Ty tam jsou doby, kdy v obchodech byla hlava na hlavě a restaurace praskaly o polední pauze ve švech. Pandemie změnila pravidla hry a zákazníci mizí od regálů i restauračních stolů do světa roznáškových služeb.
Ty tam jsou doby, kdy v obchodech byla hlava na hlavě a restaurace praskaly o polední pauze ve švech. Pandemie změnila pravidla hry a zákazníci mizí od regálů i restauračních stolů do světa roznáškových služeb.
Stejně jako v minulém roce, tak i letos proběhlo v Rudicích ukázkové dálkové hašení mladých hasičů. Od hasičské nádrže na Samotníku přes půl vesnice s plným nasazením družstev z Nezdenic, Šumic, Hradčovic, Drslavic, Veletin i hostujících Rudic až po místní prodejnu potravin. Souhra všech družstev byla ukončena pohoštěním, které zajistila Hospoda v Rudicích. Za snímky děkujeme Haně Děcké.
Plnou dodávku a náklaďák. To nashromáždil během dvou dnů pro tornádem postižené obce na jižní Moravě ústecký spolek Medic Ústí nad Labem. Během sbírky se setkal s obrovskou vlnou solidarity. Projevovala se nezištností, ale někdy i neorganizovanou touhou „něco udělat“, která byla spíš na obtíž.
Kvůli obavám z covidu i kvůli pohodlnosti si také Češi na vesnicích čím dál častěji nechávají dovážet potraviny i veškeré další zboží od specializovaných firem.
Po tragické události, která se odehrála na Hodonínsku a Břeclavsku, kde zasáhlo tornádo několik vesnic a zničilo tak domy a vše kolem, se do sbírky materiální pomoci zapojila také knihovna v Topolanech. Knihovnice Aneta Šmídová se ujala role hlavní organizátorky. Podporu měla v obci i mezi místními dobrovolnými hasiči.
Po sobotním jednání jihomoravského krizového štábu hasiči hlásí, že mají vyklizeno devadesát procent postiženého území zasaženého minulý čtvrtek tornádem.
Unikátní projekt Aquakosmow 10 se pomalu blíží konci. V pondělí 5. července krátce po půl jedné odpoledne se vynořili dva potápěči a dvě potápěčky v lomu Slověnický mlýn u Lišova na Českobudějovicku, kteří pod hladinou strávili deset dnů. Do úterý ještě zůstanou v lomu, kde se musí zrehabilitovat a podrobit vědeckému zkoumání.
Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.
Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.
Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.
Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.
Dvanáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Tentokrát hodnotitelská komise vybírala ty nejlepší produkty v Ústeckém kraji. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 203 produktů od 48 výrobců, což bylo zatím nejvíce ze všech doposud hodnocených krajů.
Pokaždé, když vidí náruživý milovník moučníků Bedřich Kotík bábovku, zpozorní. Právě u bábovky zjistil loni v listopadu, že má covid. „Manželka napekla, těšil jsem se. Jenže když jsem zakrojil a ochutnal, přišla mi hrozně mdlá,“ popisuje. O selhání pekařky se nejednalo. „Když jsem kousal do kakaové části a manželka se navíc přiznala, že jí ujela ruka s rumem a já pořád nic necítil, věděl jsem, že je zle,“ říká.
Přes deset let vaří Helena Macháčková z Bučí na severním Plzeňsku marmelády, ovocné sirupy a další pochoutky. Letos podnikatelka za pečený čaj s názvem Kouzelné hrušky se skořicí získala cenu Regionální potravina Plzeňského kraje, pro ni již celkem čtvrté ocenění.
Parazité, zkažené jídlo, jedy. To je několik nástrah, které kromě dehydratace a přehřátí na psa v létě mohou číhat. Pokud léto provází přijatelné počasí, láká k výletům do přírody. Teplé počasí ale s sebou přináší i mnoho nástrah. Každé čtvrté klíště může být infikované.
