Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Korea

Ilustrační foto

Potvrzeno: Znojmo má prvního nakaženého koronavirem

První případ nákazy koronavirem eviduje vedení znojemské radnice. Na sociální síti o tom dopoledne informoval starosta Znojma Jan Grois. „Bohužel máme potvrzený první případ nákazy koronavirem. Systém funguje a vše je pod kontrolou,“ sdělil Grois.

Lidé v rouškách v Pekingu

Čína hlásí 21 nových případů nákazy koronavirem, Chu-pej jediný

Nákaza novým typem koronaviru se v pondělí v pevninské Číně prokázala u dalších 21 lidí. Třináct lidí nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehlo. S odvoláním na čínské zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. V provincii Chu-pej, odkud se začal virus šířit, zaznamenali v pondělí jen jediného nově nakaženého. Zbylých dvacet případů se prokázalo u lidí, kteří se do Číny vrátili z ciziny. Jižní Korea už třetí den v řadě hlásí méně než sto nakažených.  

Lidé na nástupišti vlakového nádraží v Madridu 16. března 2020

Státy zpřísňují opatření kvůli koronaviru. Zavírají školy, bary i hranice

Evropské země i další státy po celém světě zavádějí přísnější opatření ve snaze bránit šíření koronaviru. Zavírají hranice, školy a ve městech nákupní střediska či restaurace a bary. Zatímco v Číně se denní nárůst nakažených trvale snižuje, v jiných evropských, ale i asijských zemích naopak infikovaných přibývá. Úřady pevninské Číny v neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo. Malajsie ohlásila 125 nových případů nákazy, Jižní Korea 74 případů, Írán pak 129 nových obětí.

Pracovníci nemocnice ve Wu-chanu

Úřady v Číně zaznamenaly 16 nových případů koronaviru. Dalších 14 lidí zemřelo

Úřady pevninské Číny za neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo. Podle čínských zdravotnických úřadů si většina nově infikovaných přivezla nemoc z ciziny. Jižní Korea dnes oznámila 74 nových případů, zatímco v neděli informovala o dalších 76 lidech s pozitivním testem na koronavirus, úřady v Malajsii ohlásily 125 nových případů nákazy.

České dráhy - Ilustrační foto

Nouzový stav: Létat se bude jen do Prahy, zákazy platí i pro autobusy a vlaky

Vláda vyhlásila kvůli výskytu epidemie nebezpečného koronaviru nouzový stav. Platí od čtvrteční 14. hodiny a potrvá třicet dní. Na mimořádném jednání vláda zaroveň rozhodla o zpřísnění již přijatých opatření. Dotknou se i dopravy. A to jak letecké, tak i autobusové. Deník vám přináší klíčové otázky ohledně cestování.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na zasedání WHO v Ženevě 3. února 2020

Koronavirus ve světě: WHO vyhlásila globální pandemii

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus označil koronavirus za globální pandemii. V celém světě se již nakazilo téměř 120 tisíc lidí ve 114 státech, přičemž více než čtyři tisíce lidí na následky nemoci COVID-19 zemřely.

Kontrola na koronavirus v německém Nürtingenu

Karantény i zavřené školy. Země zpřísňují opatření proti koronaviru

Země po celém světě zpřísňují opatření, jež mají zabránit šíření nového typu koronaviru. Nakazilo se více než 111 tisíc lidí, přes 62 tisíc se jich už zotavilo, více než 3800 jich ale nemoci COVID-19, kterou způsobuje, podlehlo. Zatímco v Číně, která je ohniskem nákazy, počty nově infikovaných klesají, v evropských zemích bilance nakažených roste. Nejpostiženější Itálie, která o víkendu nařídila karanténu pro 16 milionů lidí, čelí vzpourám ve věznicích, jež si už vyžádaly šest mrtvých. Polsko jako preventivní opatření zavádí sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Česko má nyní 36 nakažených.

