Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Antonín Panenka

Dloubák? Věděl jsem, že ho dám, vzpomíná Antonín Panenka

Do Jugoslávie jeli neudělat ostudu, čekali je Nizozemci, které v prodloužení vynesli v zubech. Finále s Německem se mělo po vyrovnaném skóre opakovat, ale Němci už měli objednané dovolené, a tak se šlo do penalt. Hoeness minul, všechno stálo na Panenkovi. Sepp Maier jde do strany, ale balón se pomalu snáší za brankovou čáru a českoslovenští reprezentanti se stávají mistry Evropy! „Upřímně? Věděl jsem, že ho dám," vzpomíná autor legendárního dloubáku z mistrovství Evropy 1976 Antonín Panenka.

Festivalový trolejbus. Ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava Marek Hovorka (na snímku) včera v samém srdci Jihlavy, na Masarykově náměstí, představil letošní festivalový trolejbus.

Kolik si toho vlastně neseme na zádech? Ptá se festival

Jihlava – Dvacáté narozeniny oslaví v posledním říjnovém týdnu Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava. Pro začátek dostal včera festival a jeho návštěvníci jako dárek už čtrnáctý festivalový trolejbus.

Melania Trumpová.

Melania Trumpová odmítá obvinění, že porušila imigrační pravidla

Washington - Manželka republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Melania Trumpová čelí podezření, že v 90. letech pracovala v USA jako modelka, aniž měla potřebná povolení. Trumpová porušení amerických imigračních zákonů odmítá, informovala americká média. Donald Trump ve své prezidentské kampani ostře vystupuje proti ilegálním imigrantům.

Před jednadvaceti lety přišel v bývalé Jugoslávii o život hodonínský rodák Luděk Zeman. Ve středu si ve městě vzpomněli a uctili vojákovu památku.

OBRAZEM: Před 21 lety padl v Jugoslávii. Hodonín uctil památku rodáka

Hodonín – Před jednadvaceti lety se zúčastnil vojenské mírové mise Organizace spojených národů v bývalé Jugoslávii. Tam také třetího srpna 1995 zemřel při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště. Na počest hodonínského rodáka podporučíka in memoriam Luďka Zemana se ve středu od čtyř hodin odpoledne na Masarykově náměstí v Hodoníně konalo krátké vzpomínkové shromáždění.

V Brazílii v sobotu zadrželi muže hledaného od roku 1992, který je podezřelý ze spáchání válečných zločinů během konfliktu v bývalé Jugoslávii.

V Brazílii zadrželi muže hledaného kvůli zločinům na Balkáně

Rio de Janeiro - V Brazílii v sobotu zadrželi muže hledaného od roku 1992, který je podezřelý ze spáchání válečných zločinů během konfliktu v bývalé Jugoslávii. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Policie sedmačtyřicetiletého Nikolu Ćeraniče zatkla ve městě Indaiatuba asi 45 kilometrů severozápadně od Sao Paula.

Karadžić se odvolal proti 40letému vězení, proces byl prý politický

Haag – Bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžić se odvolal proti trestu 40 let vězení, který mu v březnu udělil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Uznal ho vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem.

Fehim Hanuša

Vnitro se omluvilo Fehimu Hanušovi za policejní zásah z roku 1995

Praha – Ministerstvo vnitra se dnes prostřednictvím ČTK omluvilo Fehimu Hanušovi za policejní zásah z roku 1995, při němž byl občan bývalé Jugoslávie zraněn. Omluvu, o kterou Hanuš dlouhodobě usiloval žalobou na ochranu osobnosti, nařídil státu pražský vrchní soud.

Goran Hadžič (snímek z roku 1993).

Zemřel bývalý prezident chorvatských Srbů Goran Hadžić

Bělehrad - Bývalý vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić dnes zemřel. Příčinou úmrtí byl nádor na mozku, kvůli němuž Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) letos zastavil proces, v němž byl někdejší prezident samozvané Republiky srbská Krajina (RSK) obžalován z válečných zločinů.

