Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Kurýr společnosti Dáme jídlo.

Obchodům mizí zákazníci. Rozvozové firmy mají žně

Ty tam jsou doby, kdy v obchodech byla hlava na hlavě a restaurace praskaly o polední pauze ve švech. Pandemie změnila pravidla hry a zákazníci mizí od regálů i restauračních stolů do světa roznáškových služeb.

Prodejna potravin byla úspěšně uhašena.

Prodejna potravin v Rudicích byla úspěšně uhašena

Stejně jako v minulém roce, tak i letos proběhlo v Rudicích ukázkové dálkové hašení mladých hasičů. Od hasičské nádrže na Samotníku přes půl vesnice s plným nasazením družstev z Nezdenic, Šumic, Hradčovic, Drslavic, Veletin i hostujících Rudic až po místní prodejnu potravin. Souhra všech družstev byla ukončena pohoštěním, které zajistila Hospoda v Rudicích. Za snímky děkujeme Haně Děcké. 

Snímky ze sbírkového místa na ústecké Severní Terase a z humanitárního skladu v Břeclavi.

Náklaďák a dodávku pomoci pro Moravu zaplnili Ústečané za pouhé dva dny

Plnou dodávku a náklaďák. To nashromáždil během dvou dnů pro tornádem postižené obce na jižní Moravě ústecký spolek Medic Ústí nad Labem. Během sbírky se setkal s obrovskou vlnou solidarity. Projevovala se nezištností, ale někdy i neorganizovanou touhou „něco udělat“, která byla spíš na obtíž.

Výzkumný projekt Aquakosmow 10 je úspěšně u konce, čtyřčlenný tým, který si zúčastnil mise simulující let na Měsíc, se v pondělí 5. června vynořil po deseti dnech pod hladinou v lomu Slověnický mlýn u Lišova.

Aquanauti se vrátili z Měsíce na Zem u Budějovic, pokořili u toho dva rekordy

Unikátní projekt Aquakosmow 10 se pomalu blíží konci. V pondělí 5. července krátce po půl jedné odpoledne se vynořili dva potápěči a dvě potápěčky v lomu Slověnický mlýn u Lišova na Českobudějovicku, kteří pod hladinou strávili deset dnů. Do úterý ještě zůstanou v lomu, kde se musí zrehabilitovat a podrobit vědeckému zkoumání.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj

Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj

Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj

Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj

Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj.

Známe nominované v soutěži Regionální potravina za Ústecký kraj

Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.

Podle vědeckých studií provází onemocnění covid-19 ztráta čichu a chuti kolem 80 procent všech pacientů.

Při covidu ztratili čich a chuť. Lidé plní ordinace ORL, zkoušejí i aromaterapii

Pokaždé, když vidí náruživý milovník moučníků Bedřich Kotík bábovku, zpozorní. Právě u bábovky zjistil loni v listopadu, že má covid. „Manželka napekla, těšil jsem se. Jenže když jsem zakrojil a ochutnal, přišla mi hrozně mdlá,“ popisuje. O selhání pekařky se nejednalo. „Když jsem kousal do kakaové části a manželka se navíc přiznala, že jí ujela ruka s rumem a já pořád nic necítil, věděl jsem, že je zle,“ říká. 

Napitá samice klíštěte obecného. Jediná samička dokáže vyprodukovat 2500 až 4000 vajíček.

Letní nástrahy: Pozor na klíšťata a zkažené jídlo

Parazité, zkažené jídlo, jedy. To je několik nástrah, které kromě dehydratace a přehřátí na psa v létě mohou číhat. Pokud léto provází přijatelné počasí, láká k výletům do přírody. Teplé počasí ale s sebou přináší i mnoho nástrah. Každé čtvrté klíště může být infikované.

Výdejní box v Medlovicích.

Alternativa místo zrušeného obchodu: v Medlovicích mají výdejní box potravin

Samoobslužný výdejní box na potraviny oficiálně představili provozovatelé v pátek obyvatelům Medlovic. Místní tak mají po uzavření tamních obchodu o starost méně, obec s 370 obyvateli totiž vlastní prodejnu neuživila. Zařízení v obci zřídil řetězec Coop, zájemci ho najdou na nádvoří u tamního kulturního domu.