Žena s rouškou na nádraží v Düsseldorfu

Počet nakažených v Německu přesáhl tisíc. Bratislava uzavřela školy

Počet nakažených novým koronavirem v Německu dnes přesáhl 1000 a vyšplhal se na 1112. Informoval o tom Institut Roberta Kocha. Jen od nedělního odpoledne tak přibylo přes 200 infikovaných. Počet případů nákazy koronavirem v Rakousku do dnešního rána stoupl na 112. Jižní Korea ohlásila 69 nových případů. Slovenská metropole Bratislava kvůli šíření koronaviru na pět dní uzavřela mateřské a základní školy. 

Fotografie pořízená z vrtulníku kalifornské Národní gardy, který letí 5. března 2020 nad výletní lodí  Grand Princess

Šíření koronaviru v Číně zpomaluje. Slovensko hlásí dva nové případy

Počet obětí nového koronaviru a nově nakažených v pevninské Číně klesl a snížil se i v epicentru nákazy, provincii Chu-pej. Čínský vývoz se začátkem roku prudce propadl. Na mamutí výletní lodi kotvící u pobřeží Kalifornie je 21 nemocných koronavirem, z toho 19 členů posádky. Jižní Korea oznámila 174 nových případů nákazy novým typem koronaviru, mrtvých je 44. Dva nové případy nákazy oznámilo Slovensko.

Fotografie pořízená z vrtulníku kalifornské Národní gardy, který letí 5. března 2020 nad výletní lodí  Grand Princess

Šíření koronaviru v Číně zpomaluje. Slovensko hlásí dva nové případy

Počet obětí nového koronaviru a nově nakažených v pevninské Číně klesl a snížil se i v epicentru nákazy, provincii Chu-pej. Čínský vývoz se začátkem roku prudce propadl. Na mamutí výletní lodi kotvící u pobřeží Kalifornie je 21 nemocných koronavirem, z toho 19 členů posádky. Jižní Korea oznámila 174 nových případů nákazy novým typem koronaviru, mrtvých je 44. Dva nové případy nákazy oznámilo Slovensko.

Dezinfekce prostor metra v Soulu

Jižní Korea vyhlásila koronaviru válku. Prvního nemocného ohlásilo Slovensko

Jižní Korea dnes oznámila 196 nových případů nákazy novým typem koronaviru a sedm dalších obětí. Jihokorejský prezident Mun Če-in vyhlásil rychle se šířící nákaze válku. První úmrtí v souvislosti s globální epidemií nemoci COVID-19 oznámilo Nizozemsko. Prvního nemocného hlásí Vatikán a Slovensko. 

Pracovníci dezinfikují prostory metra v jihokorejském Soulu na snímku ze 4. března 2020

Kalifornie vyhlásila stav nouze. První případy koronaviru oznámila Bosna

Jižní Korea ve středu zaznamenala 438 případů nákazy novým typem koronaviru a tři úmrtí. Dosavadní bilance koronaviru v Jižní Koreji činí 5766 případů a 35 obětí. Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze koronavirem stav nouze. Bosna dnes potvrdila své první případy nákazy novým koronavirem. Na nákazu novým typem koronaviru na západě Švýcarska zemřela 74letá žena. Stala se tak první obětí koronaviru v této alpské zemi. 

Lidé s rouškami sledují televizní zpravodajství na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu 2. února 2020

Polsko má první případ koronaviru. Nejrychleji se nákaza šíří v Jižní Koreji

Polsko dnes oznámilo první potvzený případ nákazy koronavirem. Stalo se tak po Česku druhou zemí z visegrádské čtyřky (ČR, Polsko, Maďarsko a Slovensko), která infekci zaznamenala. Jižní Korea dnes oznámila 516 nových případů nákazy. Celkový počet nakažených tím vzrostl na 5328, z nichž 32 nemoci COVID-19 podlehlo. V pevninské Číně se nově nakazilo dalších 119 lidí, 38 osob v úterý zemřelo. Tisícího nakaženého hlásí Japonsko.

Ilustrační foto.

