Kreativ

ŠTÍTEK: Kampa

Dolni stanice lanovky na Letnou.

Milujete Prahu? Publikace přibližuje známá místa i skrytá tajemství

Co má společného socha Bruncvíka na Karlově mostě se Staroměstským jezem? Na to, mimo jiné, odpovídá kniha 25 tajemství Prahy, jejíž už druhý dotisk leží na pultech knihkupectví. Publikace se skvělými fotkami pojednává o zákonitostech města, které upadly v zapomnění. A také o dobře známých místech, jež skrývají příběhy běžnému návštěvníkovi nedostupné.

Pinkasův palác na Kampě jde za 470 milionů korun do nedobrovolné dražby.

Tajemný kupec odhalen. Pinkasův palác koupila Kellnerova PPF Reality

Na sklonku uplynulého roku proběhla největší nedobrovolná dražba v České republice. Jejím předmětem byl Pinkasův palác na pražské Kampě. Dražby se zúčastnily dva subjekty, navrhovatelem byla PPF Banka. Budovu do té doby vlastnila firma Artemis Property. Za 480 milionů korun nemovitost po dvou příhozech vydražil tehdy neznámy kupec, kterým, jak se nyní ukázalo, byla společnost PPF Reality patřící do holdingu PPF Real Estate Petra Kellnera.

Pinkasův palác na Kampě jde za 470 milionů korun do nedobrovolné dražby.

Za pět minut hotovo. Pinkasův palác byl vydražen za 480 milionů korun

V největší nedobrovolné dražbě v České republice byl dnes prodán Pinkasův palác na pražské Kampě. Kupec, který si nepřál zveřejnit svou totožnost, za něj zaplatil 480 milionů korun, tedy o deset více, než byla vyvolávací cena. Dražby se zúčastnily dva subjekty, navrhovatelem byla PPF Banka. Budovu, která prochází rekonstrukcí, dosud vlastnila firma Artemis Property.

Pinkasův palác na Kampě jde za 470 milionů korun do nedobrovolné dražby.

Ve sklepě našli pilíře Juditina mostu. Pinkasův palác jde do nedobrovolné dražby

/FOTOGALERIE/ PPF Banka, firma z holdingu miliardáře Petra Kellnera, jakožto majitel Pinkasova paláce v malebných zákoutí pražské Kampy posílá nemovitost do nedobrovolné dražby. Vyvolávací cena historického domu, kde před lety našli archeologové dva pilíře Juditina mostu (předchůdce Karlova), je 470 milionů korun. Podle realitní společnosti Gaute, která má prodej na starosti, jde o největší nedobrovolnou dražbu v Česku.

Automobil Škoda Scala v maskování u Lennonovy zdi v Praze.

Kamufláž Škody. Nový model Scala zamaskovala v graffiti na Lennonovu zeď

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Automobilky běžně nové modely při testech speciálně zahalují, tak aby nebyly poznat skutečné tvary vozu. Můžete je často potkat na českých silnicích. Škoda Auto ovšem zvolila před oficiálním představením vozu s názvem Scala originální způsob - nástupce modelu Rapid přestříkala v graffiti a umělec pak 3D model zasadil do Lennonovy zdi na pražské Kampě.

Sokolský Pochod pro republiku ke stému výročí založení Československa vyrazil z pražské Kampy na Václavské náměstí.

Z Kampy na Václavské náměstí. Sokolové pochodovali Prahou

Stovky lidí vyrazily půl hodiny po poledni v sokolském Pochodu pro republiku ke stému výročí založení Československa z pražské Kampy. Přes most Legií a Národní třídu došly až na Václavské náměstí. Tam průvod dorazil před 14.00.

Kramářova vila.

Oslavy odemykají jindy uzamčené dveře. Otevírají se vládní i ministerské budovy

Vládní, parlamentní a ministerské budovy v Praze se o víkendu otevřou lidem. V rámci oslav stého výročí vzniku Československa pořádá den otevřených dveří také karlínská Invalidovna. Kramářova vila, která slouží jako rezidence českých premiérů, se při této příležitosti v sobotu a v neděli večer rozzáří v národních barvách.

Ministerstvo obrany.

V Praze se lidem otevřou budovy tří ministerstev a Lichtenštejnský palác

U příležitosti 100 let od vzniku Československa si dnes v Praze bude moci veřejnost prohlédnout budovy několika úřadů, které nejsou běžně přístupné. Dveře návštěvníkům otevřou ministerstva financí, kultury a obrany. Úřad vlády veřejnosti zpřístupní Lichtenštejnský palác na Kampě, který slouží k reprezentačním účelům.

Zažít město jinak

Pražské ulice se v sobotu promění v herny, sportoviště a tančírny

/INFOGRAFIKA/ Pouliční divadelní představení, koncerty, workshopy ale třeba i moštování nebo výměnu sazenic a semínek. To je jen skromný výčet akcí, které organizuje více než 1000 jedinců a institucí. Sedmašedesát pražských ulic se v sobotu promění k nepoznání v rámci festivalu Zažít město jinak. 

