Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Korea

Dvoumístná verze jihokorejského letounu KF-21 Boramae

Nové neviditelné letouny na obzoru: Do klubu výjimečných se hlásí Turci i Korea

Když v roce 1997 vzlétl první letoun 5. generace, americký F-22 Raptor, očekávalo se, že bude následovat smršť dalších „neviditelných“ konstrukcí. Konec studené války však vývoj letounů 5. generace přibrzdil. Až nyní do „stealth klubu“ vstupují první země, které nemají status velmoci: Turecko a Jižní Korea.

Trenér Petr Gottwald

Na zápas bombardérem. Gottwald hrál v Koreji, Číně, vyhrál univerziádu v Buffalu

Padesátiletý trenér Určic Petr Gottwald má za sebou zajímavou kariéru hráče. Za Bohemians nasbíral osm ligových startů, vyhrál univerziádu v Buffalu, kde dal vítězný gól ve finále, vyzkoušel si angažmá v Jižní Koreji, byl na testech v Číně a zahrál si Intertoto Cup. Na zápas letěl bombardérem jako paragán a v nižších soutěžích v Rakousku slavil tři tituly. Byl také vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství republiky veteránů, který prostějovský výběr pod hlavičkou Plumlova v roce 2017 vyhrál.

Trenér Petr Gottwald

Na zápas bombardérem. Gottwald hrál v Koreji, Číně, vyhrál univerziádu v Buffalu

Padesátiletý trenér Určic Petr Gottwald má za sebou zajímavou kariéru hráče. Za Bohemians nasbíral osm ligových startů, vyhrál univerziádu v Buffalu, kde dal vítězný gól ve finále, vyzkoušel si angažmá v Jižní Koreji, byl na testech v Číně a zahrál si Intertoto Cup. Na zápas letěl bombardérem jako paragán a v nižších soutěžích v Rakousku slavil tři tituly. Byl také vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství republiky veteránů, který prostějovský výběr pod hlavičkou Plumlova v roce 2017 vyhrál.

Na farmě společnosti Mach Drůbež, kde byla potvrzena ptačí chřipka, zlikvidovali 70 tisíc slepic a kohoutů.

Dezinformátoři straší lidi ptačí chřipkou. Virus neexistuje, je za tím 5G, tvrdí

Skutečnost, že do Česka se začátkem letošního roku vrátila po osmi měsících ptačí chřipka, jejíž nová ohniska se objevila především na jihu Čech a jihu Moravy, má svůj dopad i na dezinformační scéně. Internetoví lháři začali ve velkém šířit příspěvky o tom, že žádný virus ptačí chřipky neexistuje a chovy drůbeže prý likviduje 5G technologie.

Vojenská přehlídka v hlavním městě KLDR Pchjongjangu, na snímku ruský ministr obrany Sergej Šojgu a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ilustrační foto

Kim Čong-un v loděnicích vyzval k přípravám na válku. KLDR vypálila rakety

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. Dnes ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.

Hyundai Active Air Skirts

Nový způsob snížení odporu vzduchu. Hyundai šetří každý kilometr

V době, kdy automobilový průmysl spěje do elektrické éry, se u elektromobilů hraje o každý jednotlivý kilometr dojezdu. Automobilky hledají možné i nemožné způsoby, kterak snížit spotřebu vozidel a zvýšit tak dojezd na nabití. Novinku přináší korejský Hyundai – výsuvné zástěrky před předními koly mají snížit aerodynamický odpor.

Pampeliška neboli smetánka lékařská je léčivá rostlina, která se v bylinkářství využívá úplně celá

Roste všude. Pomůže vám zhubnout, sníží chuť na sladké a zbaví i přebytečné vody

Na trávníku vás sice nepotěší, ale jinak je pampeliška pro naše zdraví téměř zázračná bylinka, která nám navíc pomůže zhubnout. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi a tím i chutě na sladké. Pampeliška nebo také smetanka lékařská je přírodní antioxidant, zmírňuje nadýmání a podporuje trávení. Díky svým diuretickým vlastnostem také pomáhá odstranit přebytečnou vodu z těla.

Římská pizza

Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.

Chodník korunami stromů Bachledka je instalovaný na hřebeni Spišskej Magury.

