Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Policie. Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Lupič žádal dvacet tisíc. Prý na operaci dítěte

Praha – Po muži podezřelém z loupeže, který přepadl večerku v Koněvově ulici na Žižkově a domáhal se 20 tisíc korun, jež prý nutně potřebuje na operaci dítěte, pátrají od pondělka kriminalisté. Pachatel, který dvě a půl hodiny po půlnoci ohrožoval prodavače nožem s 25 cm dlouhou čepelí, si nakonec odnesl několik tisícovek a krabičku cigaret.

V bytě v Novém Sedle byla odhalena indoorová pěstírna konopí.

Policie odhalila 11 pěstíren konopí, obviněným hrozí až 24 let vězení

Národní protidrogová centrála obvinila 16 Srbů, Makedonců a Čechů za výrobu marihuany a dovoz kokainu na území Česka. V Praze a Středočeském kraji policie odhalila 11 pěstíren netechnického konopí, které byly vybaveny nejmodernější technologií. Některým obviněným hrozí až 24 let vězení.

MUDr. Miroslav Jerinić

Lékař Miroslav Jerinić: Válka u nás? Nesmysl, říkal jsem si. A stalo se

/ROZHOVOR/ Původně jsem si chtěla s doktorem medicíny Miroslavem Jerinićem povídat o nukleární medicíně, které se dvacet let věnuje, či o sborovém zpěvu, protože je už 12 let členem pěveckého sboru. Pak mě ale zcela pohltil jeho životní příběh. Přivedl mě k zamyšlení, v čem tkví vina jednotlivce ve válečném konfliktu? Že se narodil jako Srb? Jako Němec, Rus, Ukrajinec nebo Syřan?

Klavír rozeznívá českobudějovickém Náměstí Přemysla Otakara II. od r. 2005. Na snímku Martin Beránek.

Lidé hrají pro radost i pro peníze

České Budějovice - Mladý muž v růžové polokošili hraje na piano na českobudějovickém Náměstí Přemysla Otakara II. krásně a každý den.

Cestovatelé vyrazili na dvouměsíční Big Trip.

FOTO, VIDEO: Svatební cesta: Big Trip se vydali na Balkán

Krásná Lípa – Ani dva roky na cestách neodradily Kateřinu Dvořákovou a Ladislava Bezděka z Krásné lípy od dalšího cestování. Po přibližně půlroční přestávce se ve středu (15.6.) večer vydali na další cestu. Tentokrát chtějí projet neobjevený Balkán.

Rozcestník fotbalových obcí s názvem Záblatí.

Na návštěvě: Slovan Záblatí - fotbal

Karvinsko /FOTO/ - V našem novém seriálu, který jsme vám nedávno představili, se budeme vydávat na fotbaly z nejnižších soutěží. Jako šesté přišlo na řadu bohumínské Záblatí.

Doktor medicíny Miroslav Jerinić

Válka u nás? Nesmysl, říkal jsem si. A stalo se

Liberec – /ROZHOVOR/ Původně jsem si chtěla s doktorem medicíny Miroslavem Jerinićem povídat o nukleární medicíně, které se dvacet let věnuje v krajské nemocnici či o sborovém zpěvu, protože je už 12 let členem pěveckého sboru Ještěd. Pak mě ale zcela pohltil jeho životní příběh. Přivedl mě k zamyšlení,v čem tkví vina jednotlivce ve válečném konfliktu? Že se narodil jako Srb? Jako Němec, Rus, Ukrajinec nebo Syřan?

Milo Đukanović, bývalý srbský premiér, který vyjednával vstup Černé Hory do NATO

NATO se rozšiřuje o Černou Horu. Rusko má výhrady

Slovinsko, Chorvatsko a nyní i Černá Hora. To jsou státy bývalé Jugoslávie, které se staly členy Severoatlantické aliance. V budoucnu by měly přistoupit i Makedonie, jejíž přistoupení blokuje spor o název státu s Řeckem, a Bosna a Hercegovina.

Zájemci se vypravili poznat proslulé ústecké ghetto Předlice s rodákem Karlem Punčochářem

FOTO: Předlice kdysi bývaly ústecké Beverly Hills. Dnes chátrají

Předlice - Dvacítka nadšenců se v pátek odpoledne sešla v proslulém ústeckém ghettu. Rodák z Předlic Karel Punčochář připomněl historii i současnosti zdevastované čtvrti během dvouhodinové procházky. Nechyběly dobové fotografie, veselé vzpomínky, romská muzika i vtípky místních obyvatel.

SVĚTOVOU PREMIÉRU hry Válka skandinávského autora Larse Noréna. Hrají: Jana H. Vojtková, Karolína Baranová, Martin Stránský, 
Michaela Foitová a Jan Jedlinský. Repríza v Malém divadle se odehraje 11. května.

