Kreativ

ŠTÍTEK: Kampa

Bořek Slezáček.

Bořek Slezáček: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Devětačtyřicetiletý herec, hudebník a moderátor Bořek Slezáček je původně inženýr ekonomie. Věnuje se hlavně divadlu. Účinkuje v několika muzikálech, je členem činoherního souboru Artur a hraje v kapele FLI. Moderuje také na TV Barrandov. Má dva syny, Kolju a Andreje.

Adam Vopička.

Adam Vopička: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Adam Vopička je režisér a trochu hluchý muzikant. Pracovně se zaměřuje na reklamy a hudební videoklipy. Posluchači ho znají z dua Calm Season, v němž hraje s Terezií Kovalovou. Pohybuje se mezi domovem na Malé Straně a Vyšehradem. Emoce dávkuje opatrně, ale s velkou chutí.

Masopust. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Kinskou zahradu rozveselil masopust

Praha - Metropole se tento víkend poddávala masopustnímu veselí. Lidé v krojích s tradičními hudebními nástroji a v nejrůznějších maskách se sešli také v Kinského zahradě. Pro děti i dospělé tam byla v sobotu připravena hudební dílna s názvem Mami, tati, pojďte zpívat s Lenkou Pišteckou v čele.

Luboš Veselý.

Luboš Veselý: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Známou tvář z mnoha televizních pořadů a seriálů dnes v Praze potkáte hlavně na levém břehu Vltavy. Z Divadla na Vinohradech, kde byl Luboš Veselý několik let v angažmá, se loni vrátil zpět do Švandova divadla. Exceluje tam v nových rolích výtečný je třeba jako Špína v Krysaři i jako despotický otec v Betonové zahradě. A většinu svých oblíbených pražských míst má odsud v docházkové vzdálenosti.

Budova Městské části Praha 1. Ilustrační foto.

Praha 1 bude letos hospodařit s výdaji 971 milionů korun

Praha - Městská část Praha 1 bude letos hospodařit s příjmy 834 milionů korun a výdaji 971 milionů, rozpočet dnes schválilo zastupitelstvo. Největší investicí budou podzemní garáže ve Štěpánské ulici za 85 milionů, další chce radnice projektovat. V centrální městské části žije kolem 29 500 obyvatel, je pátou nejmenší z takzvaně velkých městských částí Praha 1 až 22.

Druhá šance pro vánoční stromky na Horním náměstí v Olomouci

Na olomouckém náměstí vyrostl lesík z vánočních stromků

Olomouc - Desítky vánočních stromů zaplnily o uplynulém víkendu olomoucké Horní náměstí. Díky projektu Druhá šance na týden tvoří v centru města netradiční lesní porost. Vernisáž lesíka se uskutečnila v neděli večer za hudebního doprovodu skupiny Please The Trees.

Václav Knop.

Václav Knop: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Herec, dabér a režisér Václav Knop pochází ze tří bratrů. Je narozený ve znamení vah a k životu potřebuje harmonii. Jeho dabingovým miláčkem je sice Christoph Waltz. Svůj hlas však propůjčil i majorovi Frankovi v populárním seriálu M.A.S.H. Namlouvá také příjezdy a odjezdy spojů na některých vlakových nádražích. Režíruje muzikál Noc na Karlštejně, který se odehrává přímo na hradě. Televizní diváci ho mohli vidět v seriálu Hospoda. Založil i vlastní nakladatelství.

Jaroslav Šíp.

Jaroslav Šíp: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Sedmatřicetiletý šéfdirigent Ústřední hudby Armády České republiky Jaroslav Šíp působí ve své funkci od roku 2009. Pro svůj téměř stočlenný orchestr instrumentuje i ty nejnáročnější symfonické partitury. Ročně zahrají na více než čtyřech stovkách akcí různého charakteru. Kromě koncertů to bývají hlavně vojenské nástupy, pietní a slavnostní akty nebo vojenské pohřby.

Ilustrační foto.