Koronavirus: Ve Frýdku-Místku je v karanténě přes 50 lidí

Ve Frýdku-Místku byly minulý týden jarní prázdniny. Podle aktuálního zjištění, které si město vyžádalo ze škol ve své správě (ZŠ a MŠ), bylo v zahraničí na dovolené, zejména v Itálii a Rakousku, 35 dospělých (převážně zaměstnanců škol) a 162 dětí. Ne všichni byli v Lombardii a Benátsku, které jsou rizikovými oblastmi. Nicméně karanténa již byla u několika z nich nařízena. V karanténě je také 5 zaměstnanců magistrátu, kteří v minulých dnech byli na lyžařské dovolené v zahraničí.

Ilustrační foto.

S koronavirem hygienici telefonicky poradí od rána do noci

Na doslova spršky dotazů souvisejících s šířením takzvaného koronaviru, s nimiž se na ně obracejí především lidé vracející se ze severních oblastí Itálie či jejich okolí (ať už v rámci rodin, nebo třeba pracovních kolektivů), reagují krajské hygienické stanice zřizováním vlastních infolinek.

Turista s rouškou fotí interiér gotické katedrály Narození Panny Marie v Miláně (italsky Duomo di Milano)

Epidemie koronaviru má přes 3000 obětí, EU mobilizuje prostředky

Novým typem koronaviru z Číny se po celém světě nakazilo už přes 89 tisíc lidí a více než 3000 osob včetně několika desítek občanů Evropské unie nákazu nepřežilo. Nejrychlejší nárůst počtu pacientů aktuálně hlásí Jižní Korea, z evropských zemí je na tom nadále nejhůře Itálie, kde už zahynulo přes 52 osob s koronavirem.

Komorní koncert při příležitosti 30. výročí přátelství mezi Jižní Koreou a Českou republikou se uskutečnil v Piaristickém klášteře v Příboře. Foto: Stanislava Slováková

V klášteře zněla krásná hudba

Komorní koncert při příležitosti 30 let diplomatických vztahů mezi Jižní Koreou a Českou republikou se konal v sobotu 29. února v refektáři Piaristického kláštera v Příboře.

Skeletonistka Anna Fernstädtová s maminkou.

Dcera v ledovém korytě? Nebojím se, říká matka skeletonistky Fernstädtové

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Sledovat dceru, jak se na skeletonu řítí rychlostí místy až 140 kilometrů za hodinu s hlavou jen pár centimetrů nad ledem, prý neznamená pro paní Karolinu Pokornou žádný stres. Maminka Anny Fernstädtové se snaží jezdit na všechny závody, chybět tak nemohla ani na mistrovství světa v německém Altenbergu.  

Cestující z italského Bergama po příletu na brněnské letiště. Ilustrační foto

Bezpečnostní rada státu ke koronaviru: biatlon bude bez diváků, ruší se lety

Bezpečnostní rada státu (BRS) se dnes po týdnu znovu zabývala opatřeními, která se týkají nového typu koronaviru. Testy potvrdily v Česku v neděli první tři případy nákazy, všichni hospitalizovaní se v nedávné době vrátili z Itálie. Rada rovněž rozhodla, že světový pohár v biatlonu se bude tento týden konat v Novém Městě na Moravě bez přítomnosti diváků. O možnosti omezení diváků při fotbalových a hokejových ligách se bude rozhodovat ve středu. Zároveň se BRS rozhodla pozastavit lety z Milána, Benátek, Bologně a Jižní Koreje. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes rovněž doporučí vládě vyhlásit nouzový stav. Regulovaly by se tak dodávky ochranných pomůcek a rychleji přijímala opatření.

Zdravotníci nakládají do sanitky pacienta s podezřením na nákazu koronavirem u zařízení dlouhodobé péče v americkém městě Kirkland

Obětí koronaviru je přes tři tisíce. Evropská unie mobilizuje prostředky

Novým typem koronaviru z Číny se po celém světě nakazilo už přes 89 tisíc lidí a více než 3000 osob včetně několika desítek občanů Evropské unie nákazu nepřežilo. Nejrychlejší nárůst počtu pacientů aktuálně hlásí Jižní Korea, z evropských zemí je na tom nadále nejhůře Itálie, kde už zahynulo přes 40 osob s koronavirem. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenová narostlo riziko infekce v EU na "střední až vysoké", česká Bezpečnostní rada státu (BRS) rozhodla o přerušení letů do severoitalských regionů a Jižní Koreje.

