Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Petr Linek

Linek sesedl z kola a byl opět nejlepší. Pokořil i dvoustovku

Zlín – Přestože už několik let před štěpařským voskem a míčem upřednostňuje intenzivní šlapání do pedálů, na tradičním setkání zlínských házenkářů v podobě Turnaje generací dokázal, že mu muška a zabijácký instinkt nechybí. Bývalý zkušený křídelník Petr Linek totiž 13 vstřelenými góly pomohl nejstaršímu výběru k prvenství a návdavkem se stal kanonýrem turnaje.

Goran Bregović přijede opět roztančit Prahu.

Bregović chce opět roztančit publikum

Praha – Není snad jediné
jeho turné, v rámci kterého 
by v posledních letech vynechal naši republiku. Goran Bregović, balkánský skladatel a hudebník, který byl v roce 2010 označen prestižním britským časopisem Songlines za nejlepšího umělce world music na světě, přijede 10. února nadcházejícího roku opět do Prahy se svou kapelou The Wedding and Funeral Band.

Drahuška a Josef Kyttlerovi

Mají se rádi jako před šedesáti lety

Vrchovina - Před šedesáti lety si vzájemně přísahali lásku, věrnost a řekli si ano. Láska jim vydržela po celý život, z jejich vztahu je cítit vzájemná úcta a obdiv jeden k druhému.

Prohlédnout si budovu Okresního výboru Komunistické strany Československa chtěly po převratu davy lidí.

Od roku 1989 mohla Třebíč volat svobodně

Třebíč /SERIÁL/ - Rok 1989 se díky 17. listopadu a Sametové revoluci stal jedním z nejvýznamnějších v novodobých dějinách. Byl to však zároveň rok, kdy do Třebíče přijel mongolský vyslanec, zemědělce a zahrádkáře trápilo sucho, na dovolenou se jezdilo do Jugoslávie a začala se prodávat Škoda Favorit.

Ilustrační foto.

Cestování před revolucí? Fronty a protekce

„Na rekreaci patří jen ti nejlepší. Právě ti. Ale právě ti nechtějí jeti," říká kulturní referent ve slavné komedii Anděl na horách. Socialistické dovolenky a zimní pobyty Revolučního odborového hnutí (ROH) dnes vyvolávají smíšené pocity. Řada lidí na ně vzpomíná s nostalgií.

U Čížova na Znojemsku se dochovalo tři sta metrů drátěného zátarasu s pozorovatelnou, kterou za socialismu využívala pohraniční stráž k ostraze státní hranice Československa. Jde o jediný původní úsek železné opony v zemi.

Příbuzní emigrantů se museli v Československu pravidelně hlásit

Jižní Morava - Na dovolenou do zahraničí? V době socialismu jedině s výjezdní doložkou. Řadoví lidé si mohli o cestě na západ nechat jen zdát. Komu se povedlo do ciziny dostat nelegálně, pro toho už většinou neexistovala cesta zpátky. Důvodům, které Jihomoravany vedly k emigraci a kam nejčastěji utíkali, se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost nazvaný 25 let svobody.

Ilustrační foto.

Cestování před revolucí? Fronty a protekce

Severní Čechy – „Na rekreaci patří jen ti nejlepší. Právě ti. Ale právě ti nechtějí jeti," říká kulturní referent ve slavné komedii Anděl na horách. Socialistické dovolenky a zimní pobyty Revolučního odborového hnutí (ROH) dnes vyvolávají smíšené pocity. Řada lidí na ně vzpomíná s nostalgií.

NEJSLAVNĚJŠÍ ČEŠTÍ CESTOVATELÉ. Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka v době svého putování po Asii.

Před 50 lety se Hanzelka a Zikmund vrátili z cesty do Asie

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Hanzelka-Zikmund, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl. Před 50 lety, 11. listopadu 1964, se Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vrátili z cesty do Asie, kam vyrazili 22. dubna 1959.

Dětství strávila v Jugoslávii, kde se i narodila. „I když jsme s rodiči bydleli v zahraničí, stále jsme se cítili být Češi a ne Jugoslávci.

