Kreativ

ŠTÍTEK: Kampa

Z koncertu Luboše Pospíšila a jeho kapely 5P v Městském společenském domě v Kolíně.

Luboš Pospíšil se s kapelou 5P prošel celým svým repertoárem

/FOTOGALERIE/ Po několika letech se do kolínského Městského společenského domu opět vrátil pěvecký bard z Kutné Hory Luboš Pospíšil, který doprovázený kapelou 5P tentokrát zaplnil velký sál a své věrné fanoušky potěšil výběrem skladeb ze svého repertoáru sahající od těch nejstarších až po nejnovější.

Z koncertu Luboše Pospíšila a jeho kapely 5P v Městském společenském domě v Kolíně.

Luboš Pospíšil se s kapelou 5P prošel celým svým repertoárem

/FOTOGALERIE/ Po několika letech se do kolínského Městského společenského domu opět vrátil pěvecký bard z Kutné Hory Luboš Pospíšil, který doprovázený kapelou 5P tentokrát zaplnil velký sál a své věrné fanoušky potěšil výběrem skladeb ze svého repertoáru sahající od těch nejstarších až po nejnovější.

Lounští studenti vytvářejí masky a kostýmy do průvodu 17. listopadu v Praze.

Lounští učni v maskách projdou Prahou. Sehrají scénky na téma týrání zvířat

Kostýmy s maskami postav lidí a zvířat a k tomu patřičně nazdobený povoz na kolečkách vytvářejí v těchto dnech studenti Obchodní akademie a Střední odborné školy Generála Františka Fajtla v Lounech. Konkrétně učni z oborů aranžér, krejčí a zámečník. V neděli 17. listopadu se totiž zapojí do pražského satirického průvodu s názvem Sametové posvícení.

Třicet let svobody. Slavnou malostranskou Lennonovu zeď v Praze pomalovalo 18. března 2019 novými obrázky a nápisy několik umělců z Česka i zahraničí.

Lennonova zeď dostane novou podobu. Vznikne tu venkovní galerie?

Lennonova zeď na pražské Kampě opět změní podobu. Jeden ze symbolů odboru vůči komunistickému režimu v Československu čelil přes léto velkému náporu ze strany vandalů. Zájezdy opilých turistů byly často organizované. Řád Maltézských rytířů, který je vlastníkem zdi, se proto rozhodl Lennonovu zeď rekonstruovat a udělat zde venkovní galerii, kde by se měli v budoucnu realizovat pouze předem domluvení umělci.

Nová vyhláška o buskingu vyžene z ulic Prahy jen některé atrakce.

Nová vyhláška vyžene z ulic jen některé atrakce. Strážníci se připravují

Strážníci studují nová pravidla o provozování pouličního umění, aby se připravili na diskuse s „pseudoumělci“ v maskách gigantických pand nebo s „bublináři“. Podle vedení městské policie novela tři roky staré vyhlášky o „buskingu“ dopadne jen na část aktivit, které podle mnohých hyzdí historický střed metropole.

Budova Nové radnice, sídla pražského Magistrátu.

Nový dopravní režim. Na Mariánské náměstí se po ukončení slavností auta nevrátí

Na Mariánském náměstí v centru Prahy se v sobotu stejně jako na dalších desítkách míst v metropoli koná rozmanitý program v rámci sousedských slavností Zažít město jinak. Pro náměstí u pražského magistrátu slavnosti předznamenávají nový dopravní režim, který bude platit už natrvalo. Kromě toho, že na prostranství nebudou parkovat auta, se obrátila jednosměrnost Husovy ulice a změnila pravidla v dalších ulicích.

Protipovodňová vrata na Čertovce.

Pravidelné protipovodňové cvičení v sobotu odstartoval test vrat na Čertovce

/FOTOGALERIE/ Sobotní celodenní protipovodňová cvičení v Praze odstartoval test vrat na Čertovce, která by se jako první uzavřela i v případě reálných povodní. Součástí cvičení byla dále stavba mobilních zábran. Kromě Malé Strany a Kampy se akce týkala také Smíchova, Výtoně a Podolí. Zástupci města uvedli, že cvičení potvrdilo dobrý stav zábran. Praha má 19,6 kilometrů protipovodňové ochrany, což zahrnuje mobilní i pevné zábrany. Délka mobilních zábran je téměř sedm kilometrů, při letošním cvičení se sestavil necelý kilometr z nich.