Nemusíte projít frontou, aby vám válka zničila rodinu, říká herečka Vojtková

Liberec - /ROZHOVOR/ Téma války, které jsme minulý týden skloňovali ve všech pádech, není jen záležitostí vzdálené historie. Drama, které nastudovali v libereckém divadle jako světovou premiéru, se vrací k nedávno skončené občanské válce v bývalé Jugoslávii i k tomu, co všechno v lidech dokáže válka zpustošit.

Dana Němcová, mluvčí Charty 77, byla 25. dubna v Praze představena jako laureátka letošní Ceny Arnošta Lustiga. Na snímku s Jiřím Stránským.

Dana Němcová: Solidarita s druhými nám dnes hodně chybí

Praha - Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost si včera převzala v Praze na magistrátu Dana Němcová (83). „Ocenění přijímám s velkými rozpaky," svěřila se Deníku Dana Němcová, která se o lidská práva a hodnoty demokracie zasazovala už z disentu v práci Charty 77 a dalších institucích.

Do kina na balkánský večírek

Žamberk - Jinde neviděné filmy, stylová balkánská hudba i občerstvení - to vše čeká na diváky Kina Žamberk již v sobotu 29. dubna.

Aleksandar Vučić.

Volby srbského prezidenta podle sondáží jasně vyhraje Vučić

Prezidentské volby, které se v Srbsku uskuteční tuto neděli, jasně vyhraje dosavadní premiér Aleksandar Vučić. Shodují se na tom všechny dosavadní průzkumy veřejného mínění. Některé, jako dnes zveřejněná sondáž centra Demostat, naznačují, že mandát hlavy státu získá Vučić hned v prvním kole.

David Čep, stoper divizních fotbalistů Holešova

Posila Holešova Čep vzpomíná: Když mi Boban zabouchnul dveře od kabiny

Když mu bylo dvacet, zaklepal se žádostí o výměnu dresu na dveře kabiny soupeře. A čekal, co se bude dít. Otevřel mu nasupený Zvonimir Boban. Hvězdný Chorvat Celty Vigo, který před sezonou přišel dohrát kariéru z AC Milán. Jenže rodák z bývalé Jugoslávie neměl zrovna žertovnou náladu na českého cucáka.

Stanislava Kučerová

Odešla házenkářská legenda Stanislava Kučerová

Plzeň – Smutná zpráva postihla v neděli českou házenou. Do házenkářského nebe odešla rodačka z Třemošné, kapitánka mistryň světa z roku 1957 a bronzová medailistka z šampionátu 1962 Stanislava Kučerová. Bylo jí 88 let.

Ilustrační foto.

Jaro přinese české i mezinárodní taneční přehlídky

Praha - Jaro přinese v Praze několik přehlídek tanečního a pohybového umění. Některé se zaměřují na domácí tvorbu, další představí i zahraniční hosty. První z nich, Malá inventura, začne příští týden. Vrcholem přehlídek tanečního umění bude mezinárodní festival Tanec Praha s přesahem i do regionů, který se koná tradičně v červnu. Na tuzemské taneční scéně také začíná působit nové uskupení, spolek Pulsar, který založili někteří členové známé skupiny Nanohach, jež koncem loňského roku po 12 letech skončila činnost.

Lidija Dimkovská: Náhradní život.

Dimkovská je dobrá. Není možné žít z půlky sama sebe

Brno /RECENZE/ – Román nejslavnější makedonské autorky Lidije Dimkovské Náhradní život právě vyšel v českém vydání. Spisovatelka sama získala Evropskou cenu za literaturu, čímž bych tuto kritiku mohl ukončit. Jsou ceny, o kterých se nediskutuje, a pak jsou ceny, které znehodnotí jakékoli literární dílo. Uvažme však, že jde o generačně mladší spisovatelku a navíc příslušnici malého národa, tedy bylo jistě namístě přijmout takové ocenění (neboť, kdo krom jiných slovanských národů ví o existenci Makedonie, a to nikoli té řecké) a zároveň jako žena pochopila to, že jen velmi málo literárních cen je přiřknuto spisovatelkám.

Ilustrační foto

Rakouská policie při protiteroristickém zátahu zadržela 14 lidí

Rakouská policie během dnešních protiteroristických raziích ve Vídni a ve Štýrském Hradci zadržela 14 lidí. V prohlášení to oznámilo státní zastupitelství ve Štýrském Hradci. Zátahy byly přímo namířené na osoby pocházející převážně z bývalé Jugoslávie a podezřelé ze spojení s radikálním hnutím Islámský stát, informovala média.

Ilustrační foto.

