Kreativ

ŠTÍTEK: Jugoslávie

Truchlící ženy při každoročním vzpomínkovém obřadu připomínajícím masakr ve Srebrenici.

Srebrenica: Šlo o děsivý masakr. Nizozemsko se omluvilo za roli, kterou sehrálo

Sedmadvacet let od masakru. Nizozemská ministryně obrany se v pondělí hluboce omluvila za roli, kterou sehrály nizozemské mírové jednotky při genocidě v Srebrenici, kde bosensko-srbské síly mezi 11. a 22. červencem roku 1995 zavraždily zhruba osm tisíc bosenských Muslimů. Je to vůbec poprvé, co se nizozemská vláda příbuzným obětí omluvila.

Hradecký Švejk s Novým Prostorem si přeje vlastní domeček s muzeem a hospodou

Známý hradecký bezdomovec Švejk plánuje vlastní vojenské muzeum a hospodu

Tomáš Máša, lidmi přezdívaný Švejk, je známou personou v Hradci Králové a několik let už i v Pardubicích. Svým specifickým energickým způsobem nabízí časopis Nový Prostor, který pomáhá lidem bez domova získat peníze na život. A má řadu ambiciozních snů. Plnit si je chce už příští rok.

Nový nůž vyrobený pro projekt Válečný veterán připomíná hrdinství českých vojáků na Balkáně.

Nůž pro veterány. Novinka firmy Mikov připomíná hrdinství Čechů na Balkáně

Nový nůž vyrobený pro projekt Válečný veterán připomíná hrdinství českých vojáků na Balkáně. Vyrobila ho firma Mikov, část výtěžku z jeho projektu opět věnuje Vojenskému fondu solidarity. Nůž byl pojmenován Repetitor jako připomínka smrti dvou českých vojáků, kteří v roce 1995 zahynuli na stanovišti s názvem T-23 Repetitor. Název vybral náčelník generálního štábu Aleš Opata, který na Balkáně v 90. letech minulého století sloužil. Repetitor je třetím výrobkem firmy Mikov v projektu Válečný veterán. Za prodej předchozího nože Storm dnes zástupci společnosti Mikov Vojenskému fondu solidarity předali 120 tisíc korun. Na webu armády to uvedl Michal Voska z ministerstva obrany.

Božena Čúča Vaníčková oslavila v Komunitním centru Klementinka 95 let.

V kočárku mě vozil jugoslávský král, vzpomíná Boleslavačka. Oslavila 95 let

/FOTOGALERIE/ Narodila se v Záhřebu, ale od svých 20 let žije v Mladé Boleslavi. Vyučovala pohybové aktivity, dodnes válí s pingpongovou pálkou. S manželem nikdy nevstoupili do komunistické strany a snadno zapamatovatelná je i podle oslovení. Nikdo jí totiž neřekne Božena, jak zní její skutečné křestní jméno. Pro ostatní je celý život prostě Čúča. Čúča Vaníčková.

Olomoucký kapitán Lukáš Feštr (vpravo)

Kapitán Olomoucka Feštr: Sezona byla neúspěšná... Bude pokračovat?

Basketbalistům Olomoucka to nakonec přece jen vyšlo. V nadstavbě o udržení dokázali zamakat, udělat vítěznou šňůru a díky tomu se udržet mimo poslední příčku zajišťující účast v nevyzpytatelné baráži. Všechno nakonec zakončili před svými diváky vítězstvím nad již zachráněnou Ostravou. „Jsem hrozně rád, že v momentě, kdy jsme se ocitli na stejné úrovní jako Jindřichův Hradec, tak jsme se dokázali kousnout a udělat šňůru pěti výher ze šesti zápasů,“ říkal kapitán Lukáš Feštr.

Biskup Tomáš Holub.

Když vám chtějí znásilnit dívku, musíte ji bránit, říká biskup Holub

Je nutné stát na straně Ukrajiny a Rusům jasně ukázat, že takto se chovat nemohou. A to i za cenu většího konfliktu. To je jedna z myšlenek plzeňského biskupa Tomáše Holuba (54), bývalého vojenského kaplana, jenž je nyní údajně jedním z kandidátů na nového pražského arcibiskupa. Deníku poskytl rozhovor, v němž nabídl svůj pohled na ruský útok na Ukrajinu, ale i třeba na chování Čechů k uprchlíkům.

Generál Petr Pavel

Situaci na Ukrajině objasní účastníkům besedy generál Petr Pavel

Na otázky týkající se aktuální situace na Ukrajině, ale i všeho dalšího, co návštěvníky bude zajímat, zodpoví generál Petr Pavel ve čtvrtek 17. března v Městském divadle Na Poště v Benešově. Bývalý předseda vojenského výboru NATO a náčelník generálního štábu AČR Petr Pavel byl v armádě od svých 13 let. Studoval na několika vojenských akademiích i civilních univerzitách.

Ruský hacker - Ilustrační foto

V kybernetické válce už dávno jsme. Co to ale je a jakou může mít podobu?

Válka na Ukrajině v mnohých zničila představu bezpečné a mírumilovné Evropy, kterou jsme doposud znali. Jedná se o největší vojenský konflikt na kontinentě minimálně od války v Jugoslávii a myšlenka toho, že by západní Evropa a Česká republika mohla jednou být ve válečném stavu najednou přestává být tak vzdálená. Pravdou však je, že v určitém slova smyslu už v kybernetické válce jsme.

Běh.

Běžci vyrazili na pomoc Ukrajině

Organizace Rozběháme Česko, z.ú. vyhlásila charitativní projekt Rozběháme Česko na pomoc Ukrajině. Sportovci, kteří se zaregistrují, tímto dávají své startovné pro neziskovou organizaci ADRA, která přidá peníze ke sbírce SOS Ukrajina.

