo, hudba i zábava: to bude sobota na zámku ve Slavkově

Návštěvníci jednodenního festivalu To nejlepší z Moravy ochutnají speciality z kuchařky Jihomoravský krajáč od Petry Burianové, vítězky Peče celá země, a setkají se s gastromágy z průvodce Gourmet jižní Morava. Maxijedlík Jaroslav Němec se zase pokusí pokořit sám sebe v rekordu pojídání svatebních koláčků. Festival plný moravského jídla, folkloru a hudby. Zámek Slavkov v sobotu 30. dubna od deseti hodin do čtyř odpoledne spojí to nejlepší z jarmarků a trhů, které se v jeho areálu kdy konaly a nabízí k tomu to nejdůležitější navíc. Chuť, vůni i zvuk.

Šatník farní charity v Sokolově

Drahota nutí matky s dětmi shánět sunar ve farní charitě, bohužel neúspěšně

Zdražování cen energií, potravin či oděvů nutí stále více lidí k tomu, aby vyhledali pomoc u farní charity v Sokolově. Ta zaznamenala za posledních několik měsíců o sto procent více klientů, kteří si přijdou pro šaty, oděvy či jídlo. Bohužel se mezi nimi začíná objevovat stále více matek malých dětí, které shánějí sunar či dětskou výživu, která je pro ně drahá. Mají však smůlu. Tyto komodity jsou vzácné i ve farní charitě, která odebírá jídlo u Potravinové banky Karlovarského kraje.

Mezinárodní vesmírná stanice.

Astronauti ve vesmíru vypěstovali maso. Experti však poukazují na rizika

Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem. 

Dobrovolníci z třebíčské Sbírky potravin.

V Třebíči se vybralo sedm set kilo potravin, výtěžek vystačí na dva měsíce

/FOTO/ Téměř sedm set kilogramů potravin, hygienického zboží a základní drogerie se vybralo v akci Sbírka potravin. Tu v sobotu 23. dubna pořádala Oblastní charita Třebíč v obchodním areálu Stop-shop. „Přesně to bylo 693 kilogramů. Je to o 94 kilogramů více, než se sešlo na podzim,“ informovala Marie Paločková z charity.

Pachatelé...

Od sousedů: Májky už se kradou

V neděli v noci odcizilo 15 členů organizace venkovské mládeže Altenburg z Wallersdorfu májku města Deggendorfu. První vyjednávání se starostou Christianem Moserem ztroskotalo, ale ve středu byl strom přece jen poškozeným vykoupen.

Sportovec a dobrodruh Jan Francke.

Fackoval jsem se, řval na sebe, nakonec se rozbulel, líčí dobrodruh Francke

S trochou nadsázky se dá říci, že narodit se v Jablonci nad Nisou je pozvánka do sportovního světa. Jan Francke ji přijal. Začínal jako plavec, pokračoval k triatlonům, ultratrailům, xterrám i dlouhým triatlonům v extrémních formách, jako je například zimní ironman Winterman. Je jedním z těch, kteří si životě rádi posouvají limity.

Prodejna Lidl, 1. února 2022 v polském Těšíně.

Výhodné nákupy. Čechům se vyplatí zajet do Polska, ušetří i čtvrtinu

Zajet si na nákup do zahraničí kvůli úsporám se nyní vyplatí. Tedy, hlavně do Polska, jak Deník zjistil. Zatímco velký nákup potravin pro osobu na měsíc, obsahující například mléko, rýži, vejce, sýr, kuřecí a hovězí maso, brambory i ovoce, v Česku přijde na 4784 korun, v polských obchodech ušetří český zákazník přes 1100 korun. Naopak v Německu nebo Rakousku by se mu nákup výrazně prodražil.

Fronta před obchodem s potravinami v roce 1917 ve Švédsku. Hlad zachvátil v důsledku válečných událostí celou Evropu

Horor v Prostějově: Hlad přiživil fámy, davovou psychózu. Přišla střelba do lidí

V dubnu 1917 zuřila už třetím rokem světová válka. Útrapy ještě znásobilo několikaleté chladné a deštivé počasí. Kombinace těchto faktorů vedla k vypuknutí hladu v evropských zemích. Přídělový systém sice fungoval, ale zásobování potravinami bylo nedostatečné. Když se v tehdejším Prostějově začaly navíc šířit poplašné fámy, vyústily v demonstraci. Ta skončila katastrofou a 23 mrtvými. 

Civilisté opouštějí za doprovodu vojáků samozvané Doněcké lidové republiky Mariupol.

Jako v koncentračním táboře. Uprchlíci popisují filtrační centra v Mariupolu

Mariupol je po týdnech bombardování a obklíčení téměř plně pod ruskou kontrolou. Fakticky odříznut od zbytku světa. Z jihoukrajinského města se lidé od začátku války snaží uprchnout. Dva páry, kterým se to podařilo, teď sdílely mrazivá svědectví o tom, jak je před evakuací drželi ve stísněných a nečistých ruských filtračních táborech.

Naděje začala provozovat komunitní lednici v Klášterci nad Ohří.

Naděje začala provozovat komunitní lednici v Klášterci nad Ohří

Komunitní lednice si klade za cíl spojit lidi, kterým není obrovské plýtvání lhostejné, a povzbudit ostatní, aby jednali stejně. Nejedná se primárně o sociální projekt pomáhající lidem bez domova. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, nebo se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.  

Karel Karika

Koordinátor pomoci Ukrajinkám: Ústečané mě překvapili láskou a ochotou pomáhat

/ROZHOVOR/ „Příběh, který mě nejvíce zasáhl, není z hotelu 'Volodymyr', ale z Mladé Boleslavi od maminky se třemi, původně pěti dětmi. V noci dopadla na jejich dům raketa, která zavraždila její dvě děti a babičku, manžel padl v boji proti ruským okupantům,“ vzpomíná Karel Karika, který se ujal koordinování dobrovolníků a pomoci Ukrajinkám, které jsou ubytované v hotelu Vladimir. Popisuje, jak hotel funguje, kdo co dělá a kdo si zaslouží největší dík nebo ohledy.