Kreativ

ŠTÍTEK: Jižní Korea

Strážní věže KLDR (v pozadí) a Jižní Koreje na hranici obou zemí na snímku z 16. června 2020

Mezikorejské napětí: KLDR pošle vojáky do dvou demilitarizovaných oblastí

Severní Korea znovu vyšle vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které byly kdysi považovány za symboly její spolupráce s Jižní Koreou. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle ní Pchjongjang rovněž odmítl přijmout zvláštní vyslance, které chtěl poslat Soul ve snaze snížit napětí na Korejském poloostrově. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul v reakci na radikální zhoršení vztahů s KLDR nabídl svou rezignaci.

Kim Jo-čong, sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, po příletu do jihokorejského Inčcheonu

KLDR pohrozila uzavřením styčného úřadu. Jižní Korea vyzývá k dodržování dohod

Jižní Korea dnes svolala mimořádnou bezpečnostní schůzku a vyzvala Korejskou lidově demokratickou republiku k dodržování dohod v rámci usmiřovacího procesu mezi oběma korejskými státy. Stalo se tak několik hodin poté, co Pchjongjang pohrozil zrušením styčného úřadu v Kesongu na hranici mezi oběma Korejemi a vojenskou akcí proti svému rivalovi, informovala agentura AP.

Umělecká rekonstrukce obrovského krokodýlího předka Batrachopus grandis. Stopy naznačují, že se pohyboval jen po zadních

Obří příšery z močálů existovaly. Pravěcí předci krokodýlů chodili možná po dvou

Jedním z oblíbených motivů béčkových filmových hororů je už po desítky let tajemná příšera žijící v močálech, která se vyznačuje krokodýlím tělem, ale je schopná vycházet z vody a pohybovat se po dvou. Vědecký výzkum naznačuje, že báchorky o těchto zjeveních mají možná vzdálený reálný základ. Dávní předci dnešních krokodýlů totiž možná skutečně chodili po zadních.

Jo-čong s korejskými lídry

Odveta za letáky. KLDR přerušila mezikorejské komunikační linky

Severní Korea dnes (v úterý místního času) oznámila, že v poledne přeruší všechny mezikorejské komunikační linky. Podle severokorejské státní agentury KCNA se jedná pouze o první krok a Severní Korea postupně s jižním sousedem zcela přeruší veškerý kontakt. Jihokorejští činitelé se ráno nedovolali svým protějškům v KLDR, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. 

Žena v ochranné roušce proti koronaviru u obchodního centra.

Rouška mění přístup k líčení a péči o pleť, píše Le Figaro

Rouška, tento nástroj nezbytné ochrany v krizi způsobené koronavirem, změnila náš sociální život, ale také narušila rituály líčení a péče o obličej, píše francouzský deník Le Figaro. Každé léto se - stejně jako v populární písničce - vracívají dívčí rty nalíčené rudou nebo korálovou rtěnkou. Teď ale není vůbec jisté, zda se v nadcházejících týdnech znovu objeví.

Ilustrační foto.

Venku bez roušky a otevřené restaurace. Co vše se dnes mění?

V Česku dnes proběhne další fáze uvolňování restrikcí kvůli koronavirové pandemii. Zákazníkům se po dvou a půl měsících kupříkladu otevřou vnitřní prostory restaurací, hotely, kempy. Zpřístupněny budou vnitřní prostory hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad, obnoví se provoz koupališť a bazénů a umožněny budou i návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních. Startuje dnes rovněž mírnější režim pro povinné nošení roušek. 

CZECH SERIES 2019 - finále baseballové extraligy: Arrows Ostrava - Eagles Praha, 16. srpna 2019 v Ostravě-Porubě.

Extraliga baseballistů začíná. Získají ostravští Arrows zlatý hattrick?

