Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Željko Filipovič - trenér FC Mělník.

Už se tu necítím jako cizinec

Mělník – Fotbalový trenér FC Mělník Željko Filipovič žije v Čechách sice už přes dvacet let, ale narodil se v bývalé Jugoslávii. Do Čech přijel už v devadesátých letech, kdy ho i s manželkou a malou dcerkou z vlasti vyhnaly válečné konflikty. Za manželku si vzal Srbku, přičemž sám je Chorvat, což bylo v té době dost nebezpečné.

Velimir Perasovič, kouč Chorvatska

Češi nás poslali na pohřeb. Je to hanba, zlobí se Chorvaté po vyřazení

Lille - Blamáž, hanba, katastrofa a jeden z nejhorších dnů našeho basketbalu od rozdělení Jugoslávie. Tak hodnotí chorvatská média dnešní osmifinálovou prohru chorvatských basketbalistů v osmifinále mistrovství Evropy s Českou republikou 59:80. Trenér Velimir Perasovič hned po zápase oznámil rezignaci.

Protažení je velmi důležité.

Žádný přístroj nenahradí šikovné lidské ruce

„V mém oboru neexistuje přístroj, který by nahradil lidské ruce." Fyzioterapeutka Jana Roschel svýma rukama, přístupem a empatií pomáhá lidem a především zvířatům. Věnuje se také akupunktuře.

Režisér Vojtěch Jasný při promítání u přerovského Base Campu

Vojtěch Jasný besedoval v Přerově u promítání "Kocoura"

Přerov – Letní kino Pod jeřábem, které se po celé léto konalo ve venkovním prostoru u café Base camp v Přerově, uzavřelo letošní promítací sezonu mimořádným programem. Projekce filmu Až přijde kocour se v sobotu 5. září zúčastnil jeho autor, režisérská legenda Vojtěch Jasný, který před filmem besedoval s diváky.

Alena Káňová.

Stopa řeckých imigrantů je vidět ještě teď, poukazuje historička Káňová

Břeclav – Výrazné migrační vlny se doposud Břeclavsku 
a konkrétně okresnímu městu podle historičky Aleny Káňové spíše vyhýbaly. A to i v případě občanské války v Jugoslávii v devadesátých letech. „Uprchlíci 
z Balkánu tady většinou nezůstali ve větším počtu. Po válce se vrátili zpátky do své vlasti," uvádí Káňová s tím, že to ale zřejmě nebude případ současných imigrantů z Libye, Sýrie či Iráku.

Ilustrační foto.

Německo letos očekává rekordních až 800.000 běženců

Berlín - Do Německa letos dorazí až 800.000 běženců. Dnes to na tiskové konferenci oznámil ministr vnitra Thomas de Maiziére. Upravil tak oficiální prognózu, která dosud počítala s 450.000 uprchlí­ky. Očekávaný počet běženců je nyní téměř dvojnásobný ve srovnání s dosud největší uprchlickou vlnou, kterou Německo zažilo v roce 1992.

Promeetárna v královéhradeckých Žižkových sadech.

V hradeckých Žižkových sadech vyrostla Promeetárna

Hradec Králové - Turistický stan z 80. let, který vyrostl v Žižkových sadech poblíž Žižkovy sochy, připomene nejednomu dovolenou v Jugoslávii. Nese název Promeetárna a hradecké kino Bio Central tu každý den od 22 hodin promítá filmy v rámci Open Air Programu letošního divadelního festivalu.

Naser Orič

Švýcarsko na žádost Srbska zadrželo bosňáckého velitele Oriče

Sarajevo - Švýcarské úřady ve středu zadržely na žádost Srbska Nasera Oriče, který během občanské války v Bosně působil jako vojenský velitel Bosňáků (dříve Muslimů). V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Oriče v roce 2008 Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu zprostil všech obvinění, zatykač na něj ale loni v únoru vydalo Srbsko.

Herec Pierre Brice

S Pierrem Bricem odešla velká filmová legenda

Praha - „Bratře." „Bratře." Těmito stručnými slovy (a společnou krví) zpečetili na samém počátku své doživotní přátelství náčelník Apačů Vinnetou a bílý muž jménem Old Shatterhand. Stalo se tak ve filmu nazvaném podle prvního z nich, a když se snímek objevil v kinech, málokdo asi tušil, jak velký fenomén se z něj stane. Velký podíl na tom měl francouzský herec Pierre Brice, kterého si režisér pěti nejlepších adaptací literárních mayovek Harald Reinl vybral do role Vinnetoua.

Ilustrační foto.

Pozor na migranty. Teroristických útoků přibývá

Nýrsko - Po otevření hranic po pádu tzv. železné opony se ČR stala tranzitní zemí pro velké množství migrujícího obyvatelstva, ať už prchajícího před válečnými konflikty například z bývalé Jugoslávie, nebo hledajícího lepší životní podmínky v západní Evropě. V devadesátých letech tedy Českou republikou procházely vlny migrantů směrem na západ.