Demonstranti v Praze žádali humánní přístup k civilistům v Halabu

Praha - Zhruba stovka účastníků podvečerní demonstrace na podporu severosyrského Halabu (Aleppa) na Jungmannově náměstí v Praze vyzvala světové politiky, aby vyžadovali po režimu Bašára Asada humánní přístup k civilistům ve městě. Příslušníci syrské komunity v Praze se bojí, že režim v Halabu potlačí své kritiky. Lidé tam už umírali při bombardování. Účastnici demonstrace se obávají, že světové společenství přehlédne zločiny proti lidskosti, podobě jako se tomu stalo například v bývalé Jugoslávii či v Čečensku.

Ilustrační foto.

Demonstranti v Praze žádali humánní přístup k civilistům v Halabu

Praha - Zhruba stovka účastníků podvečerní demonstrace na podporu severosyrského Halabu (Aleppa) na Jungmannově náměstí v Praze vyzvala světové politiky, aby vyžadovali po režimu Bašára Asada humánní přístup k civilistům ve městě. Příslušníci syrské komunity v Praze se bojí, že režim v Halabu potlačí své kritiky. Lidé tam už umírali při bombardování. Účastnici demonstrace se obávají, že světové společenství přehlédne zločiny proti lidskosti, podobě jako se tomu stalo například v bývalé Jugoslávii či v Čečensku.

Bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić.

Karadžić: Zločiny ve Srebrenici spáchali zrádci srbského lidu

Sarajevo - Zločiny ve Srebrenici byly "idiotské" a poškodily srbské zájmy v Bosně a Hercegovině. Ti, kdo je spáchali, byli zrádci srbského lidu. V nezvyklém rozhovoru se srbským listem Nedeljnik to uvedl bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžić, který byl letos v březnu odsouzen ke 40 letům vězení, mimo jiné i za genocidu v souvislosti se srebrenickým masakrem.

Ratko Mladič

Žalobce v Haagu navrhl Ratku Mladičovi doživotní trest vězení

Haag - Doživotní trest vězení navrhl dnes pro někdejšího vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Informovaly o tom zahraniční agentury. Mladić u soudu čelí obžalobě z genocidy a několika dalších zločinů.

Ratko Mladic u haagského soudu

Mladić podle žalobce o etnických čistkách věděl a podporoval je

Haag - Ratko Mladić se snažil zničit určitou komunitu a zabránit možnosti její obnovy, což lze nazvat jedině slovem genocida. Zaznělo to dnes u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu, kde druhým dnem závěrečných řečí obžaloby pokračoval proces s někdejším velitelem bosenskosrbské armády. Výši trestu má obžaloba navrhnout ve středu, uvádí agentura AFP.

Souzený Ratko Mladic

Mladić chtěl nesrbské obyvatelstvo vyhladit, uvedl prokurátor

Haag (Nizozemsko) - Někdejší vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić byl tím, kdo velel jednotkám, které během konfliktu na Balkáně vraždily a vyháněly civilisty s cílem vytvořit v Bosně etnicky čistý srbský ministát. Mladičova obhajoba se teď snaží svalit vinu na jiné, prohlásil dnes žalobce u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Mladić u soudu v Haagu čelí obžalobě z genocidy a dalších zločinů.

Ilustrační foto

Do Evropy se letos zatím dostalo 372.128 migrantů

Ženeva - Do Evropy se letos zatím dostalo 372.128 migrantů, z toho 348.664 po moři a zbytek po souši. Celkem 4690 běženců při této cestě zahynulo nebo je pohřešováno. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která se letos v září stala přidruženou organizací OSN.

Turnaj vyhrály Srbky, Češky skončily druhé

Srbky ovládly 43. ročník turnaje O štít města Chebu

Cheb - Češky po dnešní remíze s Norskem skončily na konečné druhé příčce a neobhájily tak loňský triumf. Nejlepší Češkou na 43. ročníku turnaje byla vyhlášena Iveta Luzumová, která byla za Rakušankou Sonjou Freyovou i druhou nejlepší střelkyní klání (Luzumová 15 branek, Freyová 25). Cenu Fair play si z Chebu odvážejí Norky.

ODCHÁZEJÍ. Švédsko opouštějí nejen rodilí Švédové, ale i dřívější  přistěhovalci a jejich potomci.

Švédsko: rekordní emigrace za 215 let

Stockholm – „To jsou paradoxy, pane Vaněk," řekl by Havlův divadelní sládek ze hry Audience, kdyby se mu dostaly do rukou statistiky o odchodu Švédů z vlasti. A to v době, kdy skandinávská země řeší, jak zabránit přílivu migrantů.

Ilustrační foto.