/FOTOGALERIE/ S měsíčním zpožděním a kvůli celosvětové pandemii koronaviru i s řadou jiných omezení se v pátek 22. května rozjede nový ročník extraligy baseballistů. „Je to neuvěřitelné, ale budeme čtvrtou ligou světa, která se právě hraje, a první v Evropě,“ upozornil Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace (ČBA), že nejvyšší soutěže zatím probíhají jen na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji a Nikaragui.

Karanténa vyprázdnila centrum metropole. Karlův most.

Buďte v Praze jako doma. Hostů z ciziny ubylo, kampaň se zaměří na české turisty

Městská firma Prague City Tourism (PCT) spustí do prázdnin kampaň Buďte v Praze jako doma zaměřenou na české turisty. Po případném otevření hranic ji rozšíří také na turisty z okolních zemí. Náklady kampaně by měly být asi 25 milionů korun. Pro turisty bude připraven speciální bodový systém, při kterém dostanou poukázky na vybrané služby.

Návštěvníci Velké čínské zdi

Nejvíce nových případů od 28. dubna. V Číně přibylo čtrnáct nakažených

Pevninská Čína dnes informovala o 14 nových případech nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší počet od 28. dubna, o den dříve úřady hlásily pouze jednoho infikovaného, uvedla agentura Reuters. Dva z nových případů byly zaznamenány u osob, které přicestovaly ze zahraničí, 11 infikovaných pochází ze severovýchodní provincie Ťi-lin.  

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Prymula: Chytrá karanténa by měla odhalit dvě třetiny kontaktů nemocného

Hygienici by za pomoci chytré karantény měli být schopni zjistit zhruba dvě třetiny lidí, se kterými přišel pacient nakažený novým koronavirem do styku. ČTK to řekl náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Projekt takzvané chytré karantény spustila vláda dnes naplno v celé České republice. Podle Prymuly se podařilo vyřešit naprostou většinu problémů, se kterými se dříve potýkal.

Operátoři pro chytrou karanténu

Odhalování kontaktů nakažených. V Česku startuje chytrá karanténa

Hygienici by při odhalování nových případů nemoci covid-19 měli od dnešního dne začít používat principy takzvané chytré karantény. V posledních týdnech se v nich proškolili, jako poslední v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Zlepší hlavně koordinaci a komunikaci testování a odhalování kontaktů nakažených. Spolupracují na tom i medici a armáda.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Kim Čong-un je na tom špatně, napsala CNN. Jižní Korea to popřela

Jihokorejská vláda dnes popřela zprávy o tom, že by byl severokorejský vůdce Kim Čong-un ve vážném stavu poté, co podstoupil operaci. Podle Reuters to uvedla agentura Jonhap s odkazem na vládního činitele. S informací o Kimově podlomeném zdraví původně přišla televize CNN jež se odvolávala na nejmenovaný zdroj z americké vlády. KLDR ani úřady USA se k záležitosti zatím oficiálně nevyjádřily.

Žena v roušce prochází kolem bronzové sochy, která má na sobě také roušku, v čínském Wu-chanu (na snímku z 13. dubna 2020)

Čína hlásí nejméně nakažených od 17. března. Jižní Korea jen osm nových přípádů

Počet lidí nakažených korononavirem se v pevninské Číně v sobotu zvýšil o 16, což je nejméně od poloviny března. V pátek přibylo 27 infikovaných. S odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi o tom dnes informovala agentura Reuters. Tchaj-wan, který po tři dny nezaznamenal žádný nový případ nákazy, dnes ohlásil přes 20 nově infikovaných.

Nakupování v Pařížské ulici.

Pařížská v čase koronaviru. Když i luxus tře bídu s nouzí

Ikonických kabelek a kostýmků Chanel se Pařížská ulice nejspíš v krátké době nedočká. Francouzská značka se chystala letos na jaře rozšířit řady nejdražších butiků světa, kterých sídlí v pražské výkladní skříni luxusu už pět desítek.

