Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Experti v Bosně identifikovali 162 obětí války z let 1992-1995, jejichž ostatky byly nalezeny v roce 2010 na dně vypuštěného jezera.

V Bosně po občanské válce ubylo kolem půl milionu obyvatel

Sarajevo - Bosna a Hercegovina ztratila od začátku občanské války zhruba půl milionu obyvatel, uvádějí první neoficiální výstupy z nedávného sčítání lidu, prvního od krvavého konfliktu z let 1992 až 1995. Jak píše web avaz.ba, statistici odhadují počet obyvatel podle kontrolních dat sesbíraných v terénu na 3,7 až 3,8 milionu obyvatel. Podle předchozího sčítání lidu provedeného ještě za Jugoslávie v roce 1991 žilo v tehdejší svazové republice 4,4 milionu lidí.

Edmund Schmidt.

Edmund Schmidt právě dnes slaví sedmdesáté narozeniny

Hradec Králové – Dnes se dožívá sedmdesáti let bývalý vynikající hradecký fotbalista Edmund Schmidt. Jedná se o jednoho z nejlepších fotbalistů, který kdy v Hradci Králové hrál. Právem se dá považovat za legendu „votroků", neboť to byl navíc i reprezentant.

Motocykl Harley Davidson si mohl zdarma vyzkoušet každý, kdo přišel v sobotu na parkoviště u benešovského OD Hvězda.

Harley Davidson je mezi motorkami legenda

Benešov – Usednout za řídítka motocyklu Harley Davidson a splnit si tak svůj dávný sen měl možnost každý, kdo uplynulou sobotu zavítal na parkoviště u benešovského obchodního domu Hvězda.

Pavel Zvolánek s Dragicou a Ekremem.

Přátelství, které překonalo oceán i hrůzy jugoslávské války

Jablonec, Doksy - Psal se rok 1992. Dragica patřila k těm šťastným, kteří dostali šanci opustit válkou zmítanou Jugoslávii. S dětmi opustila Sarajevo a společně se stovkou dalších maminek a jejich ratolestí našla útočiště v Poslově mlýně v Doksech…

Pavel Zvolánek s Dragicou a Ekremem.

Přátelství, které překonalo oceán i hrůzy jugoslávské války

Jablonec, Doksy - Psal se rok 1992. Dragica patřila k těm šťastným, kteří dostali šanci opustit válkou zmítanou Jugoslávii. S dětmi opustila Sarajevo a společně se stovkou dalších maminek a jejich ratolestí našla útočiště v Poslově mlýně v Doksech…

Guinejský fotbalista Mohamed Traoré (v červeném v souboji se sparťanem Václavem Kadlecem).

Zbrojovka i Znojmo sází na cizince. A vyplácí se

Znojmo, Brno - Šest branek vstřelila v dosavadních třech kolech nejvyšší české fotbalové soutěže Zbrojovka. Čtyři z nich dali zahraniční fotbalisté v brněnském kádru. Tři srbský útočník Miroslav Markovič, jednu guinejský záložník Mohamed Traoré.

Guinejský fotbalista Mohamed Traoré (v červeném v souboji se sparťanem Václavem Kadlecem).

Zbrojovka i Znojmo sází na cizince. A vyplácí se

Znojmo, Brno - Šest branek vstřelila v dosavadních třech kolech nejvyšší české fotbalové soutěže Zbrojovka. Čtyři z nich dali zahraniční fotbalisté v brněnském kádru. Tři srbský útočník Miroslav Markovič, jednu guinejský záložník Mohamed Traoré.

Ilustrační obrázek.

Osobnost regionu: Richard Horna, známý právník

Jičínsko - Richard Horna se narodil 24. března roku 1892 v Praze. Absolvoval studia na právnické fakultě Univerzity Karlovy, během nichž se vydal na pobyty do Rumunska, Jugoslávie, Bulharska, Itálie či Francie.

Ilustrační foto

Muž, který údajně měl na Zlínsku sklad zbraní, skončí asi u soudu

Zlín – Policie v těchto dnech dokončuje vyšetřování loňského nálezu skladu zbraní v Doubravách na Zlínsku. Kriminalisté státnímu zástupci navrhnou podání obžaloby na jednačtyřiceti­letého muže ze Zlínska, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Ilustrační foto.

V Srbsku ožívá aféra obchodu s dětmi, zmizely prý tisíce novorozenců

Bělehrad - V Srbsku se v posledních dnech opět probírá aféra, která se týká možného obchodu s novorozenci. Podle médií skandální praxe začala již v dobách bývalé komunistické Jugoslávie a matkám prý mohlo být v porodnicích odebráno až několik tisíc čerstvě narozených zdravých dětí. Agentura AFP napsala, že Evropský soud pro lidská práva vyzval Bělehrad, aby celou záležitost osvětlil.

