Potravinová situace v Severní Koreji je napjatá. Různé agentury hlásí, že ceny potravin tam neúměrně stouply a lidé pociťují jejich nedostatek. Připustil to už dokonce i diktátor Kim Čong-un.
Krnovanka Michaela Bugrisová je sběratelkou gastronomických a cestovatelských zážitků. Právě vydala knihu S chutí po Česku. Jaké chutě a zážitky objevila v Moravskoslezském kraji?
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové.
Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).
Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).
Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska. Dalších devět produktů od místních výrobců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraje.
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
/PRŮZKUM/ Jaké jsou aktuální ceny meníček na Vysočině? Dle zjištění Deníku se dá ve většině okresních měst naobědvat za méně než sto korun. Kdo ale hledá lepší restauraci, připlatí si až dvojnásobek.
Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.
Zakládají si na tom, že vaří a připravují jídla z poctivých surovin. Mnoho zákazníků si zde objednává jídlo den předem, aby se nestalo, že mu ho prostě vyprodají. Je o ně totiž zájem.
Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.
Je to k nevíře, ale i po sedmi tisíciletích se dá zjistit, co tehdejší lidé jedli. Analýza starých keramických nádob na pečení ukázala, že si pochutnávali na jídlech s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami. Na výzkumu se podíleli vědci z Českých Budějovic, Olomouce či Plzně.
Je to k nevíře, ale i po sedmi tisíciletích se dá zjistit, co tehdejší lidé jedli. Analýza starých keramických nádob na pečení ukázala, že si pochutnávali na jídlech s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami. Na výzkumu se podíleli vědci z Budějovic, Olomouce či Plzně.
Angažmá v Japonsku pro něj bylo velkou neznámou. Jenže basketbalista Patrik Auda má nové výzvy rád. I proto se loni v říjnu vydal do přístavní Jokohamy, kde oblékl dres místních Korzárů. A rodák z Ivančic na Brněnsku v Asii uspěl. S průměrem 15,7 bodu na zápas se z něj stal druhý nejvíc bodující hráč týmu.
Hromady lahodných borůvek se co nevidět objeví u různých stánků a dalších prodejních míst. Pozor však na to, abyste při nákupu dostali skutečně to, co si zaplatíte. Respektive správné množství. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní varuje před prodejem na litry.
„Sloužíme, abychom pomáhali“ – právě heslo 15. ženijního pluku si vzali k srdci vojáci z Bechyně, kteří se rozhodli pomoci sociálně slabým rodinám postiženým epidemiologickou situací. Vybrali více jak pět palet různého zboží a předali je Potravinové bance Jihočeského kraje.
Rozmanité delikatesy čekaly na návštěvníky sobotního Food Truck Fest Pardubice neboli festivalu jídla, při kterém je jídlo a pití servírováno z pojízdných vozidel.
/ROZHOVOR/ Podle dětského obezitologa Zlatka Marinova za obezitu může životní styl rodiny. Největší vliv na metabolismus svého dítěte jste ale měli devět měsíců před jeho narozením. „Obezita rodičů v době početí šestkrát zvyšuje pravděpodobnost, že bude obézní i dítě,“ varuje lékař.
Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.
Rodiče dětí, které mají alergii na některé složky jídel, či mají nařízenou dietní stravu, musí denně složitě řešit výživu svých ratolestí. Dietní školní stravování nabízí v kraji jen zlomek škol. Rodiče navíc problémy nehlásí. Ředitele a kuchařky přemohl strach z neznámého.
V Čechy velmi oblíbené zemi u Jaderského moře jsou už připraveni a natěšeni na dobře známé turisty ze srdce Evropy. Atmosféru v Chorvatsku a postoj místních k návštěvníkům z Česka na vlastní kůži prozkoumal reportér Deníku.
V Kopřivnici se podařilo dotáhnout do konce zabezpečení bezlepkových obědů pro žáky základních škol. Tohoto nesnadného úkolu se zhostila jídelna při ZŠ a MŠ 17. listopadu.
