Byl zvyklý na okázalý životní styl, obklopoval se luxusem. O přepychu si teď ale muže nechat jen zdát. Tenisová legenda Boris Becker trčí v cele. A život ze mřížemi snáší velmi těžce. Slavný Němec si stěžuje na hygienu i jídlo.
Po koronavirové pandemii se na letní sezonu chystá řada hotelů na Vysočině. Během pauzy, kdy často musely mít zavřeno nebo přijíždělo méně klientů, rozhodně nezahálely. Většina z provozovatelů se rozhodla rekonstruovat.
Na poslední dva roky provozovatelé ubytovacích kapacit napříč krajem nebudou vzpomínat v dobrém. Pandemie koronaviru doslova otočila jejich podnikání o 360 stupňů. Zaťali však zuby a s vypětím sil přežili. Do letošního léta i na jihu Čech vkládají veškeré naděje.
Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.
Po koronavirové pandemii se na letní sezonu chystá řada hotelů na Vysočině. Během pauzy, kdy často musely mít zavřeno, nebo přijíždělo méně klientů, rozhodně nezahálely, většina z provozovatelů se rozhodla rekonstruovat své věci. V hotelu Kouty na Havlíčkobrodsku tak vsadili především na vylepšování stávajícího ubytování.
Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.
Přezdívá se mu Docent Jídlo. Uznávaný znalec historie gastronomie Martin Franc z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR Deníku poodhalil, jak se k plýtvání stavěli naši předci a z čeho by si současné hospodyně měly od nich vzít příklad.
Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.
Hlavní turistická sezóna na Jindřichohradecku se pomalu rozbíhá a hoteliéři i majitelé penzionů se chystají na své návštěvníky. Po dvou letech s covidem je letos čeká sezóna bez omezení. Vrásky ale řadě ubytovatelů dělá prudké zvyšování nákladů na provoz, ať už drahé energie nebo potraviny. Řada z nich proto musela sáhnout ke zdražení svých služeb. Doba po covidu sebou také přinesla změnu chování turistů, kteří jsou v rezervacích opatrnější.
Hotely, penziony a jiná ubytovací zařízení zažívají těžké roky. Dvouleté období covidu a s ním související omezení střídá nezvyklé zdražování energií, potravin i dalších věcí. Jak se to promítne v jejich fungování a hlavně co mají čekat zákazníci?
Turistická sezona se nezadržitelně blíží, po dvou letech bude téměř bez speciálních koronavirových opatření. Lidé jsou natěšeni na výlety a cestování. Tuzemské hotely, penziony, restaurace, hrady, zámky, muzea jsou na hosty připraveny.
To, jakého věku se člověk dožije, dokáže kromě jeho genetických daností ovlivnit i způsob jeho stravování. Američtí vědci nyní v nové studii sestavili jídelníček, který pomůže dosáhnout dlouhověkosti.
Válka na Ukrajině trvá již 71 dní. Podle ukrajinského generálního štábu přišli Rusové za poslední den o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí. Ruští vojáci se nadále snaží zničit ukrajinské jednotky stále se držící v ocelárnách Azovstal u jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva ale odmítla, že by Rusové na ocelárny útočili. Oznámila však, že ruské síly za noc „zlikvidovaly“ 600 ukrajinských vojáků. Obdobná tvrzení ovšem nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
Vedoucí lékařka metabolické JIP a lékařka ambulance klinické výživy Eva Čubová z Městské nemocnice Ostrava říká, že jídelní excesy a jejich důsledky jsou tamní denní chleba lékařů. Pokud chcete, přečtěte si tento zajímavý rozhovor.
Před několika týdny spořádal čtyři kila burrita v mexické restauraci, nyní si známý subtilní jedlík z Ostravy Radim Dvořáček „vychutnal“ tři kilogramy řízků, dvě kila brambor plus zeleninu. A to v podniku, který si o to doslova říkal – v Řízkárně u Orla v Ostravě-Výškovicích.
/ROZHOVOR/ Vedoucí lékařka metabolické JIP a lékařka ambulance klinické výživy Eva Čubová z Městské nemocnice Ostrava říká, že jídelní excesy a jejich důsledky jsou tamní denní chleba lékařů. Pokud chcete, přečtěte si tento zajímavý rozhovor.
Vysoká škola uměleckoprůmyslová (UMPRUM) vystavuje ve svém Technologickém centru v Mikulandské ulici do konce května absolventské a studentské práce, které vznikly v posledních dvou letech. Neoficiální „bienále“ s titulem Postup jako výstup je výjimečné hned v několika ohledech.
Když se řekne sádlo, asi si většina lidí pomyslí, že nejde o zrovna zdravou potravinu. Jenže zdání klame. Sádlo je podle vědců dokonce v první desítce nejzdravějších potravin vůbec.
Rychlé občerstvení na Mírovém náměstí v Úštěku uzavřeli v uplynulých dnech inspektoři. Důvodem rozhodnutí byla řada nedostatků, kterou na místě zjistili.
