Vzestup tlaku, který vyvíjí krev na stěny tepen, je normální odpovědí organismu na fyzickou námahu a stres. Pokud však zůstává vysoký trvale, přetěžuje srdce a tepny a zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Poradíme, jak na prevenci i případnou léčbu.
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha pořádá v pátek 1. a v sobotu 2. října šestý ročník akce pro rodiny s dětmi Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?
Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.
Dvoudenní festival jídla Foxconn Street Food Fest se konal v areálu kutnohorské firmy. Součástí bylo i předání přívěsného vozíku malínským hasičům. Setkání jsme ve čtvrtek 30. září dopoledne navštívili s redakčním objektivem.
Nejdříve studium na jedné z nejprestižnějších kulinářských škol na světě, Le Cordon Bleu v Londýně, a poté se ještě více specializovat na luxusní gastronomii v rostlinné podobě. Tímto směrem se chystá jít 34letá Anna Jenčová z Chomutova, která je mimo jiné „podepsaná“ pod uspořádáním prvního chomutovského Food festivalu.
Přinášíme vám obsáhlou fotogalerii ze Svatováclavských slavností v Rudníku, které se konaly v sobotu 25. září. Na příchozí čekala pořádná porce zábavy, hudby, jídla, pití a mnoho dalšího. Krásné snímky pořídila paní Angela Veselá. Děkujeme za ně!
Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.
Sobota 2. října bude v Liběšicích na Litoměřicku patřit veselici. První Liběšické hody na nádvoří tamního obecního úřadu nabídnou jídlo, pití i zábavu.
Co budou jíst a za kolik? Tuhle otázkou si nyní kladou klienti pečovatelské služby v Kralupech nad Vltavou z řad seniorů. Ta jim nyní dováží obědy, které jsou dražší než dřív - a jak to bude do budoucna, zůstává plné otazníků. Dosavadní způsob dodávek obědů, což tato příspěvková organizace označovala za jednu ze svých nejvyužívanějších služeb, se nicméně zdá být minulostí.
Zdravou výživou, pitným režimem a pohybovými aktivitami předškolních dětí se celoročně zabývá projekt Cepík, který již devět let zastřešuje Centrum podpory zdraví v Ústí nad Labem. Za zajímavým počinem stojí ředitelka centra, původem Slovenka Lenka Plzáková. Ta ihned připomíná, že aktivita se nezaměřuje pouze na ty nejmenší, ale snaží se zapojit celé okolí dítěte.
/LIDÉ ODVEDLE/ Nejdříve studium na jedné z nejprestižnějších kulinářských škol na světě, Le Cordon Bleu v Londýně, a poté se ještě více specializovat na luxusní gastronomii v rostlinné podobě. Tímto směrem se chystá jít 34letá Anna Jenčová z Chomutova, která je mimo jiné „podepsaná“ pod uspořádáním prvního chomutovského Food festivalu.
/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.
/FOTOGALERIE/ Podezřelý balíček si v pražské ulici Krakovská vyžádal příjezd policistů s pyrotechnikem a hasiči. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se pyrotechnikovi podařilo černou krabici zajistit, byla ovšem neškodná, uvnitř se nacházelo jen jídlo. Událost se stala v pondělí dopoledne.
Podzim přináší nejen padající listí a klesající teploty, ale i změny pro vaše zdraví. Je totiž obdobím zvýšeného výskytu mnoha virových onemocnění. Chladné počasí může potrápit náš imunitní systém, čímž se zvyšuje náchylnost k infekcím.
Maďarské jídlo, víno, hudba a divadlo v pondělí rozvášní Horní náměstí, kde si mohou návštěvníci užít Maďarský den. Pořádá ho město Olomouc ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Maďarskou turistickou agenturou a Maďarským kulturním institutem. Akce, která návštěvníky symbolicky na jeden den přenese do Maďarska, navazuje na partnerství s maďarskou Péscí.
Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.
/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.
Hejna potkanů obtěžující v centru města by mohla trochu polevit. Ústecký deník na problém upozornil začátkem března, kdy se na redakci obrátila šestnáctiletá Ústečanka Patricie s fotografiemi a videem dokumentujícím tento problém.
Patnáct nelegálních pracovníků původem z Ukrajiny odhalili v tomto týdnu na staveništi a ve skladu potravin olomoučtí celníci. Od začátku letošního roku evidují více než čtyři desítky podobných případů.
Stále hodně lidí pracuje podle restauratérů dodnes z domovů a také si více vaří nebo využívají rozvozu. Restauratéři se shodují, že mají během doby obědů stále méně hostů než před covidem.
Stále hodně lidí pracuje podle restauratérů dodnes z domovů a také si více vaří nebo využívají rozvozu. Restauratéři se shodují, že mají během doby obědů stále méně hostů než před covidem.
Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.