V roce 1990 vyrostl v Děčíně utečenecký tábor pro uprchlíky z Rumunska.

Migranti z Rumunska oblehli Děčín. Před 32 lety pro ně vznikl tábor

Možná až stovky tisíc válečných uprchlíků zamíří v příštích týdnech či měsících do České republiky. Země v uplynulých třiceti letech zvládla několik velkých utečeneckých vln. Kromě té spojené s válkou v bývalé Jugoslávii zasáhla Děčín hned ta první v roce 1990, kdy se do Německa snažily dostat tisíce Rumunů. Nedaleko centra města kvůli tomu dokonce vyrostl shromažďovací tábor.

Pracovníci pohřební služby vynášejí jednoho z mrtvých Rusů zastřelených v pánském klubu Cotton Club.

Válka mezi Albánci a Rusy. Ostravu v únoru 1998 šokoval masakr v Cotton Clubu

Konec února 1998. Většina lidí si ho spojuje s legendárním hokejovým úspěchem našeho týmu na olympiádě v Naganu. Ve stejné době, jen o několik hodin později, se v Ostravě odehrál nevídaný masakr. Vypukla zde válka mezi Albánci a Rusy. Výsledkem potyčky a střelby ze samopalu byli tři mrtví a jeden zraněný.

Pracovníci pohřební služby vynášejí jednoho z mrtvých Rusů zastřelených v pánském klubu Cotton Club.

Válka mezi Albánci a Rusy: 23. února Ostravu šokoval masakr v Cotton Clubu

/DEVADESÁTKY V MS KRAJI/ Konec února 1998. Většina lidí si ho spojuje s legendárním hokejovým úspěchem našeho týmu na olympiádě v Naganu. Ve stejné době, jen o několik hodin později, se v Ostravě odehrál nevídaný masakr. Vypukla zde válka mezi Albánci a Rusy. Výsledkem potyčky a střelby ze samopalu byli tři mrtví a jeden zraněný.

Ve svém posledním vystoupení hradečtí basketbalisté doma po vyrovnaném průběhu podlehli Děčínu 80:87. Vpravo je Lukáš Stegbauer.

Dorn a spol. jedou na Hanou. Bankéři potřebují uspět

Jedno z klíčových utkání celé sezony čeká jindřichohradecké basketbalisty. Ti se v sobotu 12. února v rámci třetího kola nadstavbové skupiny A2 Kooperativa NBL představí na palubovce BK Redstone Olomoucko (19 hodin).

Talent Plzeň (v oranžovočerném) - Robe Zubří, 3. kolo Poháru EHF. Plzeňský Milan Škvařil (s míčem).

Talent jde do souboje o postup v Evropě. Plzeň začíná v Lucembursku

Myšlenky na extraligu jdou pro tento a příští víkend stranou. Házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje se totiž přesouvají na evropskou frontu. V sobotu od 19.30 hodin hrají první zápas osmifinále Evropského poháru EHF na hřišti lucemburského týmu Handball Esch. Odveta je na programu v neděli 20. února od 18 hodin v Plzni.

Výroba televizorů v Tesle Pardubice, polovina 60. let 20. století.

OBRAZEM: Příběh pardubické Tesly. Dříve radary, televize a hokej. Teď nová čtvrť

/ARCHIVNÍ FOTO, SOUČASNÝ STAV, VIZUALIZACE RENOVACE/ Tesla. To je fenomén, který byl spjat se životem mnoha obyvatel Pardubic. Tesla byla synonymem úspěšného podniku, který vyráběl více než oblíbené elektrospotřebiče. Podívejte se nejen ve fotkách, jak s ní šel čas. Někteří možná máte její staré televize ještě doma na půdě…

Miloslav Sedlák: "Na rekonstrukci jsem se upřímně těšil, mluvilo se o tom už v roce 2004. Výstavba nového stadionu ale vyjde téměř nastejno. Když se kopne do země, tak se zjistí, co ještě je potřeba udělat. Možná to tak vyjde ještě daleko lépe."

Jubilant Beranů Sedlák o situaci klubu i práci kustoda: Spali jsme i na stadionu

Jako jediný zažil všech osm dosavadních medailí klubu, včetně dvou extraligových trofejí. Nejprve v pozici hráče, později také jako kustod. Bývalý kapitán a legendární obránce hokejového Zlína Miloslav Sedlák tento pátek oslaví 70. narozeniny. „I když jste v jiné pozici, tak pocit z radosti na úspěchu pořád máte, podílel jste se na něm. S panem Pálkou jsme se pro hráče snažili dělat maximum, aby došli k vytouženému cíli a soutěž vyhráli. Na druhou stranu mít třetí místo v roli hráče je něco jiného než být tak trochu účastníkem v pozadí," připouští legenda Beranů.

Malíř jižní Moravy Antonín Vojtek oslavil v pondělí 10. ledna svoje osmaosmdesáté narozeniny.

Malíř jižní Moravy: Mířím k nekonečnu, usmívá se oslavenec Antonín Vojtek

Nekonečniny. Právě takové narozeniny letos slaví malíř jižní Moravy Antonín Vojtek. Umělec z Břeclavi, který pochází z Horních Bojanovic, tímto výrazem elegantně nahradil obracení cifer na svém narozeninovém dortu. „Musíte uznat, že ve věku osmaosmdesáti let již převracení čísel pozbývá smyslu. Jedeme do nekonečna,“ směje se energický a stále aktivní oslavenec.