Praha 1 navrhuje rozpočet o 137 milionů vyšší než letos

Praha - Praha 1 navrhuje pro příští rok rozpočet o 137 milionů korun vyšší než letos, návrh minulý týden schválila rada městské části. Rozpočet počítá s výdaji 947 milionů a příjmy 834 milionů, rozdíl dorovná z úspor z předchozích let. V centrální městské části žije kolem 29.500 obyvatel, je pátou nejmenší z takzvaně velkých městských částí Praha 1 až 22.

Ilustrační foto.

Lidé mohou darovat jídlo potřebným na několika náměstích v Praze

Praha - Na první svátek vánoční mohou lidé darovat jídlo potřebným u stánků na několika pražských náměstích. Akci Vánoce společně pořádá hnutí Studenti pomáhají. Stánky, kam bude možné jídlo donést a zároveň si pro něj přijít, budou na náměstí Jiřího z Poděbrad, Strossmayerově náměstí a ve Vrchlického sadech. Na Štědrý den budou politici rozdávat kolemjdoucím rybí polévku na Staroměstském a Václavském náměstí, na Kampě a ve Vršovicích.

O rybí polévku, kterou na Staroměstském náměstí v kuchařském obleku rozlévala pražská primátorka Adriana Krnáčová byl značný zájem. Pomoci přišel také ministr financí Andrej Babiš.

Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku

Praha - Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku. Většina na Štědrý den, tradičně na Staroměstském a Václavském náměstí, na Kampě a v Edenu. Ve Vysočanech bude polévku tamní radnice rozdávat už ve čtvrtek. Lidé pořádají také sbírku přebytků vánočního jídla ze štědrovečerních stolů pro bezdomovce.

Petr Bende.

Petr Bende: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Zpěvák a skladatel Petr Bende, který právě vydal nové studiové album Restart, je rodilý Moravan žijící v Ostravě, ale k Praze má velmi srdečný vztah. Jako muzikant zde má nejen mnoho přátel z oboru, ale prožil zde i řadu úspěšných vystoupení, na které se nezapomíná. Rovněž rád vzpomíná na své působení v divadle Kalich, kde v roce 2008 ztvárnil titulní roli Hamleta ve stejnojmenném muzikálu Janka Ledeckého.

MČR. Zleva Matěj Štěrba (Litoměřice), David Pilpach (Praha Kampa) a Martin Trtek (Litoměřice).

Štěrba má stříbro, Trtek bronz

Dvůr Králové – Pokaždé z toho bylo finále. Na trampolínovém Mistrovství ČR žactva v Dvoře Králové se představilo čtyřčlenné litoměřické družstvo Zora Záhorová, Adam Michalko, Martin Trtek a Matěj Štěrba. Všichni soutěžili mezi jednotlivci, synchronními dvojicemi i družstvy a všude se jim podařilo probojovat až do finále.

Gabriela Lašková.

Gabriela Lašková: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Vítězka České Miss 2013 Gabriela Lašková (dříve Kratochvílová) již třetím rokem moderuje s Romanem Šebrlem Zprávy FTV Prima. Zamilovalasi Karlín, kde několik let žila. Ráda se také prochází pražskými parky a obdivuje krásy Divoké Šárky.

Lampář na Karlově mostě.

OBRAZEM: Lampář rozsvěcí Karlův most

Praha -  Až do 23. prosince mají Pražané i turisté možnost potkat na Karlově mostě lampáře v historickém obleku, který rozsvěcí plynové osvětlení pomocí dlouhé tyče. Se zažehnutím začíná současně s rozsvícením veřejného osvětlení, což je přibližně v 16.05 hodin. Lampář vychází od Kampy, přejde po jedné straně mostu a vzápětí se po druhé straně vrací zpět. Plynové osvětlení se v metropoli běžně zažehává automaticky. Během adventu ale vždy několik luceren rozsvěcí sám lampář. Praha se k této tradici vrátila před 14 lety, tedy v roce 2002.

TSK montuje cedule zakazující vjezd vozítek segway.

TSK začala montovat v Praze cedule zakazující vjezd segway

Praha - Technická správa komunikací (TSK) začala v pátek montovat v pražských ulicích cedule zakazující vjezd vozítek segway. První značky byly umístěny na Hradčanech. Zatím nejsou platné. Instalace by měla skončit 10. prosince a do té doby budou přelepeny. Novinářům to v pátek řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Zákaz město schválilo v červenci, ale kvůli chybějícím značkám nemohlo zákaz vymáhat. Na provoz vozítek segway si stěžují zejména radnice a obyvatelé centra. Proti zákazu se postavili provozovatelé vozítek.

Segwaye v Praze. Ilustrační foto.

Praha osadí značky zakazující segway, první bude na Hradčanech

Praha - Hlavní město začne instalovat značky zakazující vjezd vozítek segway. První značka bude instalována v pátek 25. listopadu na Hradčanech. Ve čtvrtek informaci potvrdila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Zákaz provozu vozítek město schválilo v červenci letošního roku, ale kvůli chybějícím značkám nemohlo město zákaz vymáhat. Na provoz vozítek segway si stěžují zejména radnice a obyvatelé centra. Proti zákazu se postavili provozovatelé vozítek.

Vánoční trhy na Náměstí Míru.

V Praze začaly první vánoční trhy, další se přidají za týden

Praha/FOTOGALERIE/ - V Praze na náměstí Míru v neděli začaly první vánoční trhy. Většina ostatních včetně největších na Staroměstském náměstí se připojí za týden. Chystají se i speciální trhy farmářské. Rozsvítí se také většina vánočních stromů, například na Kampě ale až na Mikuláše.

Satirický průvod.

Satirický průvod poukázal na Zemana nebo vztahy s Čínou

Praha /FOTOGALERIE/ - Satirický průvod masek Sametové posvícení s nadsázkou poukázal například na prezidenta Miloše Zemana, vztahy s Čínou nebo potřebu používání obnovitelných zdrojů. Průvod, v němž bylo několik desítek lidí, se vydal z Kampy přes Karlův most a Národní třídu na Václavské náměstí. Tam se připojí ke Koncertu pro budoucnost.

Kurt Gebauer.

Kurt Gebauer: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Proslavil se ironickými a provokativními díly ženy ve vodě, obří trpaslíci, spěchající holčičky či nahý Mozart. Sochař Kurt Gebauer, rodák z Hradce nad Moravicí, autor „zrcátkových" cen TýTý, se ale převážně věnuje zvelebování veřejného prostoru, jeho díla lze nalézt v Jelením příkopu i na pražských sídlištích. Před měsícem byla odhalena jeho socha „Srdce pro V. H." netradiční a vtipný artefakt nacházející se na nově přejmenovaném náměstí Václava Havla.

Břetislav Rychlík.

Režiséra Břetislava Rychlíka ochranka vyhodila z pražského hlavního nádraží

Praha - S nadávkami a agresivním chováním členů ochranky se minulý týden potýkal docent JAMU a režisér Břetislav Rychlík, když se v sobotu brzy ráno vracel se ženou ze slavnostního večera v pražské Lucerně. Podle jeho slov se posadil ke stolu jedné z tamních kaváren, kde si chtěl dát čaj. Obsluha kavárny však přivolala ochranku, která jej agresivně vyvedla z budovy. O incidentu informoval server Lidovky.cz.

Čert. Ilustrační foto.

SERVIS: Vydejte se za čerty k bráně pekelné až na Hradčany

Praha - Myslíte si, že čerti vylézají na povrch jen 5. prosince? Přesvědčte se, že rohatí z pražských pověstí jsou tu s námi stále. Vystoupáte až na Hradčany, kde je jedna ze sedmi bran pekelných. Dozvíte se o čertech z celé metropole, ať už je to čert z Vyšehradu nebo ten, vytvořil čertovo kolo na radnických schodech. Sraz účastníků je na Smíchovském konci Kampy, u Říční ulice. 15. listopadu, od 15 hodin.

Liběna Rochová.