Třiadevadesátiletá Julie: Mého šikovného tatínka pozval na oběd samotný Tito

Háje - Zatímco někteří její vrstevníci mohli o moři jen snít, ona se v něm koupala už jako malá. „Tatínka si v Praze vyhlédli jako šikovného mladého inženýra. A spolu s dalšími třemi kolegy dostal nabídku, která se neodmítá. S maminkou vzali z Čech nábytek a odstěhovali se do Jugoslávie," vrací se zpátky v čase 93letá Julie Brůmová.

 Andrea Petkovicová

Neměla jsem dnes šanci, uznala poražené německá dvojka Petkovicová

Praha /ROZHOVOR/ – Celkem čtyřikrát v kariéře dokázala německá tenistka Andrea Petkovicová porazit Petru Kvitovou, v sobotu odpoledne ale neměla šanci. „Dnes by Petru neporazil asi nikdo," uznala sedmadvacetiletá rodačka z bývalé Jugoslávie, když v úvodní dvouhře finále Fed Cupu prohrála s českou jedničkou jasně ve dvou setech 2:6 a 4:6.

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Karadžić přiznává morální, nikoli trestní odpovědnost za zločiny

Haag (Nizozemsko) – Bývalý bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžić uznává svou morální, nikoli však trestní odpovědnost za zločiny spáchané v letech 1992 až 1995 za války v Bosně a Hercegovině. Vyplývá to z jeho dnešního obhajovacího prohlášení před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Žalobci: Karadžić je vinen a zasluhuje doživotní vězení

Haag – Proces před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) podle žalobců jednoznačně prokázal vinu bývalého bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče na genocidě, válečných zločinech a zločinech proti lidskosti. V závěrečné řeči to dnes před tribunálem prohlásil žalobce Alan Tieger, který Karadžiče označil za „hnací sílu" těchto zločinů a žádá pro něj trest doživotního vězení.

Radovan Karadžič u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

Hrůzy války. Žalobci chtějí pro Karadžiče doživotí

Haag - Prokurátoři Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) žádají pro souzeného bývalého politického vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče trest doživotního vězení. Podle agentury AFP to oznámili v dnes zveřejněném dokumentu.

První potápěčský klub Bruntál, seznam jeho členů najdete v článku vedle fotografie. Snímek je z roku 1975.

Potápěči oslaví čtyřicátiny

Bruntál – Brzy to bude čtyřicet let, co vznikl první Potápěčský klub Bruntál. Jeho zakladatelem a dodnes i předsedou je Milan Střelec, kterého znají obyvatelé bruntálského okresu také jakožto předsedu bruntálských vodních záchranářů.

Sportovní hry seniorů odstartovaly v pondělí na 6. základní škole

Překážky a běh ladí 
s časem. Jako v mládí

Mladá Boleslav - Místo toho, aby seniorky trávily čas pletením a pánové vysedáváním, protahují si od včerejška tělo na 6. základní škole v Mladé Boleslavi na sedmém ročníku Sportovních her seniorů 2014.

Ivan Dostál.

Legenda Bonifanti oslaví už půlstoletí

Ústí nad Labem - Ústecká kapela si zve na sobotu 13. září na mejdan do Národního domu v Ústí Viktora Sodomu, Karla Kahovce i fanoušky, nejen pamětníky, kterých je moc. Hlavním hostem je beatová legenda Swinging Blue Jeans (UK).

Obrazy květin v herbáři jsou jedna z mála upomínek na německou část rodiny Jaroslavy Mecerové.

Válečná vřava navždy rozdělila snoubence

České Budějovice – /100. VÝROČÍ OD ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ První výstřely světové války poznamenaly v Čechách i v Německu mnoho lidských osudů. Jeden z takových příběhů má ve své rodině také Jaroslava Mecerová z Českých Budějovic. Snoubenec její tety Filipíny se totiž z války nikdy nevrátil.

Anastas Kocarev.

Anastas Kocarev: Jsem šťastný, že se mi začínající plavec nikdy neutopil

Vsetín – Ze školních let si vybavuji dlouhou a neúprosnou tyč pana Kocareva, kterou zdárně odháněl začínající plavce od okraje bazénu. Touto metodou se zaryl do podvědomí několika generacím. Svým trenérským přístupem naučil plavat nespočet dětí, a těm nejlepším pomohl nastartovat kariéru profesionálního sportovce.

Jaromír Sypal.

