Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Korea

Odpal Severokorejské balistické rakety na televizní obrazovce v Soulu 4. října 2022

Severní Korea odpálila další balistickou střelu. Přeletěla území Japonska

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, uvedly armády Japonska a Jižní Koreje. Podle japonských úřadů raketa přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď, informovaly agentury.

Severáček, liberecký dětský sbor ZUŠ, se po letech opět vrací na Mezinárodní hudební festival Lípa Musica.

Jižní Korea, Brusel, Lípa Musica. Severáček čeká mimořádně nabitá pěvecká sezona

/ROZHOVOR/ Severáček, liberecký dětský sbor ZUŠ, se po letech opět vrací na Mezinárodní hudební festival Lípa Musica. V sobotu 17. září se poprvé představí v malebném kostele sv. Kryštofa v Kryštofově Údolí a nabídne duchovní program složený z klasických děl i spirituálů. Vstupenky jsou ještě v prodeji. Festivalové vystoupení je jedním z prvních na prahu nové koncertní sezony, která je pro Severáček podle jeho sbormistryně Silvie Langrové mimořádně nabitá.

Novozélandští policejní vyšetřovatelé pracují na místě činu v Aucklandu poté, co novozélandská rodina našla ve vydražených kufrech dětská těla, 11. srpna 2022

Případ mrtvých dětí v kufru: Policie zatkla matku a prozradila další detaily

Jihokorejská policie zatkla dvaačtyřicetiletou matku dvou dětí, jejichž ostatky se našly ve dvou kufrech na Novém Zélandu. Policie již dříve uvedla, že těla dětí byla v zavazadlech uskladněna až čtyři roky. Rodina, která mrtvé našla, je získala na aukci skladů. Jejich šokující obsah objevila až po návratu domů.

Česká brusle 2022, závod seriálu Grand Prix juniorů v Ostravě. Vojtěch Warisch.

OBRAZEM: Skoky, zvedačky, piruety. V Ostravar Aréně řádí vycházející hvězdy ledu

/FOTOGALERIE/ Jsou z dvaatřiceti zemí a zatím ještě sbírají zkušenosti v mezinárodních závodech. Výkony na ledě ale už mnozí z nich ukazují, že za pár let by z vycházejících hvězdiček mohly vyrůst velké krasobruslařské hvězdy a zazářit třeba na zimní olympiádě za čtyři roky v Itálii. V těchto dnech ovládli Ostravar Arénu a bojují o medaile na České brusli, druhé zastávce prestižního sedmidílného seriálu Grand Prix juniorů, který do Ostravy zavítal už podvanácté v historii.

MARLENKA international s.r.o., 2. května 2018

Majitel Marlenky potřebuje zvýšit výrobu. Bez ohledu na současnou krizi

Zázračnou Marlenku, dort z medu a vlašských ořechů dle rodinné arménské receptury, již ochutnali prezidenti, královny a králové, šejkové, významní politici i umělci. Prodává se nejen v luxusních kavárnách ve Vídni, Paříži či Berlíně, ale v také v USA, Číně, Jižní Koreji, Izraeli, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu či Kataru. 

Kultovní krimi thriller Podezřelá promítne kino v Hraničáři.

Kultovní krimi thriller Podezřelá dnes promítne kino v Hraničáři

Detektiv Hae-joon je povolán k smrti muže, který se zabil za nejasných okolností pádem ze skály. Stín podezření hned padl na čerstvou vdovu, krásnou Seo-rae, tu skon manžela skoro nerozhodil. Zdá se ale, že chladná byla jen k muži. Mezi kráskou a detektivem vzniká nečekané citové pouto.

Na mistrovství Evropy veteránů si zahráli Vratislav Vlk, Jiří Konupka a Daniel Skrčený.