Čtyřiadevadesátiletý Tony Spinelli z Ohia prochází kolem oltáře Panny Marie Guadalupské, který je před areálem Chrámu Panny Marie Andělské v Los Angeles (na snímku z 12. dubna 2020)

USA hlásí přes 22 tisíc obětí koronaviru. Nakažených je v zemi 557 tisíc

Počet obětí onemocnění covid-19 v americkém státě New York překonal hranici 10 tisíc. Nově přibylo 671 mrtvých, v neděli zemřelo 758 lidí. S odvoláním na tamní správu o tom dnes informovala agentura Reuters. Stát, který je koronavirem nejhůře stiženou oblastí Spojených států, je však "z nejhoršího venku", domnívá se tamní guvernér Andrew Cuomo. Podle listu LA Times Kalifornii od nejhoršího zachránila včasná opatření. Jižní Korea hodlá v úterý poslat do USA 600 tisíc testovacích sad na koronavirus. Jde o první takovou zásilku poté, co o testy požádal prezident Trump.

Turisté, ilustrační foto

Názory na promoření společnosti se různí

Mnoho lidí zaskočilo nedávné vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Roman Prymuly, který v boji s koronavirem navrhuje promoření společnosti. To znamená, že mladí a zdraví lidé by měli postupně projít nemocí a získat vůči ní imunitu. Rizikové skupiny by se měly i nadále chránit. Podle premiéra Andreje Babiše je to riskantní krok.

Ekologičtí aktivisté s maskách symbolizijících koronavirus se 30. března 2020 v Soulu účastní kampaně, která má pomáhat v prevenci proti nákaze.

Čína hlásí pokles nově nakažených koronavirem. Jižní Korea má 101 nových případů

Čína hlásí další pokles nově potvrzených případů koronaviru: za úterý jich bylo 36 oproti 48 o den dříve, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na ústřední zdravotní komisi. Téměř všechny nové infekce byly do země dovezeny z ciziny, čímž celkový počet případů importované nákazy stoupl na 806. Jediný úterní místní případ byl hlášen z provincie Kuang-tung. Jižní Korea v úterý zaznamenala 101 nových případů, celková bilance tak vzrostla na 9887 infikovaných, z nichž 165 lidí zemřelo. 

Pochybnosti o rouškách? Jsou dobré důvody, proč je navlékat

Podle experta Světové zdravotnické organizace povinné nošení roušek v boji s koronavirem nepomáhá. Naopak může ještě zvýšit riziko, pokud si roušku svlékáme špatně. Zdravé navíc nechrání, měli by je nosit jen nemocní. Nemoc se tak jako tak nejvíc přenáší rodinách, na veřejnosti tolik ne.

Drive thru testy se osvědčily v boji proti koronaviru v zahraničí. Praha je připravena projekt spustit.

Za 10 minut, zdarma, výsledek přes SMS. Proč u nás nefungují „drive thru“ testy?

Možná je trochu neetické srovnávat medicínu s fastfoodem, ale mnozí experti upozorňují, že účinnou zbraní v současné válce s koronavirem je zvýšit počet testovaných. A nejen v Jižní Koreji se osvědčil způsob „drive thru“ testů, jejichž princip je stejný právě jako v restauracích s rychlým občerstvením. Praha tvrdí, že je na podobný projekt připravena. Tak kde vězí problém?

Na snímku z 2. května 2018 je Toyota Aygo na montážní lince závodu TPCA v Ovčárech u Kolína

Toyota kvůli koronaviru zastavuje výrobu v Evropě. Renault téměř po celém světě

Japonská automobilka Toyota kvůli pandemii způsobené koronavirem dočasně zastaví všechny své závody v Evropě. V ruské továrně bude stát výroba do pátku, ve zbylých závodech v šesti evropských zemích, včetně České republiky, nejméně do 19. dubna. Oznámila to dnes agentura Kjódó. Francouzský výrobce aut Renault dnes informoval, že vyjma Číny a Jižní Koreje zastaví výrobu ve svých závodech po celém světě.