Jaromíru Sypalovi gratulují dřívější žáci i kolegové

České Budějovice - Dlouholetý ředitel českobudějovického Malého divadla 
a mimo jiné také třeba autor Vodnických pohádek, oslavil ve středu 13. srpna 84. narozeniny. Jeho přátelé a kamarádi při této příležitosti pro Českobudějovický deník naznačili, proč je oslavenec tak oblíbený.

Bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić.

Karadžić požádal Haag o nový proces, stěžuje si na zacházení

Haag – Bývalý politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić požádal Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) o nový proces. V tom současném je s ním prý nespravedlivě zacházeno a rovněž je plný nejrůznějších chyb, kterých se dopouští prokuratura. Informoval o tom dnes server BalkanInsight. Karaždić je v Haagu obžalován mimo jiné z genocidy.

THIRTY SECONDS TO MARS tvoří (zleva) Tomo Miličević, Jared Leto a jeho bratr Shannon Leto.

Tomo Miličević: Nejlepším zdrojem energie pro mě jsou naši fanoušci

Praha /ROZHOVOR/ - Do Prahy se dnes tři roky od posledního vystoupení v metropoli a rok od koncertu na hradeckém Rock for People vrací populární americká rocková kapela Thirty Seconds to Mars. Trojice hudebníků, kterou tvoří zpěvák, skladatel, režisér, ale i hvězdný hollywoodský herec Jared Leto, jeho bratr, bubeník Shannon a o generaci mladší kytarista Tomo Miličević. Posledně zmíněný poskytl Deníku před pražským koncertem exkluzivní rozhovor.

Ilustrační foto

Ruští verbíři sháněli východoukrajinským rebelům legionáře

Kyjev - Ruští představitelé se údajně zejména v květnu a v červnu snažili naverbovat veterány francouzské Cizinecké legie, aby bojovali na straně proruských separatistů na východě Ukrajiny. Nabízeli přitom měsíční žold až 10.000 eur (275.000 korun). Napsala to dnes ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na některé bývalé legionáře žijící ve Francii.

Ilustrační foto

Krimipříběh aneb Tvrdohlavý muž s granátem

Hradec Králové - Seriál s krimipříběhy z minulosti se na stránkách Deníku objevuje pravidelně každý týden. Výjimkou není ani ten nynější, kdy si můžete přečíst pokračování dalšího policejního případu.

Dnes hraje Dynamic ve složení Vladimír Novotný – zpěv a kytara, Ivana Dušková – zpěv a klávesy, Jiří Vystrčil – klávesy a Liba Vajďáková – zpěv.

Dynamic slaví čtyřicátiny

Rýmařov – Letos slaví rýmařovská hudební skupina Dynamic pod vedením skvělého klavíristy Jiřího Vystrčila čtyřicet let svého trvání.

Kino Junior.

Jak jsme se oddělili od Slováků

Jablonec n. N. – V květnu se diváci jabloneckého kina JUNIOR mohli každé pondělí těšit na podvečery věnované dokumentárním filmům. Šlo o výběr z nejnovější dokumentární tvorby mapující kapitoly z historie lidstva a vyprávění o neobyčejných osudech.

Souzený Ratko Mladic

Bývalý srbský velitel vystoupil v Haagu na obranu Mladiče

Haag – Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu dnes poprvé vystoupili svědci obhajoby v procesu s bývalým bosenskosrbským generálem Ratkem Mladičem. Obhajoba povolala jako prvního bývalého vojenského velitele sloužícího pod Mladičovým velením, který před soudem odmítl, že by jeho muži během bosenské války v letech 1992 až 1995 úmyslně stříleli na civilisty, popsala agentura Reuters.

Ilustrační foto

Na pomoc zaplavenému Srbsku míří i velitel olomouckých hasičů

Olomouc, Praha – Katastrofální problémy spojené s povodněmi po dlouhotrvajících deštích trápí již několik dní obyvatele balkánských států. Do Srbska, které požádalo Evropskou komisi o humanitární pomoc, míří kromě finančních darů i čeští hasiči.

Ilustrační foto

Nový dokument ČT se věnuje válce z pohledu dětí

Ostrava – Dokumentaristé ostravského studia České televize (ČT) natočili pořad věnovaný válečným konfliktům z pohledu dětí. Zajímali se například i o války ve Vietnamu či Čečensku. Dokument Válka očima dětí televize odvysílá 6. května ve 21:00 na programu ČT2, řekla mluvčí ostravského studia ČT Jolanda Pilařová.