Na mistrovství Evropy veteránů reprezentovali Kladno hned tři badmintonisté

Na evropském šampionátu veteránů v badmintonu mělo Kladno hned trojnásobné zastoupení. Do slovinské Lublaně vyrazili do konkurence více než tisícovky hráčů Vratislav Vlk, Jiří Konupka a Daniel Skrčený. Nejúspěšnější byl právě Skrčený, který ve čtyřhře prošel až do čtvrtfinále, kde nestačil na pozdější vítěze turnaje.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznamuje vítězství nad covidem-19 v Pchjongjangu 10. srpna 2022

Zvítězili jsme nad covidem, ohlásil Kim Čong-un. KLDR ruší přísná opatření

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství v boji proti koronaviru a nařídil, aby byla zrušena nepřísnější protiepidemická opatření, která byla zavedena v květnu. Jeho sestra uvedla, že se vůdce potýkal s horečkami, čímž poprvé naznačila, že prodělal covid-19. Z rozšíření nákazy v KLDR přitom obvinila Jižní Koreu a pohrozila „smrtící odvetou“. S odkazem na severokorejská státní média o tom informuje agentura Reuters.

Korejští dobrovolníci v Třebíči.

V Třebíči se opět představili korejští dobrovolníci. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Vějíře, taekwondo, K-pop. První dvě slova člověk zná, u toho třetího už asi tápe. A co třeba hanbok? To už je opravdu pro znalce. Znalce korejské kultury, která se dnes představila v třebíčském komunitním centru Moravia. Z Jižní Koreje sem opět přiletěli dobrovolníci, kteří pomáhali v charitativních organizacích.

Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala 4. srpna 2022 jihokorejská sonda Danuri, která míří k Měsíci.

Jižní Korea vyslala k Měsíci svoji první sondu. Má zkoumat místa pro přistání

Z mysu Canaveral na americké Floridě odstartovala první jihokorejská sonda, která míří k Měsíci. Podle světových agentur ji vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a k cíli má dorazit v prosinci. Její mise je prvním krokem Jižní Koreje v průzkumu Měsíce, družice poháněná solární energií se bude pohybovat kolem Měsíce, kde bude přinejmenším rok shromažďovat různá data a zkoumat místa pro budoucí přistání, napsala agentura AP.

Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují 28. července 2022 v televizi projev vůdce KLDR Kim Čong-una.

Střet s Amerikou? KLDR je připravena mobilizovat jaderné odstrašující prostředky

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že jeho země je připravena mobilizovat své jaderné odstrašující prostředky a čelit jakémukoli vojenskému střetu s USA. S odvoláním na státní média o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Kim také poprvé kritizoval nového jihokorejského prezidenta a varoval Soul, že se blíží k hranici války.

Humanoidní robot. Ilustrační foto.

Násilník? Černoch. Roboti s vadnou umělou inteligencí jsou rasisté, ukázal pokus

Počítačoví vědci už roky varují před nebezpečím, které umělá inteligence v budoucnu představuje. A nemusí jít nutně o vzpouru strojů proti lidstvu, jak ji známe nepříklad z Terminátora. Výzkumníci poukazují například na to, že systémy strojového učení mohou vytvářet škodlivé a urážlivé předsudky a ve svých výstupech dospívat k sexistickým a rasistickým závěrům.

Ilustrační foto

V Česku se o platech nebavíme, vzniká šedá diskriminační zóna

Zkušenosti s tím, jak široce jsou rozevřené nůžky s ohledem na platovou nerovnost, má nezisková organizace Gender Studies, která se zabývá vztahy mužů a žen a jejich postavením ve společnosti. Její poradna prý vyřizuje aspoň jeden dotaz na mzdovou genderovou disproporci denně.

Test severokorejské mezikontinentální balistické střely Hwasong-17 na snímku z 24. března 2022.

Další test. Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické rakety

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později podle agentury Reuters řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. 