Cestující na nádraží v Pekingu

Pevninská Čína hlásí 45 nových případů koronaviru, méně než v pátek

V pevninské Číně za sobotu přibylo 45 nových případů nákazy koronavirem, což je o devět méně než v pátek. S výjimkou jednoho případu šlo o osoby, které do Číny přicestovaly ze zahraničí. Nových úmrtí je pět. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na národní zdravotní komisi.  

Dezinfikování prostor vlaku metra v čínském Wu-chanu 23. března 2020.

V Číně roste počet nově nakažených koronavirem. V Íránu zemřelo přes 1900 lidí

Pevninská Čína zaznamenala za pondělí 78 nově nakažených koronavirem, což je dvakrát více, než o den dříve. Podle Reuters o tom informovaly místní zdravotnické úřady. V dnes oznámené bilanci je rovněž vyšší počet případů, kdy se pacienti nakazili od nemocného na čínském území. Jeden z nich se přitom infikoval ve městě Wu-chan, kde se nákaza potvrdila koncem loňského roku poprvé. Místní úřady nicméně oznámily, že se v oblasti chystají uvolnit přísná karanténní opatření, jež platí od ledna. 

Michal Guzi na vrcholu kopce Osmena Peak v jižní části ostrova Cebu

Český průvodce na Filipínách: Z Moalboalu se kvůli koronaviru stává město duchů

Speciální letadlo bude v úterý vyzvedávat asi 150 Čechů, kteří uvízli na Filipínách. Michal Guzi ale na palubu nenastoupí. „Můj pas leží na imigračním na jiném ostrově, kam se teď nedostanu. Až 29. března to také bude šest měsíců, co jsem odjel z Čech, takže bych musel doplácet zdravotní pojištění. Navíc bychom byli čtyři měsíce odloučeni s mou francouzskou přítelkyní Mel,“ vysvětluje svoje důvody. Zůstává tedy v Moalboalu, malém městečku na východním pobřeží filipínského ostrova Cebu.

Zdravotnické týmy sklízejí potlesk při odjezdu z čínského Wu-chanu, kde vypomáhaly během epidemie koronaviru zdejším lékařům a sestrám (snímek z 18. března 2020)

Guvernér Kalifornie vyhlásil karanténu. Bavorsko omezí vycházení

Čínská provincie Chu-pej, odkud se do světa rozšířil nový typ koronaviru, nemá už druhý den v řadě žádný nový potvrzený případ nákazy. V pevninské Číně za čtvrtek nicméně přibylo 39 nových infikovaných, všechny případy ale souvisí s pobytem v zahraničí. Jižní Korea hlásí za čtvrtek 87 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šíření nového typu koronaviru celoplošnou karanténu. Bavorsko od půlnoci na sobotu kvůli epidemii koronaviru zavede další rozsáhlé zákazy, výrazně omezí vycházení.

Provizorní nemocnice ve Wu-chanu

Průlom? Wu-chan poprvé nehlásí žádný nový případ nákazy koronavirem

Čínské město Wu-chan, považované za epicentrum současné pandemie koronaviru, poprvé od jejího začátku nehlásí žádné nové případy nákazy. V Číně ale přibývá importovaných případů infekce. Americký prezident Trump podepsal balíček opatření. Obsahuje bezplatné testování nebo nemocenskou pro nakažené lidi. Austrálie a Nový Zéland zavírají hranice.  

Muž v roušce v autobusu v Hongkongu na snímku ze 17. března 2020

Sestupný trend pokračuje. Čína má 13 nových případů koronaviru, Jižní Korea 93

Pevninská Čína hlásí za úterý 13 nových potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, což je o 21 méně než předchozí den. Počet nakažených tak dosáhl 80 894, uvedl dnes čínský zdravotnický úřad. Obětí infekce přibylo 11, a do úterního večera jich tak v pevninské Číně bylo 3237. Korea dnes oproti úterku hlásí 93 nových případů nákazy a dohromady už 8413.