Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Centrum pomoci Ukrajině v Zábřehu. Květen 2022

"Tak smutné lidi jsem neviděla." Jak v centru pomáhají uprchlíkům k úsměvu

Je devět hodin ráno a před budovou s modrou fasádou v centru Zábřehu stojí maminka s kočárkem. Dveře se otevírají a žena vchází dovnitř. Budova v ulici Valová, kterou si Zábřežané pamatují jako prodejnu nábytku a naposledy jako sídlo internetového prodejce, dnes slouží jako centrum pomoci Ukrajině. Lidé, kteří z této země museli uprchnout, sem míří pro oblečení, boty či jídlo. Často se zde však dělí i o své příběhy.

Vůně jsou vhodné i při nemoci

Jak účinně zatočit s nepříjemnými pachy? Provonět si chytře domov

Celý život jsme obklopeni vůněmi. Díky nim si dokážeme vybavit řadu krásných momentů, které nás od narození provázejí. Umějí nás uklidnit, zmírnit stres či úzkost, nakopnout, ale i pomoci s usínáním. Některé vůně jsou nepříjemné. Říkáme jim pachy. A s těmi je potřeba zatočit.

Všech devět oceněných výrobků pohromadě. Označení Regionální potravina si letos jejich výrobci slavnostně převezmou na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.

Značku Regionální potravina mají další výrobky. Zaujaly elixír či cibuláda

Devět výrobků se může nově pyšnit označením Regionální potravina Plzeňského kraje. Komise vybírala z téměř 120 nominovaných výrobků a uspěly například aroniový elixír od Petry Kratejlové, cibuláda od Jitky Červenkové či Jalapeňos klobása s čedarem z AB Bor. Všechna ocenění budou slavnostně předána 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.

Regály potravinové banky

Zájem o služby potravinové banky rychle roste. Kvůli válce i zdražování

Válečný konflikt na Ukrajině i vysoká inflace zvedají poptávku po službách potravinových bank. „Od začátku války je zhruba o 70 procent vyšší obrat. Největší zájem je o potraviny, které rozděláte a sníte, čili konzervy, rybičky, hotová jídla a další věci v plechovkách. Z federace potravinových bank máme povel, že v žádném případě nesmíme zanedbávat české lidi. Dělíme to spravedlivě,“ uvedla ředitelka krajské potravinové banky Blanka Vopařilová.

Fanoušek Tibor (v modrém dresu) na šampionátu ve Finsku

Opilcům vstup zakázán. Fanoušek českých hokejistů byl z Finska a piva v šoku

S partou kamarádů z Teplicka neváhal a vyrazil na světový šampionát hokejistů do Finska. Tibor Ondruš viděl v moderní hale v Tampere dva duely českých reprezentantů, více než samotné výkony ho ale zaujala především přátelskost příznivců ostatních národů a také neskutečně závratné ceny jídla a pití. „Pivo vyšlo v přepočtu až na tři stovky. Ale já jsem to nepřepočítával, jinak by si člověk zájezd neužil. Až doma jsem se zhrozil, když jsem se podíval na účet,” přiznává do hokeje zapálený fanoušek.

Ruští vojáci. Ilustrační snímek

ON-LINE: Rusko zvýšilo horní věkovou hranici pro profesionální službu v armádě

Ruská invaze na Ukrajinu vstoupila do svého čtvrtého měsíce. Ukrajinský prezident prohlásil, že chce jednat pouze přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nikoli přes prostředníky. Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podmínkou je podle něj ale odminování ukrajinských přístavů a uvolnění proruských sankcí. Obě komory ruského parlamentu schválily zákon na zrušení horního věkového limitu pro profesionální službu v ruské armádě. 

Teplické Bistro

K vyhlášeným bistrům v Teplicích v minulosti patřily Gastronom a Konibar

Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.

V den, kdy měla Olha v Žytomyru nastoupit do porodnice, budovu bombardovali Rusové

Žytomyr bombardovali, porodila v Ústí. Čechům jsou maminka s babičkou vděčné

Olha měla po kontrole v žytomyrské porodnici už zůstat na lůžkovém oddělení. Jelikož s sebou ale neměla věci, odešla ještě domů. Tu noc Rusové porodnici vybombardovali. Pro Olhu i její maminku Katerynu to byla poslední kapka. Odjely narychlo s dalšími volyňskými Čechy do Ústí nad Labem. Zde přišlo na svět první miminko ukrajinských uprchlíků.

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech

Rekordní drahota? Lidé začínají pěstovat zeleninu i ve městech

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.

Lokální bistra a restaurace se představily o víkendu na hradecké náplavce. Doplnily je stánky s autorskou módou, šperky a originálním designem.

FOTO: Náplavka ožila jídlem a designovými návrhy

Lokální bistra a restaurace se o víkendu představily na hradecké náplavce a Smetanově nábřeží. Společně s dobrým jídlem mohli návštěvníci vidět i přes padesát stánků s autorskou módou, šperky a originálním designem.

