Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Korea

Fara v Dobřichově.

Mezinárodní dobrovolníci podruhé pomáhali v Dobřichově. Renovovali farní zahradu

/FOTO/ Vesnice Dobřichov poblíž města Pečky hostila od 2. do 14. července dobrovolníky z celého světa, kteří pomohli vyčistit původní farní zahradu z 2. poloviny 18. století od náletů, suchých stromů, odpadu a starých zničených budov. Jednalo se o druhý ročník projektu v této lokalitě a jeho cílem je zpřístupnit rozsáhlé zahrady veřejnosti.

Režisér Robert Hloz

V Koreji z vás film vymačkají jako šťávu, říká režisér Bodu obnovy Robert Hloz

Srazí vás auto a doktoři nad vámi zlomí hůl? Žádný strach. Máte ještě další život. Tedy pokud jste se stihli zálohovat. To je v kostce příběh českého filmu Bod obnovy, který se v pondělí představí na karlovarském festivalu. Jeho režisér Robert Hloz od začátku věděl, co chce: mainstream střižený s chytrou sci-fi. Právě o něm, ale také o kvalitě českých filmů, studiích v Koreji a tamní drsné výuce mladých filmařů, jsme si povídali.

Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Odpalovat ohňostroj můžeme v bílé košili, říká šéf techniků brněnského festivalu

Světelná podívaná nad přehradou za tónů působivé hudby. Stovky, tisíce Brňanů i lidí z okolí zvedají fascinovaně hlavy k nebi. Sociální sítě plní amatérské i profesionální snímky. Brno žije ohňostroji. „Festival Ignis Brunensis je již uznávaným prestižním světovým festivalem. Brno tak patří do unikátní společnosti ohňostrojné Formule 1, spolu s tradičními místy, jako je Cannes, Monaco, Hannover, Montreal, Vancouver nebo festivaly v Číně a Jižní Koreji,“ řekl pro web www.ignisbrunensis.cz Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

KLDR chtěla do vesmíru vyslat špionážní družici. Pokus ale skončil neúspěchem

Severní Korea (KLDR) se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Start rakety předtím spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.

Kim Čong Un s vedením severokorejské armády

Budeme sledovat, co dělají USA. KLDR vyšle do vesmíru průzkumný satelit

Severní Korea v červnu vyšle do vesmíru svůj první vojenský průzkumný satelit, aby jím mohla sledovat vojenské aktivity USA. Podle agentury Reuters to oznámila severokorejská státní agentura KCNA. Proti startu družice předem protestovaly Japonsko a Jižní Korea, které poukázaly na to, že by šlo o porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Podcast Evropa pro Čechy

PODCAST: Křesťanství je základ Evropské unie, říká Hayato Okamura

Jeden z nejzajímavějších českých poslanců, lidovec a silně věřící křesťan Hayato Josef Okamura, chce kandidovat ve blížících se volbách do Evropského parlamentu. Jeho názory, postoje a také zkušenosti a znalosti o Japonsku a Jižní Koreji by byly i v rámci Evropského parlamentu něčím unikátním. 

Jižní Korea dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa

Život v Jižní Koreji? Lidé pracují do úmoru. Nemají čas a chuť mít děti

/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Vydělávají na české koruny v průměru hodně přes padesát tisíc měsíčně, mohou si za to koupit víc než v Praze, mají luxusní auta, nejlepší mobily, značkové oblečení, ale přesto nejsou často šťastní. Pracují do úmoru, nepěstují žádné koníčky, mnozí nemají ani tři týdny dovolené a povýšení pro ně často znamená chodit do práce i v sobotu. Řeč je o Jihokorejcích, jejichž země udělala za poslední desetiletí obrovský ekonomický skok a dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa.

Jihokorejský soul během návštěvy Markéty Pekarové Adamové

Soul si na severokorejské hrozby zvykl. Nevylučuje však vlastní jaderné zbraně

/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.

Čeští baseballisté podlehli na WBC po Japonsku i s Jižní Koreou a čeká je zápas pravdy s Austrálií.

Jako Zbrojovka proti Realu a Barceloně. Kouč baseballistů je i přes porážku hrdý

Čeští baseballisté po nepovedeném začátku zápasu na turnaji World Baseball Classic podruhé prohráli. Po porážce od prvního týmu světa Japonska nestačili na čtvrtý tým světového žebříčku Jižní Koreu po skóre 3:7. Posledním soupeřem na turnaji budou v pondělí baseballisté Australané a Češi budou bojovat o udržení ve skupině i pro další edici turnaje za čtyři roky. Za jistých okolností stále ještě mohou postoupit i do čtvrtfinále.

Česká baseballová reprezentace se chystá na World Baseball Classic.

Baseballisté míří do Japonska. Na pomoc povolali i naturalizované cizince

Česká baseballová reprezentace zamíří už ve středu do Japonska, kde se představí na prestižním World Baseball Classic, neboli profesionálním mistrovství světa. Češi ve skupině vyzvou Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii a jejich cílem bude neskončit poslední ve své skupině. Pomoci jim k tomu mají i naturalizovaní cizinci s českými vazbami, kteří mužstvo posílili.