Dodávají skluzavky a tobogány do celého světa. Nejdelší postavili v Jižní Koreji

Třebíčská firma Alfeko si získala věhlas díky výrobě nerezových skluzavek a tobogánů. Vznikají u ní tobogány, jež najdete na většině stezek v ČR, které jsou takzvaně „v korunách stromů“ či „v oblacích“. Kromě toho dělá i nosné hliníkové konstrukce na kostky s obrazovkami nad ledové plochy. Jedna taková je až na Aljašce.

Televizní obrazovka ukazuje snímek odpálení severokorejské rakety  v neděli 19. března 2023. Ilustrační snímek

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu. Dopadla do Japonského moře

Severní Korea v pondělí odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která má dolet přes 15 tisíc kilometrů, a mohla by tak zasáhnout i území celých kontinentálních Spojených států. Podle agentury Jonhap šlo už o pátý letošní test rakety dlouhého doletu ze strany komunistické země, což je nejvíce za jediný rok. Raketový test odsoudily Jižní Korea, Japonsko i USA. V Pekingu šéf čínské diplomacie přijal severokorejského náměstka ministerstva zahraničí.

Střežená hranice mezi KLDR a Jižní Koreou

Rodině se podařil útěk z KLDR: Děti v pytlích na obilí, s sebou meče i jed

Zdánlivě nemožné se stalo skutečností. Britská rozhlasová a televizní společnost BBC přinesla neuvěřitelné svědectví muže jménem Kim, který se dokázal cestou přes rozbouřené moře dostat ven z KLDR poté, co byla země kvůli nebezpečí covidové pandemie uzavřena. Navíc odhalil hrůzné podmínky, které v zemi panují.

Koncept kola s integrovanými sněhovými řetězy

Hyundai a KIA vyvíjí kola s integrovanými sněhovými řetězy

V zimním období a v některých oblastech jsou sněhové řetězy nedocenitelnými společníky. Jenže jakkoliv se použití moderních sněhových řetězů zjednodušilo, jejich nasazování pořád zůstává komplikovaným úkonem, do kterého se v mrazech nikomu nechce. Kdyby tak existovaly řetězy na tlačítko…

Josef Vrtal si při cestování vystačí pouze s obytným vozem.

Sbalte se a jeďte. Fotr na tripu radil na veletrhu karavanů, jak začít cestovat

Se svým pořadem Fotr na tripu procestoval řadu zemí. V autě s dětmi, manželkou a psem projel desítky zemí včetně Kurdistánu, severských států, Střední Asii ale i část Afriky. V plánu má nyní Severní Ameriku, Jižní Koreu i Austrálii. Josef Vrtal vystoupil na veletrhu Caravaning Brno, který se až do neděle koná na brněnském výstavišti. 

Josef Vrtal si při cestování vystačí pouze s obytným vozem.

Fotr na tripu radí, jak na cestování. V Brně se účastní Caravaning veletrhu

/FOTO/ Rodák z Okříšek na Třebíčsku Josef Vrtal se svým pořadem Fotr na tripu procestoval řadu zemí. Mezi jedny z nejsilnějších zážitků řadí například putování po Iráku. Na cestách ho doprovází manželka, dvě malé děti i pes. Příště se chystá procestovat Severní Ameriku i Jižní Koreu. Nyní se účastní brněnského Caravaning veletrhu, který se od čtvrtka koná na brněnském výstavišti.

Zatím pouze zahalená silueta. BMW řady 5 Touring se představí na jaře příštího roku

Manažerské kombíky nevymřely! BMW poodhaluje řadu 5 Touring

V květnu představená nová generace BMW řady 5 právě nyní přichází na světové trhy. Po premiéře v Jižní Koreji se vůz začne prodávat ve většině evropských zemí včetně České republiky 21. října, o týden později zahájí prodeje také v USA. Řada zájemců si ale ještě chvíli počká. Už brzy totiž přibyde do nabídky i kombík. Jeho siluetu zveřejňuje BMW na prvním snímku právě nyní.

Bod obnovy, Andrea Mohylová a Karel Dobrý.

Máte zálohu? Film Bod obnovy zkouší restart české sci-fi

Je devět hodin. Už jste se dnes zálohovali? Pokud ano, můžete se klidně nechat srazit třeba autem. Máte svůj bod obnovy a aktuální zálohu, budete žít dál. Co když ale někdo vaši „pojistku“ v systému smaže? Přesně to řeší hrdinka české sci-fi Bod obnovy, která je nyní k vidění v kinech a která zůstává u pokusu oživit v domácích podmínkách divácký žánr.