Muž v ochranném oděvu provádí dezinfekci na ulici v Soulu na snímku z 27. února 2020.

Koronavirus ve světě: Čína i Jižní Korea hlásí stovky nových případů nákazy

Jižní Korea dnes podruhé aktualizovala počet nakažených novým typem koronaviru, a to o 210 případů. Počet infekcí v zemi stoupl na 3736. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Počet obětí nákazy se zvýšil o jednoho mrtvého na 18 lidí. Více než 570 nových případů nákazy oznámila také Čína, kde v sobotu na následky nemoci COVID-19 zemřelo 35 lidí.

Primář infekčního oddělení Petr Kümpel.

Na koronavirus se připravuje i Slezská nemocnice v Opavě

Nebezpečné virové onemocnění si už vybralo svou daň v Číně, Jižní Koreji i v italské Lombardii nebo Benátsku. Teď pomalu, ale jistě míří k českým hranicím. Nemocnice v Opavě disponuje svým vlastním infekčním oddělením.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupil 27. února 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání Ústřední epidemiologické komise kvůli koronaviru

Koronavirus v Česku? Všechny testy jsou zatím negativní, oznámil Vojtěch

V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 154 lidí, u nikoho se nákaza nepotvrdila. Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu na nový typ koronaviru testovala dosud 168 vzorků, některé opakovaně. V laboratoři je dalších osm vzorků. Dnes ráno to na twitteru uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Provizorní nemocnice ve Wu-chanu

Stav nouze. Lidé z japonského ostrova Hokkaidó mají o víkendu zůstat doma

V pevninské Číně stoupl ve čtvrtek počet případů nákazy novým typem koronaviru o 327, celkově se tak nakazilo už 78 824 lidí. Dalších 44 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2788 obětí. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž čtvrteční bilance nově nakažených je nejnižší od ledna. Prefektura Hokkaidó na stejnojmenném severním ostrově Japonska vyhlásila kvůli šíření nového typu koronaviru stav nouze a požádala obyvatele, aby o víkendu nevycházeli ven.

Dezinfikování před nemocnicí v Čchong-to

Počet nakažených koronavirem stále roste. Jižní Korea hlásí už 1770 případů

V pevninské Číně stoupl ve středu počet případů nákazy novým typem koronaviru o 433, celkově se tak nakazilo už 78 497 lidí. Dalších 29 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2744 obětí, uvedla agentura Reuters. Oproti úterku, kdy zemřelo 52 lidí, se však počet mrtvých snížil. 

Dárcovství krve. Transfuzní stanice ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Kvůli koronaviru některé nemocnice v Praze odmítají dárce krve

Některé pražské nemocnice kvůli novému typu koronaviru odmítají dárce krve, kteří vycestovali mimo Česko. Měsíc po návratu si musí ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) počkat turisté, kteří se vrátili z kterékoliv evropské země mimo Slovenska. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) platí omezení jen na Itálii. Vyplývá to z informací pro dárce krve na webech nemocnic. Itálie je třetí zemí světa s nejvyšším výskytem nakažených po Číně a Jižní Koreji, nemocných je přes 300.

Zdravotníci s pacientem s podezřením na nákazu koronavirem u nemocnice v jihokorejském Tegu.

Německo hlásí další nakažené koronavirem. První případ je zřejmě v Brazílii

Asie dnes ohlásila dalších několik stovek případů nákazy novým koronavirem. Kromě Číny, odkud se infekce šíří, přibývá nakažených lidí především v Jižní Koreji a v Japonsku. Jižní Korea ohlásila 169 nových případů nákazy koronavirem. V Brazílii byl v úterý zřejmě zaznamenán první případ nákazy novým koronavirem. Další dva nakažené prokázaly i laboratorní testy v sousedním Německu. V pevninské Číně podlehlo v úterý novému koronaviru dalších 52 lidí, počet obětí zde tak dosáhl 2715. Počet potvrzených nakažených je nyní 78 064. Japonsko uzavře školy na ostrově Hokkaido. 

