Příbramsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si většina lidí neumí vánoční svátky představit. Sice se stále více uplatňují modernější vánoční menu nebo jiné druhy ryb, protože někdo nerad vybírá drobné kostičky z masa nebo argumentuje tím, že mu kapří maso smrdí bahnem, ale kapr je stále česká štědrovečerní klasika a je o něj obrovský zájem. Nakoupit ho můžete klasicky u stánků, na sádkách nebo v prodejnách s rybami.
Zájem o zabití a další úpravy kapra hned u stánku v metropoli roste, přestože zpracování není levné. Zabití vyjde na dvacet korun, vykuchání na třicet, stažení z kůže dokonce na stovku.
Kladensko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Někdo by se ryby nedotkl ani na Štědrý večer, ovšem na stolech křesťanů ani tentokrát tradiční vánoční rybí pokrm chybět o Vánocích nebude. Stejně jako na tabuli skutečných gurmánů, kteří ocení jedinečnou chuť ryb, například z jihočeských rybníků. Metráky se jich v těchto dnech mrskají v kádích před obchodními domy a rybárnami a zákazníci mají možnost si vybrat ty nejčerstvější kousky.
Jižní Morava – Vánočka, vejce, půlený kapr, ale také pivo, cukroví a další typické vánoční potraviny nakupují ve velkém v těchto dnech lidé na jihu Moravy. Řetězce je lákají na akční nabídky, které zveřejňují ve svých letácích. Jenže ne vždy si zákazník z obchodů odnese to, pro co si s vidinou výhodné ceny přišel.
Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke klasice českých štědrovečerních stolů. Vánočním přejídáním si ale můžeme zadělat na patálie, jako jsou záchvat žlučníku, pálení žáhy či průjmy. Jak s nimi bojovat?
/ROZHOVOR/ Ve sportovním světě najdete řadu prominentních párů. Kdysi Zátopkovi, nedávno Koukalovi. Ale tahle atletická dvojice je něčím zvláštní. Český oštěpař Jakub Vadlejch si vzal slovenskou vícebojařku Luciu Slaničkovou. Letos na podzim měli svatbu.
Jihlava – Sváteční vánoční nálada bude na Štědrý den panovat i v jihlavské nemocnici. Na lůžku zůstane zhruba o polovinu méně pacientů, oproti běžnému roku. Na Štědrý večer nepřijdou o rybu. Podávat se bude kapr, nebo filé.
Nové Město na Moravě – Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě nyní nabízí místním i návštěvníkům hned dvě ryze vánoční aktivity. Mohou si tam koupit kapra na štědrovečerní stůl a zazvonit si pro štěstí ve zbrusu nové zvoničce.
Rakovnicko – Futsalisté Nového Strašecí v dalším dvojkole okresní soutěže I. třídy remizovali v Jarpicích 1:1, poté v okresním derby zdolali Slabce 3:0 a spolu se stochovským Arvatem vévodí tabulce soutěže. Na své pronásledovatele má vedoucí duo náskok pěti bodů. Dařilo se Řevničovu, který zvítězil jak v Jarpicích, tak i ve Slabcích a na třetí Stochov ztrácí z pátého místa jediný bod.
Ústecko /ANKETA/ - Na Ústecku začali rybáři ve velkém nabízet vánoční kapry. Zajímavostí je, že oproti ostatním trhovcům dostali prodejci kaprů výjimku z EET. Prý kvůli mrazu.
Litoměřicko /ANKETA/ - Na Litoměřicku začali rybáři ve velkém nabízet vánoční kapry. Zajímavostí je, že oproti ostatním trhovcům dostali prodejci kaprů výjimku z EET. Prý kvůli mrazu.
Vysočina – Vánočního kapra mohou lidé zakoupit již nyní. Většina rybářství na Vysočině totiž zahajuje prodej šupináčů, kteří mají skončit na štědrovečerní tabuli, ve čtvrtek 21. prosince.
Liberecký kraj – Zmatek vnáší do předvánočního stánkového prodeje zaváděná elektronická evidence tržeb (EET). Řada stánkařů je tímto strašákem znechucená a znepokojuje je, že někteří ostatní trhovci prodávají legálně bez účtenek.
Ústecký kraj /ANKETA/ - Na Lounsku a Žatecku začali rybáři ve velkém nabízet vánoční kapry. Zajímavostí je, že oproti ostatním trhovcům dostali prodejci kaprů výjimku z EET. Prý kvůli mrazu.
Ústecký kraj /ANKETA/ - Na Chomutovsku začali rybáři ve velkém nabízet vánoční kapry. Zajímavostí je, že oproti ostatním trhovcům dostali prodejci kaprů výjimku z EET. Prý kvůli mrazu.
Ústecký kraj /ANKETA/ - Na Mostecku začali rybáři ve velkém nabízet vánoční kapry. Zajímavostí je, že oproti ostatním trhovcům dostali prodejci kaprů výjimku z EET. Prý kvůli mrazu.
Ústecký kraj /ANKETA/ - Na Teplicku začali rybáři ve velkém nabízet vánoční kapry. Zajímavostí je, že oproti ostatním trhovcům dostali prodejci kaprů výjimku z EET. Prý kvůli mrazu.
V rybnících prakticky nemají konkurenci – představují 90 procent produkce tuzemských ryb. Víc kaprů se vyveze, než kolik se jich prodá živých v Česku. Míří zejména do Polska.
Břeclav – Vánoce za zdmi věznice a nemocnic na Břeclavsku. Takové je hlavní téma týdeníku Nový život, který vychází tradičně ve čtvrtek. Aktuálně připravené číslo je prošpikované vánočními tématy z regionu: současnými i historickými.
Kutnohorsko – Vánoce ťukají na dveře a ve většině rodin finišují poslední přípravy, včetně nákupu surovin na štědrovečerní stůl. Tam má své nezaměnitelné místo také kapr. Kde ho lze na Kutnohorsku ještě sehnat a bude jeho cena stejná jako loni? Podle všeho se ceny oproti loňsku příliš nezměnily, i když někteří prodejci o pár korun podražili.
Blanensko, Vyškovsko - Obalovaný ve strouhance, osmažený na tuku a s bramborovým salátem. Kapra na tento nejoblíbenější recept si dá na štědrovečerní večeři většina Čechů. Lidé z Blanenska a Vyškovska už můžou vybírat vysádkované ryby na stáncích.
Vánoční šupináči ještě odpočívají na sádkách, kde se třicet dní čistili, aby je za pár hodin rybáři naložili na korbu náklaďáku a rozvezli do prodejních míst po celém Olomoucku. Hlavní předvánoční prodej propukne ve středu.
Oslava Vánoc je každoročně obdobím, kdy do čistíren odpadních vod nejen v moravskoslezském regionu přitéká velké množství látek a předmětů, které do kanalizace nepatří.
Teplice /ROZHOVOR/ - Tereza Raditsch, manželka známého šéfkuchaře skupiny luxusních restaurací a porotce televizní show MasterChef, se těší s malou Vanesskou na vánoční dárečky.
Olej po smažení kapra a řízků rozhodně nepatří do kanalizace. Množství látek a předmětů, které do odpadních vod nepatří, způsobují problémy technologiím, zvyšují náklady a mohou také zatěžovat životní prostředí.
Olej po smažení kapra a řízků rozhodně nepatří do kanalizace. Množství látek a předmětů, které do odpadních vod nepatří, způsobují problémy technologiím, zvyšují náklady a mohou také zatěžovat životní prostředí.
Rokycansko – Vánoce bez ryb jsou pro spoustu lidí nemyslitelné. Ve zbirožských sádkách proto tyto dny postupně nabývají na větší a větší hektičnosti. Pracovníci Rybniční správy Colloredo – