Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Potravinová sbírka v obchodním domě Tesco ve Vlašimi.

Pomáhat darováním potravin lze i na Benešovsku

Podzimní kolo sbírky potravin, které se uskuteční v sobotu 20. listopadu, proběhne díky dobrovolníkům z Charity Vlašim třeba právě také v „hlavním městě“ Podblanicka. V supermarketech budou moci lidé darovat potřebným především trvanlivé potraviny.

Potravinová sbírka. Ilustrační foto

V sobotu se koná Sbírka potravin. Přispět mohou i lidé na Litoměřicku

Do celorepublikové podzimní Sbírky potravin mohou přispět i lidé na Litoměřicku. Koná se v sobotu 20. listopadu od 8 do 18 hodin ve vybraných obchodech. Ke svému nákupu mohou dárci připojit libovolné množství trvanlivých potravin či drogerii a za pokladnami je předat přítomným dobrovolníkům.

Sbírka potravin znojemské Charity.

Při sobotním nákupu myslete na potřebné. Charita zve ke sbírce potravin

V sobotu 20. listopadu od osmé ráno do šesté večer Oblastní charita Znojmo ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Brno a Jihomoravský kraj koná sbírku potravin, která se ve Znojmě uskuteční v hypermarketech Albert na Vídeňské třídě a Albert na ulici Brněnská, zde se můžete potkat se zaměstnanci a dobrovolníky Oblastní charity Znojmo.

Sbírka potravin, ilustrační foto

Nakupte a darujte. Potravinová sbírka opět pomůže lidem v nouzi na Hranicku

 Daruj potřebné. Nákupem trvanlivých potravin můžete už tuto sobotu 20. listopadu podpořit činnost Charity Hranice. V době od 8 do 18 hodin organizuje Potravinová banka Olomouc společně se zaměstnanci a dobrovolníky Charity Hranice Potravinovou sbírku v hranickém hypermarketu Albert na Zborovské ulici.

Kvašení je proces, při němž kvasinky „žerou“ cukry, čímž vyrábějí oxid uhličitý a alkohol

Tajemné kvašení. Nejméně probádané a nejvíce užitečné?

Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo? 

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou

Jsou těstoviny zdravé, nebo nejsou? Rozhoduje kvalita, množství i příprava

Máme je rádi asi všichni. Jsou vždy při ruce, jejich příprava je rychlá a snadná, stačí k nim přidat pár ingrediencí a vlastně se k nim hodí cokoli, co doma najdeme. Pokaždé může být výsledný pokrm jiný, a tak se jimi nemůžeme nikdy přejíst. Vkrádá se ale otázka: jsou těstoviny zdravé?

Historicky první psí brunch, který se uskutečnil v pražské Kavárně co hledá jméno.

Naši pohodu ovlivňuje pohoda našeho psa

Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?

Stavba bioplynové stanice začala v průmyslové zóně Plazy. Za rok má být uvedena do zkušebního provozu.

Autobusy budou jezdit na plyn vyrobený ze zbytků jídla. Začala stavba biostanice

/FOTOGALERIE/ Do průmyslové zóny Plazy se budou svážet zbytky jídel ze školních jídelen, restaurací, ale i prošlé potraviny z hypermarketů. Ty budou zpracovány tak, že výsledkem bude bioplyn, na nějž budou jezdit městské autobusy. Dalším výstupem bude také biologické hnojivo, které se dá využít v zemědělství. To je v kostce představa o první fázi fungování bioplynové stanice, která se nyní začala stavět a do zkušebního provozu by měla být uvedena už za rok. Zpracuje až 25 tisíc tun biologického odpadu ročně.

Radek Slabý, ředitel společnosti Adventure Menu, který v Trutnově vyrábí sterilovaná a vakuově sušená jídla.

Trutnovský výrobce zásobuje Rallye Dakar, do Francie posílá míchaná vajíčka

Začínali v garáži na vysoké škole, dnes produkty trutnovského výrobce sterilovaného a sušeného jídla plní německý, italský či švédský trh. Ve Francii jsou šlágrem jejich sušená míchaná vajíčka, pravidelně zásobují české a zahraniční posádky na Rallye Dakar. V Česku jdou nejvíc na odbyt hovězí guláš s bramborem, hodně oblíbené je také jelení ragú s bramborovými špalíčky.

Zdravý špíz

Špatná úprava znehodnotí i zdravé jídlo. Na co si dát v kuchyni pozor?

Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu. 

Ze sbírky potravin konané letos v dubnu.

