Do Sbírky potravin mohou lidé přispět na 11 místech Českolipska
Nákupem trvanlivých potravin můžete už tuto sobotu 20. listopadu podpořit potřebné lidi v nouzi, osamělé seniory, rodiny v krizi nebo lidi bez domova.
Nákupem trvanlivých potravin můžete už tuto sobotu 20. listopadu podpořit potřebné lidi v nouzi, osamělé seniory, rodiny v krizi nebo lidi bez domova.
Podzimní kolo sbírky potravin, které se uskuteční v sobotu 20. listopadu, proběhne díky dobrovolníkům z Charity Vlašim třeba právě také v „hlavním městě“ Podblanicka. V supermarketech budou moci lidé darovat potřebným především trvanlivé potraviny.
Do celorepublikové podzimní Sbírky potravin mohou přispět i lidé na Litoměřicku. Koná se v sobotu 20. listopadu od 8 do 18 hodin ve vybraných obchodech. Ke svému nákupu mohou dárci připojit libovolné množství trvanlivých potravin či drogerii a za pokladnami je předat přítomným dobrovolníkům.
V sobotu 20. listopadu od osmé ráno do šesté večer Oblastní charita Znojmo ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Brno a Jihomoravský kraj koná sbírku potravin, která se ve Znojmě uskuteční v hypermarketech Albert na Vídeňské třídě a Albert na ulici Brněnská, zde se můžete potkat se zaměstnanci a dobrovolníky Oblastní charity Znojmo.
Daruj potřebné. Nákupem trvanlivých potravin můžete už tuto sobotu 20. listopadu podpořit činnost Charity Hranice. V době od 8 do 18 hodin organizuje Potravinová banka Olomouc společně se zaměstnanci a dobrovolníky Charity Hranice Potravinovou sbírku v hranickém hypermarketu Albert na Zborovské ulici.
Tak je to tu zase. Prodejna potravin Coop Tuty kaplické Jednoty v historickém centru Českého Krumlova končí. A tentokráte doopravdy.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Lidé na jihu Moravy nemají kvůli energetické krizi peníze na jídlo. Do charit a potravinových bank jich volá stále více. Nouzí nejvíce trpí matky samoživitelky a senioři.
Podzimní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 20. listopadu od 8 do 18 hodin v supermarketu Billa v Kutné Hoře. Svým nákupem mohou všichni vyjádřit solidaritu s lidmi v nouzi tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogistického zboží.
Čtyři jednotky hasičů vyjížděly dnes ráno do Moravské Třebové. Sváteční den si žádá pořádné jídlo, ale jedno vaření málem skončilo špatně.
Máme je rádi asi všichni. Jsou vždy při ruce, jejich příprava je rychlá a snadná, stačí k nim přidat pár ingrediencí a vlastně se k nim hodí cokoli, co doma najdeme. Pokaždé může být výsledný pokrm jiný, a tak se jimi nemůžeme nikdy přejíst. Vkrádá se ale otázka: jsou těstoviny zdravé?
Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?
/FOTOGALERIE/ Do průmyslové zóny Plazy se budou svážet zbytky jídel ze školních jídelen, restaurací, ale i prošlé potraviny z hypermarketů. Ty budou zpracovány tak, že výsledkem bude bioplyn, na nějž budou jezdit městské autobusy. Dalším výstupem bude také biologické hnojivo, které se dá využít v zemědělství. To je v kostce představa o první fázi fungování bioplynové stanice, která se nyní začala stavět a do zkušebního provozu by měla být uvedena už za rok. Zpracuje až 25 tisíc tun biologického odpadu ročně.
Finský sympaťák nechává nahlédnout do svého soukromí. Jak se žije Finovi, který toho v relativně mladém věku už dost zažil, v Litoměřicích?
V sobotu 20. listopadu se uskuteční podzimní kolo Sbírky potravin, kterou pořádá Česká federace potravinových bank. Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie.
Jára Cimrman kdysi prohlásil, že budoucnost patří aluminiu. Při pohledu na nové trendy v potravinářství to však vypadá, že budoucnost patří recyklovaným potravinám. A to rozličného druhu. Od piva přes pečivo až k zavařeninám.