Tenista Jiří Lehečka v reprezentačním dresu.

Další výhra. Tenisté porazili v Davis Cupu i Jižní Koreu a mají postup na dosah

Čeští tenisté porazili na finálovém turnaji Davisova poháru ve španělské Valencii Jižní Koreu a s největší pravděpodobností si zajistili postup do vyřazovacích bojů. Rozhodující druhý bod vybojovala česká jednička Jiří Lehečka, který porazil Kwona Sun-u 6:1, 7:5. Tým kapitána Jaroslava Navrátila tak úspěšně navázal na středeční triumf nad Španělskem (3:0) a obsadí nejspíše jedno ze dvou postupových míst ve skupině C.

Tenista Jiří Lehečka v reprezentačním dresu.

Čeští tenisté jsou zpět mezi elitou Davis Cupu a varují: Už nejsme outsideři

Novak Djokovič za Srbsko, domácí Španělé bez největší hvězdy a neznámá v podobě Jižní Koreje. To jsou soupeři českých tenistů pro nadcházející bitvy v Davis Cupu. Kvarteto ve složení Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Adam Pavlásek chce ve Valencii víc než překvapit. Cíl? Postup do čtvrtfinále!

Tisková konference ke K-Pop festivalu v Praze.

Korejské hvězdy míří do Česka. V Praze se uskuteční první festival K-POPu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ K-pop je aktuálně výkladní skříní korejské kultury napříč celým světem. Od svého vzniku v 90. letech minulého století se stal fenoménem ovlivňujícím nejen hudební scénu, ale také módu, kulturu a společnost obecně. Mladé kapely z Jižní Koreje postupně dobývají velká pódia ve všech koutech světa. V říjnu se vlna K-popu přelije i do Prahy.

Nefunkční toalety, vedro a pak evakuace. Organizátorka popsala letošní Jamboree.

Nefunkční toalety, vedro a pak evakuace. Skautka z Brna popsala letošní Jamboree

Simona Vyšatová z Brna byla jedním z vedoucích české výpravy skautů na Jamboree. Světové setkání skautů bylo podle ní provázelo několik nepříjemných „dobrodružství.” „Když jsme přijeli na tábořiště, nefungovala většina sociálních zařízení. Toalety nesplachovaly. Byla noc a téměř nikde nesvítily světla. Snažili jsme se to brát s nadhledem,” popisuje Vyšatová.

Korejci si pro účastníky skautského jamboree připravili zajímavý program. Na snímku bulharská výprava během kurzu tradiční korejské kuchyně

Hrozba tajfunu? Korejci se o nás starají dobře, říká český účastník jamboree

Čeští skauti, kteří letos vyrazili do Jižní Koreje na tradiční světové jamboree, jsou nyní s podmínkami panujícími na místě spokojeni. Chválí si ubytování, jídlo i program, řekl ČTK Jan Graffe, který je jedním z účastníků tohoto setkání skautů. Aktuálně výprava z Česka obývá vojenskou akademii v soulské čtvrti Nowon. Přesunuli se tam z místa původního tábořiště kvůli tropické bouři Khanun.

Tajfun Khanun udeřil na pobřeží Jižní Koreje

Na pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun. Zrušeny byly stovky letů

Na jihovýchodní pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun, který v předchozích dnech přinesl silné deště na jih země a do sousedního Japonska. Pro celou Jižní Koreu platí varování, zrušeno bylo více než 450 letů a na 16 tisíc lidí se muselo evakuovat, informovala agentura Reuters. Úřady ve městě Tegu oznámily, že kvůli tajfunu jeden člověk zemřel, další se pohřešuje.

Skauti na Jamboree představili svou kulturu - nejpopulárnější byl Krteček

Skauti na Jamboree představili českou kulturu. Nejpopulárnější byl Krteček

Jamboree je největší skautské setkání na světě a právě teď se konalo v Jižní Koreji. V neděli 6.8. se uskutečnil jeden z vrcholů akce, tzv. culture day, kdy si sami mladí účastníci připravili program, kterým reprezentovali své tradice a kulturu. Skauti z Česka ukázali světu tradiční hry, jazykolamy ale také české sladkosti.

