/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
První šel do boje jeden večer, druhý hned o den později. Pojí je nadstandardní vztah, vzájemné souznění, podporují se a také dostávají do formy. Jeden přitom trénuje druhého. Oba jsou brněnské thajboxerké hvězdy. V roli zkušeného mentora Tomáš Hron, v pozici svěřence zářivá budoucnost Matěj Peňáz.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal z Islandu do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem.
Celkem 248 kilogramů potravin a drogistického zboží vybrali zaměstnanci Krajského úřadu Zlínského kraje. Sbírku si převzali zástupci Potravinové banky, kteří zajistí skladování a následnou bezplatnou distribuci organizacím pomáhajícím rodinám i jednotlivcům v nouzi.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
Smažená ryba, majonézový salát, tučná kachnička a svíčková se šesti. Třídenní sváteční hodování prokládané cukrovím a slazenými nápoji se může nepěkně podepsat na zdraví. Češi o Vánocích přiberou na váze až pět kilogramů a mnozí ani netuší, že je ohrožuje vážná nemoc – cukrovka.
Mezi bohatstvím a zdravým chrupem není vždy rovnítko, tvrdí nová průřezová studie, při níž vědci zkoumali stav zubů u desítek tisíc lidí z pětatřiceti zemí. Jde o překvapivé zjištění, jelikož až dosud se obecně tvrdilo spíš to, že bohatší lidé mají přístup ke zdravější stravě a zubařské péči, díky čemuž mají také zuby v lepším stavu. Podle vědců se nově zjištěná odchylka týká zejména dětí.
Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Glanc.
Všichni chceme být šťastní. Sem tam se sice dá narazit na patologického bolestína, který si v neštěstí libuje, pro zbytek lidstva ovšem platí, že po štěstí touží a celoživotně se za ním usilovně pídí. Univerzální recept jak jej nalézt neexistuje, ale máme pro vás aspoň několik tipů, které vyšly v časopisu Vlasta, jak si to pídění trochu usnadnit. Není to žádná věda.
/FOTOGALERIE/ Vždy na první svátek vánoční se v podvečer scházejí místní i přespolní u kostela Narození Panny Marie ve Stěbořicích na Opavsku. Každoročně se tady totiž odehrává scéna narození Ježíše Krista. A každoročně je toto divadlo pod širým nebem v něčem jiné. Letos celý příběh vyprávěla svatá Ludmila.
Nafta, která je zapotřebí pro výrobu kyslíku pro koronavirové pacienty, došla. Stejně tak došly zásoby desítek základních léků. Zaměstnanci nemocnice stále chodí do práce, přestože nedostali už několik měsíců zaplaceno a mají problémy vyjít s penězi. Takový je úděl Afghánsko-japonské nemocnice pro infekční onemocnění, jediného zařízení pro péči o pacienty s covidem-19 pro čtyři miliony lidí, kteří žijí v afghánském hlavním městě Kábulu, napsala agentura AP.
Sváteční oběd si mohli již počtvrté vychutnat zaměstnanci Nemocnice Tábor. Jejich jídelnu navštívil známý táborský šéfkuchař Martin Svatek se svým týmem: kuchaři Petrem Nováčkem a Veronikou Janečkovou a cukrářkou Veronikou Kropíkovou.
Právě v chladnější části roku si můžeme dovolit kaloricky bohatší jídla. To ale neznamená, že musíme každou zimu přibrat a svádět to na Vánoce. Stačí umět si vybrat ty správné potraviny, které zasytí, prohřejí a dodají energii. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Glanc.
Co vlastně jedí o Vánocích vegetariáni a vegani? Deníku to exkluzivněprozradila známá ostravské modelka Monika Rohanová, která žije v Londýně. A právě tam s tátou stráví Vánoce.
Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“ říká Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme Jinak. Zdůrazňuje také, jak je důležité jíst v časech ideálních pro tělo. Nejde totiž jen o to, co sníme, ale také kdy.
To, co dnes lidem schází, to, co jejich těla nejvíce potřebují a to, po čem v prvé řadě obvykle touží, je dobře se vyspat. Není divu, že odborníci hovoří o spánku jako o „novém sexu“. Píše o tom přední tuzemský lifestylový magazín Květy.
Jana Šrámková začala tak, jako snad každý - hledala, kde se uplatnit. Skoro až náhodou se pak našla v gastronomii, přesněji v její digitalizaci v tehdy rozjíždějící se firmě Storyous. Ta zprvu dodávala pokladní systémy kavárnám a restauracím, dnes už je jedničkou na trhu a expanduje do řady zahraničních zemí. Od konce loňského roku je také součástí globální společnosti SaltPay, pod kterou dál roste. Rodačka z Ostravy se pro Deník rozpovídala nejen o začátcích ve Storyous, ale také o práci ve start-upu jako takové a o jejím životě.