Liběna Rochová: Jaká místa v Praze mám ráda

Praha - Známá módní návrhářka Liběna Rochová, ověnčená cenami, je sice rodačkou z Brna, na Prahu ale nedá dopustit. Má zde byt, ateliér i práci. Kromě své designérské profese se věnuje také výuce mladých talentů na UMPRUM, kde vede Ateliér designu oděvu a obuvi. Jako člověk s uměleckou duší v Praze nejraději navštěvuje místa, která neztratila svůj genius loci. Ráda proto zavítá do uliček Malé Strany či ze svého ateliéru pozoruje Vltavu a dechberoucí pohled na Karlův most. Dopustit nedá ani na muzea a galerie. Nejvíce obdivuje Museum Kampa a DOX.

Václav Knop.

Václav Knop: Na zkoušce volal František Filipovský, že domovník z Kampy je tu

Praha - Pochází ze tří bratrů. Rodiče byli učitelé, a když přišli domů z práce, měli prý dětí ze školy dost, tak jim řekli, ať se vychovávají sami. Tento mustr herec Václav Knop dodnes napodobuje. Vychovávat se totiž musí příkladem. Je narozený ve znamení vah a k životu potřebuje harmonii a klid. Po revoluci se velmi intenzivně věnoval dabingu. Svůj hlas propůjčil především majorovi Frankovi v populárním seriálu Mash.

Werichovka ožívá.

OBRAZEM: Werichovu vilu oživilo umění

Praha /FOTOGALERIE/ - Museum Kampa uspořádalo v sobotu v okolí Werichovy vily na pražské Kampě akci s názvem Werichovka ožívá. Pro rodiče a děti byla připravena bojová hra, během níž se mohli seznámit se slavnými obyvateli vily. V Sovových mlýnech si pak mohli vyrobit vlastní umělecké dílo. 

Werichova vila.

Werichova vila se veřejnosti otevře na jaře příštího roku

Praha - Werichova vila na pražské Kampě se veřejnosti otevře na jaře příštího roku. Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér. V sobotu to řekla mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková. Vilu vlastní městská část, po skončení oprav ji bude spravovat Museum Kampa, které je projektem Nadace Jana a Medy Mládkových.

Barbora Černošková.

Barbora Černošková: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Brněnskou rodačku, moderátorku a bývalou úspěšnou akvabelu Barboru Černoškovou znají v současnosti sportovní fanoušci hlavně z televizní obrazovky. Za svůj život se stihla stát třináctkrát mistryní republiky, ale také vystudovat na Masarykově univerzitě historii a filozofii. Od roku 2003 sice působila jako televizní sportovní redaktorka v Brně, nabídku, aby šla pracovat do pražské redakce pro celostátní sportovní zpravodajství, však nečekala ani ve snu. Letos na podzim je to přesně devět let, kdy nastoupila do redakce sportu ČT v Praze.

Ilustrační snímky sprejerství v Praze.

KRIMI MIX: Dopadli sedm sprejerů, samé cizince

Praha – Na 110 se již zaokrouhlil počet odhalených sprejerů, které pražští strážníci od počátku roku dopadli a policistům jako osoby podezřelé ze spáchání trestného činu. Odhalili je buď sami během hlídkové činnosti, nebo je upozornili všímaví svědci telefonující na tísňovou linku 156. Statistiky dopadených čmáralů nejnověji během víkendu rozhojnilo sedm cizinců, kteří se za pomoci fixů a barevných sprejů rozhodli poupravit tvář staré Prahy tak, aby víc lahodila jejich oku.

Festival Signal 2016

Festival světla v Praze viděly stovky tisíc lidí

Praha - Festival světla Signal v Praze s projekcemi na historické budovy či obřími zářícími postavami viděly v uplynulých dnech stovky tisíc lidí. Za pořadatele to v pondělí oznámila novinářům Nikola Lörinczová. Organizátoři odhadují, že festival sledovalo od 13. do 16. října přes 600 tisíc lidí, zhruba o polovinu více než loni. Návštěvnost vypočítávají podle počtu mobilů, tabletů a dalších zařízení, která byla v daných chvílích v dosahu festivalové wi-fi sítě.

Ilustrační foto.