Pražský Pochod pro rodinu

Zaplněné Palackého náměstí. Stovky lidí pochodovaly za podporu rodiny

Shromáždění a pochodu na podporu rodiny se v sobotu v centru Prahy se účastnily stovky lidí. Zcela zaplnili Palackého náměstí. Akci svolala Aliance pro rodinu. Značný podíl účastníků tvořily právě rodiny s dětmi. Na náměstí k nim promluvili politici, ze záznamu jim svoji zdravici pronesl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), z mikrofonu k nim promluvil třeba předseda lidovců Marek Výborný. Byly vidět české vlajky, cedule s hesly na podporu rodiny, i nábožensky zaměřenými. Pochod zamířil na Kampu, kde se koná program pro zbytek odpoledne.

Loutkové divadlo v Opavě na Husově ulici.

Loutkové divadlo zahajuje novou sezonu

Po dvouměsíčních prázdninách ožije divadelní hlediště i jeviště inscenacemi nejenom pro děti. Novou a v pořadí už 69. sezonu zahájí v neděli 8. září Český Honza s pražským spolkem LokVar.

Parkovací zóny.

KRÁTCE: Lidé mohou v anketě ovlivnit změny parkovacích zón

Má se zrušit bezplatné parkování v ulicích Prahy 3 o víkendech? To je jedna z otázek ankety, kterou uspořádala radnice třetí městské části. Na otázky lze odpovídat elektronicky přes odkaz na webu Prahy 3, případně písemně do dotazníku, který je součástí posledního vydání Radničních novin.

Lennonova zeď láká především mladé turisty

Alkohol, turisté a sprej. Organizovaný vandalismus u Lennonovy zdi skončí

Historické centrum Prahy poslední dobou navštěvují organizované skupiny turistů, kteří pod vlivem alkoholu nehledí na slušné vychování. V nabídce některých cestovních agentur se objevují kromě oblíbeného putování po barech i výlety k Lennově zdi na Malé Straně. Cizinci pak pod vlivem alkoholu sprejují a kreslí na zeď vulgarity. „Organizovaný vandalismus” má však skončit.

Lennonova zeď v Praze.

Lidé dostávají spreje a kreslí na Lennonovu zeď sprosťárny, tvrdí řád

Řád maltézských rytířů, vlastník Lennonovy zdi na pražské Kampě, podal trestní oznámení kvůli nelegálnímu sprejerství. Duchovní řád tvrdí, že průvodci některých organizovaných skupin rozdávají na místě spreje zahraničním turistům, kteří pak na zeď kreslí nesmyslné či sprosté nápisy a symboly. Sdělila to Hedvika Čepelová z agentury AMI Communications, která řád mediálně zastupuje. Praha 1 chystá kampaň, která má turisty upozornit na chování, jímž mohou místní obyvatele obtěžovat, uvedla mluvčí radnice Kateřina Písačková.

Manifesto otevřelo v centru Prahy kulturně-gastronomické centrum. V létě 2019 v něm bude provozovat i letní kino.

Tip Deníku: Letní kina v Praze promítají celé prázdniny, některá i v září

/FOTOGALERIE/ Prakticky každý den v týdnu mohou Pražané ve svém městě zajít do letního kina. Program je leckde připraven až do září. Někde si diváci filmy užijí zcela zdarma, jinde zaplatí průměrně kolem 90 korun. V polovině července začne promítat i letní kino U Werichů. Pro promítaní si vyhradilo nedělní večery.

Výměna ledolamů u Karlova mostu.

Potápěči instalují před Karlův most nové ledolamy. Pod vodou není nic vidět

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Karlův most ochrání silné kmeny dubu z moravských hájů. Původní dub červený pocházející z Francie nepřežil ve Vltavě ani patnáct let. Jedna z největších historických památek v Česku prochází opravou. Technická správa komunikací vyměňuje u všech sedmi pilířů Karlova mostu dřevěné ledolamy, které památku chrání. Práce potrvají do konce roku a vyžádají si téměř 30 milionů korun.

Manifesto otevřelo v centru Prahy kulturně-gastronomické centrum. V létě 2019 v něm bude provozovat i letní kino.

Letní kina v Praze promítají celé prázdniny, některá i v září

Prakticky každý den v týdnu mohou Pražané ve svém městě zajít do letního kina. Program je leckde připraven až do září. Někde si diváci filmy užijí zcela zdarma, jinde zaplatí průměrně kolem 90 korun. V polovině července začne promítat i letní kino U Werichů. Pro promítaní si vyhradilo nedělní večery.

Pieta za Miladu Horákovou.

