Do sbírky na pomoc ženám a dětem prchajícím před válkou na Ukrajině, k níž vyzval sokolovský lékař ruského původu, který ji organizuje ve spolupráci s ukrajinskou ambasádou, se zapojila i Potravinová banka Karlovarského kraje.
Sbírky pro Ukrajinu ve svitavském okrese jedou od pátku naplno. Lidé nosí spacáky, deky, léky, zdravotnické a hygienické potřeby i trvanlivé potraviny.
Pokuty v celkové výši 207 tisíc korun rozdali během necelého čtvrtroku středočeští hygienici provozovatelům stravovacích služeb jako sankce za nedostatky zjištěné při kontrolách. V devíti z prověřovaných podniků pak došlo i na uložení dalších opatření směřujících k nápravě. Dvakrát rozhodli o pozastavení výkonu činnosti, rovněž ve dvou případech nechali zlikvidovat závadné potraviny – a šestkrát nařídili sanitaci neboli důkladný úklid.
Pokuty v celkové výši 207 tisíc korun rozdali během necelého čtvrtroku středočeští hygienici provozovatelům stravovacích služeb jako sankce za nedostatky zjištěné při kontrolách. V devíti z prověřovaných podniků pak došlo i na uložení dalších opatření směřujících k nápravě. Dvakrát rozhodli o pozastavení výkonu činnosti, rovněž ve dvou případech nechali zlikvidovat závadné potraviny – a šestkrát nařídili sanitaci neboli důkladný úklid.
Pokuty v celkové výši 207 tisíc korun rozdali během necelého čtvrtroku středočeští hygienici provozovatelům stravovacích služeb jako sankce za nedostatky zjištěné při kontrolách. V devíti z prověřovaných podniků pak došlo i na uložení dalších opatření směřujících k nápravě. Dvakrát rozhodli o pozastavení výkonu činnosti, rovněž ve dvou případech nechali zlikvidovat závadné potraviny – a šestkrát nařídili sanitaci neboli důkladný úklid.
Pokuty v celkové výši 207 tisíc korun rozdali během necelého čtvrtroku středočeští hygienici provozovatelům stravovacích služeb jako sankce za nedostatky zjištěné při kontrolách. V devíti z prověřovaných podniků pak došlo i na uložení dalších opatření směřujících k nápravě. Dvakrát rozhodli o pozastavení výkonu činnosti, rovněž ve dvou případech nechali zlikvidovat závadné potraviny – a šestkrát nařídili sanitaci neboli důkladný úklid.
/FOTOGALERIE/ Město Ostrava má od neděle sběrné místo, kam mohou lidé nosit materiální pomoc určenou obyvatelům Ukrajiny. Otevřeno pak bude až do odvolání sedm dní v týdnu, vždy od 8 do 20 hodin.
Kulinární dobrodružství zažijete s květinami a nezralými plody, které navíc budou přínosem pro vaši imunitu. Které kytky to jsou? To zjistíte ve středu 3. března v 17.45 h v KD Milevsko.
Město Ostrava má sběrné místo, kam mohou lidé nosit materiální pomoc určenou obyvatelům Ukrajiny. Svůj provoz zahájí v neděli 27. února v 8 hodin ráno a otevřeno pak bude až do odvolání sedm dní v týdnu, vždy od 8 do 20 hodin.
Kdo neodešel z Ukrajiny včas, má teď válku přímo pod okny. Nikdo neví, jak dlouho bude trvat, ovšem pomoc je potřeba od první chvíle. Strach o to, jestli zítra bude stát jejich dům, jestli budou v bezpečí děti, ale i to, zda půjde elektřina, bude kde koupit jídlo nebo léky. Málokdo se dokáže do podobné situace vžít. Lidé na Ukrajině budou potřebovat pomoc. Napříč Českou republikou jsou proto vyhlášeny finanční sbírky.
Pomoci Ukrajině, která čelí bezprecedentní agresi ze strany Ruska, mohou lidé přispěním na humanitární pomoc Ukrajincům. Celostátní sbírku vyhlásila Charita Česká republika. V Olomouci v Křížkovského ulici pak bude možné od pátku darovat také finanční hotovost.
V ostravské Hrabové je restauračních zařízení vícero, prim mezi nimi hraje jednoznačně Stodola, staročeská restaurace sázející vedle vybraného jídla i na kvalitní pivo a těšící se zájmu cyklistů a bruslařů z přilehlé cyklostezky.
V nevelké Hrabové je restauračních zařízení vícero, prim mezi nimi hraje jednoznačně Stodola, staročeská restaurace sázející vedle vybraného jídla i na kvalitní pivo a těšící se zájmu cyklistů a bruslařů z přilehlé cyklostezky.
Co se zbytky, když už nemůžu? Vyhodit. Koš je hned támhle. Plýtvání potravinami je celospolečenský problém. Proto se Mendelova univerzita v Brně zapojila do projektu Smart Food, který má děti odnaučit plýtvat jídlem a zlepšit jejich vědomosti o spotřebě jídla.