Lidí, kteří jsou ohroženi hladověním, v poslední době výrazně přibylo, byť je centrální část Čech ve srovnání s jinými regiony považována za „bohatou“ oblast. Potvrzuje to zkušenost týmu Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.
/KOMPLETNÍ SEZNAM MÍST/ Pro rohlíky nebo pro mléko si chodí lidé do prodejny potravin v Dražůvkách na Hodonínsku. „Je to jediné místo, kde mohou obyvatelé nakupovat. Pokud by prodejna krachla, je to konec. Máme hodně starších lidí," řekla starostka obce s 269 obyvateli Klára Čudrnáková.
Vysoký cholesterol je vážný problém, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Dobrou zprávou je, že když víme, jaké potraviny jíst a kterým se vyhnout, můžeme si sami řídit hladinu cholesterolu.
Přesně před deseti lety sledoval celý svět, jak mladý Kim Čong-un kráčí vedle pohřebního vozu, ve kterém ležel jeho otec, severokorejský diktátor Kim Čong-il. Pchjongjang byl ponořen do smutku.
/FOTO/ Že se v Hlohovci na Břeclavsku jen tak něco neříká, ale rýká, nebo že se k sobotnímu obědu nesmaží řízek, nýbrž rýzek, už zřejmě většina Jihomoravanů tuší. Co však Hlohovečtí, neboli Lohovčané, myslí, když pronesou větu: Kadyma tadytok ideš, ide sa hentama, ví už zřejmě málokdo.
Bez prodejny potravin u zámku se nyní musejí obejít obyvatelé Latránu a blízkého okolí v Krumlově. Krumlováci doufají, že město najde adekvátní náhradu.
Novojičínští policisté řeší nezvyklý případ krádeže, která se stala v Hřbitovní ulici v Novém Jičíně mezi třetí a šestou hodinou ranní v neděli 12. prosince. Objektem zájmu zatím neznámého zloděje se stalo jídlo, a to v dosti velkém množství.
Vysoká škola polytechnická Jihlava letos v rámci sedmnáctého ročníku charitativní akce Vánoce na VŠPJ podpořila terénní programy SOVY. Tato služba Oblastní charity Jihlava je určená osobám a rodinám z Jihlavska i dalších míst Kraje Vysočina, které žijí ve vysoké míře sociálního vyloučení. Studenti a zaměstnanci školy pro ně zorganizovali sbírku trvanlivých potravin a drogerie. Za fotografie děkujeme Vendule Marešové.
Pro ruskou fotografku a influencerku Elizavetu Litovku se chodidla stala prostředkem, jak uspět na poli umění. Různě je zdobí a vyrábí pro ně boty tak, že jejich počiny zaujaly už desítky tisíc lidí po celém světě.
Že by se stal podnikatelem? Tuhle myšlenku v sobě nikdy neměl. Je pravda, že jednou chtěl Michal Hubík (32 let) být dobrým šéfem. Takovým, pod kterým by i on sám rád pracoval, tvořil. Po více než jedenácti letech podnikání se mu to daří. Brněnská firma Aktin, jejímž je nyní výhradním majitelem, měla jen vloni obrat přes čtvrt miliardy korun. Zaměstnává osm desítek lidí a Michal se denně snaží tím dobrým šéfem skutečně být.
/ROZHOVOR/ Konečný výsledek soutěže MasterChef Česko 2021 diváci u televizních obrazovek už znají. Do finále se dostala i sympatická a talentovaná amatérská kuchařka Petra Vindyšová, která aktuálně pracuje ve zdravotnických potřebách. Na soutěž vzpomíná v dobrém.
Čerpací stanice nejsou již dávno jen místem k doplnění pohonných hmot. Stále více se ukazuje, že jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a také nákupu potravin. Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN tak dlouhodobě rozšiřuje nabídku svých privátních produktů.
Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.
Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.
Tak jsme tu opět z Pomněnky, kde se pořád něco děje a děti se v žádném případě nenudí. Hned začátek listopadu byl pro děti velice zábavný, a i trošku strašidelný.
/REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ V posledních týdnech, kdy kvůli vládním restrikcím navštěvuje restaurace stále méně a méně lidí, vzrůstá obliba rozvážkových služeb. Rozvážet jídlo v centru Prahy si vyzkoušel i reportér Pražského deníku.