/ROZHOVOR, FOTO/ Miroslav Novotný střídal jako promítač v Boskovicích hned tři scény. Kromě stálého kina promítal v amfiteátru zámeckého parku pod širým nebem a také v boskovickém hotelu Velen. Tam v letech 1983 až 1992 fungovala kinokavárna. Měla kapacitu šestašedesát míst. „Promítání ve Velenu mělo úplně jinou atmosféru, nebylo to běžné kino. Návštěva kinokávarny byla pro místní událost. Slavnostní chvíle spojená s dobrým jídlem, rodinnou oslavou nebo pohárem pro děti a pohádkou,“ zavzpomínal pro Deník Miroslav Novotný.
O tom, že domácí jídlo je nejlepší, nikdo nepochybujeme. Proto nelitujeme času třeba na zadělávání těsta a pečení chleba nebo buchet. Víme, že chutnají úplně jinak než ty ze supermarketu a že je naše zažívání více ocení. Ze stejných důvodů můžeme zkusit „uklohnit“ také něco pro svoji pleť či vlasy. Text přinesl časopis Květy.
Mami, mami, vidělas to? Ten pán bude jíst červy. Fuj, ušklíbá se pětiletá Natálka. Proti gustu žádný dišputát, říkávaly už naše babičky. A měly pravdu. Na žďárském Futrování na Farských humnech si mohl dát kdo chtěl co chtěl a taky kolik toho chtěl.
Pro houbařskou osvětu není lepšího místa než trojmezí. Zde se podle našeho zasvěceného průvodce, amatérského mykologa Oldřicha Jindřicha, setkávají tři cenné přírodní lokality: lesy Brd, Křivoklátska a Českého krasu, který má navíc vápencové podloží.
Už poosmé se dnes odpoledne uskuteční v Jihlavě Veganské hody. Gastronomický zážitek čeká prostor městského parku Smetanovy sady od tří do šesti hodin odpoledne. Organizátoři zvou na ochutnávku čistě rostlinných pokrmů.
Největší akce spojená se street food festivalem. Ochutnáte zde jídlo z více než třiceti stánků s dobrotami z celého světa. Součástí programu budou samozřejmě i aktivity spojené s kovy. Vyzkoušíte si například detektory kovů, rýžování zlata, lití bronzu. Uvidíte chemické pokusy s kovy a ukázky života Keltů.
Stovky nových bytů vyrostly v lokalitě u železniční stanice Olomouc-Nová Ulice. Další se ve Wolkerově ulici nedaleko výstaviště Flora staví. Developeři počítají v projektech i s prodejnami potravin, které zde chybí. V provozu je nedaleko ve staré zástavbě jeden malý obchod. O prostory v bytovém komplexu Zlaté Terasy se zajímala společnost Lidl. Podle všeho došlo k dohodě.
Je tu polovina září a s ním víkend plný zajímavých akcí. V Třebíči si mohou lidé nakoupit na tradičních prodejních trzích s regionálními potravinami, rodiče s dětmi zase vyrazit na dobrodružný pochod Pohádkovou Třebíčí nebo si zaběhat městem Hrotovice. Na hradě Orlík nad Humpolcem čeká zájemce Hradohraní s indiány, svatý Václav během Svatováclavských slavností přijede do Telče. V Lípě u Havlíčkova Brodu se opět sejdou rockeři a milovníci jídla mohou navštívit street food festival Futrování na Farských ve Žďáře nad Sázavou.
Až na konci okresu najdete u lipenského jezera u Horní Plané lokalitu U Kukačků. Zázemí turistům tam poskytují Autokemp a penzion DaJa U Kukačků, o kus dál Penzion a restaurace U Kukačků a Ranč U Kukačků. Penzion a restaurace U Kukačků stojí mezi nimi. Zastihli jsme tam manžela majitelky Jiřího Tótha. Byl zářijový všední den dopoledne, nádherně, ale po turistech prakticky ani vidu.
Děsivě vypadající dopravní nehodu má na kontě řidič (ročník 1982), který vozem Škoda Octavia vjel do prodejny potravin v Ostravě-Zábřehu. Naštěstí nikoho z přítomných přitom nezranil.
Uplynulý víkend nabídl na Liberecku mnoho akcí. Milovníci sportu mohli poměřit své síly při běžeckých závodech. Ti, kteří mají rádi dobré jídlo, zase mohli navštívit Fresh Festival. Kraj si také připomněl dvacet let od teroristického útoku v New Yorku a Liberec otevřel v rámci Dnů evropského dědictví podzemí. Podívejte se na galerie Deníku a připomeňte si zajímavé chvíle.
Zdravá výživa – pojem, který peněženkám rodičů často nahání hrůzu. Často si rodiče kladou otázku, jestli jsou ceny potravin v bioobchodech adekvátní výrobku, jestli doby klamů, kdy se vydávaly za lepší cereálie než obilniny, jsou konečně za námi, anebo do nás reklamy pořád cpou podobné nesmysly.
/FOTO/ Celkem devítka lokálních producentů z Ústeckého kraje si v pátek 10. září v rámci programu prvního dne veletrhu Zahrada Čech, slavnostně převzala ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.
S novým nápadem pro venkov přichází středočeské hejtmanství. Snaží se dojednat, aby lidé na venkově měli možnost objednávat si potraviny do odběrných boxů, kam si je lidé přijdou vyzvednout podobně, jako se nyní doručují objednávky z e-shopů s elektronikou.