Jedno z mimin se nachází na garáži úřadu v Praze 3

Mimina z Žižkovské věže mají opuštěného sourozence. Samotář se ukrývá na úřadě

Jedno z mimin Davida Černého uteklo. A to už téměř před 20 lety. Prvorozené dítko se ukrylo kdesi na úřadě Prahy 3. Své bratry a sestry zanechalo na Žižkovské věži nebo třeba na Kampě. Ikonickou plastikou miminka se tak pyšní právě třetí městská část. Získala ji za necelých 100 tisíc od známého sochaře Davida Černého. Mimino se dokonce před lety podívalo na krátkou dobu do Nizozemska. Od té doby ale stále sídlí někde na úřadě.

Ilustrační foto.

Indiánský příběh ožije v Lodžii

Jičín - V pátek je ve Valdštejnské lodžii od 20 hodin na programu dramatizace velice populární stejnojmenné knížky o malém indiánovi jménem Malý strom z kmene Čerokí, který se po smrti svých rodičů dostane ke svéráznému dědečkovi a moudré babičce.

Johannes Lobkowicz, kancléř českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů.

Rekonstrukce, prastarý strom i svatby. Jak maltézští rytíři spravují majetek

Na rekonstrukce nemovitostí, které získal v restitucích, vynaložil řád maltézských rytířů za pět let přes 80 milionů korun. Dalších 34 milionů na opravu střech má naplánováno investovat příští rok. Dosud největší položkou ve výdajích bylo 50 milionů korun na rekonstrukci Konventního paláce, který je součástí sídla řádu v Praze na Kampě a který řád pronajímá jako hotel a restauraci.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie

Festival Nultý bod přiváží tanečníky a jejich intimní zpovědi

V Divadle v Celetné, ve Veletržním paláci a ve Werichově vile se ode dneška budou konat představení fyzického a tanečního divadla. Zejména zahraniční performery a tanečníky přiváží festival Nultý bod, letos se koná podesáté a potrvá do soboty. V Praze dnes začíná také festival pouličního divadla Za dveřmi. Artisty, loutkoherce, muzikanty či žongléry lidé najdou až do čtvrtka na holešovickém Výstavišti.

Praha 1 bojuje proti sprejerům, představila antigraffiti vůz.

Boj Prahy 1 proti sprejerům. Radnice ukázala nový antigraffiti vůz

/FOTOGALERIE/ Praha 1 představila nový elektromobil, který bude sloužit k odstraňování nebo překrývání nelegálních graffiti. Městská část zapojí vozítko do pravidelného čištění pomalovaných fasád v desítkách vybraných lokalit. Vůz bude jezdit i na místa, na která upozorní občané. S úklidem ulic a zdí tedy Pražským službám pomůže soukromá firma.

Milada Horáková s prezidentem Benešem na snímku z roku 1947

Výročí popravy Milady Horákové. Česko si připomene oběti komunismu

Česko si dnes připomene političku Miladu Horákovou, kterou komunistický režim popravil před 68 lety při politických procesech, a další oběti komunismu. V Praze se k výročí smrti Horákové uskuteční pietní akt v pankrácké věznici a vzpomínková akce u pomníku v parčíku na konci Sněmovní ulice, večer mohou přijít lidé na pražskou Kampu zapálit svíčky.

Sovovy mlýny v historii čelily řadě přestaveb

Mlýny i bývalá akademie věd. Víte, k čemu dřive sloužila budova Musea Kampa?

Muzeum 21. století. Dříve mlýn, hospodářský dvůr, zelinářská zahrada či Československá akademie věd. Tak by šly ve zkratce popsat Sovovy mlýny, dnes známé spíše jako Museum Kampa. První zmínky o budově pochází ze 14. století. Stavení muselo za svou dlouholetou existenci však čelit neblahým ranám osudu jako požáru či povodním. Na jeho přestavbě se také podíleli významní architekti jako Josef Zítko či Josef Schulz.

Velkopřevorský mlýn.

Čerti, rozsáhlý požár i obrovské kolo. Znáte Velkopřevorský mlýn na Kampě?

Strašidelní čerti a nebojácný tovaryš Jirka. Z Velkopřevorského mlýna na Kampě dýchá nejen duch romantiky, ale i historie. Mlýn ale čelil několika přírodním katastrofám, kdy ho poškodila nejdříve voda, poté požár. Dobu sloužil jako skladiště či sídlo vodáckého oddílu. Podle pověsti v něm dokonce i strašili sami pekelníci.

Velkopřevorský mlýn.

Čerti, rozsáhlý požár i obrovské kolo. Znáte Velkopřevorský mlýn na Kampě?

Strašidelní čerti a nebojácný tovaryš Jirka. Z Velkopřevorského mlýna na Kampě dýchá nejen duch romantiky, ale i historie. Mlýn ale čelil několika přírodním katastrofám, kdy ho poškodila nejdříve voda, poté požár. Dobu sloužil jako skladiště či sídlo vodáckého oddílu. Podle pověsti v něm dokonce i strašili sami pekelníci.