Pracovníci v ochranných oděvech dezinfikují prostor před kostelem v jihokorejském Tegu na ssnímku z 20. února 2020.

Virus způsobil paniku ale i nudu, dochází roušky, říká o situaci v Koreji Češka

Ještě před týdnem šíření nového koronaviru život v jihokorejském velkoměstě Tegu příliš neovlivňoval, v posledních dnech se ale situace kvůli novým případům nákazy dramaticky změnila. Skoro každý den vláda rozesílá upozornění na mobilní telefony a mnoho lidí panikaří, z obličejových masek se stalo nedostatkové zboží. Tak dnes dění ve městě ČTK popsala Češka Anna Povolná, která v Tegu od podzimu studuje korejštinu. Má za to, že úřady situaci zvládají dobře, a že nad panikou přece jen převažuje racionální přístup.

Lidé s rouškami čekají před obchodem v Casalpusterlengu na severu Itálie

Itálie hlásí sedmou oběť koronaviru. Počet mrtvých v Číně i Íránu stoupá

V Itálii zemřelo na následky koronaviru již sedm lidí. Jihoevropská země se tak co do počtu mrtvých zařadila na třetí místo na světě. V pevninské Číně se obětí stalo již 2592 lidí, po dnešním oznámení dalších 150 mrtvých. Z nich až na jednu výjimku všichni zemřeli v centrální provincii Chu-pej, považované za ohnisko nákazy, uvedla agentura AFP s odvoláním na čínské úřady. V Íránu počet mrtvých stoupl na 50.

Dezinfikování před nemocnicí v Čchong-to

Boj s koronavirem: Jižní Korea zvyšuje pohotovost, Benátky zrušily karneval

Jižní Korea zvyšuje kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených novým koronavirem zdravotní pohotovost na nejvyšší stupeň. V zemi je přes 500 nakažených a Soul dnes ohlásil už páté úmrtí. Italské úřady se ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru rozhodly zrušit všechny dnešní sportovní zápasy v regionech Lombardie a Benátsko, včetně tří utkání nejvyšší fotbalové soutěže. Neuskuteční se ani tradiční karneval v Benátkách. Izrael krátce zvažoval kvůli koronaviru uzavření hranic pro cizince. Nejvíc obětí mimo Čínu hlásí Írán, kde zemřelo osm lidí. Sousední státy s ním kvůli tomu uzavírají hranice. 

Lůžka v provizorní nemocnici, která vznikla přebudování výstavního centra ve Wu-chanu.

Koronavirus udeřil také v Evropě. Itálie má desítky nakažených a dvě oběti

V Itálii dnes zemřel už druhý člověk, který onemocněl po nákaze novým typem koronaviru. V pátek úřady informovaly, že ve městě Padova zemřel osmasedmdesátiletý muž, který se tak stal prvním Evropanem, jenž nákaze podlehl. Novou obětí je podle agentury ANSA žena z oblasti Lombardie, případ nejspíš souvisí s nemocnými v lombardském městečku Codogno.

Provizorní nemocnice ve Wu-chanu

Kvůli koronaviru zemřelo v Číně již 2236 lidí. Nakažených už je přes 75 tisíc

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již 2236 lidí. Nakažených je už více než 75 tisíc, informovala dnes s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Během čtvrtka zaznamenala Čína 118 nových úmrtí, 115 z nich evidují úřady v nejpostiženější provincii Chu-pej. Nárůst počtu nakažených hlásí také Jižní Korea, kde je ohniskem město Tegu.

Parazit

Do Neveklova přijde Parazit oceněný Zlatou palmou

Parazit je černá komedie z produkce Jižní Koree, kterou neveklovské kino promítne v pátek 28. února od 20. hodiny. Hlavními hrdiny jsou členové  chudé, ale mazané rodiny, která se rozhodne infiltrovat do bohaté domácnosti byznysmena Parka.