Pavel Bohun

Jadran, moje srdcovka

K Chorvatsku mám speciální vztah více než čtvrt století. Dá se říct, že jsem si tu zemi oblíbil už v roce 1990, kdy jsem tam zavítal poprvé, i když tehdy to ještě pořád byla Jugoslávie.

Festival Khamoro 2016.

V pátek bude v centru Prahy průvod účastníků festivalu Khamoro

Praha/GALERIE/ - V pátek bude centrem Prahy znovu procházet průvod účastníků světového romského festivalu Khamoro. Defilé několika stovek hudebníků a tanečníků tentokrát doplní 15 amatérských souborů z celé České republiky, řekla na dnešní tiskové konferenci mluvčí festivalu Soňa Kalejová. Festival začal v neděli koncertem na náplavce, vyvrcholí v sobotu 4. června galakoncertem v SaSaZu.

Červený Fiat 600 D z Třebíče.

Šestistovka veze letitou tradici hrdě dál

Třebíč - V roce 1955 se v italském Turíně začal vyrábět levný lidový automobil Fiat 600. Robustní, technicky spolehlivý a nenáročný vůz si díky nízké ceně mohly dovolit široké vrstvy potenciálních zákazníků. Jednalo se o čtyřmístný tudor s řadovým vodou chlazeným čtyřválcem za zadní nápravou.

Ešusy z Telnice zná celý svět.

Ešusy z Telnice zná celý svět, pomohly statisícům lidí

Telnice - Povodně v Turecku, hladomor v Etiopii, masakr v Sierra Leone nebo válka v Jugoslávii. Když strojař Josef Alb kupoval v roce 1993 od státu továrnu na výrobu nádobí v Telnici, ještě netušil, že jeho výrobky během následujících dvaceti let doslova zaplaví celý svět a pomohou statisícům lidem.

Fanoušci Crvene Zvezdy Bělehrad.

Crvena zvezda Bělehrad slaví tři kola před koncem srbský titul

Bělehrad - Fotbalisté Crvene zvezdy Bělehrad získali 27. ligový titul v historii a znovu se odpoutali od městského rivala Partizanu, který loni jejich rekordní bilanci vyrovnal. Vítězové Poháru mistrů evropských zemí z roku 1991 slaví tři kola před koncem.

Vojislav Šešelj

Žalobci ICTY se odvolali proti zproštění Šešelje obžaloby

Haag – Prokuratura Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se podle očekávání odvolala proti osvobozujícímu rozsudku vynesenému 31. března nad Vojislavem Šešeljem. Tříčlenný senát ICTY v prvoinstančním řízení shledal většinou hlasů srbského ultranacionalistu nevinným ve všech devíti bodech obžaloby.

Vojislav Šešelj

Mezinárodní tribunál shledal Šešelje nevinným, zločiny v Bosně nebyly prokázány

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes shledal srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelje nevinným ve všech devíti bodech obžaloby. Soudci dospěli k závěru, že nebyla dostatečně prokázána osobní zodpovědnost obžalovaného za zločiny spáchané v Bosně, v Chorvatsku a v srbské oblasti Vojvodině za válek v letech 1991-1995. Žalobci žádali trest 28 let vězení, tribunál ale nařídil Šešeljovo osvobození.

Rozsudek nad Karadžičem: 40 let za masakr ve Srebrenici a další zločiny

Haag – Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes odsoudil bývalého politického předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče ke 40 letům vězení. Uznal ho vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem. Rozsudek není pravomocný a 70letý Karadžić se proti němu hodlá odvolat. Výsledek šest a půl roku trvajícího procesu přivítal vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn.

V budově mezinárodního soudu v Haagu byla dnes zadržena bývalá mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Florence Hartmannová.

V Haagu zadrželi bývalou mluvčí trestního tribunálu pro Jugoslávii Hartmannovou

Haag – V budově mezinárodního soudu v Haagu byla dnes zadržena bývalá mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Florence Hartmannová. Stalo se tak jen pár hodin předtím, než soud vynese verdikt v procesu s bývalým vůdcem bosenským Srbů Radovanem Karadžičem. Mluvčí byla v roce 2009 odsouzena ICTY za pohrdání soudem kvůli tomu, že ve své knize zveřejnila tajné informace, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační fotografie.

Jugoslávie údajně chtěla v Hercegovině testovat jaderné zbraně

Záhřeb - V oblasti od hercegovinského města Široki Brijeg až po černohorský Herceg Novi se podle někdejších plánů měly v minulosti provádět jaderné zkoušky. Kvůli tomu byla v tomto regionu zakázána výstavba. Napsal to dnes záhřebský deník Večernji list s odvoláním na Božidara Matiče, který byl před válkou provázející v 90. letech rozpad Jugoslávie šéfem společnosti Energoinvest. Ta pracovala na vývoji atomové bomby.

Štěpánka Saadouni.

Vyvěste fangle

Havlíčkův Brod - Jako tradičně 10. března budou z balkonů některých radnic viset tibetské vlajky.

Zdravko Tolimir

Zemřel bosenskosrbský generál Tolimir, odsouzený za genocidu

Bělehrad/Haag (Nizozemsko) - V noci na dnešek zemřel v Haagu bosenskosrbský generál Zdravko Tolimir, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsoudil k doživotnímu trestu vězení za podíl na genocidě v bosenské Srebrenici z roku 1995. Oznámil to mluvčí ICTY Nenad Golcevski. Tolimirovi bylo 67 let.

Jihomoravský podnikatel roku a zakladatel firmy BioVendor Viktor Růžička.

Podnikatel roku Jihomoravského kraje pomáhá lékařům i s výzkumem krve

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Po ukončení třetího ročníku medicíny odjel Viktor Růžička o prázdninách do tehdejší Jugoslávie. Byl rok 1986 a on se rozhodl z Československa emigrovat. Studium medicíny ukončil v Německu. „Pracoval jsem na interní klinice Fakultní nemocnice ve Frankfurtu. Pak jsem vyhrál soutěž Americké kardiologické společnosti o pětiletou stáž na Baylor College v Houstonu," popisuje Růžička. Po revoluci se vrátil zpět do vlasti a rozhodl se založit svoji vlastní firmu. V úterý se stal podnikatelem roku 2015 Jihomoravského kraje.

Z válečných zločinů spáchaných za války v první polovině devadesátých let obžalovala dnes prokuratura ve Splitu bývalého velitele srbských polovojenských sil Dragana Vasiljkoviče, známého jako kapitán Dragan.

V Chorvatsku obžalovali kapitána Dragana z válečných zločinů

Split – Z válečných zločinů spáchaných za války v první polovině devadesátých let obžalovala dnes prokuratura ve Splitu bývalého velitele srbských polovojenských sil Dragana Vasiljkoviče, známého jako kapitán Dragan. Podle obžaloby má na svědomí zejména odpovědnost za mučení a zabíjení chorvatských vojáků a civilistů.

Ilustrační foto.

Vzpomínka na kapelu Viktora Matěny

Východní Čechy, Pardubice - Jde o vzpomínku a uznání jednoho z prvních orchestrů na Pardubicku. Jako vždy za dobrou myšlenkou, je a musí být osoba zapálená pro takový záměr, a to založit orchestr.

Devadesátiletá paní Marie Moučková provozuje sexshop již dvanáctým rokem.

Babiččiny Vánoce v sexshopu

Svitavy - Nejen za netradičním vánočním dárkem, ale také za nezvyklou obsluhou přicházeli v předvánočním čase zákazníci do svitavského sexshopu.

Do galerie sportovní slávy uvedli Borovanští celou řadu borců. „Jsme hrdí, jak skvěle občané reprezentují městečko velikosti Borovan, jejich počet je bezesporu raritou,“ řekl v rámci poděkování starosta města Petr Jenkner.

Borovanští vzdali hold sportovcům

Borovany - Nebývalý počet olympioniků, mistrů světa a dalších mimořádných sportovců vyrostlo i vyrůstá v Borovanech. Místní se proto rozhodli vedle ocenění těch, kteří letos zaznamenali výrazné úspěchy, na popud otce celé myšlenky Josefa Malíka ocenit i ty, na jejichž výkony by se nemělo časem zapomenout. Na středečním slavnostním zasedání zastupitelstva uvedli řadu z nich do nově zřízené Galerie sportovní slávy města. Ta má i svou fyzickou formu v podobě dvou panelů, které budou zdobit a inspirovat mládež v místní škole.

Ilustrační foto.

Srbský následník trůnu je kvůli dluhům bez elektřiny

Bělehrad – Srbský státní dodavatel elektřiny Elektroprivredi Srbije odpojil následníka trůnu Aleksandara II. Karadjordjeviče od proudu kvůli nezaplaceným účtům. Jeho nedoplatek činí podle srbského listu Kurir nejméně 10.000 eur (přibližně 270.000 korun).

Už třiadvacet let žije Biljana Zjakič (na snímku vpravo se sestrou Ljiljanou Škorić) v Českých Budějovicích.

Utíkali před válkou, azyl našli v Budějovicích

České Budějovice - Evropa žije uprchlickou krizí. Mluví se o ekonomických migrantech, kteří prchají za lepším životem. Na starý kontinent ale míří i uprchlíci před válkou. Jak se asi cítí ti, kteří museli hledat nový domov v daleké zemi?

Nejvíce obětí je z koncertní síně Bataclan, kam vtrhli útočníci s automatickými puškami.

Některé zbraně užité v Paříži byly vyrobeny v bývalé Jugoslávii

Bělehrad – Několik zbraní použitých muslimskými radikály při krvavých pařížských útocích z 13. listopadu bylo podle identifikace vyrobeno ve zbrojovce Zastava v srbském městě Kragujevac. Uvedl to šéf firmy Milojko Brzaković, kterého citovala agentura AP. Podle agentury Reuters končí zbraně z bývalé Jugoslávie často v rukou extremistů v západní Evropě.

Bezručovy sady: Jihoslovanské mauzoleum

Proměna mauzolea ve Výpadu je připravená. Začne brzy

Olomouc - Z neudržovaného mauzolea v Bezručových sadech v Olomouci se má příští rok stát staveniště. Zedníci na pietním místě s ostatky téměř 1200 jihoslovanských vojáků padlých v první světové válce začnou s opravou vstupního schodiště a izolací krypty. Na práce přispěje dotace ministerstva obrany.

Ilustrační foto

Německo odškodní vysídlence, kteří byli po válce nuceně nasazeni

Berlín – Německá vláda odškodní německé občany, kteří byli bezprostředně po druhé světové válce nasazeni k nuceným pracím v zemích dříve okupovaných nacisty a následně vysídleni. Rozpočtový výbor Spolkového sněmu pro tyto účely vyčlenil pro příští tři roky celkem 50 milionů eur (1,35 miliardy Kč).

Otevření Síně slávy kladenského hokeje. Otakar Vejvoda st.

Otakar Vejvoda oslavil pětašedesátiny

Kladno – Dnes slaví bývalý výtečný kladenský hokejový obránce a šestinásobný mistr republiky Otakar Vejvoda 65. narozeniny. Rodák z Kladna a kladenský odchovanec začínal s hokejem v žákovském věku. Titul mistra republiky získal již v roce 1968 s dorostem SONP Kladno. V témže roce debutoval i v áčku dospělých v nejvyšší soutěži.

Veronika Pavlová, Petr Hess a Michael Pavlis z Vodňan, který pomáhal se zprovozněním webových stránek o ALS.

Petr Hess je vězněm ve vlastním těle. Má ALS

V pátek 6. listopadu bude Budějčákovi Petru Hessovi 47 let. Už tři roky trpí nemocí, na kterou nedávno zemřel bývalý premiér Stanislav Gross. Ta se jmenuje ALS a způsobí ochrnutí svalů, až se člověk stane vězněm ve svém vlastním těle, přestane své tělo ovládat. V současné době lék neexistuje. Po dvou až pěti letech nemocní umírají.