Někdo svou alergii téměř nepociťuje a snadno s ní může žít, jinému však dokáže život pěkně zkomplikovat. Alergie jsou v dnešním světě rozšířeným a obtížně zvládnutelným onemocněním. Vsadit můžete na bylinnou terapii a změnu jídelníčku.
Konečně přišel tolik toužebně očekávaný den s velkým D. Většina restaurací v regionu otevřela od pondělí naplno. To znamená nejenom předzahrádky, ale také vnitřní prostory.
Téměř půl roku byly všechny hospody potemnělé a nesměli do nich hosté. Od pondělí 31. května si však do nich mohou zajít na pivo nebo jídlo všichni, kteří splní podmínky ministerstva zdravotnictví.
Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.
Kdyby se neobjevila pandemie, dál by Miroslav Magerstein úspěšně řídil luxusní hotelový resort Relax v Dolní Vltavici u lipenské přehrady. Pak se ale objevil koronavirus a hotelový resort o 150 lůžkách musel zavřít.
Pokud potřebujete zregenerovat tělo i mysl a načerpat energii v klidném prostředí Beskyd, může být vaší volbou rodinný Penzion Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem. „Naši klienti určitě ocení uklidňující atmosféru, romantické pokoje, výbornou kuchyni i moderní wellness,“ říká ředitelka penzionu Elen Hellerová.
Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.
Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Všichni velcí jedlíci si budou moci pochutnat na Jarním street food festivalu a milovníci umění si budou moci zajít na výstavu. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.
Kdyby se neobjevila pandemie, dál by Miroslav Magerstein úspěšně řídil luxusní hotelový resort Relax v Dolní Vltavici u lipenské přehrady. Pak se ale objevil koronavirus a hotelový resort o 150 lůžkách musel zavřít.
V neděli 30. května se v sadu E. Beneše uskuteční další Restaurant Day. Festival dobrého jídla, jehož hlavní myšlenkou je umožnit milovníkům gastronomie otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci a pohostit své známé i kolemjdoucí. Kromě rozličných kulinářských specialit bude pro příchozí připraven také doprovodný kulturní program.
Budoucím mámám, které si lámou hlavu s jídelníčkem pomáhají zorientovat se v často nedostupných informacích o stravě. Studenti nutriční terapie na brněnské Masarykově univerzitě Alžběta Duchoňová, Tomáš Konečný, Šárka Lindovská a Helena Vaclová radí ženám s výživou v těhotenstvím.
Před 200 lety, 17. května 1821, se v Bad Wörishofenu v Allgäu narodil Sebastian Kneipp. Rodné lázeňské městečko si ho připomíná s jeho pěti pilíři zdravého života – vodou, pohybem, výživou, bylinkami a vnitřní rovnováhou.
Už za tři týdny odstartuje další ročník regionálního multižánrového festivalu Letní Platforma Humpolec, který se už tradičně koná v tamním parku Stromovka a zpestřuje celé léto. Návštěvníci se mohou těšit na dny plné kultury a dobrého jídla, ale i několik novinek.
V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.
Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici.
Internetový obchod Alza.cz umožní on-line supermarketu Rohlík.cz dodávky potravin prostřednictvím vybraných výdejních AlzaBoxů. Alza upravila zhruba 50 těchto svých boxů tak, aby uchovaly potraviny čerstvé. Firmy to dnes uvedly v tiskové zprávě.
/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.
Pandemie má dopad i na náš životní styl. Ukázal to průzkum Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Lidé, kteří se do něj zapojili, uvedli, že během pandemie trávili víc času u televize na úkor pohybu a sportu. Kila navíc u svých pacientů hlásí také praktičtí lékaři. Nejen o tom, jak zatočit s nadváhou a získat potřebnou energii, si povídáme s nutriční terapeutkou Lékařské fakulty OU Karin Petřekovou.