Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

 Hořící ropná rafinérie v Novim Sadu po vzdušném úderu NATO v roce 1999

Před 25 lety zaútočily letouny NATO na Jugoslávii. Srbové zažili 78 dní strachu

Byla středa 24. března 1999. Ten den zahájila bojová letadla Severoatlantické aliance (NATO) pod vedením Spojených států amerických vzdušné údery proti srbským cílům v rozpadající se Jugoslávii. Deklarovaným cílem bylo zastavit etnickou čistku albánských muslimů v Kosovu, páchanou srbskými silami. Akce, jež byla prvním leteckým úderem proti evropské zemi od druhé světové války, ale neměla mandát Rady bezpečnosti OSN.

Vsetínský filmový maraton

Vsetinský filmový maraton 2024

Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024. Díky neutuchajícímu nadšení organizátorů z Filmového klubu Vsetín se budou moci všichni milovníci nevšedních filmových zážitků opět vydat na průzkum balkánské kinematografie.

Jaroslav Gottwald

Tahání za dres, to za nás nebylo, říká Jarda Gottwald ze Mšena

Čtvrtstoletí v dresu Jablonce a padesát let na Střelnici. K tomu nezapomenutelný zápas proti Vsetínu, zakázané soustředění v Jugoslavii a vzpomínky na skoro dvacet tisíc fanoušků na zápase. To jsou vzpomínky Jaroslava Gottwalda, osobnosti jabloneckého fotbalu. Příznivci Jablonce ho pamatují jako malé, ale čiperné pravé i levé křídlo.

Zaměstnanci OSN v únoru 1994 převážejí jednu z obětí útoku na tržiště Markale v Sarajevu, aby ji letecky přepravili do nemocnic poblíž Frankfurtu nebo Záhřebu.  Den předtím na hlavním sarajevském tržišti vybuchla bomba, která zabila 68 lidí a 200 zranila.

Masakr na tržišti Markale: Všude ležely kusy těl, následovalo ultimátum od NATO

Masakr na tržišti Markale v Sarajevu, který se odehrál v únoru před 30 lety, byl jedním z nejkrvavějších útoků na civilisty v době bosenské války. Při explozi minometné střely zemřelo 68 lidí a dalších zhruba dvě stě civilistů výbuch zranil. Tragédie vyvolala celosvětovou reakci, Severoatlantická rada nastolila ultimátum. 

Božena Fůsová: Je mě všude plno, ráda si povídám

Božena Fůsová: Je mě všude plno, ráda si s lidmi povídám

/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Rodiče Boženy Fůsové pocházejí z Bystřice nad Perštýnem na Moravě. Narodila se do početné rodiny, která nakonec vychovávala sedm dětí. Dnes žije třetím rokem v Domově sociálních služeb Litvínov a je velmi spokojená.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Kolín - Ústí nad Labem (112:108 po prodl.)

Alpe Adria Cup: Medvědi jedou do Slovinska

Kolínští basketbalisté v posledním kole NBL porazili na domácí palubovce ambiciózní Ústí nad Labem, to bylo ale na dlouhou dobu poslední utkání před svými fanoušky. Nyní je čeká série venkovních duelů. A tuto sérii zahájí utkáním 4. kola ALPE ADRIA CUPu v hlavním městě Slovinska, Lublani.

V akci. Letadlo F-117A sloužilo na nebi nad Jugoslávií, Panamou i Irákem.

Tajuplný letoun F-117: Neviditelný jestřáb vše změnil, i díky němu vznikly F-35

Záhadný letoun F-117 Nighthawk vstoupil na scénu během války v Perském zálivu v roce 1991 a představil světu do té doby nevídanou úroveň inovace v podobě technologie „stealth“, která jej činí velmi nesnadno zjistitelným soudobými radiolokátory. Podívejme se na letoun, který vedl až k F-35, jež dnes nakupuje naše armáda.

Limonáda Pipi je i dnes v Chorvatsku velmi populární.

Jugoslávský vzkaz imperialistům. Fantu nahradila Pipi, colu Cockta

Nejen v Československu se v plánovaném hospodářství snažili tehdejší mocipáni nahradit imperialistické nealkoholické nápoje jejich vlastní verzí. U nás vedla jejich snaha na konci 50. let minulého století ke vzniku Kofoly, coby ekvivalentu Coca-Coly, v tehdejší Jugoslávii vnukl nedostatek západního nealkoholického artiklu život limonádám Cockta a Pipi.