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol se setkali 21. května 2022 v Soulu

Spojenectví mezi USA a Jižní Koreou odstrašuje KLDR, prohlásil v Soulu Biden

Spojené státy a Jižní Korea se shodly na zesílení opatření s cílem účinněji odstrašit Severní Koreu a na rozšíření spolupráce na řadě kroků, které se týkají oblastí od bezpečnosti v kybernetickém prostoru přes jadernou energetiku až po regionální bezpečnost a dodavatelské řetězce. Vyplývá to ze společného prohlášení po sobotním setkání nového jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola a jeho amerického protějšku Joea Bidena v Soulu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na záběru z televizního vysílání ze 12. května 2022

Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19. Vyhlásila uzávěru

Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu-19 v zemi a vyhlásila celostátní lockdown. Dosud severokorejské úřady výskyt nemoci na svém území popíraly. Státní média informovala, že v metropoli Pchjongjangu byla zjištěna subvarianta vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron. Počet nakažených však nesdělila, uvedly zahraniční agentury. Svému severnímu sousedovi už nabídla humanitární pomoc Jižní Korea.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na snímku z 23. března 2021

KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu, řekl Kim Čong-un

KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu. Na pondělní vojenské přehlídce v centru Pchjongjangu to prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Jihokorejská média informovala o přehlídce již v pondělí večer, dnes její konání potvrdila i severokorejská státní agentura KCNA. Podle agentury AP mezi analytiky rostou obavy, že KLDR uskuteční nový jaderný test.

Lidé v jihokorejském Soulu sledují na obrazovce  mezikontinentální balistickou střelu, kterou odpálila KLDR

KLDR provedla další raketový test. Zřejmě šlo o mezikontinentální střelu

Severní Korea ze svého východního pobřeží pravděpodobně odpálila novou mezikontinentální balistickou střelu (ICBM), která dosáhla výšky více než 6000 kilometrů. Podle agentury Reuters to uvedly armády Jižní Koreje a Japonska. Plnohodnotný test mezikontinentální střely KLDR neprovedla od roku 2017.

Otevření bezobslužné prodejny potravin COOP ve Strakonicích.

Bez prodavaček. Ve Strakonicích se otevřela první automatická prodejna v Čechách

Obchod, který především Strakoničtí znají jako u Bečvářů v blízkosti hlavní pošty, začala ve středu 16. března novou historii. Je z něj první automatická bezobslužná prodejna na území republiky. Prodejnu otevřela skupina COOP. „Chceme, aby tyto prodejny byly pro každého. Samozřejmě proto v rámci standardní otevírací doby bude prodejna i nadále obsluhována personálem, mimo tuto dobu již však bude fungovat v automatickém režimu,“ řekl při otevření prodejny ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP Lukáš Němčík.

V prosinci se Amélie stala tváří stylového magazínu a zároveň vyhrála celosvětovou soutěž.

Vypadáš jak Brežněv. Nová ikona modelingu z Česka čelila hnusným řečem

V prosinci se Amélii Konšelové (16) obrátil život naruby. Stala se celosvětovou vítězkou prestižní soutěže Elite Model Look a nyní už pobývá v Jižní Koreji, kde se propracovala k prvním větším nabídkám. Sympatická modelka z Moravy dokazuje, že krása je opravdu pojem relativní. Zatímco v dětství se jí vysmívali, nyní je vycházející modelingovou hvězdou.

O sošku Českého lva v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film bojuje také brněnská rodačka Anna Podskalská.

Brněnská rodačka bojuje o Českého lva. Za Rudé boty získala hned dvě nominace

Brněnská rodačka Anna Podskalská je ve finále známé filmové soutěže Český lev. Za svůj animovaný snímek Rudé boty získala hned dvě nominace. O sošku lva bojuje v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film a Nejlepší animovaný film. Vítěze filmového ocenění Český lev vyhlásí pořadatelé soutěže již tuto sobotu. Výherce krom sošky získá také odměnu ve výši sto tisíc korun na další tvorbu.

Profesionální hasič Miroslav Šín cvičí mrtvý tah, jedna z disciplína která bude na soutěží v USA.

Triumf, ostravský hasič odlétá na klání siláků do USA, vybral ho Schwarzenegger

/FOTOGALERIE/ Do USA odlétá ve čtvrtek 3. března ostravský hasič Miroslav Šín (47 let). Zúčastní se jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa The World’s Strongest Firefighter, kterou zaštiťuje sportovec, herec a politik Arnold Schwarzenegger. Jde o zcela výjimečné klání, na které se nelze kvalifikovat. Nejlepší hasiče planety si vybírají a zvou organizátoři. 