Veronika Pavlová, Petr Hess a Michael Pavlis z Vodňan, který pomáhal se zprovozněním webových stránek o ALS.

Petr Hess je vězněm ve vlastním těle. Má ALS

České Budějovice - V pátek 6. listopadu bude Budějčákovi Petru Hessovi 47 let. Už tři roky trpí nemocí, na kterou nedávno zemřel bývalý premiér Stanislav Gross. Ta se jmenuje ALS a způsobí ochrnutí svalů, až se člověk stane vězněm ve svém vlastním těle, přestane své tělo ovládat. V současné době lék neexistuje. Po dvou až pěti letech nemocní umírají.

Manželé Kracíkovi

Jiří Kracík: Zůstane ve mně, že jsem se nemohl s rodiči rozloučit

Rudník - Ani po čtyřiceti letech nemůže Jiří Kracík z Rudníku – Arnultovic zapomenout na tragédii, která potkala jeho rodinu. V roce 1975 mu bylo pouhých patnáct let, když jeho maminka Jiřina a tatínek Ladislav 30. října zahynuli v letadle, které se zřítilo v Suchdole u Prahy.

Havárie jugoslávského dopravního letadla typu DC-9 na lince Tivat-Praha v blízkosti letiště Praha-Ruzyně (Suchdol).

Od největší letecké tragédie v Česku uplynulo 40 let

Praha /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - 30. října 1975 došlo v pražském Suchdole k největšímu leteckému neštěstí na území ČR. Nehodu dopravního letadla McDonnell Douglas DC-9-32 jugoslávské letecké společnosti Inex Adria Airways nepřežilo bezprostředně po nárazu do Sedleckých skal 75 osob. Počet obětí ale mohl být ještě větší nebýt pohotového zásahu pražských záchranářů.

Havárie jugoslávského dopravního letadla typu DC-9 na lince Tivat-Praha v blízkosti letiště Praha-Ruzyně (Suchdol).

Od největší letecké tragédie v Česku uplynulo 40 let

Praha /INFOGRAFIKA/ - 30. října 1975 došlo v pražském Suchdole k největšímu leteckému neštěstí na území ČR. Nehodu dopravního letadla McDonnell Douglas DC-9-32 jugoslávské letecké společnosti Inex Adria Airways nepřežilo bezprostředně po nárazu do Sedleckých skal 75 osob. Počet obětí ale mohl být ještě větší nebýt pohotového zásahu pražských záchranářů. Na palubě bylo 115 cestujících a pět členů posádky. Jednalo se zejména o Čechy vracející se z dovolené. Díky rychlému zásahu se podařilo na místě zachránit 45 lidí, což byl vzhledem k rozsahu poškození letounu doslova zázrak.V nemocnicích poté na následky vážných poranění zemřely další čtyři osoby. Na místě neštěstí není doposud žádná připomínka události. Začátkem roku 2011 se několik lidí rozhodlo, že by se na tragédii nemělo zapomenout a měl se vybudovat pomník jako vzpomínka na zemřelé.

Volejbalistky Králova Pole. Ilustrační foto.

Volejbalistky v poháru využijí temperamentu soupeřek

Brno /VIDEO/ – Už v úterý brněnské volejbalistky Králova Pole vstoupí do nového ročníku Evropského poháru CEV. Stejně jako loni začnou doma, když od šesti hodin odpoledne v Městské hale Vodova přivítají celek Crvena Zvezda Bělehrad. Odveta je v plánu desátého listopadu na půdě srbského družstva.

Jan Majer ve své typické čepici

Oceněný sládek pije pivo od pěti let

Plzeň – „V pěti letech jsem poprvé ochutnal pivo a chutnalo mi," říká Jan Majer, který v plzeňském pivovaru strávil nejdelší čas ze všech sládků. Nedávno byl uveden do Síně slávy českého pivovarnictví.