Samoobslužný výdejní box na potraviny oficiálně představili provozovatelé v pátek obyvatelům Medlovic. Místní tak mají po uzavření tamních obchodu o starost méně, obec s 370 obyvateli totiž vlastní prodejnu neuživila. Zařízení v obci zřídil řetězec Coop, zájemci ho najdou na nádvoří u tamního kulturního domu.
Čtvrtý den po řádění tornáda pokračují Neoveští v demolici a odklízení sutě ze zničených rodinných domů. Mezi nimi i webeditorka Deníku Rovnost Martina Kosíková, jejíž rodině se řádění tornáda nevyhnulo.
/FOTOGALERIE/ Tragické následky tornáda, které se ve čtvrtek večer prohnalo jihem Moravy, vyvolalo obrovskou vlnu solidarity také v moravskoslezském regionu. Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky na jihu Moravy jsou zcela zničené. Pomoc lidem z Břeclavska a Hodonínska nabízejí téměř všichni.
Před zhruba dvěma lety dokončený projekt revitalizace Štěpánčina parku se vrací na scénu. Rozhodnutí, zda se město park obnoví, padne příští středu. Deníku to potvrdil starosta Martin Malý.
Maniok, fazole, chilli papričky, další vařená jídla a kukuřičné pivo chicha tvořily poslední menu, které Chimúové servírovali svým obětem několik hodin před krvavým rituálem. Obětem lidským i zvířecím.
Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.
Je libo svíčkovou se šesti, vepřovou pečeni nebo pomazánku z tofu? Pacienti v nemocnicích si budou moci s ohledem na svou dietu vybrat, co budou jíst. Ministerstvo zdravotnictví vydává nové pokyny pro stravování v nemocnicích stanovené na základě poznatků získaných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN).
V doslova noční můru se změnil předprázdninový výlet jedné z brněnských základních škol do východních Čech. Z kempu na Stříbrném rybníku, kam žáci spolu s učiteli přijeli v pondělí na školu v přírodě, odvezli v noci z úterý na středu několik účastníků pobytu do nemocnice. Hygienici dnes informovali, že "otrávené" jídlo nepochází z restaurace na Stříbrném rybníku, ale od dovážkové služby.
Ve Fakultní nemocnici v Plzni připravují kuchaři na Borech a na Lochotíně dohromady až 4 000 jídel denně. V borském areálu se nyní otevřelo nové stravovací zařízení, které potěšilo zaměstnance, pacienty, i jejich návštěvy. Zajímá vás, jak funguje gastronomický provoz pro tak velké množství strávníků a jaké jsou novinky ve stravování v plzeňské nemocnici? Víte, jak se dopravují jídla po nemocničních areálech, jaké množství potravin se zde zkonzumuje nebo jak se sestavují jídelníčky pro pacienty? Ptejte se online tento týden od úterý do čtvrtka šéfkuchaře Františka Egera a vedoucí nutriční terapeutky Lucie Košařové, Dis. na stránkách www.plzensky.denik.cz. Odpovídat budou ve čtvrtek 24. 6. od 10 hodin.
/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.
/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.
Hamburgry, hot dogy, pečené sele nebo třeba španělskou paellu, mohli v neděli ochutnat návštěvníci festivalu Street food market, který se v neděli konal v areálu plzeňského DEPO2015.
/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.
Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové.
/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.
Tento víkend bude plný akcí! Těšit se můžete na gastrofestival nebo na bubnování u menhirů. Další se zajímavých akcí budou prohlídky města s průvodcem nebo oživené zámecké prohlídky. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech.
Víkend bude plný nejen spalujícího horka, ale také zajímavých akcí. Podívejte se níže na to, co je například možné si od pátku do neděle v metropoli užít.
Potravinová situace v Severní Koreji je napjatá. Různé agentury hlásí, že ceny potravin tam neúměrně stouply a lidé pociťují jejich nedostatek. Připustil to už dokonce i diktátor Kim Čong-un.
Krnovanka Michaela Bugrisová je sběratelkou gastronomických a cestovatelských zážitků. Právě vydala knihu S chutí po Česku. Jaké chutě a zážitky objevila v Moravskoslezském kraji?
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové.