Kreativ

ŠTÍTEK: Kampa

Ilustrační foto

Café Savoy: zachráněný strop je chloubou kavárenské scény

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Když vkročíte do Café Savoy na rohu ulic Zborovská a Vítězná poblíž parku Kampa, jako první vás zaujme sedmimetrový neorenesanční strop nebývalé krásy. Chybělo však málo a nikdo by se jím už kochat nemohl. Dnes tam i díky němu a především díky vyhlášeným snídaním proudí tisíce turistů i místních.

Památku Johna Lennona v lese nad Řezníčkovou roklí u České Skalice připomínána pomníček. Právě k němu před 40. výročím Lennonovi smrti zavítala dvojice kamarádů, aby zkontrolovali v jakém je stavu.

Johna Lennona i 40 let po jeho smrti připomíná obnovený pomník u České Skalice

/FOTOGALERIE/ Je tomu přesně 40 let, kdy noc 8. prosince 1980 protnuly výstřely na Manhattanu, jež byly osudné Johnu Lennonovi (+40). Jeho památku v lese nad Řezníčkovou roklí u České Skalice připomínána už více než 30 let pomníček. Právě k němu krátce před výročím Lennonovi smrti zavítala dvojice kamarádů, aby zkontrolovali v jakém je stavu. Sláva Doubek a Hynek Šnajdar připevnili odpadlou informační tabuli, očistili pomník od listí, zapálili svíčky a přitom zavzpomínali na historii pomníku.

Adina Mandlová, prvorepubliková hvězda českých filmů

Divadlo má za sebou neveřejnou premiéru

Uplynulý týden přinesl jednu zásadní věc pro divadelníky. V Městském divadle Mladá Boleslav se odehrála první koronavirová premiéra, která se musela obejít bez zaplněného hlediště, byla tedy neveřejná.

Z inscenace 1000 tváří Adiny.

Adina Mandlová se vrací do Boleslavi

/ROZHOVOR/ Rozhovor s režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou o nejnovější mladoboleslavské inscenaci 1000 tváří Adiny vedla dramaturgyně Kateřina Suchanová.

Policie hledá dva mladíky v souvislosti s poškozením výstavy na Kampě.

VIDEO: V souvislosti s poničenou výstavou hledá policie dva mladíky

V časných ranních hodinách 10. srpna letošního roku došlo k vandalskému útoku na venkovní výstavu připomínající vraždu Milady Horákové a procesy v padesátých letech. Dosud neznámý pachatel či pachatelé v parku na pražské Kampě poškodili pět plastových bannerů.

Sebeobrana pro ženy. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Nedejte se! Radnice zve ženy na bezplatné kurzy sebeobrany

Praha 14 pokračuje v lekcích sebeobrany pro ženy. Ty podzimní se uskuteční od 5. října do 30. listopadu 2020 a stejně jako v uplynulých letech budou pro všechny účastnice zdarma. Kurzy se konají vždy v pondělí (mimo 16. 11.) od 18.15 do 19.30 v Komuntiním centru Kardašovská v Lehovci. Lekce povede zkušený lektor stylu Krav Maga a v případě zájmu je nutné se na ně přihlásit. Přihlášky budou k dispozici v KC Kardašovská nebo na radnici Prahy 14.

Meda Mládková

Meda Mládková slaví 101 let

Je to k nevíře, ale Meda Mládková oslaví v úterý 101 let. Museum Kampa připravilo své zakladatelce a mecenášce umění doprovodný program, který bude probíhat v Museu Kampa, Werichově vile a Museu skla Portheimka.

Tančící dům.

Tipy na úterý 11. srpna

Máte program na druhé srpnové úterý? Pokud ne, podívejte se na pár tipů v naší nabídce zajímavých akcí.

Lichtenštejnský palác.

Vláda opět zpřístupňuje své paláce a vily. Dnes otevírá Lichtenštejnský palác

Lidé dnes mohou navštívit Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. Den otevřených dveří začíná v 9.00, poslední komentovaná prohlídka bude v 16.00. Vláda díky příznivé koronavirové situaci opět zpřístupňuje všechny své paláce a vily. Lichtenštejnský palác se pro veřejnost otevře dále 15. srpna, první víkend v září, 28. října a naposledy 17. listopadu při příležitosti oslavy Dne boje za svobodu a demokracii.

Pro strouhu Čertovka jsou typická mlýnská kola.

Procházky pražskými parky: Kampa - místo, kde se točil i Formanův Amadeus

Romantický ostrov na Vltavě nabízí malebné domky a také park plný umění. Od Malé strany jej odděluje strouha Čertovka, u které můžete potkat její legendární strašidlo. Skupina domů, mezi nimiž potok protéká, je často označována jako pražské Benátky, které svou krásou učarovaly nemálu filmařů.

Technickou místnost Musea Kampa zasáhl ve středu 15. července 2020 požár.

VIDEO: Požár na Kampě objektivem hasičů. Umělecká díla zkoumají restaurátoři

/FOTOGALERIE/ Restaurátoři v Museu Kampa, jehož část ve středu zasáhl požár, posuzují, zda bude třeba čistit umělecká díla. Žádné nebylo při požáru zničeno, ale do objektu se dostal kouř. Mluvčí muzea Jana Pelouchová dnes sdělila, že se posuzují i škody na technickém zázemí muzea, kde je výrazně poškozena klimatizace. 

Legendární klub Modrá Vopice dnes rockovým fanouškům nabízí pěkný zážitek.