Nespokojili se jen se semifinálovou sérií. Ve dvou zápasech proti rezervě HC Příbram získali větší počet bodů (4) a jsou ve finále Krajské soutěže. Tam si to nymburští hokejisté rozdají s celkem Buldoci Neratovice. Ten přešel přes rezervu Benátek nad Jizerou.
V sobotu 19. února se na návsi ve Skaličce sešli hasiči, aby o půl deváté po společné fotografii vyšli na náves. Nechyběl dlouholetý medvěd Pája se svým vodičem a tři muzikanti s harmonikou, trubkou a basou. Za fotoreportáž děkujeme Františku Pavlíkovi.
Někteří výrobci zdražují jen o pár procent, někteří i o deset. Na rostoucí náklady a tím spojenou inflaci už začali reagovat i oblíbení výrobci regionálních potravin v Karlovarském kraji. Většinou se chystají zdražovat o deset procent.
Stačí párkrát kliknout myší, peníze z účtu poslat přes mobil, pohodlně se usadit v křesle a pak s trochou nadsázky už jenom klidně čekat, až vám kurýr až domů ochotně přiveze tašku s nákupem. Spousta lidí dnes již jiným způsobem potraviny ani nenakupuje. Jejich prodej přes internet s donáškou až domů je přitom v Česku vlastně celkem nedávnou záležitostí. Jako první s ním právě před deseti lety přišla společnost Tesco.
„Chcete poznat krásy a chutě Vietnamu? Přijeďte v létě za námi,“ nabídla nedávno Olomoučanka Jana Nguyenová na sociálních sítích, kde většinou propaguje novinky ze svého obchodu ve Werichově ulici a tradiční vietnamskou gastronomii. Odezvu má velkou.
Do roku 2022 vstoupilo Muzeum Kroměřížska s atraktivním výstavním plánem a akcemi, které zaujmou příznivce výtvarného umění, historie, tradiční lidové kultury, archeologie i přírodních věd. Na své si přijdou nejen dospělí, ale i děti.
/FOTOGALERIE Z KONTROLY V PRODEJNĚ, DOPLNĚNO VYJÁDŘENÍ LIDLU A DALŠÍ INFORMACE/ Potravinářská inspekce ve středu 16. února uzavřela prodejnu Lidl v Pardubicích. V provozovně poblíž nádraží v Palackého ulici našli inspektoři trus hlodavců, poškozené potraviny a nečistoty. Hlodavci se do prodejny nejspíše dostali přes nezabezpečená vrata na rampě. Během čtvrtečního dopoledne byly problémy odstraněny a prodejna mohla být znovu otevřena.
„Chcete poznat krásy a chutě Vietnamu? Přijeďte v létě za námi,“ nabídla nedávno Olomoučanka Jana Nguyenová na sociálních sítích, kde většinou propaguje novinky ze svého obchodu ve Werichově ulici a tradiční vietnamskou gastronomii. Odezvu má velkou.
Konzervy, masové i zeleninové, paštiky, instantní polévky nebo bujóny. Potřeba je také trvanlivé mléko, krupice, marmelády, těstoviny a další trvanlivé potraviny. Blanenští organizují sbírku pro tamní charitu, která nashromážděné potraviny postupně rozdají lidem v nouzi z regionu.
Pamatujete na fronty, které se ještě pár let po revoluci v roce 1989 stály v Jednotách na košíky z drátu omotaného bužírkou? Olizovali jste dlaně plné Vitacitu? Nebo sáli z tuby Pikao? Osmdesátá léta a ještě část devadesátek. Byla to doba uniformovanosti, všude stejný vzhled obchodů, stejné zboží, jeden typ pro všechny, prakticky nulová konkurence. Jednota, později nástupnický Coop. V Teplicích ještě třeba řetězec Maxim nebo Delta. V devadesátých letech řada těchto obchodů na vesnicích i ve městech skončila.
Pamatujete na fronty, které se ještě pár let po revoluci v roce 1989 stály v Jednotách na košíky z drátu omotaného bužírkou? Olizovali jste dlaně plné Vitacitu? Nebo sáli z tuby Pikao? Osmdesátá léta a ještě část devadesátek. Byla to doba uniformovanosti, všude stejný vzhled obchodů, stejné zboží, jeden typ pro všechny, prakticky nulová konkurence. Jednota, později nástupnický Coop. V Teplicích ještě třeba řetězec Maxim nebo Delta. V devadesátých letech řada těchto obchodů na vesnicích i ve městech skončila.
Nejvíce potravin za posledních sedm let rozvezla loni potravinová banka Kraje Vysočina. Zařízení sídlící v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku jich rozdělilo téměř čtyři sta tun.
Než otevřel známou luhačovickou Pizzerii Rimini, procestoval šestatřicetiletý Matěj Bartoš, „kus světa“. Vystudoval Střední hotelovou školu ve Zlíně, a tak později v zahraničí sbíral zkušenosti. Jako kuchař, číšník, ale i například jako sběrač malin.