Začínali v garáži na vysoké škole, dnes produkty trutnovského výrobce sterilovaného a sušeného jídla plní německý, italský či švédský trh. Ve Francii jsou šlágrem jejich sušená míchaná vajíčka, pravidelně zásobují české a zahraniční posádky na Rallye Dakar. V Česku jdou nejvíc na odbyt hovězí guláš s bramborem, hodně oblíbené je také jelení ragú s bramborovými špalíčky.
Vrchovatě zeleniny, hodně ovoce, kvalitní bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů, nějaké polysacharidy a správné tuky. Že takto vypadají zásady zdravého stravování, všichni tušíme. To ale nestačí. Špatnou úpravou totiž můžeme z hodnotných surovin udělat pokrm bez jakéhokoli přínosu.
V sobotu 20. listopadu se uskuteční podzimní kolo Sbírky potravin, kterou pořádá Česká federace potravinových bank. Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie.
Už příští sobotu 20. listopadu může každý dokázat, že to se solidaritou k bližním myslí vážně. Farní charita pořádá v obchodě Albert v Nymburce potravinovou sbírku, do které se může zapojit každý, kdo přijde. Kromě potravin budou dobrovolníci přijímat také vybrané drogistické zboží.
Zavřeno/nezavřeno. Pod tímto mottem (německy Aufgeschlossen) – tak trochu ve stylu chytré horákyně – proběhne letošní ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Odstartuje v pondělí 15. listopadu.
Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.
Nová povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti si vybrala svou daň. Podle restauratérů, se kterými Deník mluvil, jim ubylo 10 až 30 procent zákazníků. Navíc přibylo naštvaných strávníků, kteří svoji neochotu ukazovat očkovací certifikát nebo doklady o negativním testu či prodělání nemoci, dávají personálu restaurací najevo.
Kvůli koronaviru bojuje Brňan Petr Heinz téměř půl roku s poruchou čichu. Každé jídlo chutná jako zkažené, zda někdy potraviny znovu ucítí, jak má, lékaři zatím nevědí.
Informacemi o tom, jak jíst, co je zdravé a co ne, jsme doslova přehlceni. Valí se na nás ze všech stran. Často ale jde o zavádějící tvrzení, někdy vyloženě o lži, mnohé se traduje, ač to bylo již dávno vyvráceno… Vyznat se v tom není vůbec jednoduché.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svatomartinskou husu si můžete dopřát nejen čerstvou, pěkně pečenou na talíři, ale také trvanlivou v sáčku. Například na cestách. Vyrábí se v Trutnově. Jako novinku ji letos připravila firma Adventure Menu. V limitované edici, která je v prodeji pouze v listopadu, upekla čtyři tisíce porcí svatomartinské husy s bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Sterilované hotové jídlo vydrží až tři a půl roku ve speciálním ochranném obalu.
Přispět svým nákupem na dobrou věc budete moci v rámci tradiční potravinové sbírky v hranickém hypermarketu Albert na Zborovské ulici v sobotu 20. listopadu. Charita Hranice však stále nemá dostatek dobrovolníků, proto mohou zájemci pomoci nejen nákupem, ale také přímou účastí.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svatomartinskou husu si můžete dopřát nejen čerstvou, pěkně pečenou na talíři, ale také trvanlivou v sáčku. Například na cestách. Vyrábí se v Trutnově. Jako novinku ji letos připravila firma Adventure Menu. V limitované edici, která je v prodeji pouze v listopadu, upekla čtyři tisíce porcí svatomartinské husy s bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Sterilované hotové jídlo vydrží až tři a půl roku ve speciálním ochranném obalu.
Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.
Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.
Město Chrudim vybírá deratizační firmu, která bude regulovat počet hlodavců na jeho území v příštích dvou letech. Je jich totiž o dost více než obyvatel města. "Podle statistiky na jednoho Chrudimáka připadají čtyři potkani," řekl starosta František Pilný. Deratizace se v Chrudimi opakuje pravidelně vždy na jaře a na podzim, probíhá pomocí nástrah.
Zákazníci si při nákupu potravin často neuvědomují, jak „výživné“ jsou výrobky, které si kupují. Na jejich obalu sice musí být uvedeny informace o použitých surovinách a jejich nutriční hodnotě, obvykle ale lidé na jejich prostudování nemají dost času. To by se mělo změnit.
Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!
Ceny potravinářských výrobků půjdou nahoru, zdraží pečivo, masné výrobky i jídla v restauracích. Někdo přistoupí k cenovým úpravám již nyní, jiný vyčká do Nového roku.
Kdo by se chtěl podílet na dobré věci a rád by vykonal dobrý skutek, má šanci. Může se totiž přidat k našim dobrovolníkům a pomoct nám s potravinovou sbírkou pro Potravinovou banku Vysočina.
Vztahy, práce, finanční situace. Zdraví naše i našich blízkých. Chování a (ne)úspěchy potomků. Počasí. Politika. To všechno a mnoho dalšího působí na naše psychické rozpoložení. Velký vliv má ale i jídlo, které konzumujeme. Asi větší, než si vůbec uvědomujeme.
Už tuto sobotu 7. listopadu se po celé České republice uskuteční Den okének. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach.
Když si nejsme schopni nic zapamatovat, na nic se soustředit, nic vymyslet, můžeme propadnout pocitu, že hloupneme. Někdo dokonce začne uvažovat o počínajícím Alzheimerovi. Na fungování našeho mozku má ale vliv mnoho faktorů a příčinou jeho snížené výkonnosti klidně může být to, co jíme!
Dostatečný přísun vitaminů, minerálů a dalších cenných látek nezávisí jen na tom, jaké potraviny konzumujete, ale také na tom, jak je připravujete. Proč na chvíli neodložit klasické smažení a pečení a nevyzkoušet mnohem zdravější vaření v páře?
Oblíbená charitativně - gurmánská akce se opět chystá do Litoměřic. Z kotlů tam opět zavoní výborné jídlo a výtěžek z jeho prodeje poputuje na podporu dětského oddělení litoměřické nemocnice.
Hasiči v noci na pátek vyjížděli k hlášenému požáru v KV Areně, za vším však stálo spálené jídlo v kuchyni restaurace.
V Tálibánem ovládaném Afghánistánu přibývá rodin, které trpí hladem. Peníze na jídlo a základní potřeby proto stále více z nich získává provdáním nezletilých dcer. Prodeji devítileté dívky jako dětské nevěsty přihlíželi i reportéři americké televize CNN.
Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Říká se, že člověk by měl konzumovat ta jídla a nápoje, které jsou typické pro oblast, ve které žije.
Vyzkoušejte recepty, které zahrnují zeleninu. Vaše chuťové buňky nebudou litovat.
Egyptský prokurátor nařídil zatknout tři zaměstnance hotelu na pobřeží Rudého moře kvůli otravě, která se projevila u pěti desítek hostů. Podle agentury AP mezi nimi byli i čtyři lidé z České republiky. Úřady odpovídající za turistiku nechaly hotel zavřít, odvolaly jeho ředitele a odebraly mu licenci.
Martin Jiskra si v roce 2019 splnil sen, když v Kbelnici na Strakonicku u výpadovky na Prahu otevřel restauraci U Jiskrů. Brzy si díky vstřícnosti, kvalitě jídla i obsluhy a téměř rodinnému přístupu k zákazníkům získal bohatou klientelu.
Divadlo u Jelena má za sebou velmi úspěšný ročník Divadelního festivalu Ludvíka Němce. Letos se představily celkem tři divadelní soubory. Festival zahájil 7. října. DS Banda, který divákům zahrál anekdotu z prostředí patologie s názvem „Uklízečka“. V titulní roli zde excelovala paní Růžena Dvořáková. Lístky byly vyprodány již v předprodeji a Divadlo U Jelena praskalo ve švech.
Zvyšování cen energií, pohonných hmot, potravin a dalších komodit se brzy projeví na zvyšování cen výrobků i služeb. Vyplývá to z vyjádření vedoucích pracovníků kulturních a sportovních zařízení ve městech okresu, dopravce i zástupce gastrosféry, které Deník tento týden oslovil.
Svátek jídla uzavřel letošní sezonu v kladrubském klášteře. Vydařené slunečné počasí přilákalo na klášterní nádvoří stovky lidí, kteří mohli ochutnat speciality z celého světa.