Ilustrační foto

Němečtí vysídlenci žádají vládu, aby je odškodnila za nucené nasazení

Berlín – Němečtí pováleční vysídlenci žádají vládu, aby je odškodnila za nucené práce, k nimž byli nasazeni bezprostředně po skončení druhé světové války. Berlínský kabinet by se k nim prý měl zachovat stejným způsobem jako k někdejším sovětským válečným zajatcům, o jejichž odškodnění rozhodl minulý týden. Pracovní tábory pro Němce vznikly po druhé světové válce zejména na území Československa, Polska nebo Jugoslávie.

Ilustrační foto

Další stát na slovinsko-chorvatském pomezí: Poláci založili Království Enklávy

Varšava – Skupina polských turistů založila před necelým měsícem na slovinsko-chorvatském pomezí mikrostát, který nazvali Království Enklávy. Konstituční monarchie se nachází na území, jež podle jejích zakladatelů nepatří Lublani ani Záhřebu, a má rozlohu asi 100 metrů čtverečních. V chorvatsko-srbském pohraničí v lužním lese u Dunaje před časem založil nikým neuznávaný stát Liberland český občan Vít Jedlička.

Primář kožního oddělení Jiří Horaždovský radí užívat si letních radovánek s rozumem.

Slunce může mít na svědomí celou řadu kožních nemocí

České Budějovice - Také se rádi necháte za slunečných letních dnů zlákat k vodě? Máte pocit, že relaxací na pláži nebo aktivitami v přírodě jedině prospějete vlastnímu zdraví? Dost možná si ale zároveň škodíte a riskujete nepříjemné problémy. O rizicích, která přinášejí letní radovánky, jsme hovořili s primářem kožního oddělení budějovické nemocnice Jiřím Horažďovským.

Zdravko Tolimir

Haag potvrdil generálu Tolimirovi doživotí za zvěrstva v Srebrenici

Haag – Trest doživotního vězení za genocidu potvrdil dnes Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu někdejšímu bosenskosrbskému generálovi Zdravkovi Tolimirovi. Tomu obžaloba kladla za vinu mimo jiné podíl na vraždění v bosenské Srebrenici.

Vojislav Šešelj

Srbský nacionalista slavil svobodu, spálil chorvatskou vlajku

Bělehrad - Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj, který byl loni kvůli nevyléčitelné nemoci dočasně propuštěn z vazby Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), dnes v Bělehradu slavil svobodu tím, že spálil chorvatskou vlajku. Stalo se to dva dny poté, co ho soudci ICTY předvolali zpět do Haagu.

Soudci Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii si předvolali zpět do Haagu srbského nacionalistu Vojislava Šešelje, kterého loni pustili dočasně do Srbska kvůli smrtelné nemoci.

Mezinárodní tribunál si opět předvolal nacionalistu Šešelje

Haag – Soudci Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii si předvolali zpět do Haagu srbského nacionalistu Vojislava Šešelje, kterého loni pustili dočasně do Srbska kvůli smrtelné nemoci. Dnes zveřejněné rozhodnutí zdůvodnili tím, že Šešelj porušil podmínky propuštění, když prohlásil, že se k ICTY dobrovolně nevrátí. Politik to dnes zopakoval.

Ilustrační foto.

Thajsko chce přilákat více turistů, otevře pobočku v Praze

Thajská centrála pro cestovní ruch otevře v Praze pobočku, která bude mít na starosti střední a východní Evropu. Thajci tak chtějí přilákat do země více turistů z postkomunis­tických zemí. Pobočka by měla fungovat od začátku příštího roku. Informoval o tom server E15.cz.

Ilustrační foto.

Thajsko chce přilákat více turistů, otevře pobočku v Praze

Praha - Thajská centrála pro cestovní ruch otevře v Praze pobočku, která bude mít na starosti střední a východní Evropu. Thajci tak chtějí přilákat do země více turistů z postkomunis­tických zemí. Pobočka by měla fungovat od začátku příštího roku. Informoval o tom server E15.cz.

Slovinská expremiérka Alenka Bratušeková.

Slovinská policie prohledávala dům expremiérky Bratušekové

Lublaň – Slovinská policie dnes prohledávala dům někdejší premiérky Alenky Bratušekové. Vyšetřuje, zda nezneužila svého postavení, když ji vláda loni nominovala jako kandidátku na post eurokomisařky. Spory vyvolává to, že coby šéfka kabinetu rozhodovala o seznamu kandidátů na post v Evropské komisi, na kterém sama figurovala.

Michaela Šojdrová

Europoslankyně o Ukrajině: Platit musejí dohody

Kroměřížsko – Je to především tragédie a obrovské neštěstí pro celou zemi: tak zhodnotily na žádost Deníku obě kroměřížské europoslankyně konflikt na Ukrajině, který trvá už prakticky rok. Nepokoje během politické krize přerostly loni v březnu v ozbrojený konflikt a válka na východní Ukrajině si do dnešního dne vyžádala už stovky životů.