/FOTO/ Přes dvacet lidí se sešlo ve čtvrtek 28. dubna v dopoledních hodinách před výdejním centrem pomoci Ukrajincům v Jindřišské ulici v Pardubicích. Pro pomoc chodí hlavně lidé, kteří nemají skoro nic a ze skladu využijí téměř vše. A pak také uprchlíci žijící v Česku od března, kteří si vybírají jen pár nezbytných věcí.
Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní. Napsal o tom časopis Receptář.
V neděli 1. května vonělo děčínské Smetanovo nábřeží ukrajinskými jídly. Konal se zde jarmark na pomoc utečencům před ruskou agresí. S nákupem surovin pomohli sponzoři, veškerý příjem z pokrmů tak šel na pomoc běžencům. Díky tomu se podařilo vydělat několik desítek tisíc korun. Za ně nakoupí sdružení Slunečnice potraviny určené lidem, kteří našli azyl v Děčíně.
Zuby psů a koček, stejně jako vaše vlastní, potřebují pravidelné čištění. Záněty zubů nebo dásní jsou pro domácí mazlíčky velmi bolestivé a mohou mít negativní dopad na celý organismus. Myslete na to dříve, než bude nutný zásah veterinárního stomatologa.
Hlavním konverzačním tématem Čechů pomalu přestává být covid nebo obligátní počasí, ale nákupy u našich severních sousedů. Momentálně je tam pro nás některé zboží tak laciné, že se cesta vyplatí i lidem, kteří bydlí dál od hranic.
Vzhledem k frontám před sběrným místem se radnice rozhodla rozšířit provozní dobu sběrného místa v Jindřišské ulici v Pardubicích. Prosí zejména o jídlo a drogerii.
V sobotním jarním kole Sbírky potravin mohli lidé přijít nakoupit a darovat potraviny a hygienické potřeby mimo jiné do supermarketu Lidl na ulici Okružní v Jihlavě. Právě zde organizovali sbírku pracovníci a dobrovolníci Oblastní charity Jihlava (OCHJ). Po šesté hodině večer bylo jasno. Nakupující darovali 492,5 kg potravin a drogerie. Je to slabší výsledek než loni, ale lidé předtím darovali už například obětem tornáda či uprchlíkům z Ukrajiny.
Kdo chce šetřit, měl by si k obědu udělat vepřové v mrkvi, nebo smažený květák. Důvod? Jedná se o potraviny, které meziročně zlevnily. Obsah nákupních košíků sice v uplynulých měsících výrazně podražil, přesto podle statistiků stále zůstává několik položek, které se trendu zdražování prozatím dokázaly vyhnout. Deník sestavil „top desítku“ potravin, jejichž cena meziročně klesla nejvíce.
Návštěvníci jednodenního festivalu To nejlepší z Moravy ochutnají speciality z kuchařky Jihomoravský krajáč od Petry Burianové, vítězky Peče celá země, a setkají se s gastromágy z průvodce Gourmet jižní Morava. Maxijedlík Jaroslav Němec se zase pokusí pokořit sám sebe v rekordu pojídání svatebních koláčků. Festival plný moravského jídla, folkloru a hudby. Zámek Slavkov v sobotu 30. dubna od deseti hodin do čtyř odpoledne spojí to nejlepší z jarmarků a trhů, které se v jeho areálu kdy konaly a nabízí k tomu to nejdůležitější navíc. Chuť, vůni i zvuk.
/VIDEO/ Krajskou soutěž potravin Chutná hezky. Jihočesky pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje letos pošestnácté. Ve čtvrtek 28. dubna dopoledne se v areálu Sportovně relaxačního centra na Hluboké nad Vltavou setkalo deset nezávislých hodnotitelů k hodnocení 132 produktů.
Zdražování cen energií, potravin či oděvů nutí stále více lidí k tomu, aby vyhledali pomoc u farní charity v Sokolově. Ta zaznamenala za posledních několik měsíců o sto procent více klientů, kteří si přijdou pro šaty, oděvy či jídlo. Bohužel se mezi nimi začíná objevovat stále více matek malých dětí, které shánějí sunar či dětskou výživu, která je pro ně drahá. Mají však smůlu. Tyto komodity jsou vzácné i ve farní charitě, která odebírá jídlo u Potravinové banky Karlovarského kraje.
Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem.
Tady trochu rýže, tamhle nedojedený rohlík, tu lehce zapáchající kuřecí. Do smetí s tím. Takto Brňané ročně vyhodí skoro čtyřicet kilogramu jídla. Vyplývá to z výsledků několikaleté studie, kterou provedla Mendelova univerzita v Brně.
Sběrnému místu pro humanitární a potravinovou pomoc, kterou město Liberec před měsícem otevřelo v budově Uran jako přímou materiální podporu obětem válečného konfliktu na Ukrajině, docházejí zásoby.
