Kreativ

ŠTÍTEK: Kampa

Karlův most.

Další most v opravě. Rekonstrukce Karlova mostu bude trvat dvacet let

Průzkum a opravy čekají kamenné kvádry Karlova mostu. Jako první přijde na řadu čtrnáctý oblouk nad Kampou, kde se drolí spáry mezi kameny. Vyměněny budou i dřevěné ledolamy. Pak začne oprava zbylých oblouků, která by měla trvat asi 20 let. Město v minulosti nechalo opravit mostovku a zábradlí.

TJ Sokol Všetaty uspořádal v sobotu 20. ledna závody ve sportovní gymnastice.

Ve Všetatech v sobotu vzpomínali na Palacha

Všetaty – Uplynulou sobotu se ve všetatské sokolovně konal již 23. ročník Memoriálu Jana Palacha. Tohoto tradičního závodu se zúčastnilo 139 dětí z Klubu SG Most, Jičín, TJ Sokol Příbram, TJ Doksy, TJ Sokol Horní Počernice, TJ Sokol Kampa, TJ Sokol Poděbrady a z oddílu Sportovní gymnastiky Všetaty.

Egon Schiele Art Centrum společně s Museem Kampa a Věrou Mirvaldovou představují dílo Vladislava Mirvalda.

Výstava Vladislava Mirvalda bude k vidění jen do konce ledna

Český Krumlov - Egon Schiele Art Centrum společně s Museeum Kampa do Českého Krumlova přivezlo výstavu sto dvacet děl Vladislava Mirvalda, výtvarníka, pedagoga a fotografa a jedné z klíčových osobností českého konstruktivního umění.

Karlův most 21. září v Praze.

Neznámý člověk spadl či skočil z Karlova mostu. Hasiči nikoho nenašli

Neznámý člověk skočil či spadl v pondělí večer z Karlova mostu. Svědci uvedli, že plaval směrem ke Kampě a po chvíli se ztratil z dohledu. Na místě byly hlídky složky integrovaného záchranného systému a to i společně s potápěči. Situaci monitoroval vrtulník s termokamerou. Hasiči však nikoho nenašli. O případu informovali pražští hasiči na svých stránkách. 

Výletní lodě na Vltavě.

Štěpán Rusňák: Lodní dopravci nemají možnost se chovat ekologicky

Ředitel společnosti Presidentské plavby Štěpán Rusňák Pražskému deníku řekl: „Lodní dopravci nemají možnost se chovat ekologicky". Nejde jen o emise, důležitější je nakládání s odpadem z provozu lodí, shrnuje Štěpán Rusňák, ředitel nové lodní společnosti Presidentské plavby. Situaci podle něj vyřeší podpora podnikatelů, kteří se chovají ekologicky, a dobudování potřebné infrastruktury.

Ester Ledecká.

Slůvko olympiáda je tabu. Ledecká a její tým za něj platí pokutu

Slovo olympiáda ve svém rejstříku slov zapověděla, dokonce i členům svého týmu. Pod pokutou deseti eur. I tak je jasné, že se k Ester Ledecké upírají oči mnoha českých fanoušků lyžování, v Pchjongčchangu bude patřit k největším nadějím malého středoevropského státu.

Divadlo Na zábradlí.

Divadlo Na Zábradlí otevře po rekonstrukci inscenací Velvet Havel

Po roční rekonstrukci otevře v sobotu v novém pražské Divadlo Na Zábradlí. Uvede představení ověnčené Cenami Divadelní kritiky Velvet Havel. Přestavbou atria získalo divadlo dvoupodlažní foyer, rekonstrukce se dotkla také diváckého traktu, kavárny, sociálních zařízení a šatny či výměny sedadel v hledišti. Diváci si nové prostory mohli prohlédnout již v pátek při dni otevřených dveří.

Dva přídavky si nakonec vytleskal zaplněný Komorní sál Městského společenského domu v Kolíně na čtvrtečním koncertu Luboše Pospíšila, rodáka z nedaleké Kutné Hory.

Luboš Pospíšil zaplněnému a nadšenému sálu dvakrát přidával

Kolín /FOTOGALERIE/ – Dva přídavky si nakonec vytleskal zaplněný Komorní sál Městského společenského domu v Kolíně na čtvrtečním koncertu Luboše Pospíšila, rodáka z nedaleké Kutné Hory. Ten koncert zahájil letitou skladbou Můžem si za to oba, pak ale mixoval staré písničky s těmi nejnovějšími.

Signál festival – videomapping a Kostel svaté Ludmily.

Signal festival v Praze nabídne pět show na Ludmile

/INFOGRAFIKA/ Pátý ročník světelné události roku nabídne dvě trasy a 22 instalací. Na oslavu výročí kostel sv. Ludmily ozáří videomappingy všech uplynulých ročníků. Příští týden od pátku do neděle se Praha rozsvítí. Půlkulaté výročí Signal festivalu slibuje spoustu novinek. Jednou z nich jsou dvě trasy, na kterých diváci objeví světelné instalace. 

Signál festival – videomapping a Kostel svaté Ludmily.

Signal festival nabídne pět show na Ludmile

/INFOGRAFIKA/ Pátý ročník světelné události roku nabídne dvě trasy a 22 instalací. Na oslavu výročí kostel sv. Ludmily ozáří videomappingy všech uplynulých ročníků. Příští týden od pátku do neděle se Praha rozsvítí. Půlkulaté výročí Signal festivalu slibuje spoustu novinek. Jednou z nich jsou dvě trasy, na kterých diváci objeví světelné instalace. 

Móda a odívání na Havlíčkobrodsku, tak se jmenuje nová výstava v brodském Muzeu Vysočiny.

OBRAZEM: Na výstavě je k vidění móda secese i první republiky

Havlíčkův Brod – Jakou módu nosily brodské dámy v období secese, první republiky nebo šedesátých let, na to odpoví nová výstava, kterou otevřelo brodské Muzeum Vysočiny. Návštěvníky tu čeká záplava krásných šatů, elegance, extravagantní klobouky i místní kroje, mohou obdivovat precizní střihy i látky, které po sto a více letech vypadají jako nové nebo zavítat do módního salonku a nechat se zvěčnit v dobových doplňcích.

Werichova vila v pražském parku Kampa.

KRÁTCE: K Werichovi domů zadarmo

Praha - Tento pátek, 8. září, budou mít lidé jedinečnou příležitost navštívit Werichovu vilu na Kampě zdarma. Volné vstupné bude platit celý den u příležitosti sedmadevadesátých narozenin mecenášky Medy Mládkové.

20 metrů vysoká rozhledna s 98 schody má tvar trojbokého jehlanu. Vytvořena bude z přírodního dřeva, a to z akátu, dubu a modřínu. Konstrukci doplní ocelové prvky.

KRÁTCE: Doubravka vyroste do konce září

Praha - První pražská veřejně přístupná rozhledna po 25 letech se brzy otevře veřejnosti. Doubravka XIV. z pera architekta Martina Rajniše vyroste do konce září v lesoparku Čihadla na Černém mostě.

Prague Pride. Ilustrační foto.

Průvod v centru Prahy přinese omezení dopravy. Čekají se i konflikty

Praha - V poledne má z Václavského náměstí vyrazit na Letnou mohutný karnevalový průvod hrdosti na podporu homosexuálů a dalších sexuálních menšin, o dvě hodiny později se z Ovocného trhu vydají přes Staroměstské náměstí na Kampu účastníci skrovnějšího Pochodu pro rodinu. Tak to má v sobotu odpoledne vypadat v centru hlavního města, kam své postoje zdaleka nepřijedou vyjádřit pouze Pražané.

Rozsáhlý požár v Čejkovicích.

V kostce z regionu: Dopadený žhář je ve vazbě

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Ve čtvrtek byla na cizince, který v Podhradí na Jičínsku úmyslně založil požár skladových hal sena a slámy a přilehlého pole, okresním soudem v Jičíně uvalena vazba.

Metrostav handy cyklo maraton. Ilustrační foto.

Víc než tři stovky cyklistů objedou Česko

Praha - Nejdelší cyklistický podnik u nás je tu. Pětidenní non-stop štafeta týmů, které ujedou dva tisíce kilometrů bez zastavení, odstartuje prvního srpna dopoledne od Břevnovského kláštera.

Metrostav handy cyklo maraton 2016.

Tři stovky cyklistů objedou Česko!

Praha - Prvního srpna dopoledne se v Břevnovském klášteře v Praze 6 rozezní varhany. Převor požehná třem stovkám cyklistů před startem pátého ročníku Metrostav handy cyklo maratonu okolo Česka. 

Tanečnice Miřenka Čechová a Sabine Seumeová

Performerky zopakují svůj taneční maraton,na Kampě budou 25 hodin

Praha - Po měsíci od premiéry dnes a v neděli v Praze zopakují svůj taneční maraton dvě performerky Miřenka Čechová a Sabine Seumeová. Začnou v sobotu v 16.00 na Kampě, kde budou tančit inspirovány japonským stylem butó až do nedělních 17.00. Na rozdíl od předchozího představení pod širým nebem u Národního divadla budou nyní zavřené v průhledné krychli a budou mít méně rekvizit i kostýmů. Tematickou inspirací se jim staly impresionistické obrazy.

Festival Nultý bod.

Festival Nultý bod opustí divadlo, hrát se bude i na Kampě

Praha - Festival pohybového, tanečního a experimentálního divadla Nultý bod nabídne letos představení vedle tradičního Divadle v Celetné také u Werichovy vily a Musea Kampa. Vedle českých umělců vystoupí divadelníci z Německa, Španělska, Portugalska, Řecka a Ruska. Dvě tanečnice na festivalu zopakují svůj mnohahodinový taneční maraton, který měl premiéru v červnu u Národního divadla. Festival v Praze potrvá do neděle 23. července.

Ilustrační foto

Na vzpomínkové akci zazněla jména obětí komunistického režimu

Praha - Jména dospělých i dětí, které připravil o život komunistický režim, zazněla v neděli odpoledne na vzpomínkové akci na pražské Kampě. Mezi oběťmi byli popravení v politických procesech i lidé, kteří zemřeli ve věznicích, lágrech, při útěku přes hranice či při okupaci v roce 1968. Čtení jmen, které pořádala platforma Bez komunistů.cz, bylo součástí desetidenní kampaně s názvem Jdu s hlavou vztyčenou.

Ilustrační foto

Na vzpomínkové akci zazněla jména obětí komunistického režimu

Jména dospělých i dětí, které připravil o život komunistický režim, zazněla v neděli odpoledne na vzpomínkové akci na pražské Kampě. Mezi oběťmi byli popravení v politických procesech i lidé, kteří zemřeli ve věznicích, lágrech, při útěku přes hranice či při okupaci v roce 1968. Čtení jmen, které pořádala platforma Bez komunistů.cz, bylo součástí desetidenní kampaně s názvem Jdu s hlavou vztyčenou.

Milada Horáková.

Osud Horákové a dalších obětí komunismu připomene týdenní kampaň

Praha - Památku popravené političky Milady Horákové a dalších obětí komunismu připomíná týdenní kampaň, kterou v úterý zahájila platforma Bez komunistů.cz. Vyvrcholí za týden výtvarným happeningem v Praze na Kampě. Zapojit se do ní lze nošením pamětní stužky - konopného provázku jako symbolu oprátky, který je obtočen trikolorou. Budou ji rozdávat dobrovolníci, lidé si ji ale budou moci vyrobit i sami a nosit ji zejména 27. června - v den 67. výročí popravy Horákové.

Děti a čtení

Děti, čtete? Navnadí vás festival

Besedy, autorská čtení z knih pro děti, výtvarné dílny nebo vernisáž ilustrací jsou připraveny pro návštěvníky dvoudenního festivalu Děti, čtete?, který dnes začíná v Praze. Nakladatelství Meander ho pořádá na několika místech.

Nejlepší tři junioři (zleva): Nyass, Pilpach a třetí Horáček z Litoměřic.

Kočí vyskákala zlato, Horáček přidal bronz

Litoměřice – Litoměřičtí trampolínisté přijeli s úsměvem ze třetího pohárového závodu, který proběhl v Odolena Vodě. V silně obsazené soutěži žákyň se svým prozatím nejlepším výkonem kariéry zazářila litoměřická Gabriela Kočí, která zúročila zimní systematickou přípravu a s novou, obtížnou sestavou zaslouženě zvítězila.

Marek Šindelka.

Marek Šindelka: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Spisovatel Marek Šindelka je držitelem letošního ocenění Magnesia Litera, a to za prózu s názvem Únava materiálu. V ní se pustil do výbušného a aktuálního tématu migrace. V Praze vystudoval hned dvě vysoké školy a v současné době zde žije. Rád poslouchá skřípání železničního mostu nebo se toulá Prokopským údolím.

Dílo Tomase Rajlicha.

Výstava na Kampě ukáže práce Tomase Rajlicha

Praha - Abstraktní malbu Tomase Rajlicha, malíře českého původu, který velkou část života strávil v Nizozemsku, ukazuje Muzeum Kampa. Na dosud nejrozsáhlejší Rajlichově výstavě v České republice jsou dosud neviděné práce a také soubor prací na papíře. Výstava má název Tomas Rajlich: zcela abstraktní retrospektiva a potrvá do 30. července.

Ladislav Korbel.

Ladislav Korbel: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Herec a zpěvák Ladislav Korbel vstoupil do povědomí veřejnosti díky účasti v talentové show Cesta ke slávě. V současnosti ho lidé mohou vidět na prknech několika pražských divadel. Hraje například v muzikálu Mýdlový princ, Děti ráje, Mefisto nebo Čas růží. Od září se představí v Divadle Hybernia v novém díle Janka Ledeckého Iago.

Jiří Voskovec a Jan Werich.

Vest Pocket Revue se po letech vrací na místo své premiéry

Devadesáté výročí premiéry hry Jiřího Voskovce a Jana Wericha Vest Pocket Revue připomene rekonstrukce této inscenace, kterou na dnešní večer připravilo sdružení Werichovci. Představení v divadle, kde revue zazněla 19. dubna 1927 poprvé, bude předcházet setkání příznivců V+W před Werichovou vilou na Kampě.

Jiří Voskovec a Jan Werich.

Výročí Vest pocket Revue připomněla její rekonstrukce v Praze

Praha - Rekonstrukcí první hry Jiřího Voskovce a Jana Wericha Vest pocket revue připravenou k 90. výročí jejího uvedení vyvrcholil v sobotu na autentických místech v někdejší Umělecké besedě v Praze (dnes divadlo Na Prádle) Mezinárodní den srandy. Organizátorem bylo sdružení Werichovci, připomnělo tak okamžik, kdy se oba tito tehdy ještě neznámí posluchači práv setkali při první spolupráci. Akci tehdy pořádal spolek bývalých žáků československého oddělení na francouzských lyceích v Praze. Předsedou zábavní sekce byl Voskovec. Název Vest pocket revue vznikl podle tehdy dovážených zápalek Vest pocket, které se dávaly do kapsičky u vesty. V doslovném překladu tedy jde o revui z kapsy u vesty.

Milan Hein.

Milan Hein: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Majitel a dramaturg Divadla Ungelt Milan Hein se chtěl původně stát novinářem. Studium žurnalistiky na Karlově univerzitě však opustil a rozhodl se pro hereckou kariéru. Stal se umělcem na volné noze. Posledních 22 let je principálem svého vlastního divadla. Ungelt je komorní herecká scéna a kromě činoher uvádí také sérii talk-show pro Český rozhlas s názvem Kdo židli má, ten bydlí!

Ilustrační foto

Vrtulník záchranky loni pomohl ve středních Čechách 231 pacientům

Střední Čechy - Nejčastěji zasahuje u dopravních nehod, pádů z výšek, u případů tonutí a také pokud stav pacienta vyžaduje rychlý transport na specializované pracoviště, například do iktového centra, kardiocentra či hyperbarické komory, sdělila ČTK mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Výloha lahůdkářství Lippert.

Před 125 lety se v Praze otevřelo Lippertovo lahůdkářství

Praha - Lahůdkářství, které před 125 lety, 29. března 1892, otevřel v Praze žatecký rodák Josef Lippert, patřilo až do druhé světové války k nejvyhlášenějším podnikům svého druhu v zemi. K sudetskému Němci Lippertovi, který zavedený podnik Na Příkopech koupil od obchodníka Ferdinanda Wandase, našla rychle cestu společenská smetánka. K dostání tu totiž byly delikatesy, které se jinde v Praze nesehnaly - například paštika s pravými lanýži, humrové chlebíčky, nářez z koroptví nebo perličky s jehněčí nádivkou.

Lucie Šilhanová.

Lucie Šilhánová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Moderátorka Lucie Šilhánová vstoupila do povědomí lidí především jako třetí parťák ranní show Leoše Mareše a Patrika Hezuckého. Po svém odchodu z rádia přesídlila na televizní obrazovky do zpráv na Primě. Od Nového roku je ale opět zpátky v etéru.

Vizual Pražského jara 2017.

Do soutěže letošního Pražského jara se přihlásilo 131 hudebníků

Praha - Do 69. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, která je letos pořádána v oborech cembalo a housle, se přihlásilo 131 hudebníků. Podmínky pro účast v soutěži splnilo 35 mladých cembalistů a 96 houslistů. První kolo se uskuteční od 8. května, ocenění laureátů se bude tradičně konat 15. května na Staroměstské radnici. Novináře o tom dnes informovali organizátoři soutěže.