V Praze večer začne festival světla Signal

Praha - Počínaje čtvrtkem se na další čtyři večery Praha ocitne v záblescích světel dvou desítek uměleckých instalací. V 19:00 začne čtvrtý ročník festivalu světla Signal, jehož produkce potrvají až do neděle vždy do půlnoci. Vedle hlavních atrakcí, videomappingu na tři historické budovy, nabídne monumentální světelné objekty a interaktivní instalace.

Ilustrační foto.

Festival světla nabídne procházku za dvacítkou instalací

Praha - Třináctikilometrová trasa povede mezi více než 20 svítícími zastaveními v rámci festivalu Signal, který se uskuteční v Praze od 13. do 16. října. Vedle hlavních atrakcí, videomappingu na tři historické budovy, nabídne monumentální světelné objekty a interaktivní instalace. Jeden objekt je určen dětem. Festival letos zavítá i do nových míst a diváci se podívají například do rozestavěného domu na Národní třídě. Novinářům to dnes řekli pořadatelé festivalu, který loni navštívilo 400 tisíc lidí.

Ilustrační foto.

Festival světla nabídne procházku za dvacítkou instalací

Praha - Třináctikilometrová trasa povede mezi více než 20 svítícími zastaveními v rámci festivalu Signal, který se uskuteční v Praze od 13. do 16. října. Vedle hlavních atrakcí, videomappingu na tři historické budovy, nabídne monumentální světelné objekty a interaktivní instalace. Jeden objekt je určen dětem. Festival letos zavítá i do nových míst a diváci se podívají například do rozestavěného domu na Národní třídě. Novinářům to dnes řekli pořadatelé festivalu, který loni navštívilo 400 tisíc lidí.

Tomáš Hauptvogel.

Tomáš Hauptvogel: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - „V hlavním městě a jejím bezprostředním okolí žiji zhruba deset let. Po těch deseti letech snad už můžu říct, že jsem tu doma. V současné době bydlíme s manželkou v domku kousek za Prahou, ale ve městě jsme prakticky denně moc rádi," říká Tomáš Hauptvogel, který tvoří moderátorskou dvojici zpráv na Primě s Terezií Kašparovskou.

Zábavné odpoledne Karel IV – Dětské hraní.

OBRAZEM: V parku Kampa se děti vrátily do doby Karla IV

Praha /FOTOGALERIE/ - V úterý se děti mohly alespoň na chvíli přenést do doby císaře Karla IV. V pražském parku Kampa proběhlo zábavné odpoledne s názvem Karel IV – Dětské hraní. Pro děti byl zajištěn bohatý program s plněním úkolů, odměňováním a pasováním na rytíře či dvorní dámy.

Graffiti. Ilustrační foto.

Ze zdi u Vltavy na Kampě zmizí graffiti, čištění začne ve čtvrtek

Praha - Ze opěrné zdi u Vltavy na Kampě zmizí graffiti, čištění začne ve čtvrtek. Posprejovaná stěna podle Prahy 1 hyzdí výhled na Hrad z Karlova mostu. Městská část vyčištěním zdi startuje projekt na odstraňování graffiti v centru města. Ve středu to sdělila Markéta Krausová z úřadu Prahy 1.

Smetanovo nábřeží

Od ničivých povodní uplynulo 14 let

Praha /FOTOGALERIE/ - Právě před 14 lety v hlavním městě vrcholila pětisetletá ničivá povodeň. „Tehdy protékalo v měřicí stanici v Malé Chuchli 5160 metrů krychlových vody za vteřinu, zatímco za běžného srpnového stavu to je mezi 50 a 70 metry.

Ilustrační foto.

Na podporu rodiny pochoduje centrem Prahy asi 300 lidí

Praha - Asi 300 lidí včetně mnoha dětí se v sobotu podle odhadu policie v centru Prahy účastní pochodu v rámci akce Den pro rodinu. Pořádá jej Výbor na obranu rodičovských práv spolu s Mladými křesťanskými demokraty. Účastníci se vydali z Ovocného trhu přes Karlův most na Kampu na protest proti souběžně konanému průvodu na podporu sexuálních menšin, kterým dnes vrcholí festival Prague Pride.

Festival Prague Pride 2016.