Následky tornáda v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku - den poté, 25. června 2021.

Spoušť po tornádu děsí. Také v MS kraji se zvedla obrovská vlna solidarity

/FOTOGALERIE/ Tragické následky tornáda, které se ve čtvrtek večer prohnalo jihem Moravy, vyvolalo obrovskou vlnu solidarity také v moravskoslezském regionu. Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky na jihu Moravy jsou zcela zničené. Pomoc lidem z Břeclavska a Hodonínska nabízejí téměř všichni.  

Zrající kozí sýr z domácí sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích vyhrál již druhým rokem.

Regionální potravina roku: uspěla Kdoulová vejmrda či Slamáček

Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.

Ilustrační foto

Nevábná jídla v nemocnicích? Už ne. Změnit to mají nová pravidla

Je libo svíčkovou se šesti, vepřovou pečeni nebo pomazánku z tofu? Pacienti v nemocnicích si budou moci s ohledem na svou dietu vybrat, co budou jíst. Ministerstvo zdravotnictví vydává nové pokyny pro stravování v nemocnicích stanovené na základě poznatků získaných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). 

Hradecká záchranka zasahovala ve škole v přírodě u nevolnosti více než 20 lidí

Hygienici: "Otrávené" jídlo v kempu u Stříbrňáku bylo od dovážkové služby

V doslova noční můru se změnil předprázdninový výlet jedné z brněnských základních škol do východních Čech. Z kempu na Stříbrném rybníku, kam žáci spolu s učiteli přijeli v pondělí na školu v přírodě, odvezli v noci z úterý na středu několik účastníků pobytu do nemocnice.  Hygienici dnes informovali, že "otrávené" jídlo nepochází z restaurace na Stříbrném rybníku, ale od dovážkové služby. 

JEN NA BORECH UVAŘÍ DENNĚ KOLEM 1200 JÍDEL PRO ZAMĚSTNANCE I PACIENTY

ON-LINE: I v nemocnici může být luxusní stravování

Ve Fakultní nemocnici v Plzni připravují kuchaři na Borech a na Lochotíně dohromady až 4 000 jídel denně. V borském areálu se nyní otevřelo nové stravovací zařízení, které potěšilo zaměstnance, pacienty, i jejich návštěvy. Zajímá vás, jak funguje gastronomický provoz pro tak velké množství strávníků a jaké jsou novinky ve stravování v plzeňské nemocnici? Víte, jak se dopravují jídla po nemocničních areálech, jaké množství potravin se zde zkonzumuje nebo jak se sestavují jídelníčky pro pacienty? Ptejte se online tento týden od úterý do čtvrtka šéfkuchaře Františka Egera a vedoucí nutriční terapeutky Lucie Košařové, Dis. na stránkách www.plzensky.denik.cz. Odpovídat budou ve čtvrtek  24. 6. od 10 hodin.

Vrchlabský horolezec Radoslav Groh považuje prvovýstup na himálajskou sedmitisícovku Baruntse za nejtěžší, nejriskantnější a psychicky nejnáročnější výpravu kariéry.

Horolezec Groh: V Himálaji jsem se těšil, až se proběhnu po Krkonoších

/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.

Vrchlabský horolezec Radoslav Groh považuje prvovýstup na himálajskou sedmitisícovku Baruntse za nejtěžší, nejriskantnější a psychicky nejnáročnější výpravu kariéry.

Horolezec Groh: V Himálaji jsem se strašně těšil, až se proběhnu po Krkonoších

/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.

Obchod se smíšeným zbožím v Krhanicích.

Venkovské obchody covid přežily. Někde dokonce stouply tržby

/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.

Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021

Mazánek s cibulí: Regionálních dobrot přibývá, ocenění pro dalších osm produktů

Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.

Obchod se smíšeným zbožím v Krhanicích.

Venkovské obchody covid přežily. Někde dokonce stouply tržby

/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Milovníci jídla pozor! Gastrofestival je tu

Tento víkend bude plný akcí! Těšit se můžete na gastrofestival nebo na bubnování u menhirů. Další se zajímavých akcí budou prohlídky města s průvodcem nebo oživené zámecké prohlídky. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech.