Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Voják Kamil Beneš, který zemřel při útoku v Afgánistánu, byl pohřben v Hluboké nad Vltavou

Ztráta je zdrcující. Pomáhá lidský přístup okolí

Bohuslav Jäger bývalý vojenský psycholog, který prošel misemi v bývalé Jugoslávii. V roce 2002 v Kosovu zažil podobnou situaci, kterou nyní prožívají vojáci v Afgánistánu a jejich rodiny doma. Působil jako vojenský psycholog v týmu, který ztratil dva své muže. Poskytoval psychologickou podporu vojákům, kteří potřebovali těžké chvíle prožít, zpracovat a pokračovat dál ve své práci.

Jan Šotnar (uprostřed) v Chemnitzu

Litoměřický basketbalový kouč Šotnar nasbíral další zkušenosti

Litoměřice - Dostal se mezi elitu. Kouč litoměřického Slavoje Jan Šotnar se v německém Chemnitzu zúčastnil vzdělávacího programu pro trenéry Elite Coach Education. Tento ojedinělý projekt pořádaný japonskou a německou basketbalovou federací proběhl v rámci Eurobasketu do 20 let. 

Člověče nezlob se!

Prázdniny bez elektroniky. Hry našeho dětství dokáží zabavit i dnes

Dětství, léto a dovolená! Sedmdesátá a osmdesátá léta. Ti šťastnější dostali devizový příslib a zamířili do Jugoslávie, jiní se vypravili za hranice všedních dní k Baltu, do Bulharska nebo k Balatonu. Ostatní třeba jen na Mácháč nebo Zemplínskou Šíravu. Opalovali jsme se na kostkované dece, natírali Saharou a Nubianem s maximálním ochranným faktorem 3, hráli karty, pili zelenou limonádu a vzrušeně listovali Ohníčkem. Našim dětem to zní jako horor, ale my jsme byli šťastní. Nebo ne?

Dovolenou či prázdniny je možné na Benešovsku trávit třeba na vodě a přenocovat pak lze v kempu. Třeba v Týnci nad Sázavou.

I Benešovsko nabízí dostatek míst pro letní odpočinek

Benešovsko – I když se na Benešovsku nachází řada turisty vyhledávaných lokalit a to zejména pro letní rekreaci, platí i v kraji pod Blaníkem rčení, že doma není nikdo prorokem. Jinými slovy to znamená, že obyvatelé samotného Podblanicka dávají často přednost odpočinku mimo svůj region.

Ilias Cumaropulos drží snímek, kde je vyobrazen s manželkou, bratrem a dcerou.

Z Řecka před 70 lety uprchl na Jesenicko. Přečtěte si jeho příběh

Hrozí vám nebezpečí, odejděte z domova. Na rozhodnutí máte pár hodin. V takové situaci se ocitl tehdy čtrnáctiletý Ilias Cumaropulos. Patří mezi Řeky, kteří jako uprchlíci z Řecka přišli do tehdejšího Československa. Od příchodu Řeků na Šumpersko a Jesenicko letos uplyne sedmdesát let.

Policisté z Rokycanska  sestavili fotbalový tým, který při Memoriálu Jiřího Hrubého v malé kopa obsadil lichotivé šesté místo. V Plzni na Petříně přitom kopalo šestnáct družstev.

Policejní výběr Rokycanska bral 6. příčku

Rokycansko – Turnajem v malé kopané uctívají policisté odkaz Jiřího Hrubého. Kolegy, který před dvaceti lety u Letkova položil život při přestřelce s bývalými občany Jugoslávie.

Dovolená u moře, ilustrační foto.

Lidé z Příbramska tráví dovolenou rádi na jihu Evropy, ale často i v ČR

Příbram – Letošní jaro je poměrně teplé až skoro s letním počasím a tak není divu, že se lidé pomalu začínají ohlížet po nejrůznějších zájezdech a plánech na dovolenou. Navíc doba, kdy jsme mohli vybírat jen víceméně mezi německou Rujánou, maďarským Balatonem či bulharskými Zlatými písky a jen ti šťastnější z nás vyrazili do vytoužené Jugoslávie, je naštěstí už definitivně pryč.

Vojislav Šešelj

Deset let pro vůdce srbských radikálů Šešelje. Do vězení nemusí nastoupit

Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT) v Haagu v odvolacím řízení částečně zvrátil rozsudek z prvoinstančního procesu se srbským politikem Vojislavem Šešeljem. Předseda Srbské radikální strany byl obžalován ze zločinů proti lidskosti. V březnu 2016 ho tribunál většinou hlasů zprostil viny. Dnešní verdikt MICT uznává, že je Šešelj vinen, výkon trestu však nedal jako podmínku.

Olga Charvátová na ZOH v Sarajevu 1984

Olga Charvátová, první lyžařská hrdinka s bronzem

Hora Javornina, 16. února 1984. Olga Charvátová mířila za zlatem, ovšem uteklo jí. Škoda. Ach, těch pár setin! „Člověk si řekne, že je to škoda. A co by kdyby… Ale na to se nehraje,“ říká bývalá lyžařka.

Lublaňské dny v café Na kole

Kavárna pořádá Lublaňské dny

Hradec Králové - Slovinsko nejsou jen hory a jezera. V přímořském státu bývalé Jugoslávie je možné nalézt i kvalitní pražírny kávy. Kávu ze slovinských pražíren mohou lidé ochutnat v pátek a v sobotu v Café Na kole.

Slobodan Milošević u soudu v Haagu

Tribunál pro bývalou Jugoslávii končí. Hlavní obvinění se rozsudku nedožili

Po 25 letech během kterých z válečných zločinů obžaloval celkem 161 osob, z toho 90 odsoudil, končí svou činnost Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Má za sebou 10 800 soudních přelíčení, vyslechl 4650 svědků a popsal přes 2,5 milionu stran soudních spisů.  Dnes v Haagu proběhla závěrečná ceremonie, která formálně ukončila jeho činnost.

Slobodan Praljak u soudu v Haaagu pije jed

Potvrzeno. Chorvatský generál Praljak spolkl cyankáli

/VIDEO/ Chorvatský generál Slobodan Praljak, souzený za válečné zločiny spáchané během války v bývalé Jugoslávii, spolkl během soudního přelíčení u mezinárodního trestního tribunálu v Haagu kyanid draselný, nazývaný též cyankáli. Potvrdila to soudní pitva.

Slobodan Praljak pije údajný jed u soudu v Haagu

Praljak není zločinec! Váš rozsudek odmítám, vykřikl a vypil jed

Francouzská agentura AFP zveřejnila podrobnosti týkající se sebevraždy bývalého generála bosenských Chorvatů Slobodana Praljaka, který ve středu přímo v soudní síni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu spáchal sebevraždu požitím jedu.

Slobodan Praljak u Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu

Soud v Haagu přerušen. Někdejší generál Praljak po vypití jedu zemřel

Středeční jednání odvolacího soudu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii muselo být přerušeno poté, co jeden z bývalých generálů bosenských Chorvatů Slobodan Praljak požil přímo v soudní síni údajný jed. Stalo se tak hned poté, co si vyslechl konečný rozsudek. Podle chorvatské státní televize následně zemřel.

Fikret Alić

Fotografie zuboženého muže symbolem genocidy. Bosňák přihlížel soudu v Haagu

Fotografie Bosňáka Fikreta Aliče, na kost vychrtlého mladíka postávajícího za ostnatým drátem koncentračního tábora, se stala v 90. letech symbolem válečných hrůz v bývalé Jugoslávii. Fotografii tehdy na své titulní straně zveřejnil magazín Time. O 25 let později stál Alič mezi mnoha dalšími přeživšími před budovou Mezinárodního tribunálu v Haagu, aby si vyslechl rozsudek proti muži, který se stal symbolem utrpení tisíců lidí.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Doživotí pro Mladiče

Naše historická paměť je obecně nevalná, ale při včerejší zprávě o doživotí pro Ratka Mladiče se nám nemohl nevybavit obraz naprostého zmaru v bývalé Jugoslávii v letech 1992–95. Válka, kde se mezi sebou zabíjeli staří známí, sousedé, nedávala a dodnes nedává smysl, odmyslíme-li tedy geopolitiku a byznys.

Ratko Mladić. Ilustrační snímek

Mladič je vinný z válečných zločinů v Jugoslávii, dostal doživotí

Generála bosenskosrbské armády Ratka Mladiče uznal Mezinárodní trestní tribunál vinným za zločiny spáchané během války v bývalé Jugoslávii v letech 1992 až 1995. Za své činy dostal doživotí. Vynesení rozsudku se protáhlo kvůli Mladičovým údajným zdravotním problémům. 

Vladimír Chadalík v osmašedesátém riskoval svůj život a i přes zákaz letěl za hranice pro záchranu. Uznání se však dočkal až po své smrti v roce 1992. Jako jeden z prvních dostal tzv. Rehabilitační list.

Legenda o Chadalíkovi odhalí výjimečný příběh

Havlíčkův Brod – V brodské Staré radnici si v sobotu připomenou podplukovníka Chadalíka, jehož příběh u nás nemá obdoby. Když v roce 1968 do Československa vtrhly sovětské tanky, plánoval obranu své vlasti.

Ilustrační foto

Legenda o Chadalíkovi: Čin v historii zcela výjimečný

Havlíčkův Brod - Bylo několik hodin poté, co do Československa vtrhla okupační vojska některých zemí Varšavské smlouvy. Velitel vrtulníkové letky v Havlíčkově Brodě pplk. Vladimír Chadalík vydal rozkazy k obraně letiště. Pak si nechal připravit vrtulník a přes absolutní zákaz létání vzlétl, prý ke kontrole počasí.

Stefan Simič

Začal hon na Simiče. Udrží Češi svůj „zapadlý“ klenot?

Skromný, pracovitý a žádaný. Takto můžete nahlížet na Stefana Simiče. Jenže teď se objevilo jedno ale: Bude mladý obránce dělat potěšení i českým fanouškům? „Těší se na to. A myslím, že má velkou šanci, aby se objevil v nominaci,“ uvedl generální manažer reprezentace Jaromír Šeterle.

Sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů. Ilustrační foto.

Historici poodhalí práci sovětské tajné policie od roku 1917

Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) chystají příští týden mezinárodní konferenci o sovětské tajné policii. V prosinci uplyne 100 let od chvíle, kdy byla založena Čeka - Všeruská mimořádná komise pro boj proti kontrarevoluci a sabotáži. Na ni později navázaly známější NKVD nebo KGB. Na konferenci přijedou vědci z Pobaltí, bývalé Jugoslávie, Španělska, USA a dalších zemí.

Pocházel z Bohuslavic. Kniha o popravě manžela vychází poprvé v češtině.

Pocházel z Bohuslavic. Kniha o popravě manžela vychází poprvé v češtině

Kyjov, Praha – Poprvé vychází kniha Proč? v češtině. Nese podtitul Svědectví o životě s dr. Oldřichem Peclem a o pražském procesu roku 1950. Autorkou je rodačka z bosenského Sarajeva Ana Milić Peclová, manželka Pecla. Od jeho narození v Bohuslavicích na Hodonínsku uplynulo tento týden sto čtrnáct let.

V sobotu 9. září se na Dobrošově vzpomínalo. Na všechny, kteří se na stavbě opevnění před osmdesáti lety podíleli.

OBRAZEM: Na obranu vlasti stavěli opevnění. Uplynulo 80 let

Dobrošov - V září před osmdesáti lety se při budování pohraničního opevnění začala stavět Pevnost Dobrošov. Za pouhý rok stály na kopci nad Náchodem dělostřelecký srub Zelený a pěchotní sruby Můstek a Jeřáb. Práce byly přerušeny na základě Mnichovské dohody v září 1938.

Sovětský rubl. Ilustrační snímek

Rusko splatilo předposlední sovětský dluh

Předposledním věřitelem Ruska, které převzalo následnictví v dluzích bývalého Sovětského svazu, byla Bosna a Hercegovina. To už neplatí. Dostal posledních 125 milionů dolarů (2,78 miliardy korun).

Výcvik prostějovské jednotky v Izraeli

Elitní čeští vojáci trénovali s Izraelci městský boj. V Malé Gaze

/VIDEO/ Vojáci z prostějovské 601. skupiny speciálních sil a elitní izraelské jednotky Duvdevan společně cvičili na vojenské základně Tze’elim v Negevské poušti. Dvoutýdenní trénink zaměřený na boj ve městě se uskutečnil v části základny, která se příznačně nazývá Malá Gaza. Informovaly o tom izraelské servery.

Agrokor - Ante Ramljak, jednatel firmy

Pád Agrokoru, nenasytného Babišova vzoru, rozduní celý Balkán

Bouřkový mrak nyní visí nad ekonomikou dalmátské země. Má potenciál roztrhat optimismus vyvolaný dobrými příjmy z turistiky a růstem ekonomiky. Jeho nesčetní zákazníci a věřitelé stále čekají na to, až se vyjeví rozsah katastrofy. Právě šéfa Agrokoru přitom vyzdvihoval Andrej Babiš (ANO) coby vzor při zavádění elektronické evidence tržeb v Česku.

Přepadení herny.

Herna byla přepadena dvakrát během dvou týdnů. V obou případech spadla klec

Praha /VIDEO/ – Necelých patnáct hodin poté, co co herny na Jarově vtrhla lupička, která si s pistolí namířenou na servírku stojící za barem vymohla vydání několika tisíc korun, se kriminalistům III. obvodu pražské policie ve spolupráci s uniformovanými policisty podařilo zadržet podezřelou. V neděli o tom informoval Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Připomněl, že odhalit její totožnost se policistům podařilo díky osobní znalosti. Klec pak spadla ulici Zelenky-Hajského na Žižkově.