Česká baseballová reprezentace se chystá na World Baseball Classic.

Baseballisté míří do Japonska. Na pomoc povolali i naturalizované cizince

Česká baseballová reprezentace zamíří už ve středu do Japonska, kde se představí na prestižním World Baseball Classic, neboli profesionálním mistrovství světa. Češi ve skupině vyzvou Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii a jejich cílem bude neskončit poslední ve své skupině. Pomoci jim k tomu mají i naturalizovaní cizinci s českými vazbami, kteří mužstvo posílili.

Korejská delegace navštívila hasičskou stanici v Modřanech.

Korejci navštívili hasičskou stanici v Modřanech. Prezentovali soulskou tragédii

/FOTO/ Hasičskou stanici hlavního města Prahy v Modřanech navštívila v pátek 24. února delegace z Jižní Koreje, aby zde prezentovala tragédii, která se stala v Soulu při halloweenských oslavách. Jednalo se o vedoucí pracovníky ze speciální komise pro výstavbu, životní prostředí a krizovou intervenci regionální vlády provincie ChungcheongBuk-do z Jižní Koreje včetně jejího předsedy pana Dong-Woo Lee

Na televizní obrazovce umístěné na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o odpálení raket Severní koreou, 20. února 2023.

KLDR odpálila dvě taktické balistické střely. Japonsko žádá o zasedání OSN

Severní Korea v pondělí uvedla, že její armáda brzy ráno místního času, v neděli večer SEČ, vypálila dvě taktické balistické střely. O střelách předtím informovaly jihokorejské i japonské úřady, napsala agentura Reuters. KLDR už v sobotu testovala mezikontinentální balistickou raketu. Japonsko kvůli tomu požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Jižní Korea uvalila sankce vůči čtyřem lidem a pěti subjektům.

Demonstrace před továrnou Nexen v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Pondělí 6. února

Demonstrace u Nexenu podpořila stávkující. Jednat se má v úterý

/FOTO, VIDEO/ Zhruba tři stovky protestujících přišly v pondělí 6. února podpořit stávkující zaměstnance k továrně Nexen Tire Europe. Stávka v jihokorejské společnosti, která v průmyslové zóně Triangle u Žatce vyrábí pneumatiky, běží už od 31. ledna.

V Nexenu v průmyslové zóně Triangle zahájili zaměstnanci 31. ledna stávku

Stávka v Nexenu pokračuje, výroba stojí. Vedení firmy poslalo návrhy do Koreje

Stávka části zaměstnanců továrny Nexen Tire Europe za vyšší mzdy pokračuje třetím dnem. Odboráři žádají dohodu nad kolektivní smlouvou. Výroba podle nich stojí. Do protestu se přidávají další zaměstnanci, podle stávkujících přistoupilo poprvé vedení firmy k jednání. Šéfové české pobočky, která v průmyslové zóně Triangle vyrábí pneumatiky, poslali návrhy odborů k posouzení do domovské firmy do Jižní Koreje.

V Nexenu v průmyslové zóně Triangle zahájili zaměstnanci 31. ledna stávku.

Stávka v Nexenu pokračuje, výroba stojí. Vedení firmy poslalo návrhy do Koreje

/FOTO, VIDEO/ Třetím dnem pokračuje stávka části zaměstnanců továrny Nexen Tire Europe za vyšší mzdy. Odboráři žádají dohodu nad kolektivní smlouvou. Výroba podle nich stojí. Do protestu se přidávají další zaměstnanci, podle stávkujících přistoupilo poprvé vedení firmy k jednání. Šéfové české pobočky, která v průmyslové zóně Triangle vyrábí pneumatiky, poslali návrhy odborů k posouzení do domovské firmy do Jižní Koreje.

Historická fotografie amerického špionážního plavidla USS Pueblo.

Jedenáct měsíců mučení. Když Korejci zajali americkou loď, hrozila jaderná válka

Pro Američany šlo o jeden z nejvíce ponižujících momentů studené války. Před 55 lety jejich špionážní loď USS Pueblo zajala Severní Korea. Nepřátelský asijský stát nejenže jedenáct měsíců mučil a věznil americké námořníky, navíc se Severokorejci dostali po mnohé tajné dokumenty a špionážní přístroje. Vše se nakonec vyřešilo diplomatickou cestou, v jisté chvíli ale hrozil jaderný konflikt.

Ilustrační foto.

U břehů Japonska se potopila loď s 22 lidmi. Čtrnáct se podařilo zachránit

U jihozápadního pobřeží Japonska se v noci na dnešek za bouřlivého počasí potopila nákladní loď s 22 členy posádky. Čtrnáct lidí z plavidla mířícího do Jižní Koreje se podařilo zachránit, po dalších se pátrá, uvedly podle agentury AP jihokorejské úřady. Japonská pobřežní stráž podle AFP oznámila, že 11 lidí, kteří byli vytaženi z vody, je v bezvědomí.

