Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Žáci 3.B ze ZŠ pod Svatou Horou oslavili výročí Mezinárodního dne válečných veteránů.

Děti ze Základní školy pod Svatou Horou si připomněly vojenské veterány

/FOTOGALERIE/ Žáci 3.B Základní školy pod Svatou Horou v Příbrami vyrobili ku příležitosti výročí Mezinárodního dne válečných veteránů symbolickou pamětní destičku z keramiky, kterou česká výprava složená z válečných veteránů a pozůstalých po padlých vojácích vezla na pietní akci Remembrance Sunday do Londýna.

Ilustrační foto

Beseda na válečné téma se koná ve středu v kladenské knihovně

V jedenáct hodin jedenáctého dne jedenáctého měsíce roku 1918 vstoupilo v platnost příměří podepsané válčícími stranami ve francouzském Compiègne, kterým byly ukončeny boje první světové války. I když ještě nešlo o skutečný mír, pro tehdejší válečnou generaci se jednalo o jeden z nejkrásnějších dnů jejich života.

Z besedy s expertem na bezpečnost Andorem Šándorem v Městském společenském domě v Kolíně.

Beseda s Andorem Šándorem skončila ostrou diskuzí o návratu vojenské služby

/FOTOGALERIE/ Generál v záloze, médii hojně využívaný bezpečnostní expert a rodák z nedaleké Čáslavi Andor Šándor přijel poslední říjnovou středu do Městského společenského domu v Kolíně s hodinovou přednáškou na téma 'Rusko, Evropská unie či terorismus a migrace' a sklidil velký zájem veřejnosti. Komorní sál zaplnila více jak stovka zájemců o jeho názory a to všech věkových kategorií, mužů i žen.

Dovolená v Jugoslávii. Ilustrační snímek

Za hranice všedních socialistických dnů: lákadlem byl i nudismus v NDR

Psalo se datum 4. prosince 1989, když byly konečně zrušeny tzv. výjezdní doložky, neboli zvláštní povolení, bez kterého nebylo možné z někdejšího komunistického Československa vycestovat, s výjimkou několika zemí východního bloku. Čeští turisté tak mohli poprvé po mnoha letech vyjet volně do světa. Jak a kam ale cestovali v dobách, kdy tuto možnost neměli?

Premiér Andrej Babiš, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda Senátu Jaroslav Kubera a prezident Miloš Zeman na schůzce ústavních činitelů k české zahraniční politice 10. října 2019 v Praze

Zeman neuspěl. Ústavní činitelé odmítli zrušit uznání Kosova

Nejvyšší ústavní činitelé na schůzce nepodpořili návrh prezidenta Miloše Zemana, aby Česko zrušilo mezinárodní uznání Kosova. Okolnosti uznání Kosova v roce 2008, kdy se vláda k tomuto kroku rozhodla přes nesouhlas Sněmovny, nicméně ústavní činitelé označili za problematické. Podpořili stanovisko EU, která odsoudila vojenskou operaci Turecka v Sýrii. Vyslovili se pro vyslání více vojáků do Mali, obnovení zastaralé vládní letky nebo přijetí zemí Západního Balkánu do EU. 

Zápasy s Izraelci bolely, jak dokládá snímek, na němž se k zakončení prodírá karvinský střelec Dominik Solák (s míčem).

Házenkáři porazili agresivní Izraelce i podruhé

Karviná /FOTO/ – Také nedělní odveta házenkářského Challenge Cupu vyzněla lépe pro hráče karvinského Baníku. Soupeře z Cholonu porazili 32:29 i na „horké karvinské“ půdě, neboť v utkání figurovali jako hosté, a jdou dál.

Cena starosty města Bohumilu Stašovi in memoriam.

Cena starosty pro Bohumila Stašu in memoriam

Dvacetinásobný mistr republiky napříč všemi kategoriemi, 125, 250, 350, 500. Jezdil na dvoutaktech, na čtyřtaktech. Na čem se dalo závodit, na tom závodil. „Byl to výjimečný člověk. Bohužel tady byl komunismus a on na to doplácel.

Bývalý vyšetřovatel válečných zločinů Vladimír Dzuro bude mít přednášku v Brně.

Tip Deníku na úterý 17. září: Beseda s vyšetřovatelem

Realitu odkrývání masových hrobů poodhalí na výjimečné úterní přednášce bývalý válečný vyšetřovatel Vladimír Dzuro. Muž, který nyní vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku, se devět let podílel na odhalování a řešení válečných zločinů z doby válek v bývalé Jugoslávií.

Český prezident Miloš Zeman na návštěvě v Belehradě

Zeman bude chtít dojednat, aby Česko přestalo uznávat Kosovo

Prezident Miloš Zeman bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby Česká republika odvolala uznání Kosova samostatným státem. Zeman to dnes uvedl na tiskové konferenci po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, kde naznačil, že on takovou možnost podporuje. Zároveň český prezident ke Kosovu dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států. Kosovo podle informací ČTK z diplomatických zdrojů odvolalo po Zemanových výrocích účast na čtvrtečním summitu V4 a zemí západního Balkánu v Praze.

Lubomír Čužák Rys

Lubomír Čužák Rys slaví 75

Výmluvnost podědil po pradědečkovi někdejším opatovi Břevnovského kláštera. Vlastenectví, inteligenci, kultivované vystupování a široké srdce po mamince, balkánský temperament a bojovnost po otci. Směsice genů a získaných dovedností to vše tvoří osobnost kladenského hokejisty a baviče Lubomíra Čužáka Ryse, který ve čtvrtek 22. srpna slaví 75. narozeniny.

Veteráni na náměstí.

Ve Stříbře se zastavila stovka veteránů

Stříbro – Stříbrské náměstí ožilo milovníky historických vozidel. Veterán car club Plzeň pořádal už šestý ročník Retro jízdy, do které se se zařadilo celkem 134 aut a také tři autobusy. Spanilá jízda vedla po celém kraji se zastávkami v klášteře v Chotěšově, ve Stříbře a také v Konstantinových Lázních.

Ilustrační foto

Házenkáři Talentu tmelí partu na vodě

Plzeň – Dvě tréninkové fáze v Plzni, dopoledne výběh v Lobezském parku a odpoledne posilovna, potom se házenkáři mistrovského Talentu M.A.T. vypravili v pátek na netradiční teambuilding.

Z natáčení.

Studenti představí své dokumenty

Ona zažila všechny naše prezidenty a je zapálenou sokolkou, která i přes svých třiadevadesát let chodí cvičit. On zažil hrůzy občanské války v bývalé Jugoslávii, než našel svůj nový domov v Čechách.

Ilustrační foto

Areál U Kapličky hostí mistrovství

/POZVÁNKY/ Mistrovství ČR školních lig středních škol v softbalu se 5. a 6. června koná v areálu U kapličky v Kostelci nad Orlicí. Turnaje se zúčastní devět škol z celé republiky. Akci pořádá @SK KostelecTigers společně se Střední zemědělskou školou a středním odborným učilištěm chladicí a klimatizační techniky.

Diplomatka ze Srbska navštívila lázeňské Poděbrady.

Srbská diplomatka zavítala do Poděbrad

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Do poděbradského Domova pro seniory Luxor opět zavítala diplomatická návštěva. Tentokrát přijala pozvání zplnomocněná velvyslankyně Srbské republiky v Čechách Vera Mavrič. 

Kuchyňské náčiní se za 50 let téměř nezměnilo.

Tip Deníku: Výstavu v Telči zakončí přehlídka

Telč – V Telči se ve čtvrtek 30. května stylově rozloučí s výstavou Na vlně retro, která je ještě do pátku k vidění v pobočce Muzea Vysočiny Jihlava. Ta se nyní nachází v budově Univerzitního centra Telč na náměstí.

Telč, ilustrační foto.

Tip Deníku: V Telči nabídnou dvě výstavy

Telč - S tradicí v srdci a Na vlně retro. Tak se jmenují dvě nové výstavy, které jsou nyní k vidění v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Obě vystavy potrvají do 31. května.

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: NATO je základ všeho

Nebyli jsme ani dva týdny v NATO, když začalo v druhé polovině března 1999 alianční bombardování Jugoslávie. Reakce české vlády premiéra Miloše Zemana byla tak alibisticky odmítavá, že jsme se skupinou přátel sepsali petici „Jsme v NATO!“. 

Studenti natáčí Stanislava Pitaše.

Středoškoláci za kamerou točí příběhy svých sousedů

Hradec Králové - Katolický kněz pronásledovaný a vězněný komunistickým režimem, dcera rodiny ukrývající partyzány, mistryně Evropy v běhu z roku 1969 či pamětník represí v průběhu války v Jugoslávii. To jsou čtyři z deseti pamětníků, kteří se dobrovolně ocitli před kamerou, aby jejich vzpomínky zachytili studentští dokumentaristé z východních Čech.

POSILA Z CHORVATSKA. Záložník Ed Kevin Kokorovič (v bílomodrém) si smlouvu ve Znojmě vysloužil především díky přesným pasům a dovednostem

Znojmo už hráčům nedluží a nabírá hráče. Druholigový klub však čeká na dotaci

Znojmo, Brno – Pro zažehnání existenčních potíží se znojemský fotbalový klub obrací na Balkán. Partnerem třináctého celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se má stát rakousko-chorvatská společnost, tým vyrazí na dvě soustředění k Jaderskému moři a klub už podepsal tři hráče ze zemí bývalé Jugoslávie. „Zaujali nás a potřebovali jsme doplnit posty po odchodech Ambrozka a Šulce. Ještě potřebujeme útočníka,“ sdělil Deníku Rovnost znojemský sportovní ředitel Michal Sobota.

V Holoubkově oprášili maďarskou královskou armádu

V Holoubkově oprášili maďarskou královskou armádu

Holoubkov – Dějiny nejsou černobílé. Tak vnímá parta deseti přátel z celé republiky účinkování maďarské královské armády za druhé světové války. Výsledky svého bádání prezentovala na dvoudenní výstavě v sídle holoubkovského úřadu.

Pohřeb vojáka Tomáše Procházky v jeho rodných Prachaticích.

Sbohem, kamaráde Tomáši Procházko...

Prachatice – Slzy, bolest a vzpomínky… Ztichlé Prachatice se loučily s Tomášem Procházkou. Smutné ticho jen na pár vteřin přerušil přelet armádních letounů a tři čestné salvy.

Ilustrační foto.

Bosnu pokořili sportovní cestou

Bomba, postup na mistrovství světa po 37 letech! Protivník sestřelen! Češi pohřbili naděje Bosny! Ano, takhle mohly znít palcové titulky po basketbalové senzaci. Jenže slov jako střílet, bomba či pohřeb je v tomto případě lepší se vyvarovat. Konkrétně pro Sarajevo jsou nevkusná až morbidní.

Roman Hendrych

Z první ligy až do armády. Hlásí se četař Hendrych, někdejší opavský útočník

Když před třemi týdny sebevražedný atentátník zabil v Afghánistánu tři české vojáky, tragická událost otřásla i pardubickým četařem Romanem Hendrychem. „Zasáhlo nás to v armádě všechny,“ říká 46letý osvalený chlapík, v němž byste už dnes nejspíš nepoznali bývalého profesionálního fotbalistu s vizáží bohéma, který v 90. letech nosil náušnici a na blond odbarvené vlasy.

Otakar Volejník

Okupaci prožil v Jugoslávii

Heřmanův Městec – Otakaru Volejníkovi, dnešnímu místostarostovi Heřmanova Městce, bylo deset roků, když do Československa vpadla okupační vojska.

Aleš Kuchař z Bzence.

Bývalý důstojník: Kdybychom stříleli, v Brně by nepřistálo ani jedno letadlo

Brno /ROZHOVOR/– V armádě se podílel na protiletadlové obraně Brna a o možném vzdušném nebezpečí věděl, už když bylo ve vzdálenosti dva tisíce kilometrů. Přesto mohl jednadvacátého srpna před padesáti lety jen bezmocně sedět se založenýma rukama a na nálet letadel Varšavské smlouvy nedbat. Když měl později se vstupem vojsk na československé území souhlasit, neudělal to. I kvůli tomu ho později vyhodili z armády. „Pár z nás řeklo, že nesouhlasí. Tím jsme si podepsali rozsudek,“ vzpomíná Aleš Kuchař.