Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Čtvrtinu života strávíme s nemocí, upozorňuje kardiolog Michal Vrablík

Obezita, cukrovka 2. typu, vysoký cholesterol, infarkty, nádory. Počet pacientů s těmito problémy stále narůstá. Češi navíc mají v Evropě jednu z nejdelších „dob strávených v nemoci“ a svalovat to pouze na genetiku rozhodně nemůžeme, upozorňuje v rozhovoru Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky zvládl v sobotu v centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem hned dvě soutěže. Nejdřív spořádal kilo nudlí s mákem, zapil to půl litrem mléka a půl hodiny na to si dal nejsmradlavější jídlo světa.

OBRAZEM: Maxijedlík si dal nudle s mákem a navrch kvašené sledě

"Smrdí to podobně, jako když jdete v létě okolo rybníka a je tam chcíplá ryba. Ale mnohonásobně více. A je to strašně slané. Nejhorší je nálev a jikry," popisuje „lahůdku“ ze zkvašeného rybího masa maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky. 

Podle vědeckých studií provází onemocnění covid-19 ztráta čichu a chuti kolem 80 procent všech pacientů.

Naděje pro covidové pacienty bez čichu. Vráti jim ho může vitamín A

Od té doby, co jsem měl covid, se mi skoro po všech jídlech chce zvracet. Maso mi chutná jako benzín. To jsou některé výpovědi pacientů, které po prodělané nemoci přišli o čich. Nebo se jim změnil. Podle britské stanice BBC by jim mohly pomoci právě testované nosní kapky s vitamínem A. 

Snad nás nezavřou. Farmářské trhy doufají v podporu nové vlády

Farmáři chtějí záruky od vlády. Odmítají zavření trhů

Před více než deseti lety o farmáři z Kozí farmy Krasolesí Davidu Kolmanovi nikdo téměř neslyšel. Jeho jogurty, sýry či tvarohy vyráběné podle staré původní receptury kupovali převážně lidé z okolí. Jak se ale postupně rozrůstalo stádo, narůstala i produkce a farmář začal hledat cesty k novým potencionálním zákazníkům. A našel. V roce 2010 přijal možnost být součástí farmářského trhu v Praze na Náplavce. 

Ilustrační foto.

Zloděj navštívil sklad potravin. Hlad ale neměl, šel si pro počítač

Hledá se pachatel, který se vloupal do skladu potravin – avšak zřejmě ne kvůli hladu, protože nic k jídlu si neodnesl. To je případ, který se nyní snaží rozlousknout policisté z Prahy-západ. Pátrají po zloději, který v noci na noci na neděli minulého týdne kradl v oblasti logistického centra na okraji města Hostivice.

Lidé v Dolanech byli bez proudu čtyřiadvacet hodin. Zleva David Hanzlík, Jana Kováříková, Vladimíra Fenclová.

Svítili si čelovkami, mrzli. Po vichřici v Dolanech likvidují zkažené potraviny

/VIDEO/ Z následků čtvrteční vichřice Ignác se vzpamatovává také Kladensko ještě i v pátek. Hasiči a pracovníci technických služeb mají plné ruce práce s úklidem větví a popadaných stromů či poškozeného majetku a likvidátoři pojišťoven nestačí zvedat telefony. V mnoha domácnostech nešel více než 24 hodin elektrický proud. Jak potvrdila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová, některé poruchy se podařilo opravit ještě ve čtvrtek v noci, jiné v pátek odpoledne a některé dokonce s novým pátečním poryvem větru přibyly, i ty by měly být odstraněny v nejbližších hodinách.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.

Léto mírně zvýšilo tržby v restauracích. Ty se teď ale bojí podzimu

„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti

Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.

Zahradní slavnost potěšila klinety SeniorCentra v Modřicích.

Zahradní slavnost potěšila seniory v Modřicích. K dobrému jídlu hrála cimbálka

Zahradní slavnost se již stala neodmyslitelnou součástí života klientů v SeneCura SeniorCentru Modřice. Také letos na podzim si ji všichni užili díky krásnému počasí i kulturnímu programu. Barevná zahrada doladěná výzdobou a famózní jídlo pak dokonali výjimečnou atmosféru. Děkujeme paní Janě Barčákové za podnětný příspěvek.

