S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
Léto končí, děti usedají do školních lavic, dva roky prázdnin Julese Verna se skoro splnily. Mnoho se změnilo, ale některé věci jsou stálé, například radost z dobrého jídla. Když se výuka střídá opět s přestávkami, děti mají hlad. Hlavně mají chuť mlsat nejenom ve škole, ale také doma.
Pardubický kraj zná své nejlepší regionální potraviny pro letošní rok. Ze Svitavska zabodoval sýr a také medovina. Kraj podporuje místní potraviny a výrobce.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Petr Dolejší navštívil 28. srpna 2021 gastronomický festival jídla v Třeboni. "Festival se konal v nádherném prostředí v Třeboni na náměstí. Bylo zde možno vidět přípravu asijských jídel a byla možnost konzumace. Dále zde byla ochutnávka českých jídel," připsal ke svým fotografiím. Za zaslané snímky Petrovi Dolejšímu děkujeme.
/FOTO, VIDEO/ Jídlo lidi baví. Zvlášť, když je chutně a originálně upravené. Celou škálu chutí a vůní z nejrůznějších koutů světa mohli gurmáni zkoumat při sobotním Food festivalu u Kamencového jezera v Chomutově. Leckdo se tam vypravil s úmyslem, že poobědvá, posvačí a možná i povečeří.
Samozřejmě, že z toho máme velkou radost, prohlásil Petr Špaček z Cidliny. Mladý včelař byl jedním z těch, kteří uspěli v soutěži a mohou svoje výrobky označovat celé čtyři roky logem Regionální potravina Vysočiny. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo v sobotu 4. září v rámci 12. ročníku akce Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina na jihlavském Masarykově náměstí.
Stres spojený s pandemií zvyšuje riziko migrény. Potvrzuje to také Helena Waszniowská, která působí jako neuroložka ve specializovaném centru pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy při Nemocnici Jihlava. „Stres obecně je velmi častým spouštěčem nejen pro migrénu, ale i pro jiné typy bolesti hlavy,“ říká.
Užít si dobré jídlo, živou hudbu, divadla a koncerty mohli všichni návštěvníci čtvrteční akce Plachanda Open. Tradiční akce, jejímž dějištěm byla Plachého ulička v Českých Budějovicích, která sousedí s náměstím Přemysla Otakara II., je vždy spojena i s nabídkou zboží z obchodů, které v uličce sídlí.
Kdyby vás v sobotu vBrně tak trochu štípaly oči, nedivte se. Je to tím, že v jedenáct hodin odstartuje 9. ročník akce Chillibraní a Chilližrout!Pěkně ostrá akcička, která má vBrně již svou tradici a spoustu příznivců, první zářijovou sobotupobaví všechny návštěvníky. I když se již podruhé uskutečnívmenším měřítkua bez vstupného, neztratí na kvalitě. Chilli bude vonět všude! Zlatým hřebem akce bude v šest hodin souboj chilližroutů o titul Mistra ČR a SR v pojídání pálivého.
Ve dnech 24. až 26. srpna 2021 uspořádala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, největší chemická univerzita ve střední Evropě s vysokým mezinárodním renomé, již 35. ročník Letní školy středoškolských profesorů a studentů, za odpovídajících hygienických a protiepidemických opatření. Ze všech koutů ČR se sjelo kolem 120 učitelů a zhruba 160 středoškoláků.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Už tuto sobotu 4. září se uskuteční na plácku před barem U Špinarů, v uličkách Kostelní a U Váhy, II. ročník komunitní akce Restaurant Day Třešť. Na plac se postaví kolem dvou desítek odvážlivců ve čtrnácti stáncích, kteří nejenže mají rádi dobré jídlo a pití, ale také se kvůli dobrému jídlu a pití umí otáčet v kuchyni. A to vám v tento den předvedou. Mrkněte na fotografie z prvního ročníku v roce 2019 od Davida Tesaře, ať se správně naladíte.
V objektu někdejší hasičské klubovny ve Splzově, části Železného Brodu, otevřeli novou prodejnu. Zákazníci tu najdou regionální potraviny z Plavů, Bzí, Jablonce, Nové Paky a dalších obcí Libereckého kraje. Otevřeli před pár dny a dveře se tady netrhnou.
/SERIÁL OSTUDY HRADCE KRÁLOVÉ/ Po drogovém squatu u nádraží další ostuda Hradce Králové. Všudypřítomný odpudivý zápach, matrace po bezdomovcích, kteří tu přespávají, prázdné lahve a další odpadky. To je realita bývalé prodejny v hradecké části Plácky.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Po roční pauze vyrazili obyvatelé Petrovic, ale nejen oni, do areálu motokrosu na tradiční Obecní slavnost. Čekal tam na ně nejen hudební program, ale také dobré jídlo a pití, na děti zase pouťové atrakce a tvůrčí dílny.
Jen dva roky od přistání u mexických břehů trvalo vyvrátit nejmocnější říši amerického kontinentu. Stačila k tomu hrstka dobře organizovaných a vybavených Španělů, tisíce naštvaných Indiánů a schopnosti vůdce konkvistadorů Hernána Cortése.
Brňané ze sídlišť byli v loňském roce šetrnější k přírodě. Do popelnic vyhodili o sedmadvacet procent méně potravin než v předchozím roce. Naopak na venkově a ve vilové zástavbě lidé jídlem plýtvali skoro stejně. O výsledcích výzkumu informovali odborníci z brněnské Mendelovy univerzity ve středu.