Bombardéry B-1B a stíhačky F-35 a F-16. Ilustrační snímek

Jihokorejský vzdušný prostor narušily drony z KLDR. Soul odpověděl střelbou

Do vzdušného prostoru Jižní Koreje proniklo pět severokorejských dronů, na což jihokorejská armáda reagovala nasazením stíhaček a vrtulníků a pokusy o sestřelení bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejské činitele o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.

Cathy Cristy Castro s dětmi navštěvujícími česko-anglickou školku Na Hradě v Třebíči.

VIDEO: Na Filipínách se Vánoce slaví už od září, říká Filipínka z Třebíče

Přibližně deset tisíc kilometrů dělí Českou republiku od Filipín. Takovou dálku překonala Cathy Cristy Castro, aby nakonec zakotvila v Třebíči. Tam pracuje jako učitelka v česko-anglické mateřské škole Na Hradě. „V Česku jsem s přestávkami čtyři roky. Z Filipín jsem se ale odstěhovala už před patnácti lety, mezitím jsem žila v Jižní Koreji. Pak jsem potkala svého přítele, který je z České republiky, a odstěhovala se za ním,“ líčí usměvavá mladá dáma.

Karel Orel

Karel Orel byl hvězdou Kaučuku, nyní slaví šedesátku

/FOTOGALERIE/ Byly to slavné časy opavského fotbalu. Tehdejší Kaučuk rozdával fotbalovou radost. Hráči byli doslova miláčky fanoušků, kteří na počkání vyprodávali stadion. Vše vygradovalo postupem do ligy. Jednou z velkých postav týmu byl Karel Orel. Rodák z Kladerub nosil kapitánskou pásku a precizně řídil opavskou defenzivu. Dnes, šestnáctého prosince má velký den, slaví totiž šedesátiny.

Cristiano Ronaldo na MS 2022 v Kataru.

Ego utrpělo. Ronaldo jen mezi náhradníky. Portugalská superstar přišla o místo

Při pohledu na sestavu Portugalska si fanoušci mysleli, že je snad šálí zrak. Kde je Ronaldo? Největší hvězda týmu v základní sestavě chyběla. Kouč Fernando Santos překvapivě posadil Cristiana Ronalda v nejdůležitějším zápasu na mistrovství světa v Kataru jen lavičku. I bez ikonické CR7 ale fotbalisté Portugalska osmifinále zvládli a Švýcarsko zdemolovali 6:1.

Cristiano Ronaldo po příletu do katarského Dauhá

Nemusím se zabývat tím, co si myslí ostatní, řekl Ronaldo. Na MS přijel vyhrát

Přestože Cristiano Ronaldo kvůli žaludeční viróze nenastoupil ve čtvrteční generálce proti Nigérii, na startu fotbalového mistrovství světa se cítí skvěle. Hvězdný útočník je připravený zahájit svůj pátý šampionát nejlepším možným způsobem. Věří, že Portugalci mají na mistrovství světa v Kataru nejlepší tým, jen to potřebují dokázat na hřišti.

Na televizních obrazovkách umístěných na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu běží reportáž o raketovém testu KLDR, 18. listopadu 2022.

KLDR otestovala raketu schopnou zasáhnout USA, uvedl japonský ministr

Severní Korea vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. USA nejnovější raketový test KLDR tvrdě odsoudily.

Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují televizní reportáž o raketovém testu, který 6. října 2022 provedla KLDR.

KLDR podle Soulu vypálila balistické rakety. Japonsko vyhlásilo poplach

Nejméně čtyři rakety dnes podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách, uvedla agentura Reuters. Japonské úřady původně informovaly o tom, že jedna severokorejská raketa přeletěla nad severem Japonska. To ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. KLDR vypálení raket nekomentovala.

Střechu Sklárny Květná pokryly soláry.

Střechu Sklárny Květná pokryly soláry. Tavit sklo tam začne slunce

Nekontrolovaně se zvyšující ceny za plyn i elektrickou energii letos těžce dolehly také na provoz Sklárny Květná na moravsko-slovenském pomezí. Ta nakonec musela v důsledku toho o třetinu zdražit své výrobky. K propouštění zaměstnanců zatím nesáhla. Vedení firmy se však rozhodlo učinit jiný radikální krok.

Při davové tlačenici, která vypukla v centru Soulu během halloweenských oslav, zemřelo nejméně 59 lidí.

Halloweenská tragédie v Soulu: Dav v tlačenici ušlapal přes 130 lidí

Halloweenské veselí v jihokorejském hlavním městě se v sobotu během pár vteřin změnilo v obrovskou tragédii. V tlačenici, která vypukla při oslavách v centru Soulu, zemřelo nejméně 130 lidí. Dalších zhruba 150 lidí bylo zraněno, mnoho z nich je ve vážném stavu, informovala jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na místní úřady. Padesát účastníků při incidentu utrpělo zástavu srdce, přihlížející a zdravotníci je resuscitovali přímo v ulicích.