Tradice stavění máje folklorního souboru Podjavořičan Telč. Rok 2022.

Tipy na víkend 20. až 22. května: Krojovaná krása. Telč slaví folklorním tancem

Předposlední květnový víkend na Vysočině bude ve znamení oslav, ochutnávek jídla piva či vína a kulturních zážitků. Každý si přijde na své. Telč ožije folklorem. Svátek masa oslaví v Hodicích masobraním. Pelhřimov a Zámek Žďár nad Sázavou zve na muzejní noc. Třebíč láká na Beer house a Havlíčkův Brod na Street food festival.

Podvečer na Zelené bráně a Pardubice na dlani. I takové výhledy nabízí muzejní noc.

Tipy na 21. a 22. května: Víkend zavoní dobrým jídlem i prima zábavou

Už v pátek vás příjemně navnadí muzejní noc, která poodhalí tajemství muzeí a pamětihodností. Také o víkendu bude z čeho vybírat - v Chrudimi a v Litomyšli se konají gastronomické slavnosti, do Slatiňan přijde v sobotu nejen kouzelník a do Svojšic přijede Tomáš Klus. 

První ročník gastro festivalu v Březové.

Do Březové se vrací úspěšný burger chilli fest. Letos bude dvoudenní

Když před třemi lety uspořádali v Březové na Sokolovsku gastro festival plný skvělých hamburgerů, dobré hudby či soutěže v pojídání chilli papriček, trefili do černého. Akce měla u veřejnosti ohromný úspěch a zákazníci doslova zcela vyjedli nabízené produkty. A pořadatelé mají pro všechny dobrou zprávu. Dobré jídlo i muzika se po letech vrací a letos bude akce dokonce dvoudenní. První den bude věnovaný kutilům, výstavě nářadí či ukázkám práce se dřevem.

Regionální potraviny Pardubického kraje za rok 2022

Klobása z Poličky i tvaroh ze Sloupnice zabodovaly v soutěži Potravina roku

/KOMPLETNÍ ŽEBŘÍČEK SOUTĚŽE/ Regionální potraviny pro letošní rok jsou vyhlášené, v těžké konkurenci obstály i mléčné výrobky ze Sloupnice a klobásky z Poličky nebo tlačenka z Rosic, vepřová líčka z Vračovic a jedna speciální ořechovka. Do krajské soutěže se přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců.

Klimatické změny alergikům nepřejí.

Alergici mají kruté období. Kvůli možným komplikacím musí dávat pozor i na covid

Procházet se v rozkvetlých hájích a po vonících loukách, skotačit s dětmi i s domácími mazlíčky a užívat si jarní vlídnosti přírody. To je sen mnoha alergiků. S pyly i jinými cizími látkami si naše tělo obvykle hravě poradí, přesto někteří Češi vyhlížejí jarní měsíce s obavami. Víte ale, že řada alergií se dnes dá úspěšně léčit? 

Pražský hrad v sobotu zve na Den otevřených dveří.

Pražský hrad zve na Den otevřených dveří

Správa Pražského hradu chystá v sobotu 14. května 2022 již sedmý ročník slavnostního zahájení letní turistické sezóny, který se koná po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru. Návštěvníkům budou od 10 do 17 hodin zdarma otevřeny návštěvnické objekty a zároveň se zpřístupní reprezentační prostory v Novém královském paláci Pražského hradu. V Královské zahradě bude tábor Karla IV. a stánky s nabídkou tuzemských potravin.

Váránasí je zajímavou gastronomickou destinací.

Váránasí: Indické město, kde je maso tabu

Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.

Jedlou potravinářskou fólii, tekuté balení nebo obal ve spreji aktuálně vyvíjejí studentky brněnské Mendelovy univerzity.

Vědci z Brna vyvíjí jedlé obaly. Dají se sníst spolu s potravinou

Obal, který lidé snědí společně s potravinou. Pro mnohé nesmysl a vědecká fikce, pro odborníky z brněnské Mendelovy univerzity současná výzva. Aktuálně totiž vyvíjí jedlé balení na bázi bílkovin, které je podobné potravinářské fólii. Možností však mají v zásobě více. Kromě pružných obalů testují také balení sprejem nebo tekutiny, do nichž potraviny namáčí.

Civilisty, kteří se skrývali v mariupolských ocelárnách Azovstal, převezly autobusy do Záporoží

Přeživší z bunkru pod Azovstalem: Každý den byl hazard se smrtí, vzpomínají

Mysleli si, že v bunkru pod ocelářským komplexem Azovstal budou nanejvýš dva týdny, než boje ustanou. Nakonec tam museli přežívat déle než dva měsíce. Senioři, nemocní, postižení, rodiny s dětmi a jezevčík, ti všichni přežívali bez elektřiny, tekoucí vody, se stále se tenčícími zásobami jídla a pití. Teprve před několika dny se poslední skupině civilistů podařilo dostat do bezpečí daleko za válečnou vřavu. O měsících hrůzy se rozhodli vyprávět britskému deníku The Guardian.