Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Ilustrační foto

Pečovatelské služby přestávají sloužit. Více však o klienty pečují

Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).

Ilustrační foto

Pečovatelské služby přestávají sloužit. Více však o klienty pečují

Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).

Určitá míra emočního jedení je přirozená a vrozená

Emoční přejídání. Zbavte se závislosti na jídle

Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.

Igor Bukovský se správnou životosprávou zabývá už třicet let.

Igor Bukovský: Jídlo a morálka jsou propojené

Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.

Basketbalista Patrik Auda má za sebou první sezonu v Japonsku.

Auda po roce v Japonsku: Nebyl jsem vetřelec, viděl jsem tam i českou vlajku

Angažmá v Japonsku pro něj bylo velkou neznámou. Jenže basketbalista Patrik Auda má nové výzvy rád. I proto se loni v říjnu vydal do přístavní Jokohamy, kde oblékl dres místních Korzárů. A rodák z Ivančic na Brněnsku v Asii uspěl. S průměrem 15,7 bodu na zápas se z něj stal druhý nejvíc bodující hráč týmu.

Předávání potravinové sbírky Potravinové bance Jihočeského kraje.

Potravinová sbírka ženistů pomůže potřebným

„Sloužíme, abychom pomáhali“ – právě heslo 15. ženijního pluku si vzali k srdci vojáci z Bechyně, kteří se rozhodli pomoci sociálně slabým rodinám postiženým epidemiologickou situací. Vybrali více jak pět palet různého zboží a předali je Potravinové bance Jihočeského kraje.

Dětská obezita

O dětské obezitě se rozhoduje při početí, říká odborník

/ROZHOVOR/ Podle dětského obezitologa Zlatka Marinova za obezitu může životní styl rodiny. Největší vliv na metabolismus svého dítěte jste ale měli devět měsíců před jeho narozením. „Obezita rodičů v době početí šestkrát zvyšuje pravděpodobnost, že bude obézní i dítě,“ varuje lékař.

Sklizeň obilovin na Litoměřicku

Česko jako potravinová montovna? U vepřového a brambor se to vymstilo

Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.

Ilustrační foto.

Školy se bojí vařit dietní jídla. Zbytečně

Rodiče dětí, které mají alergii na některé složky jídel, či mají nařízenou dietní stravu, musí denně složitě řešit výživu svých ratolestí. Dietní školní stravování nabízí v kraji jen zlomek škol. Rodiče navíc problémy nehlásí. Ředitele a kuchařky přemohl strach z neznámého.

Antialergická dieta

Jídlem proti alergii

Někdo svou alergii téměř nepociťuje a snadno s ní může žít, jinému však dokáže život pěkně zkomplikovat. Alergie jsou v dnešním světě rozšířeným a obtížně zvládnutelným onemocněním. Vsadit můžete na bylinnou terapii a změnu jídelníčku.

Sládek Městského pivovaru Domažlice David Bierhanzl kontroluje pivní tank.

Restaurace otevřely vnitřní prostory, zákazníci se do nich moc nehrnuli

Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.

Čerstvého pečiva bude v regálech obchodů zřejmě méně, kvůli novému zákonu, říkají obchodníci. Ilustrační foto.

Zákon o potravinách se nám prodraží, stěžují si obchodníci z Vysočiny

Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Milovníci jídla pozor! Street food festival je tu

Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Všichni velcí jedlíci si budou moci pochutnat na Jarním street food festivalu a milovníci umění si budou moci zajít na výstavu. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.

V neděli 30. května se v sadu E. Beneše uskuteční další Restaurant Day.Ilutrační snímek z facebooku akce.

Kopřivnice bude patřit jídlu, pití a zábavě. V parku bude Restaurant Day

V neděli 30. května se v sadu E. Beneše uskuteční další Restaurant Day. Festival dobrého jídla, jehož hlavní myšlenkou je umožnit milovníkům gastronomie otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci a pohostit své známé i kolemjdoucí. Kromě rozličných kulinářských specialit bude pro příchozí připraven také doprovodný kulturní program.

Hrad Kadaň

Na kole z Prunéřova do Pernštejna podél řeky Ohře

V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.

V žádném jídle by neměla chybět bylinka, tvrdí známý kuchař Marcel Ihnačák

Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. 

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.

V žádném jídle by neměla chybět bylinka, říká známý kuchař Marcel Ihnačák

/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.

Karin Petřeková.

Hledáte nabíječku životní energie? Nutriční terapeutka z Ostravy ji dokáže najít

Pandemie má dopad i na náš životní styl. Ukázal to průzkum Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Lidé, kteří se do něj zapojili, uvedli, že během pandemie trávili víc času u televize na úkor pohybu a sportu. Kila navíc u svých pacientů hlásí také praktičtí lékaři. Nejen o tom, jak zatočit s nadváhou a získat potřebnou energii, si povídáme s nutriční terapeutkou Lékařské fakulty OU Karin Petřekovou.