Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Josef Galáb

S nohama do „o“ si dával pozor hlavně na jesličky

Brno /ZBROJOVÁK STOLETÍ/- V první polovině čtyřicátých let dvacátého století řídila hru židenického týmu záložní řada Zapletal Galáb Chocholouš, která hrála ve stejném složení prakticky čtyři roky. A její ústřední postavou byl právě Josef Galáb.

Bezručovy sady: Jihoslovanské mauzoleum

Olomouc opraví zdevastované mauzoleum ve Výpadu

Olomouc /VIDEO z VÝŠKY/ – Olomoucká radnice se pustí do oprav zchátralého Mauzolea jugoslávských vojáků v Bezručových sadech. Začít chce příští rok s pomocí dotací z ministerstva obrany.

Ilustrační fotografie.

Bil prý z omluvitelné pohnutky, dostal 22 měsíců

České Budějovice – Pan Milan (49) notně naštval pana Roberta (39). Když Robert loni 11. května kolem 20. hodiny vykřikoval před ubytovnou v Budějovicích urážlivé výroky na adresu jeho manželky Romany (44) 
a Milan ho za to napomenul, pohrozil mu, že ho „utře" na sociálce. Druhý den večer mu poslal vulgární SMS s výhrůžkami, že ho zabije.

Ředitel znojemské Charity Evžen Adámek

Šéf Adámek: Od vyhoření mi pomáhají kolegové z Charity

Znojmo - Začalo to dvěma kamiony šatstva a jídla pro lidi postižené válkou v Jugoslávii a po dvaceti letech to pokračuje organizací se stovkou zaměstnanců a dvěma tisíci klientů. Takový je rámec příběhu Evžena Adámka, ředitele znojemské Oblastní charity. Pro Charitu pracuje rovných dvacet let.

Tomáš Hron

Živčiče chci zbít, plánuje před zápasem thajboxer Hron

Brno - Jeho příprava před zápasy bývá tradičně velmi tvrdá. Ale před nedělním vystoupením v pražské Lucerně budí respekt. Brněnský thajboxer Tomáš Hron se na souboj s Elminem Živčičem z Bosny a Hercegoviny podle pravidel K-1 připravoval s jednou z největších světových hvězd bojových sportů Remym Bonjaskym.

Bývalý hokejový útočník Zdeněk Mráz starší strávil třináct let v Kometě Brno a zkusil si i angažmá v Jugoslávii. Dnes učí tělocvik a zeměpis na střední škole.

Kaltna předával Dandovy rady na Balkáně

Brno /KDYŽ TADY ZÁŘIL/ - Bývalý brněnský hokejista Zdeněk Mráz starší vyučoval hokej v Jugoslávii. Do sbírky úspěchů mu chybí výraznější stopa v reprezentaci.

Bývalý bosenskosrbský generál Zdravko Tolimir dostal doživotí za genocidu ve Srebrenici.

Bosenskosrbský generál odsouzen v Haagu za genocidu k doživotí

Haag - Trest doživotního vězení vynesl dnes Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu nad bývalým bosenskosrbským generálem Zdravkem Tolimirem obžalovaným z genocidy. Klade se mu mimo jiné za vinu podíl na vraždění v bosenské Srebrenici.

Ilustrační foto:

Mateřství je podle sousedů v Pasově nakažlivé

Pasov - Těhotenství působí na kolegyně v práci nakažlivě. Ukázala to vědecká studie Univerzity v Bambergu. „V roce, kdy některá porodí, stoupne pravděpodobnost otěhotnění některé další téměř na dvojnásobek," tlumočí pasovský deník PNP.

Ilustrační foto

Víkendová porota Deníku

Orlickoústecko - Našich porotců jsme se tentokrát zeptali: Byli jste před dvaceti lety pro rozdělení Československé republiky?