Prahou dnes projde průvod hrdosti Prague Pride

Praha - Prahou dnes projde duhový pochod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), kterým vyvrcholí letošní šestý ročník festivalu Prague Pride. Průvod s alegorickými vozy vyrazí ve 13:00 z Václavského náměstí a přes centrum města dojde až na Letnou, kde bude do večera pokračovat program festivalu. Účastníci pochodu si letos připomenou památku obětí útoku v nočním gay klubu v americkém Orlandu, kde útočník v červnu zastřelil 49 lidí.

Rohanský ostrov.

Nový ostrov na Vltavě? Možná již brzy

Praha /INFOGRAFIKA/ - Pražské ostrovy ožijí. Lidem mají do budoucna nabídnout oddechnutí od rušného města. Desítka vltavských ostrovů by do budoucna měla získat nový kabát. Vedení města zde plánuje vybudovat rekreační zóny a ostrovy propojit s pevninou novými lávkami. 

Festival flašinetářů.

OBRAZEM: Flašinetáři se sjeli do centra Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Letos již potřetí přivítala Praha flašinetáře z celé Evropy. V rámci jednodenního festivalu Flašinet žije! si mohli Pražané užívat písně vážné i nevážné z mechanických strojků poháněných ručním pohonem. Flašinetáře mohli potkat na třech koncertech, které včera proběhly na Kampě vedle Karlova mostu, v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v Českém muzeu hudby.

Ilustrační foto

Centrum Prahy bude patřit flašinetářům z různých koutů Evropy

Praha - Centrum Prahy bude v úterý opět patřit flašinetářům z různých koutů Evropy. Třetí ročník mezinárodního setkání Flašinet žije! přivítá flašinetáře z Čech, Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. Pouliční umělci nabídnou tři koncerty rozdílných žánrů. Média o tom za pořadatele informovala Kristina Kvapilová.

Ilustrační foto

Centrum Prahy bude patřit flašinetářům z různých koutů Evropy

Praha - Centrum Prahy bude v úterý opět patřit flašinetářům z různých koutů Evropy. Třetí ročník mezinárodního setkání Flašinet žije! přivítá flašinetáře z Čech, Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. Pouliční umělci nabídnou tři koncerty rozdílných žánrů. Mádia o tom za pořadatele informovala Kristina Kvapilová.

Werichova vila na Kampě. Ilustrační foto.

Werichova vila na Kampě by měla být opravená do konce roku

Praha - Werichova vila na Kampě by měla být opravená do konce letošního roku, oprava se tak zpozdí o pět měsíců proti původnímu harmonogramu. V pondělí to sdělila Veronika Blažková, mluvčí městské části Praha 1, jež budovu vlastní. Ve vile vznikne Kulturně společenské centrum Voskovce a Wericha, provozovat ho bude nadace Jana a Medy Mládkových.

David Landštof.

David Landštof: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - David Landštof je bubeník, výkonný producent labelu Tranzistor, autor a producent retrospektivních alb o českém trampingu Wabi a Ďáblovo stádo. Vystupuje či vystupoval s Radůzou, Justinem Lavashem, Anetou Langerovou, Lenkou Dusilovou, Xindlem X či Robertem Křesťanem a Druhou trávou. Angažuje se i v projektu Kino otevřeno, který oživuje zavřená jednosálová kina ve městech a obcích České republiky.

Finger Food Festival, Praha Stromovka.

OBRAZEM: Noční Food Fest ve Stromovce

Praha/FOTOGALERIE/ - V sobotu se ve Stromovce při západu slunce servírovalo finger food. Jídlo, na které nepotřebujete příbory. Od 18 hodin až do půlnoci mohli návštěvníci ochutnávat burgery, chlebíčky, hot dogy, ale i veganské a raw speciality. Kromě toho se jim také představila např. vietnamská kuchyně. 

Markéta foukalová.

Markéta Foukalová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Zpěvačka Markéta Foukalová je už několik let součástí žánrově se neomezující pražské skupiny Lanugo, která nedávno oslavila desáté narozeniny. Krásu Markéta nachází nejen v hudbě, ale i v místech, o která se teď dělí se čtenáři.