Novým starostou Srebrenice je od masakru poprvé Srb

Srebrenica – Když bylo Almiru Salihovičovi deset let, se svým o dva roky mladším bratrem utíkal pět dní lesem, aby unikl masakru, který stál nakonec život tisíce lidí. Téměř o 20 let později se Salihović vrátil domů do Srebrenice, aby byl nedaleko svých blízkých, kteří jsou pochováni na hřbitově v Potočari. Minulost ho ale dál pronásleduje, stejně jako mnoho dalších obyvatel. Nedávná volba starosty ukázala, že mezi Srby a bosenskými Muslimy, známými jako Bosňáci, je stále propast.

Kateřina Pojarová.

V Austrálii prožila třiadvacet let. Teď napsala knihu

Sušice - Australský deník aneb mé soukromé pohromy. Tak se jmenuje kniha, která spatřila světlo světa letos v červnu. Její autorkou je Kateřina Pojarová ze Sušice, která společně se svým manželem strávila v Austrálii celých dvacet tři let.

Kateřina Pojarová.

V Austrálii prožila třiadvacet let. Teď napsala knihu

Sušice - Australský deník aneb mé soukromé pohromy. Tak se jmenuje kniha, která spatřila světlo světa letos v červnu. Její autorkou je Kateřina Pojarová ze Sušice, která společně se svým manželem strávila v Austrálii celých dvacet tři let.

Nový velitel Pozemních sil Armády ČR Štefan Kaleta při slavnostním nástupu příslušníků pozemních sil 30. září v Praze

Gurníka v čele pozemních sil české armády nahradil Kaleta

Praha - Novým velitelem pozemních sil české armády bude dosavadní poradce náčelníka generálního štábu Štefan Kaleta. Ve funkci vystřídal Jána Gurníka, který nyní bude vojenským přidělencem na Slovensku. K předání velení se dnes uskutečnil slavnostní nástup příslušníků pozemních sil na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově.

Ilustrační foto

Švýcarsko zadrželo bosenskou muslimku obviňovanou z vraždy dítěte

Bern/Sarajevo – Švýcarské úřady zadržely bosenskou muslimku, která je podezřelá, že za války v Bosně v letech 1992–1995 brutálně zavraždila srbské dítě. S odvoláním na bosenskou prokuraturu to dnes oznámila bosenská média. Právě prokuratura požadovala, aby nyní šestapadesátiletá žena, žijící ve Švýcarsku, byla zatčena.

Škoda Praha. Ilustrační foto.

Škoda Praha podepsala smlouvy na výstavbu elektrárny v Černé Hoře

Praha - Škoda Praha ze skupiny ČEZ podepsala smlouvy na výstavbu uhelné elektrárny Pljevlja v Černé Hoře. Smlouvy dnes podepsala se zadavatelem zakázky černohorskou společností Elektropriveda Crne Gore A.D. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Projekt by měl podle dřívějších informací stát asi 9,5 miliardy korun. Zařízení má výkon 250 megawattů, tedy jako osmina Temelína. Škoda zvítězila v konkurenci devíti firem, když uspěla s nabídkou ověřeného řešení s nejlepší kombinací technických a ekonomických parametrů.

Třebíčský Volkswagen Golf MKII.

Volkswagen Golf byl pod značkou TAS montován i v Jugoslávii

Třebíč - Dnes budeme pokračovat v sérii článků o automobilech značky Volkswagen. Řeč bude o následníkovi hranatého Golfa MkI. Ten v sedmdesátých letech minulého století nahradil oblíbeného, ale již letitého Brouka, a blíže jsme se s ním seznámili na těchto stránkách již v minulosti. Tentokrát se pokocháme jeho nástupcem.

Vojislav Šešelj

Šešelj tvrdí, že má diplomatický pas a brzy přijede do Chorvatska

Bělehrad/Záhřeb - Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj ve svém provokativním stylu dnes na Twitteru oznámil, že obdržel diplomatický pas a brzy přijede do Záhřebu. Agentuře Tanjug pak tvrdil, že "má misi" a setká se s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou. Srbské ministerstvo zahraničí později vydání diplomatického pasu Šešeljovi potvrdilo.

Vodní pólisté Srbska porazili ve finále v Riu Chorvaty.

Vodní pólisté Chorvatska zlato neobhájili, finále patřilo Srbům

Rio de Janeiro - Mistři světa Srbové porazili ve finále olympijského turnaje ve vodním pólu v Riu de Janeiro 11:7 Chorvaty, kteří obhajovali zlato z Londýna 2012. Srbsko triumfovalo pod pěti kruhy v samostatné historii poprvé, na předchozí tři zlata dosáhlo v letech 1968, 1984 a 1988 pod hlavičkou Jugoslávie.