Zdaleka nejde jen o stav pleti a výkyvy nálady před menstruací. Hormony jsou klíčovou chemií, která řídí tělesné funkce, reprodukci, spánek a mnohem víc.
Chceš mít partnerku a potomky? Pak musíš být co největší. Takovou logikou se řídí rozmnožování rypoušů severních. Páří se totiž pouze ti nejmohutnější samci. Jak nyní vědci zjistili, touha po nabrání co největšího množství tělesné hmoty zachází u samců těchto mořských tvorů tak daleko, že kvůli ní většina z nich předčasně zemře.
Češi si rádi „osladí život“. Že si ho tím i zkracují, ale nejspíše neberou v potaz. Ukazují to alespoň data o spotřebě cukru vydávaná Českým statistickým úřadem. Spotřeba na „hlavu“ se pohybuje okolo 35 kilogramů ročně a od roku 2010 se číslo v podstatě nemění. Jedná se o „čistý“ cukr přidávaný do potravin a jídla. K tomu je ale nutné přidat dalších 14 kilogramů různých cukrářských výrobků a čokolády, které cukry, byť v nižším množství, rovněž obsahují.
Městská knihovna Pelhřimov pořádá ve středu 16. února od 17.00 hodin v hudebním oddělení přednášku na téma Jídlo jako jed, jídlo jako lék s přednášející paní Jarmilou Mandžukovou, spisovatelkou a odbornicí na moderní gastronomii a zdravou výživu.
ROZHOVOR/ Pětapadesátiletý stolní tenista Štefan Sagáčik si pořád udržuje skvělou výkonnost. Rodák ze slovenského Partizánského, který od roku 1989 žije ve Valašském Meziříčí, v loňském roce ovládl kategorii padesátníků ve Velké ceně Českomoravského klubu veteránů. Kromě toho se mu pořád daří ve třetí lize. V ní hájí barvy KST Vsetín.
Spokojení, zdraví žáci s lepšími školními výsledky. I tyto pozitiva přináší celorepublikový projekt Skutečně zdravá škola, do kterého se před více než rokem jako jediná ve Zlíně, zapojila Základní škola Mikoláše Alše na Podhoří.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.
/FOTOGALERIE/ Hvězdného učitele – a to doslova: michelinskými hvězdami ověnčeného šéfkuchaře Romana Pauluse – měly účastnice kurzu zdravého vaření pro ženy v nouzi, který v úterý uspořádala ve svých prostorách ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj. Desítka účastnic se po jeho boku naučila připravit jednoduchý, ale chutný oběd: hrachovou polévku, ratatouille s bulgurem (toto tradiční francouzské jídlo by se pak dalo dojíst i nastudeno s bagetou, kdyby ovšem něco zbylo) – plus ještě jablka v těstíčku jako zákusek. A vše chutnalo natolik, že se snědlo do posledního sousta.
Kraj zveřejnil výsledky soutěže MLS Pardubického kraje za rok 2021, kde soutěží regionální potraviny. Ocenění si odneslo 22 potravin z měst a obcí napříč krajem.
Na zvýšení cen potravin, elektřiny a dalších režijních nákladů reagovala také Centrální školní jídelna v Litoměřicích. Přistoupila k navýšení cen obědů pro kategorie druhého stupně základních škol, středních škol a doplňkové činnosti pro veřejnost.
Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.
Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.
Polévka je grunt. Tak se to říká a tak to v zásadě je. A v samotném centru Olomouce lze potřebu dát si dobrou a kvalitní polévku vyřešit. Stačí si vybrat nějakou z nabídky podniku SoupKa, která provozuje již přes dva roky Katarína Búciová. No a protože pochází ze Slovenska, kromě chutných polévek ještě učí Hanáky jíst pravé a originální halušky. A nejen to.
Vleklé spory o pronájem obchodních prostor na hořickém náměstí čp. 154 jsou u konce. Zastupitelstvo na zasedání minulý týden odhlasovalo uzavření nové smlouvy se společností Švamberk Invest, která byla v uplynulých letech hojně kritizována za neplacení nájemného za provoz obchodu s potravinami. Vedení města oboustranné spory o peníze vyřešilo svérázně - vzájemné dluhy proškrtali a s firmou, jejíž nájemní smlouva skončila s rokem 2021, uzavřeli dohodu na dalších 20 let.
Když se prudký vítr po šesti dnech utišil a do vzduchu konečně mohlo vzlétnout několik helikoptér záchranářů, krajinu pod sebou poznávali jen těžce. Místo vesnic viděli stále jen bílou planinu, někde trčely alespoň špičky elektrických sloupů, které trochu naznačovaly, kudy dříve vedly silnice či ulice. Pod metry těžkého sněhu se v tu chvíli nacházely tisíce lidí. Někteří ještě žili, většinu z nich ale bílá studená masa zabila. Přesně před padesáti lety v Íránu vypukla nejhorší sněhová bouře v dějinách lidstva.