Bývalý kosovský premiér Ramush Haradinaj

Kosovského lídra Haradinaje v Haagu osvobodili

Haag – „Zabíjel jsem srbské policisty, srbské civilisty i neposlušné Albánce," vzpomíná podle italské agentury AKI kosovský expremiér Ramuš Haradinaj ve své knize Příběhy o válce a svobodě. Tentýž muž z budovy Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve čtvrtek odkráčel s úsměvem na rtech. Soud v Haagu jej totiž zprostil veškerých obvinění 
z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti.

Ilustrační foto:

Mateřství je podle sousedů nakažlivé

Pasov - Těhotenství působí na kolegyně v práci nakažlivě. Ukázala to vědecká studie Univerzity v Bambergu. „V roce, kdy některá porodí, stoupne pravděpodobnost otěhotnění některé další téměř na dvojnásobek," tlumočí pasovský deník PNP.

Chorvatský expremiér Sanader dostal 10 let za korupci

Záhřeb - Soud v Záhřebu dnes poslal bývalého chorvatského premiéra Iva Sanadera za korupci na deset let do vězení. Rozsudek není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat, Sanader ale musí na další řízení vyčkat ve vazbě. Expremiér, jenž v minulosti všechna obvinění opakovaně odmítal, je nejvyšším chorvatským politikem, který od získání nezávislosti země na Jugoslávii v roce 1991 čelí před soudy obviněním z korupce.

Ante Gotovina

Soud v Haagu překvapivě osvobodil chorvatské generály Gotovinu a Markače

Haag – Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes v odvolacím procesu osvobodil penzionovaného chorvatského generála Anteho Gotovinu a jeho kolegu Mladena Markače, odsouzené za válečné zločiny. Za podíl na vyhánění a smrti chorvatských Srbů během občanské války v polovině 90. let oba loni dostali tresty 24, respektive 18 let vězení. Oba budou ještě dnes propuštěni na svobodu.

Z divadelního představení Klíče na neděli

Sehnat Rudé právo byl téměř nadlidský úkol

Týniště nad Orlicí - Jak to dopadne, když si v totalitní době dva kamarádi prohodí na víkend své manželky 
a do toho přijede tchýně a valutová tetička? Přijďte vše rozmotat na páteční představení Klíče na neděli souboru J. K. Tyl Meziměstí.

Pietní akt u hrobu Bohumila Vávrů v Českém Rudolci.

Vojáci do mise odcházejí s vědomím nebezpečí

Jindřichohradecko – S věkem a postupem času se člověk na určité věci dívá jinak, vysvětloval u příležitosti  oslav Dne veteránů na jindřichohradeckém hřbitově kapitán Mojmír Barak ze 44. lehkého motorizovaného praporu.

Uctění památky padlých hrdinů v Lužici - ilustrační foto.

Lužice připomenou své hrdiny, kteří padli ve válkách

Lužice – Připomínku těch, kteří padli ve světových válkách, připravily Lužice. A nepůjde jen o připomenutí jmen lužických obyvatel, kteří položili život v boji za svobodu. Mluvit se bude o každém z nich. „Půjde o komponovaný pořad. Bude tam hudba, budeme mít i data projektor. Promítneme si staré fotografie. Máme v archivu snímky z obou světových válek," uvedla místostarostka obce Jana Ambrožová.

Bezručovy sady  - Jihoslovanské mauzoleum

Olomouc chystá žalobu na státy bývalé Jugoslávie, kvůli mauzoleu

Olomouc – Chátrající mauzoleum v olomouckých Bezručových sadech má našlápnuto k novému osudu. Město ho chce opravit, zatím mu však nepatří. Památník je oficiálně majetkem Království Jugoslávie, a proto radnice připravuje žalobu, aby se stalo jeho vlastníkem.

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Karadžić tvrdí, že udělal vše proti válce a chce vyznamenání

Haag – Bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić dnes před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) řekl, že udělal vše pro to, aby zabránil válce v Bosně. Kvůli masakru bosenských Muslimů (nyní Bosňáků) ve východobosenské Srebrenici čelí obžalobě z genocidy. Soudcům dnes připomněl, že je psychiatr a básník.

František Bittner

František Bittner – „král pohlednic"

Valašsko- Kdo by neznal „Bittnerovky", na Valašsku svého času nejrozšířenější pohlednice. Zprvu malého formátu, koncem 40. let u nás právě Bittnerem a Mencem zavedeným „světovým" formátem 10x15 cm s vysokým leskem, které se ručně lepily a sušily na skle.

Experti v Bosně identifikovali 162 obětí války z let 1992-1995, jejichž ostatky byly nalezeny v roce 2010 na dně vypuštěného jezera.

V Bosně nalezli další masový hrob, počet mrtvých zatím není znám

Sarajevo - Masový hrob poblíž bosenského Visegrádu u srbských hranic našli ve středu vyšetřovatelé Ústavu pro pohřešované osoby Bosny a Hercegoviny ve spolupráci s policií. Oběti jsou zřejmě Muslimové (dnes Bosňáci) zabití za války v devadesátých letech. Počet mrtvých zatím není podle bosenské agentury FENA znám.

Ilustrační foto.

Chorvatský expremiér dostal údajně miliony v přepravce na maso

Záhřeb - Již pátému obvinění z korupce čelí od víkendu bývalý chorvatský ministerský předseda Ivo Sanader. Vypovídal proti němu poslanec, který mu měl v přepravce na maso předat milionový výnos z podvodného obchodu. Za vládu měl Sanader souhlasit s koupí předražené budovy, napsal chorvatský Večernji list.

Karadžić pro prezentaci své obhajoby žádá 600 hodin

Bělehrad - Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić, který čelí kromě jiného obžalobě z genocidy, žádá, aby pro prezentaci své obhajoby u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dostal časový prostor 600 hodin. Dnes o tom informovala agentura APA s tím, že žalující straně pro to, aby představila své argumenty, stačilo 300 hodin.

Manželé Stanislav a Marie Vlčkovi slavili diamantovou svatbu.

Vlčkovi žijí bok po boku už šedesát let

Ústí n. O. – Ve čtvrtek 9. srpna  oslavili 60 let společného života manželé Stanislav a Marie Vlčkovi, obyvatelé Domova důchodců Ústí nad Orlicí. Mezi gratulanty byli i zástupci měst Žamberk a Ústí nad Orlicí.

Ilustrační foto

Ještě 13 let po bombardování ohrožují Srby bomby shozené NATO

Bělehrad – Bomby, které před 13 lety shodily letouny NATO při náletech proti Jugoslávii vedené Slobodanem Miloševičem, ohrožují ještě dnes obyvatele Srbska. Podle portálu novosti.rs nevybuchlá munice představuje vážné nebezpečí v 16 regionech země.  Odminování je navíc vysoce nebezpečná práce, jak ukazuje případ z tohoto týdne, kdy v horách u hranic s Kosovem zahynuli dva zkušení pyrotechnici.

Ilustrační foto

Z telefonních budek na Ostravsku se volá až stotisíckrát za měsíc

Ostrava /ANKETA/ - V České republice je více aktivních SIM-karet než občanů. Průměrně má každý člověk jeden a více mobilních telefonů. Dalo by se tak předpokládat, že telefonní budky už nikdo nepotřebuje. Přesto je jich jen v centru Ostravy více než čtyřicet.

Ilustrační foto

Z telefonních budek v kraji se volá až stotisíckrát za měsíc

Ostrava /ANKETA/ - V České republice je více aktivních SIM-karet než občanů. Průměrně má každý člověk jeden a více mobilních telefonů. Dalo by se tak předpokládat, že telefonní budky už nikdo nepotřebuje. Přesto je jich jen v centru Ostravy více než čtyřicet.