Charita vyhlašuje potravinovou sbírku, hledá dobrovolníky

Už příští sobotu 20. listopadu může každý dokázat, že to se solidaritou k bližním myslí vážně. Farní charita pořádá v obchodě Albert v Nymburce potravinovou sbírku, do které se může zapojit každý, kdo přijde. Kromě potravin budou dobrovolníci přijímat také vybrané drogistické zboží.

Ilustrační foto

Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naopak víc je naštvaných strávníků

Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.

Ilustrační foto

Restauracím kvůli kontrolám ubyli hosté. Naštvaných strávníků je naopak víc

Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.

Radek Slabý, zakladatel firmy na výrobu trvanlivého jídla na cesty Adventure Menu, ukazuje porci 450 gramů svatomartinské husy v sáčku a husí sádlo.

Lidé chtěli kapra a salát v sáčku. Dostali svatomartinskou husu, vydrží tři roky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svatomartinskou husu si můžete dopřát nejen čerstvou, pěkně pečenou na talíři, ale také trvanlivou v sáčku. Například na cestách. Vyrábí se v Trutnově. Jako novinku ji letos připravila firma Adventure Menu. V limitované edici, která je v prodeji pouze v listopadu, upekla čtyři tisíce porcí svatomartinské husy s bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Sterilované hotové jídlo vydrží až tři a půl roku ve speciálním ochranném obalu.

Potravinová sbírka v Hranicích 23. listopadu 2019.

Blíží se Potravinová sbírka, Charita Hranice hledá dobrovolníky

Přispět svým nákupem na dobrou věc budete moci v rámci tradiční potravinové sbírky v hranickém hypermarketu Albert na Zborovské ulici v sobotu 20. listopadu. Charita Hranice však stále nemá dostatek dobrovolníků, proto mohou zájemci pomoci nejen nákupem, ale také přímou účastí.

Radek Slabý, zakladatel firmy na výrobu trvanlivého jídla na cesty Adventure Menu, ukazuje porci 450 gramů svatomartinské husy v sáčku a husí sádlo.

Lidé chtěli kapra a salát v sáčku. Dostali svatomartinskou husu, vydrží tři roky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svatomartinskou husu si můžete dopřát nejen čerstvou, pěkně pečenou na talíři, ale také trvanlivou v sáčku. Například na cestách. Vyrábí se v Trutnově. Jako novinku ji letos připravila firma Adventure Menu. V limitované edici, která je v prodeji pouze v listopadu, upekla čtyři tisíce porcí svatomartinské husy s bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Sterilované hotové jídlo vydrží až tři a půl roku ve speciálním ochranném obalu.

Pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví

Škodí nám cholin ve vejcích?

Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.

Určitá míra emočního jedení je přirozená a vrozená

Emoční přejídání je nutné řešit. Zbavte se závislosti na jídle

Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.

Mrtvý potkan.

Jedna myška za druhou. Na jednoho Chrudimáka připadají čtyři potkani

Město Chrudim vybírá deratizační firmu, která bude regulovat počet hlodavců na jeho území v příštích dvou letech. Je jich totiž o dost více než obyvatel města. "Podle statistiky na jednoho Chrudimáka připadají čtyři potkani," řekl starosta František Pilný. Deratizace se v Chrudimi opakuje pravidelně vždy na jaře a na podzim, probíhá pomocí nástrah. 

Jablka vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu

Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí

Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!

Akce Den okének má pomoci restauracím. Uskuteční se už tuto sobotu

Už tuto sobotu 7. listopadu se po celé České republice uskuteční Den okének. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach.

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny doslova aktivují mozek

Nemyslí vám to jako dřív? Zkuste pozměnit jídelníček

Když si nejsme schopni nic zapamatovat, na nic se soustředit, nic vymyslet, můžeme propadnout pocitu, že hloupneme. Někdo dokonce začne uvažovat o počínajícím Alzheimerovi. Na fungování našeho mozku má ale vliv mnoho faktorů a příčinou jeho snížené výkonnosti klidně může být to, co jíme!

Polévka je grunt

Vydatně, zdravě, levně. Polévka podporuje trávení, poctivý vývar léčí

Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.

Divadelní festival Ludvíka Němce v Bystřici.

OBRAZEM: Divadelní Festival Ludvíka Němce zakončila "Holka odjinud"

Divadlo u Jelena má za sebou velmi úspěšný ročník Divadelního festivalu Ludvíka Němce. Letos se představily celkem tři divadelní soubory. Festival zahájil 7. října. DS Banda, který divákům zahrál anekdotu z prostředí patologie s názvem „Uklízečka“. V titulní roli zde excelovala paní Růžena Dvořáková. Lístky byly vyprodány již v předprodeji a Divadlo U Jelena praskalo ve švech.