Rohlíky, mléko, maso, balíky vod. Pod tíhou nákupních tašek se ale už Jihomoravané prohýbat nechtějí. Objevili kouzlo objednávání potravin na internetu. Usnadňuje jim to rychle se rozvíjející síť prodejen s dovozem zboží až do bytu.
Nacpeme si břuch aneb soutěž v pojídání ovocných knedlíků, to byl jeden z tradičních bodů programu sobotní vyšebrodské Svatobartolomějské pouti. Měl být pokořen rekord z minulého roku: 22 kusů borůvkových knedlíků. Svůj vlastní rekord z předešlého roku vyrovnal Jaroslav Němec, který si říká Maxijedlík. Letos ale prý byly knedlíky větší než loni.
Kalhoty sotva dopnete a to, co se rýsuje pod vaším oblíbeným tričkem, rozhodně nejsou svaly? Práce z domova a méně pohybu se za poslední rok a půl podepsaly na řadě z nás. Je tedy nejvyšší čas s tím začít něco dělat a zbavit se nadbytečných kilogramů. Kromě úpravy jídelníčku bude vaším nejlepším spojencem pohyb a je jen na vás, pro jaký se rozhodnete.
Už se Vám stalo, že jste byli nadšení pro věc, těšíte se, plánujete, jak od určitého dne bude vše jiné, lepší, úžasné a nakonec to dopadne tak, že jak rychle jste se svou vysněnou změnou začali, tak jste i rychle skončili? Možná jste zklamaní, ztrácíte důvěru v sami sebe. I vy však můžete získat život svých snů, kde se budete cítit skvěle a pozitivní změny se stanou hravě a s lehkostí již trvalou součástí Vašeho každodenního dne. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Hradec měl v sobotu milovníkům hudby a jídla opět co nabídnout. Tentokrát šlo o Art and Food Festival, který se konal na Orlickém nábřeží společně s hudebním festivalem Na jednom břehu.
Vytříbená vína, jídla dělaná s láskou, slunečný víkend a atmosféra dávných časů. Tak bychom mohli popsat již tradiční Seeberský festival vína Wine & Food.
Možná to znáte také. Dovolená se blíží a vy už nyní přemýšlíte, o kolik kilogramů těžší se vrátíte domů. Jak se během svého pobytu vyhnout nástrahám v podobě místních dobrot? Jaké jídlo si připravit na cestu a výlety? íce v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Místní akční skupina Vodňanská ryba, z. s., připravila v rámci programu Skutečně zdravá škola od 17. do 19. srpna sérii speciálních seminářů. Vedoucí a kuchařky školních jídelen z okolí se v novém gastrostudiu ve Středním odborném učilišti Vodňany dozvěděly, jak vařit co nejzdravěji a pokud možno ze surovin z nejbližšího okolí.
Chcete teplý oběd, zmrzlinu nebo kávu? Presso nebo ledovou? Co takhle štrůdl? Minimálně deset nájemců se vystřídalo v poslední době v prodejně v Krátké Vsi na Havlíčkobrodsku. Jeden zmizel těsně před otevřením. Teď je z prodejny bufet přímo u silnice s jednoduchým názvem Sváča.
Možná to znáte také. Dovolená se blíží a vy už nyní přemýšlíte, o kolik kilogramů těžší se vrátíte domů. Jak se během svého pobytu vyhnout nástrahám v podobě místních dobrot? Jaké jídlo si připravit na cestu a výlety? íce v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Luka nad Jihlavou mají za sebou první street food festival Dej si FOOD. První srpnovou sobotu si našlapaný program s bohatou gastronomickou nabídkou užily všechny generace. Podívejte se do naší fotogalerie, jak to v Lukách vypadalo. Za fotografie děkujeme Ladě Salátové z pořadatelské agentury P-TEAM.
Už se Vám stalo, že jste byli nadšení pro věc, těšíte se, plánujete, jak od určitého dne bude vše jiné, lepší, úžasné a nakonec to dopadne tak, že jak rychle jste se svou vysněnou změnou začali, tak jste i rychle skončili? Možná jste zklamaní, ztrácíte důvěru v sami sebe. I vy však můžete získat život svých snů, kde se budete cítit skvěle a pozitivní změny se stanou hravě a s lehkostí již trvalou součástí Vašeho každodenního dne. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Nevyhovující pitná voda, nedostatky ve stravovacím provozu, zdravotně závadné jídlo a pití. Krajští hygienici při kontrolách dětských rekreačních akcí na jihu Moravy od začátku srpna odhalili dvanáct pochybení.
Místní akční skupina Vodňanská ryba, z. s., pořádá v rámci programu Skutečně zdravá škola, sérii speciálních seminářů. Tento týden, od 17 do 19. srpna, se vedoucí a kuchařky školních jídelen z okolí v novém gastrostudiu ve Středním odborném učilišti dozvědí, jak vařit co nejzdravěji a, pokud možno, ze surovin z nejbližšího okolí.
Petr Sogel z Trutnova již deset let vyrábí pod značkou Expres Menu jídla bez jakýchkoliv chemických látek, konzervantů či barviv, která díky patentované metodě vydrží čerstvá tři roky v pokojové teplotě.
Hodně nezvyklou restauraci, přesněji řečeno restauraci v netradičních prostorách, mají v Ostravě-Koblově. Nachází se v bývalé smuteční síni stojící hned vedle hřbitova, kde se již prakticky nepohřbívá. Několik obřadů ročně se zde ale koná. Restaurace se stala vyhledávaným místem části zdejších obyvatel i přespolních.