Tesla byla synonymem úspěšného podniku, který vyráběl více než oblíbené elektrospotřebiče. Když sláva továrny vyhasla, ve městě po ní zůstal opuštěný areál.

Z opuštěné Tesly vzniká nová čtvrť pro 750 obyvatel, supermarket i laboratoře

Tesla. To je fenomén, který byl spjat se životem mnoha obyvatel Pardubic. Tesla byla synonymem úspěšného podniku, který vyráběl více než jen oblíbené elektrospotřebiče. Když sláva továrny vyhasla, ve městě po ní zůstal opuštěný areál. Nyní tu vzniká nová čtvrť pro 750 obyvatel i supermarket se zelenou střechou.

Stanislav Žák nakonec závodil v Břeclavském boji jen ve štafetě. Kvůli zvrtnutému kotníku. Foto: se svolením Davida Kordy

Kvůli jablku si zvrtl kotník. Účastník Břeclavského boje ale závod nevzdal

V jednapadesáti letech to měla být jeho vůbec první účast v triatlonovém závodu Břeclavský boj – Construct Man. Chtěl si dokázat, že ještě, jak říká, nepatří do starého železa. Jenže plány Stanislavu Žákovi před pár dny zhatilo obyčejné jablko. „Při tréninku naší skupiny Spartan Training Group Břeclav jsem nešťastně uklouzl po malém zeleném jablíčku, které bylo tvrdé jako kámen. A zvrtl jsem si při tom kotník,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle.

Licenční Praga RN, vyráběná v Jugoslováii pod názvem Pionir.

S Erenou se to muselo umět. Vozů Praga RN vzniklo neuvěřitelných 48 sérií

Dříve narození řidiči, dnešní skoro osmdesátníci, dobře vědí, že pokud se řadilo směrem nahoru, šlo všechno jako po másle. Ale pokud se podřazovalo, muselo se to umět. Sešlápnout spojku, dát meziplyn a s citem snížit rychlostní stupeň. Když se to neumělo, byl z toho velmi hlasitý proces. To je asi jedna z největších charakteristik českého náklaďáku Praga RN nebo-li Erenky, Ereny či Randálu.

TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.

TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.

Na poručíka Hrubého vzpomínaly na plzeňském Smíchově týmy z Plzně, Klatov i Rokycan

Na zastřeleného policistu vzpomněly na Smíchově týmy z Plzně, Klatov i Rokycan

Nejen pietním aktem u pomníčku Jiřího Hrubého, ale také na fotbalovém pažitu se odehrála vzpomínka na policistu, kterého před 25 lety zastřelil u Letkova obyvatel tehdejší Jugoslávie. Schůzku v areálu SK Smíchov na plzeňských Slovanech si dali reprezentanti obvodních oddělení i specializovaných útvarů a dále vyslanci Klatov a Rokycan.

Účastníci mezinárodního srazu polských fiatů 126p vyrazili do Janských Lázní na kolonádu.

FOTO: Maluch, žehlička, blecha, trpaslík. Polské fiaty se předvedly na kolonádě

V Polsku maluch, v Maďarsku trpaslík, v bývalé Jugoslávii žehlička, blecha nebo Kalimero, v Anglii bambíno. Polský Fiat 126p, který se vyráběl od roku 1973 do roku 2000, měl řadu přezdívek. Jeho majitelé z celé republiky a zahraničí se sjeli o víkendu na Trutnovsko, kde měli jubilejní dvacátý mezinárodní sraz.

Pardubičtí basketbalisté nestačili na slovenského soupeře a nepostoupili tak do Final Four Alpe Aldria Cupu.

Rytieri ubránili Spišský hrad. Pro odvetu s Beksou si pořídili klon Le Brona

Bitva východu. Slovensko lepší Čech. Bitva trenérů ze států bývalé Jugoslávie. Slovinský porazil toho chorvatského. Rozhodla střelecká slina Patricka McGlynna, který okopíroval LeBrona. Tímto veršem lze uvést čtvrtfinálovou odvetu v Alpe Adria Cupu. Čtrnáctibodový polštář. V průběhu utkání se nafoukl až na dvaadvacet, přesto v posledních vteřinách splaskl. Pardubičtí basketbalisté tak do Final Four nepostoupili. Poprvé v tříleté historii jejich působení v této evropské soutěži.

Praporčík Martin Karvan, donedávna příslušník strakonického 25. protiletadlového raketového pluku, zamířil po téměř 30 letech služby do civilu.