Lidé uctili památku Horákové a dalších obětí, kritizovali současný vliv KSČM

Přes dvě stovky lidí na pražské Kampě uctily památku Milady Horákové, která byla popravena před 69 lety při vykonstruovaných politických procesech za komunistické totality. Herečka Lenka Krobotová přečetla její poslední dopis. Řečníci kritizovali současný vliv komunistické strany na dnešní českou politiku. Událost Světla pro Miladu Horákovou zakončila dnes, na Den památky obětí komunistického režimu, týdenní kampaň Jdu s hlavou vztyčenou. Vyvrcholila zapálením svíček na Kampě.

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Hrad zpeněžit. Nejen Hrad

Slovutná galanterie Louis Vuitton uspořádá veselici ve Vladislavském sále Pražského hradu. To je ten sál, kde pan prezident udílí medaile. Lid na to hledí a hádá se o to, kdo dostal vyznamenání právem a kdo jakožto prezidentův milec. Otázka je, zda je vhodné pronajmout toto takřka posvátné místo české a československé historie sice úctyhodným, ale přece jen obchodníkům.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě Česka

Čaputová dorazila do Prahy na první zahraniční cestu. Přivítali ji s poctami

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila na první oficiální návštěvu Česka. Zahájila ji na Pražském hradě, kde ji na prvním nádvoří uvítal s vojenskými poctami český prezident Miloš Zeman. Ten poté Čaputové poděkoval za podporu myšlenky vybudování Českého domu v Bratislavě. Na tiskové konferenci na Pražském hradě rovněž řekl, že doufá v dotažení projektu do konce letošního roku. Čerstvě jmenovaná slovenská hlava státu pozvala Zemana na Slovensko. Prezidenti a delegace podle ní nenarazili na žádnou konfliktní otázku, shodovali se i v zahraniční politice, problematice Evropské unie a visegrádské skupiny.

Synchronní dvojice dívek 13-14 let. Uprostřed duo Švábíková/Kočí (Kampa Praha/Litoměřice).

Trampolínistky si vyskákaly zlaté medaile

Litoměřice – Největší trampolínový závod pro děti a mládež v Čechách se uskutečnil ve Dvoře Královém. V kategorii do 10 let vyskákal zlatou medaili synchronní pár Tereza Kylíšková a Nikola Franková.

Festival Dobrovol slaví 10. výročí v sobotu 15. června v kempu na plovárně.

Prago Union se znovu vrací na místo činu

Soběslav - Jubilejní 10. ročník festivalu Dobrovol, který pořádá v Soběslavi Diakonie Rolnička, navštíví kapela, která byla i u jeho zrodu. Účastníky čeká nejen hudba, ale i doprovodný program a originální divadelní hra Vlasy.

Nastupující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Čaputová navštíví Prahu. Na její počest proběhne i koncert

Příští slovenská prezidentka Zuzana Čaputová by ve čtvrtek v Praze vedle setkání se svým protějškem Milošem Zemanem a předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu měla podle informací ČTK položit kytici k hrobu Václava Havla. U příležitosti její první zahraniční návštěvy ve funkci se na Kampě uskuteční koncert. Jeden z jeho organizátorů David Gaydečka ČTK řekl, že má vyjádřit československou vzájemnost a radost z toho, že na Slovensku je prezidentka, která má ráda Českou republiku.

Ilustrační foto.

Lidé po celé zemi dnes budou u ohňů symbolicky pálit čarodějnice

Na mnoha místech země se dnes rozhoří vatry a ohně, na nichž se budou symbolicky upalovat čarodějnice. Dávná tradice je spojena se svatojakubskou nocí připadající na poslední dubnový den, které se připisuje magická moc. I když díky dešti z posledních dnů mohli meteorologové na celém území republiky zrušit výstrahu na nebezpečí vzniku požárů, hasiči přesto nabádají účastníky dnešních ohňů k opatrnosti a dodržování pravidel požární bezpečnosti.

Třicet let svobody. Slavnou malostranskou Lennonovu zeď v Praze pomalovalo 18. března 2019 novými obrázky a nápisy několik umělců z Česka i zahraničí.

Třicet let svobody. Lennonovu zeď nově zdobí láska a Václav Havel

/FOTOGALERIE/ Nevšední podívanou zažili během pondělí turisté, kteří se procházeli uličkami Malé Strany v historickém centru Prahy. Cestou přes Kampu se zastavovali u slavné Lennonovy zdi, kterou zrovna umělci z Česka i zahraničí přemalovávali novými obrázky a nápisy. Akce s názvem Meet Art připomíná letošní 30. výročí od pádu komunistického režimu.