150 let kominické jednoty si 26. května v centru Prahy přípomínali desítky kominíků.

Kampu naplnilo kominické štěstí

Mše svatá v katedrále sv. Víta pod vedením kardinála Dominika Duky, největší kominický průvod v české historii, tisíce lidí na Kampě. Tak grandiózně vypadala poslední květnová sobota v Praze. Pražská Jednota kominíků si připomněla 150 let od svého založení a při této příležitosti uspořádala ve spolupráci s agenturou TALK velkolepou oslavu. Akce pod záštitou primátorky Hlavního města Prahy Adriany Krnáčové vyvrcholila na Kampě jedinečným programem pro širokou veřejnost.

Kampa v neděli představí moderní sportovní aktivity na Bezstarostné jízdě.

Bezstarostná jízda rozhýbe Kampu

/INFOGRAFIKA/Čtvrtý ročník Bezstarostné jízdy, kterou pořádá nezisková organizace Dělej co tě baví ve spolupráci s Městskou částí Praha 1 a Magistrátem hlavního města Prahy se rozjede v neděli v poledne na Kampě. Aktivní a pohodové odpoledne je určeno všem, kteří se chtějí pořádně rozhýbat. Návštěvníci také uvidí ukázky ne zcela tradičních sportů a mohou i podiskutovat na téma slušnost a tolerance. 

Ilustrační foto.

Začíná Pražské jaro. Oslaví století republiky

Známým harfovým motivem symfonické básně Vyšehrad Bedřicha Smetany v sobotu večer odstartuje letošní ročník festivalu Pražské jaro. Smetanovu Mou vlast pod vedením Tomáše Netopila tradičně předvede Česká filharmonie a poslechnout si ji mohou vedle návštěvníků Obecního domu také lidé, kteří se vypraví na Kampu, kam bude koncert přenášen. Festival nabídne pět desítek koncertů.

Ilustrační snímek.

Kde v Praze oslavit čarodějnice?

Přestože Filipojakubská noc nastane až v pondělí, zahoří hranice na několika místech už v sobotu. Velká akce pro děti bude probíhat například na Císařské louce a v lanovém centru Areál Vltavanů. Pro malé návštěvníky jsou připraveny soutěže i opékání špekáčků. V Kulturním domě Bílá Hora se bude především tvořit. Děti si tam vyrobí vlastní čarodějnici s netopýry, na podvečer je naplánováno posezení u ohně.

S kapitánem Štěpánem Rusňákem po stopách filmových míst na Vltavě  - Alšovo nábřeží - film Jára Cimrman ležící, spící.

Poznejte nejkrásnější filmová místa z lodní paluby

Poznali byste místo na Vltavě, kde měl Saturnin zakotvený svůj hausbót? Víte, kudy plaval nos princezny Bosany, která snědla jablka frňákovníku ve filmu Tři veteráni? A věděli byste, na jakém ledolamu Karlova mostu seděly Chobotnice z II. patra, když kolem sebe pouštěly modré blesky?

Sázení Aleje republiky v Praze 10.

KRÁTCE: V Praze 10 byla vysázena lipová alej

Celkem 24 lip srdčitých tvoří ve Strašnicích novou alej. Vznikla v blízkosti kruhového objezdu u silnice V Olšinách. Vedení desítky stromy vysadilo u příležitosti stého výročí vzniku samostatného Československa.

Jan Zrzavý - Dáma se závojem a meditace.

Museum Kampa v „Zrzavé“ melancholii

Zadumané krajiny a postavy, přístavy, cesty. Volání dálek i chvíle usebrání. Obrazy Jana Zrzavého poznáte na první pohled. Teď se usadily v pražském Museu Kampa.

ZAHRADA VIDIMOVA. Komunitní zahrada funguje od roku 2013 uprostřed paneláků Jižního Města ve stejnojmenné ulici.

Zahradničit se bude i v centru Prahy

Záhonky s bylinkami či zeleninou zdobí vnitrobloky i v historickém středu Prahy. V Praze 1 letos vzniknou dvě nové komunitní zahrady, na Kampě a poblíž Národní třídy. 

Masopustní průvod v Lounech

OBRAZEM: Pestré masky a hory jídla. Česko slaví masopust

Ulicemi většiny českých měst a obcí o víkendu procházely pestrobarevné průvody masek, které jsou nedílnou součástí masopustních oslav. Masopust, k němuž neodmyslitelně patří také zabijačky, vyvrcholí na Popeleční středu, která letos připadá na 14. února. 

Ilustrační foto.

Kam se v Praze vydat za masopustním veselím?

Masopust byl v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst a pobavit, protože následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. Ten většině z nás už nehrozí, ale užít si dobrého jídla, pití a zábavy můžeme i tak. Že nevíte kam v Praze vyrazit? Poradíme vám.