Evakuace skautů z jamboree v Jižní Koreji

Jižní Korea kvůli tajfunu evakuovala tisíce skautů. Z tábořiště odjeli i Češi

Z dějiště světového jamboree na jihozápadě Jižní Koreje, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, úřady evakuovaly tisíce skautů do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu. Z tábořiště odjeli také čeští skauti, sdělil ČTK český konzul v Soulu Roman Masařík. Jejich evakuaci se již podařilo dokončit, uvedla kolem 18:00 SELČ česká skautská organizace na sociální síti X, dříve twitteru. Náhradní ubytování v jihokorejské metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.

Účastníci světového skautského jamboree se připravují v pondělí 7. srpna 2023 opustit skautské tábořiště v jihokorejském Puanu

Ke Koreji se blíží tajfun Khanun. Obří jamboree opustí desítky tisíc skautů

Jižní Korea se připravuje evakuovat desítky tisíc skautů z dějiště světového jamboree, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak na dotaz ČTK uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času.

Letní hornové kurzy.

Na Letní hornové kurzy míří účastníci z Japonska, Jižní Koreje i Réunionu

Celkem 85 účastníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Ukrajiny, Itálie, Japonska, Jižní Koreje, Réunionu a Německa přivítají letošní Letní hornové kurzy, které se uskuteční od neděle 30. července do soboty 5. srpna v broumovském klášteře. Kurzy se řadí mezi největší evropské akce podobného charakteru a během týdne nabídnou veřejnosti koncerty účastníků i lektorů. V premiéře a v obsazení 85 lesních rohů zazní i „Halali“ rezidenčního skladatele festivalu Za poklady Broumovska Jana Kučery.

Izraelský tank Merkava Mk.4.

Evropské státy chtějí více zbraní, i kvůli Rusku. Do hry začíná vstupovat Izrael

Izrael se v průběhu druhé poloviny 20. století stal jedním z technologických lídrů vojenského výzkumu. Dnes, když si nutnost dozbrojení třicet let po skončení studené války uvědomila ve stejnou chvíli celá Evropa najednou a evropské zbrojovky nestíhají uspokojit poptávku, si právě blízkovýchodní stát dělá ambice stát se spolu s Jižní Koreou tím, kdo Evropu znovu vyzbrojí.

Česká taekwondová reprezentace juniorů v Jižní Koreji: vítězná trojice s trofejí a certifikátem ve složení Tomáš Markov, Michaela Baštecká a Julie Šlesingerová na mezinárodním turnaji World Hanmadang.

Juniorské týmové zlato z Jižní Koreje zamířilo díky triu taekwondistů do Kolína

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Letní prázdniny tráví juniorští závodníci Taehanu Kolín v rámci world taekwondo reprezentace České republiky sportovně v Jižní Koreji. Po svém příletu do Soulu a aklimatizaci zamířili na jih do města Gwangju na mezinárodní taekwondo soustředění (Chosun University International Taekwondo Camp), kde se intenzivně připravovali na nadcházející mezinárodní sportovní klání World Hanmadang pořádané světovým centrem taekwondo Kukkiwonem.

Jan Mazuch a Petr Laušman táhnou kárku zvanou Czech Open již 34 let.

Czech Open: Zřítili se pusou na zem. Pád přežili a šplhají se zpět na výsluní

Bratři v triku. A také tři. Stejně jako v logu studia, které vyrábělo animované filmy. Mezinárodní festival šachu, který byl na počátku nového milénia rozšířen o další hry a stal se největším svého druhu na celém světe. Je spojován se třemi hlavními postavami: generální manažer Jiří Petružálek, ředitel Jan Mazuch a jeho zástupce Petr Laušman. Zvládli spolu již třicet tři ročníků. V tom letošním se vracejí na úroveň před covidem. Kromě pandemie jim sice komplikuje život také válka na Ukrajině, nicméně chybějící zástupce obou zemí, kterých se konflikt dotýká, se jim daří retušovat z jiných zdrojů.

Fara v Dobřichově.

Mezinárodní dobrovolníci podruhé pomáhali v Dobřichově. Renovovali farní zahradu

/FOTO/ Vesnice Dobřichov poblíž města Pečky hostila od 2. do 14. července dobrovolníky z celého světa, kteří pomohli vyčistit původní farní zahradu z 2. poloviny 18. století od náletů, suchých stromů, odpadu a starých zničených budov. Jednalo se o druhý ročník projektu v této lokalitě a jeho cílem je zpřístupnit rozsáhlé zahrady veřejnosti.