Ilustrační foto.

Minimální mzda 332 eur? Česko zaostává téměř za všemi zeměmi EU

Brusel – Česká republika patří v Evropské unii nadále k plátcům jedné z nejnižších minimálních mezd. Je na tom nejhůře ve střední Evropě a zaostává jak za pobaltskými státy se sovětskou minulostí, tak za zeměmi bývalé Jugoslávie. Vyplývá to z údajů platných k 1. lednu 2015, o nichž dnes informoval Evropský statistický úřad.

Sklizeň révy Stará trta.

Cerekvice získá vzácný štěp vinné révy Stará trta

Cerekvice nad Bystřicí - Delegace z Mariboru, druhého největšího města Slovinska, v květnu zamíří do obce. Vezme s sebou štěp nejstarší vinné révy na světě, Staré trty, a věnuje ho Cerekvickým. Místní hovoří o mimořádné poctě.

Sklizeň révy Stará trta.

Cerekvice získá vzácný štěp vinné révy Stará trta

Cerekvice nad Bystřicí – Delegace z Mariboru, druhého největšího města Slovinska, v květnu zamíří do obce. Vezme s sebou štěp nejstarší vinné révy na světě, Staré trty, a věnuje ho Cerekvickým. Místní hovoří o mimořádné poctě.

Rekordmanovi v počtu vítězství v Běhu Lužánkami Jaroslav Kocourek.

Rekordman běhu Lužánkami Kocourek propadl cyklistice

Brno – Nikdo jiný ho za sedmdesát let nenapodobil. Jméno Jaroslav Kocourek se ve výsledkové listině Běhu Lužánkami objevilo na prvním místě pětkrát. Rekordmanovi v počtu vítězství ve druhém nejstarším běhu na Moravě věnuje Deník Rovnost čtvrtý ze sedmi dílů seriálu. Už sedmdesátý ročník se poběží 21. března.

Ilustrační foto.

Když veteráni oslnili Evropu, Jaroslav Skála byl u toho

Plasy – Byla to tehdy senzace. Veteránský výběr československých basketbalistů, jak se říkalo týmu, v němž věkový průměr základní pětky přesahoval třicítku, se na evropském šampionátu v německém Stuttgartu prokousal až do finále!

Michael Boroš z ČEZ CT Tábor

Start mistrovství světa v cyklokrosu se blíží, chystá se Michael Boroš

Tábor - Pozornost jihočeských příznivců sportu bude v průběhu víkendu upřena nejen ke Kateřině Nash, ale také k dalším závodníkům, kteří v reprezentačním dresu vyrazí do boje s cyklokrosovým světem. Michael Boroš pojede poprvé mezi elitou. Tedy v kategorii, ve které jsou všechna zářivá světová esa.

FC Chomutov - Baník Souš 4:1

Fotbal: Chomutov zvítězil v první přípravě nad Souší

Chomutov- Ne divizní Slavoj Žatec, ale Baník Souš byl prvním soupeřem v přípravě na jarní část ČFL pro fotbalisty FC Chomutov. Slavoj večer před plánovaným utkáním oznámil, že nenastoupí v sobotu na umělé trávě na Zadních Vinohradech a tak funkcionářům chomutovského týmu nezbylo nic jiného než zabezpečit jiného soupeře. Nakonec se jím stal tým Baníku Souš hrající taky divizi, skupinu „B".

Tisková mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová má řecké kořeny a momentálně žije v Netíně na Žďársku.

Tisková mluvčí? Myslím, že ji umím dělat, říká Irini Martakidisová

Netín, Třebíč /ROZHOVOR/ - Na třebíčské radnici byla pozice tiskové mluvčí několik měsíců neobsazená. Na židli uvolněné Ivanem Přibíkem od této středy sedí devětatřicetiletá Irini Martakidisová z Netína na Žďársku. „První den byl hodně hektický," usmívá se nová mluvčí s exotickým jménem.

Tisková mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová má řecké kořeny a momentálně žije v Netíně na Žďársku.

Tisková mluvčí? Myslím, že ji umím dělat, říká Irini Martakidisová

Třebíč /ROZHOVOR/ - Na třebíčské radnici byla pozice tiskové mluvčí několik měsíců neobsazená. Na židli uvolněné Ivanem Přibíkem od této středy sedí devětatřicetiletá Irini Martakidisová z Netína na Žďársku. „První den byl hodně hektický," usmívá se nová mluvčí s exotickým jménem.

DOČKAL SE. Gjon Perdedaj a ministryně Michaela Marksová Tominová.

Statečný muž, který při záchraně ochrnul, má konečně vyšší důchod

Karlovy Vary - Přestože se Gjon Perdedaj zachoval jako hrdina, příliš velkého uznání, alespoň ze strany státu, se dlouho nedočkal. Až včera, po dlouhých deseti letech. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová mu na karlovarském magistrátu předala rozhodnutí o navýšení invalidního důchodu.