Tipy na středu 15. července

Pokud hledáte zajímavou akci, se kterou byste mohli strávit středeční odpoledne či večer, podívejte se na pár našich tipů. Možná si vyberete to přesně pro vás.

Na Vítkově se dnes zavzpomíná na 600 let starou bitvu.

Tipy na úterý 14. července

Máte už program na úterý? Raději byste si zacvičili jógu nebo navštivili divadelní představení? Níže nabízíme pár úterních tipů.

Orlická galerie plánuje cyklus výtvarných dílen.

Na co kam: Orlická galerie uzavírá cyklus výtvarných dílen

/POZVÁNKY/ Orlická galerie si pro veřejnost připravila o letošních letních prázdninách novinku, kterou se stal čtyřdenní cyklus výtvarných dílen - v sobotu naposledy v Rychnově nad Kněžnou (do 11. července od 10 do 16 hodin ve druhém patře Kolowratského zámku).

Orlická galerie plánuje cyklus výtvarných dílen.

Na co kam: Orlická galerie plánuje cyklus výtvarných dílen

/POZVÁNKY/ Orlická galerie si pro veřejnost připravila o letošních letních prázdninách novinku, kterou je čtyřdenní cyklus výtvarných dílen. První se bude konat v termínu od 8. do 11. července, vždy od 10 do 16 hodin ve druhém patře Kolowratského zámku.

Prázdninové pohádkové pátky na nádvoří Pelclova divadla.

Prázdninové pohádkové pátky se blíží

Na nádvoří Pelclova divadla v Rychnově nad Kněžnou se i v letošním roce (od 10. července do 21. srpna) budou konat již tradiční pohádkové pátky, a to vždy od 17 hodin.

Ilustrační foto

Blíží se Den otevřených dveří ve psím útulku Lukavice

/POZVÁNKY/ Psí domov Lukavice chystá na sobotu 4. července Den otevřených dveří, při kterém si budete moct půjčit psy na procházku, a to mezi 10. a 12. hodinou. Poté od 12 hodin začnou prohlídky útulku. Těšit se můžete i na táborák, občerstvení, stánky a doprovodný program.

Ilustrační foto

Pelhřimovské íčko získalo ocenění díky mazaným čtenářům

Turistické informační centrum v Pelhřimově se může pochlubit dalším oceněním, které je dobrou vizitkou především pro jeho návštěvníky. Pelhřimovské íčko totiž získalo prestižní certifikát nazvaný Mazaní čtenáři, který uděluje redakce magazínu KAMpo Česku.

Divadlo Spejbla a Hurvínka uvede hru Spejbl versus Drákula.

Kam v Praze o víkendu 16. a 17. května?

Přísná vládní nařízení a zákazy už trochu povolují a obyvatelům metropole se tak po dlouhé době opět naskýtá možnost vyrazit ven a užít si kulturu, sport, zábavu… Ale stále jsou k dispozici živé přenosy i na internetu, protože ne všechny akce a v neomezeném rozsahu mohou být. Vyberte si z nabídky víkendových tipů, které vám doporučujeme.

Procházky březnovou Prahou, než přišla celostátní karanténa.

Ohlédnutí za procházkami po Praze

S uvolňování celostátních omezení začínaií lidé zase vyrážet na výlety a přemýšlet, kam se podívají. Neúnavný fotograf Zdeněk Gajdůšek sáhl do svých nedávných zásob a podělil se o obrázky z Prahy krátce před vyhlášením nouzového stavu.

Ilustrační foto.

Praha žije masopustem. Lidé slavili na Malé Straně i v Holešovicích

Pražskou Malou Stranou prošel dnes masopustní průvod. Několik stovek lidí se odpoledne vydalo z Loretánského náměstí na Hradčanech na Kampu, kde pořadatelé připravili veselici. Na pódiu vystupovali účinkující a stánkaři nabízeli především masopustní občerstvení. Cestou se průvod zastavil v několika malostranských hostincích. Na masopust mohli dnes lidé v Praze vyrazit také do Braníka nebo do tržnice v Holešovicích.

Senioři navštívili Poslaneckou sněmovnu.

Senioři navštívili Poslaneckou sněmovnu

/FOTO/ Královéhradečtí senioři obsadili ve středu 22. ledna ve skupině devětadvaceti osob zasedání PS ČR. Senioři si prohlédli Senát a část Valdštejnského paláce. Výlet do Prahy ukončili ve Werichově vile na Kampě.

Jan Werich.

Vzácný pamětník Jan Werich: vypravěč, který nezklame

Padesát hodin humoru, spontánního povídání, vzpomínek, vážnějších zamyšlení a hlavně chytrých myšlenek nabízí rozsáhlý komplet nahrávek Jana Wericha. Suma sumárum. Tak se jmenuje supraphonský CD-box, který na pěti kompaktních discích přináší téměř všechny dostupné zvukové záznamy s Werichovým hlasem. 

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.

Z vyhlašování výsledků soutěže Úřad na cestě k rovnosti v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě.

Na kraji a v Kamýku obhájili loňské ocenění za rovnost pohlaví

/FOTOGALERIE/ Středočeský krajský úřad je druhý nejlepší v republice. Udává to alespoň výsledková listina soutěže Úřad na cestě k rovnosti, zveřejněná v rámci středečního vyhlašování výsledků v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. V soutěži, která hodnotí, jak se úřadům veřejné správy daří naplňovat úsilí o dosažení rovnoprávného postavení žen a mužů, uspěly také tři středočeské radnice.