Odbavovací hala Letiště Václava Havla v Praze

Český pas otevírá cestu do světa, tvrdí žebříček. Nejlépe jsou na tom Japonci

Stačí koupit letenky a vyrazit. Češi, respektive držitelé českého pasu, si před cestou do drtivé většiny zemí světa nemusí právě díky tomuto dokumentu před návštěvou složitě vyřizovat víza či jiná povolení pro vstup. Žebříček nejlepších pasů pro cestování pro rok 2022 aktuálně zveřejnila londýnská společnost Henley & Partners.

Pravidelná chůze je i nejpřirozenější cestou k hubnutí

Pomoc proti depresi i vysokému tlaku je schovaná v chodidlech

Staré kavkazské přísloví praví, že „zdraví si udrží pouze ten, kdo si pro něj pěšky dojde“. Lékaři potvrzují, že tato moudrost platí dodnes. O tom, že je chůze tím nejpřirozenějším a zároveň nejspolehlivějším lékem nejen pro tělo, ale i duši, vypovídají příběhy lidí, kteří chození zasvětili život.

Brankář Branislav Konrád

Konrád se těší na Peking. S covidem si hlavu neláme

Na podzim to byla spíše utopie, teď je z toho krásná pohádka. Branislav Konrád si svým povedeným návratem po hrůzostrašném zranění v oblasti krku řekl o nominaci na olympijské hry. A dostal ji. „Hlavně jsem doufal, že se dám dohromady. To se z části podařilo a nyní mohu začít myslet na Hry,“ pochvaluje si slovenský gólman.

Strahovské autokino v úterý večer promítá Adaptaci legendárního stejnojmenného muzikálu West Side Story v režii Stevena Spielberga.

Tipy na úterý 14. prosince

Přemýšleli jste už nad tím, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se níže na pár úterních tipů. Třeba vám nějaká akce padne do noty. Z pochopitelných důvodů doporučujeme sledovat informační kanály pořadatelů akcí, organizací či míst konání. Situace a případné odkládání či rušení akcí se může měnit z minuty na minutu.

Julie Franková

Účast na mistrovství světa je pro mě úžasný zážitek, netají slávistka Franková

/ROZHOVOR/ Jedním z benjamínků házenkářské reprezentace na probíhajícím mistrovství světa ve Španělsku je i slávistická spojka Julie Franková. Odchovankyně plzeňské házené dostává od trenéra Jana Bašného hodně herního prostoru, především v defenzivní činnosti. V utkání proti Jižní Koreji zaznamenala i svůj premiérový zásah na velké mezinárodní akci. „Jsem z toho nadšená,“ netajila v rozhovoru pro Deník z dějiště šampionátu dvacetiletá házenkářka.

Nejlepší střelkyní českého týmu proti Korejkám byla Charlotte Cholevová.

Házenkářkám utekl začátek. Nechaly jsme si je odskočit, mrzelo Cholevovou

/ROZHOVOR/ Strašidelný začátek. První duel ve druhé fázi mistrovství světa českým házenkářkám nevyšel. Korejky je zaskočily rychlou hrou a udržovaly si vysoký náskok. Po přestávce však zavelely k ofenzivě mladé hráčky a utkání zdramatizovaly. „Je velká škoda, že jsme to nedokázaly otočit,“ mrzelo nejlepší českou střelkyni utkání, Charlotte Cholevovou.

Trenér Česka Jan Bašný.

České házenkářky na MS prohrály s Koreou, ztratily šanci na čtvrtfinále

České házenkářky na mistrovství světa ve Španělsku na úvod osmifinálové skupiny prohrály s Jižní Koreou 26:32 a ztratily i teoretickou šanci na postup do čtvrtfinále. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného nabraly rozhodující manko už v nepovedeném prvním poločase, po němž ztrácely sedm branek. Po změně stran reprezentantky dokázaly snížit na rozdíl dvou gólů, ale závěr opět patřil úřadujícím asijským šampionkám.