/ROZHOVOR/ Dvacetiletá modelka ze Rtyně v Podkrkonoší Michaela Macháčková bude v sobotu 7. května usilovat o korunku královny krásy v soutěži Miss Czech Republic. Sní o úspěšné kariéře modelky, zbožňuje jídlo, její přítel se věnuje boxu.
/FOTO/ Téměř sedm set kilogramů potravin, hygienického zboží a základní drogerie se vybralo v akci Sbírka potravin. Tu v sobotu 23. dubna pořádala Oblastní charita Třebíč v obchodním areálu Stop-shop. „Přesně to bylo 693 kilogramů. Je to o 94 kilogramů více, než se sešlo na podzim,“ informovala Marie Paločková z charity.
V neděli v noci odcizilo 15 členů organizace venkovské mládeže Altenburg z Wallersdorfu májku města Deggendorfu. První vyjednávání se starostou Christianem Moserem ztroskotalo, ale ve středu byl strom přece jen poškozeným vykoupen.
Odlehčenější zdravá jídla i česká klasika. Nový, lepší jídelníček slibuje strávníkům nemocnice v Novém Městě na Moravě. Od začátku května nabídne podle mluvčí nemocnice Heleny Zelené Křížové pacientům i zaměstnancům rozšířený sortiment jídel.
S trochou nadsázky se dá říci, že narodit se v Jablonci nad Nisou je pozvánka do sportovního světa. Jan Francke ji přijal. Začínal jako plavec, pokračoval k triatlonům, ultratrailům, xterrám i dlouhým triatlonům v extrémních formách, jako je například zimní ironman Winterman. Je jedním z těch, kteří si životě rádi posouvají limity.
Zajet si na nákup do zahraničí kvůli úsporám se nyní vyplatí. Tedy, hlavně do Polska, jak Deník zjistil. Zatímco velký nákup potravin pro osobu na měsíc, obsahující například mléko, rýži, vejce, sýr, kuřecí a hovězí maso, brambory i ovoce, v Česku přijde na 4784 korun, v polských obchodech ušetří český zákazník přes 1100 korun. Naopak v Německu nebo Rakousku by se mu nákup výrazně prodražil.
V posledních dnech se při nákupu základních potravin nestačíme divit. Zdá se, že ceny za potraviny šly za pouhé dva týdny raketově vzhůru. Máte také stejnou zkušenost jako naše čtenářka Tereza Goroš, která se o ni s námi podělila?
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Celkem 2346 kilogramů zboží věnovali lidé v Trutnově v jarní Sbírce potravin. Darovali je v sobotu v obchodech Tesco, Albert, Kaufland, Lidl, Billa. Darované potraviny a drogerie zamířily do místní potravinové banky, která je bude distribuovat lidem v nouzi.
V dubnu 1917 zuřila už třetím rokem světová válka. Útrapy ještě znásobilo několikaleté chladné a deštivé počasí. Kombinace těchto faktorů vedla k vypuknutí hladu v evropských zemích. Přídělový systém sice fungoval, ale zásobování potravinami bylo nedostatečné. Když se v tehdejším Prostějově začaly navíc šířit poplašné fámy, vyústily v demonstraci. Ta skončila katastrofou a 23 mrtvými.
Mariupol je po týdnech bombardování a obklíčení téměř plně pod ruskou kontrolou. Fakticky odříznut od zbytku světa. Z jihoukrajinského města se lidé od začátku války snaží uprchnout. Dva páry, kterým se to podařilo, teď sdílely mrazivá svědectví o tom, jak je před evakuací drželi ve stísněných a nečistých ruských filtračních táborech.
Do sobotní Sbírky potravin se v Královéhradeckém kraji zapojilo přes šedesát prodejen potravin a drogerie. Podle krajského koordinátora z hradecké Potravinové banky Václava Pituchy bylo jarní kolo pravidelné sbírky nad očekávání úspěšné.
Komunitní lednice si klade za cíl spojit lidi, kterým není obrovské plýtvání lhostejné, a povzbudit ostatní, aby jednali stejně. Nejedná se primárně o sociální projekt pomáhající lidem bez domova. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, nebo se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.
Od pátku do neděle se uskutečnila tradiční Řípská pouť. Zejména sobotní letní počasí přilákalo k památné hoře tisíce návětěvníků. Po zaplacení parkovného a vstupného se lidé mohli vydat do světa kolotočů, zábavy i jídla.
/ROZHOVOR/ „Příběh, který mě nejvíce zasáhl, není z hotelu 'Volodymyr', ale z Mladé Boleslavi od maminky se třemi, původně pěti dětmi. V noci dopadla na jejich dům raketa, která zavraždila její dvě děti a babičku, manžel padl v boji proti ruským okupantům,“ vzpomíná Karel Karika, který se ujal koordinování dobrovolníků a pomoci Ukrajinkám, které jsou ubytované v hotelu Vladimir. Popisuje, jak hotel funguje, kdo co dělá a kdo si zaslouží největší dík nebo ohledy.