Exhumace hromadných hrobů byla hrozná. Horší, než když po nás stříleli

Účastník šesti zahraničních misí, držitel Odznaku Za bojový kontakt a voják, který jinému člověku zachránil život tím, že mu daroval kostní dřeň. To je praporčík Martin Karvan, donedávna příslušník strakonického 25. protiletadlového raketového pluku, který na konci roku po téměř 30 letech ukončil službu v armádě. Jeho kroky zamířily do civilu.

Amela si díky svým vdaným kamarádkám uvědomila, že by se také chtěla stát matkou.

Nechala si zmrazit vajíčka, chce mít dítě podle svých představ a podmínek

Kariéra, nebo rodina? To je otázka, kterou si klade mnoho mladých žen pomýšlejících na mateřství. Úspěšná americká realitní magnátka Amela Smailbegovic má ve svých prioritách jasno. Kariéru staví na jasné první místo. Zároveň však pocítila touhu po dítěti. Zvolila tak poněkud svérázné řešení.

Házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje.

Talent je před další výzvou. Hraje o postup v pohárové Evropě

Z nabitého závěru roku ukrojí házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje další díl zápasů. Západočeši se v sobotu a v neděli utkají v Izraeli s týmem Ramat Hasharon o postup ze třetího kvalifikačního kola Poháru EHF. První utkání se hraje od 15 hodin, nedělní duel bude mít výhoz v 16 hodin.

Ve Sněžném k rozsvícení stromečku zatančily děti. Místní také mohli po celý týden nakupovat vánoční výrobky na jarmarku.

Nadšení dětí, anděl i vánoční výstava. Advent ve Sněžném zahajovali společně

/FOTO, VIDEO/ - Efektní tanec se světélky u rozsvíceného stromečku, vánoční hudba a příjemná atmosféra prodejní výstavy s vánočními výrobky. Ve Sněžném první adventní neděle přinesla mnoho zážitků. Podívejte se do galerie, jak vypadalo nedělní odpoledne, i co všechno bylo možné na výstavě nakupovat. Děkujeme za pěkné fotografie i videa. 

Milan Štěkovič v roce 2021

Milan Štěkovič přežil chorvatskou Osvětim, kde nepálili jen cihly, ale i lidi

Věděli, že když ustašovci - členové fašistického hnutí - dorazí do jejich vesnice, bude zle. Z pětičlenné srbské rodiny žijící na chorvatském území přežili II. světovou válku jen dva: Milan Štěkovič a jeho matka. Ostatní sourozenci zemřeli v Jasenovaci, chorvatské Osvětimi. Otce čekala smrt v uniformě jugoslávského partyzána. Ne, takové dětství jako současný obyvatel Zlína Milan Štěkovič nechce nikdo zažít. Jeho dramatický příběh přinesla organizace Paměť národa.

Daniel Makay u Krajského soudu v Ostravě. Ostrava, 24. listopadu 2022.

VIDEO: Je to politický proces, hájil se v Ostravě exzastupitel oslavující Putina

/FOTOGALERIE/ Se svým odvoláním proti peněžitému trestu ve výši 45 tisíc korun neuspěl bývalý bruntálský zastupitel za SPD a podnikatel Daniel Makay, který bezprostředně po únorovém útoku Ruska na Ukrajinu na svůj facebookový profil mimo jiné napsal: „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty.“ Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě.

Třetí listopadovou sobotu se  v Jiřicích u Miroslavi uskutečnil již jedenáctý ročník Grazeljády a předvánočních trhů.

Grazelje a nákup dárků. Jiřice si užily adventní setkání

Třetí listopadoovu sobotu se v Jiřicích u Miroslavi uskutečnil již jedenáctý ročník Grazeljády a předvánočních trhů.Ona Grazeljáda znamená ochutnávku místní speciality Grazelje, kterou do obce přivezli po válce lidé z bývalé Jugoslávie. Děkujeme Jaroslavě Hladíkové za pěkný příspěvek.

Roky-Super 8 s tématem rodinné paměti představí nobelistka Annie Ernaux

Rodinná paměť, včely i dny války. Začal svátek dokumentů Ji.hlava

Po roce se vrací Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Cenu za přínos světové kinematografii tu převezme režisér Dušan Hanák, dojde na filmy o včelách, lásce všech pohlaví, genderovém tápání, proměnách práce, ošidné lidské paměti, partnerských vztazích i o válce. A samozřejmě se bude debatovat.