Vědkyně a pedagožka RNDr. Markéta Martínková, Ph.D.

Bio? Jedině z babiččiny zahrádky, má jasno biochemička Markéta Martínková

„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“ 

Nejmladší starostka v Rakousku Nicole Zehetner-Graslová (25 let).

Od sousedů: Starostek přibývá, v Bavorsku rostou lanýže a na chatě nemají maso

Přinášíme pravidelný přehled zpráv z denního tisku od našich německy mluvících sousedů. Tentokrát se věnují přibývajícímu počtu starostek, speciálních "zabedněných" vagónů pro sportovní fanoušky, jediné chatě Alpského svazu, kde se nepodává jídlo z masa, ochraně městských bytů před Airbnb nebo pokusům s pěstováním lanýžů.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Stoupají také ceny piva, například za Plzeňský Prazdroj si lidé na půllitr od začátku října připlatí téměř 50 haléřů.

PŘEHLEDNĚ: Rekordní drahota v ČR: Lidé si připlatí za energie, bydlení i jídlo

Zdražování v Česku nebere konce. Podle statistiků vzrostly ceny v září meziročně o 4,9 procenta. Takovou inflaci ekonomové předpokládali až na konci roku a nová čísla je opět překvapila. Co zdražilo nejvíce? Odpověď je bohužel jednoduchá: všechno. „Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek,“ potvrdila Pavla Šedivá z Českého statistického úřadu. Za co tedy platíme více a proč? Deník připravil malou „hitparádu“ položek na účtenkách za zboží a na fakturách za služby.  

Regionální potraviny. Ilustrační foto.

Brambory od "sousedů", maso z farmy... Místní potraviny jsou teď v trendu

Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.

Na Karlově náměstí v Kolíně to opět žilo. Po nedávném vinném koštu tu tentokrát své stánky postavil Street Food festival

PODÍVEJTE SE: Šneci, červi i víno. Na kolínském náměstí se jedlo a pilo

Zatímco do kolínských úřadů sváželi zástupci jednotlivých volebních komisí výsledky právě končících parlamentních voleb a ti, kteří volbami žili, sledovali napnutí výsledky doma u televizních obrazovek, na Karlově náměstí to opět žilo. Po nedávném vinném koštu tu tentokrát své stánky postavil Street Food festival nabízející pouliční jídlo z celého světa.

V objektu v Sovově ulici vznikne 56 míst pro seniory včetně kuchyně a jídelny.

Nový domov pro seniory nabídne téměř šedesátku míst, stavět se začne příští rok

Plány na nový domov pro seniory v Písku dostávají konkrétnější obrysy. Zařízení má vzniknout přestavbou budovy v Sovově ulici, která bývala internátem Jitexu a později také sídlem Domu dětí a mládeže. „Tento objekt město získalo do majetku od Jihočeského kraje výměnou za budovu domu dětí a mládeže u bazénu a pozemku pod gymnáziem,“ upřesnil místostarosta Petr Hladík. Budova je opuštěná více než dva roky.

Druhý ročník festivalu pikantních až pálivých jídel  "Kotle hoří dál", se konal pod břeclavským zámkem.

Hašení pěnou. Pod zámkem hořely kotle, chilli hosté splachovali pivem

Břeclavané měli uplynulou sobotu možnost prakticky si ověřit, co fyzicky vydrží jejich chuťové buňky. Druhý ročník festivalu pikantních až pálivých jídel s názvem "Kotle hoří dál" v Břeclavi si nenechal ujít ani pan Miloš Rufer, jr., kterému děkujeme za dnešní příspěvek. 

Vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina 2021 Karlovarského kraje v Lokti.

Na Karlovarsku byly vyhlášeny nejlepší regionální potraviny

Devět titulů Regionální potravina 2021 Karlovarského kraje bylo uděleno v sobotu odpoledne v Lokti v rámci vyhlášení výsledků stejnojmenné soutěže. Oceněné výrobky si mohli návštěvníci vinobraní v areálu hradu, kde byly výsledky soutěže vyhlášeny, rovnou ochutnat či zakoupit.