STANOVÉ MĚSTO u přehrady na Seč bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech skutečně rozsáhlé. Tento snímek pochází z 1. srpna roku 1970.

Hurá na dovolenou! Výstava začíná

Chrudim – Výstava Hurá na dovolenou, která začíná ve čtvrtek v chrudimském Regionálním muzeu, představí návštěvníkům, jak se lidé rekreovali v 50. až 80. letech. Expozice připomene fenomén chalupaření, trampingu, cestování do zemí socialistického bloku či pionýrské tábory. ČTK to řekl kurátor výstavy Petr Horáček.

Jaroslav Maryška ml.

Vinnetou provází Jaroslava celý život

Prachatice – Každý týden se setkáte se zajímavými lidmi z Prachaticka, kteří hledají odpovědi na otázky a vybrali si, kdo jim na ně odpoví. Dnes odpovídá Jaroslav Maryška – člen Karl-May-Gesellschaft a majitel soukromého archivu.

Milada Janatková z Tábora

Otec se na Západ dostal s turisty

Jižní Čechy - Opět je tu nový díl seriálu jihočeských Deníků, který jsme nazvali 70+. Věříme, že vás vzpomínání jihočeských pamětníků nepřestalo bavit, že 
s chutí usedáte ke čtení o době, od níž uplynuly desítky let, ke čtení o tom, jak se žilo v době vašeho dětství a mládí. Chceme vaše vyprávění zachytit, aby na papíře byl alespoň kousek. Deník vaše příběhy rád uchová pro další generace.Do dnešního dílu jsme zařadili vaše vzpomínky na to, jak jsme dříve jezdívali na Západ.

Bývalý srbský prezident Slobodan Miloševič.

Tribunál v Haagu osvobodil bývalé šéfy Miloševičových bezpečnostních služeb

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes v Haagu zprostil obžaloby z válečných zločinů v Bosně a v Chorvatsku dva dřívejší představitele srbských bezpečnostních služeb Jovicu Stanišiče a Franka Simatoviče. Oba patřili k nejbližším spolupracovníkům někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, který zemřel v době, kdy byl sám tribunálem souzen.

Bývalý předák bosenských Chorvatů Jadranko Prlič

Haagský tribunál dal bývalému šéfovi bosenských Chorvatů 25 let

Haag – Ke 25 letům vězení odsoudil dnes Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) bývalého předáka bosenských Chorvatů Jadranka Prliče. Tribunál uznal jeho a dalších pět někdejších činitelů samozvaného útvaru Chorvatů v Bosně a Hercegovině vinnými z válečných zločinů.

Paprsky odhalí pašované zboží.

Sousedé nasadili obří rentgen na pašeráky

Pasov – Německým celníkům pomáhá obří mobilní rentgen odhalovat ve velkém pašované cigarety, drogy nebo zbraně. Je vysoký pět metrů a váží 23 tun, popisuje deník PNP. Připomíná, že dosud museli celníci při kontrolách kamionů vstupovat do nákladových prostor a hledat závadné zásilky „vlastnoručně" nebo s pomocí psů. Nyní vozidla „prohlédne" přístroj, který odhalí veškeré nesourodosti nákladu – ať v kontejnerech, pod plachtami, ať pevné, tekuté nebo plynné. Speciálně proškolený pracovník zvláštnosti rozpozná na snímcích a teprve v případě podezření dojde k fyzické prohlídce zásilky.

Fotoreportér Otto Ballon Mierny vystavuje fotografie, které pořídil při extremistických akcích, v hodonínském Regionálním centru. Některé z fotek jsou z Hodonína, další z Břeclavi a z Brna.

Otto Ballon Mierny říká, že extremismus se nesmí přehlížet

Hodonín – Zúčastnil se několika misí OSN a NATO, nechyběl v Kosovu, Afghánistánu či Iráku. Byl při konfliktech v bývalé Jugoslávii, při genocidě ve Rwandě, navštívil uprchlické tábory v Kongu. Všude fotil. Nyní má fotoreportér Otto Ballon Mierny výstavu v hodonínském Regionálním centru, kde vystavuje fotky věnované extremismu.

Srbský prezident Tomislav Nikolić

Srbský prezident se za masakr v Srebrenici omlouval "na kolenou"

Sarajevo  – Srbský prezident Tomislav Nikolić se v rozhovoru pro bosenskou televizi omluvil „na kolenou" za srebrenický masakr z války provázející rozpad někdejší Jugoslávie. Podle agentury AFP bude interview vysíláno 7. května v bosenské státní televizi (BHT).

Policista Ondřej Charvát s advokátem u klatovského soudu.

Voják mohl jíst jen kaši, policista mu přerazil čelist

Klatovy - Proces, který začal ve středu u klatovského soudu, není právě nejlepší vizitkou pro českou policii. V roli obžalovaného před ním totiž stanul plzeňský pětatřicetiletý policista Ondřej Charvát, který podle obžaloby vloni v září přerazil pěstí čelist jednomu z hostů klatovské diskotéky.

Ilustrační foto.

V Srbsku odvolali pravoslavného biskupa, kvůli vztahu s muži

Bělehrad – Srbskou pravoslavnou církví otřásá skandál. Svatý synod v pondělí odvolal z úřadu biskupa Vasilijeho Kačavendu. Oficiálně ze zdravotních důvodů, všeobecně je známo, že za tímto rozhodnutím stálo video, na kterém je vidět, jak Kačavenda líbá mladého kněze. Informoval o tom dnes server BalkanInsight. Na veřejnost se rovněž dostal i záznam telefonního hovoru, ve kterém si biskup domlouvá „schůzky intimního rázu" s dalšími kněžími.

Zuzana Hoffmanová s dcerou.

Zuzana Hoffmannová: První láska mi darovala klíč k srdci

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Týden co týden se na tomto místě setkáváte s jednou ze slováckých osobností, která na sebe prozrazuje často velmi diskrétní věci. Když jsem tuto rubriku zakládal, bál jsem se, že nenajdu dost odvážlivců, kteří by na sebe prozradili i běžně přísně střežená tajemství.

Prezident Černé Hory Filip Vujanovič.

Vujanović se prohlásil vítězem vyrovnaných voleb v Černé Hoře

Podgorica - Dílčí výsledky dnešních prezidentských voleb v Černé Hoře naznačují, že šlo o vyrovnaný souboj a oba soupeři tvrdí, že mají navrch. Podle agentury DPA se po sečtení zhruba 92 procent volebních lístků zdalo, že opoziční kandidát Miodrag Lekić má nepatrně přes polovinu hlasů a tedy těsně vede před favorizovaným soupeřem, prezidentem Filipem Vujanovičem. Prezidentova socialistická strana (DPS) však podle agentury Reuters po 22. hodině SELČ oznámila, že se Vujanović stal celkovým vítězem se ziskem 51,3 procenta hla­sů.

Ante Gotovina

Chorvatsko údajně chtělo diskreditovat svědky proti generálům

Bělehrad - Chorvatské tajné služby se údajně snažily zdiskreditovat svědky obžaloby, včetně Čechů, v procesu vedeném proti chorvatským generálům před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Podle agentury APA to napsal bělehradský deník Informer, který tvrdí, že měl možnost nahlédnout do příslušného rozkazu chorvatské protišpionážní služby POA.

Stojan Župljanin

Bosenští Srbové Stanišić a Župljanin dostali 22 let vězení

Haag - Bývalí bosenskosrbští představitelé Mićo Stanišić a Stojan Župljanin byli dnes Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsouzeni ke 22 letům vězení. Soud konstatoval, že se provinili v případech mnohonásobných vražd a mučení Muslimů a Chorvatů za války v Bosně v 90. letech. Informovaly o tom tiskové agentury.

Hrdina Gjon Perdedaj společně se svým právníkem Ronaldem Němcem.

Stal se hrdinou, jemu však stát pomoc neposkytl

Karlovy Vary - „Jako český občan se za tento stát a jeho přístup stydím," řekl rázně advokát Ronald Němec k případu Gjona Perdedaje. Ten Do České republiky přišel během války v Jugoslávii v roce 1995, aby se vyhnul násilí. Nevyšlo to.

Momčilo Perišič

ICTY zprostil viny bývalého šéfa jugoslávské armády Perišiče

Haag – Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes v odvolacím řízení zprostil viny někdejšího náčelníka generálního štábu jugoslávské armády Momčila Perišiče. Původně byl odsouzen k 27 letům vězení za podíl na zločinech spáchaných během válečných konfliktů, které v 90. letech vypukly v republikách rozpadající se jugoslávské federace.

NA ÚTĚKU. Bloudící vrak bez posádky měří sto metrů.

Atlantikem bloudí utržený ruský parník

Ottawa - Námořníci v severním Atlantiku by se měli mít na pozoru. Střetnout se tu mohou s obdobou bájného Bludného Holanďana. V posledních týdnech tu brázdí vody bez posádky ruský parník Ljubov Orlova.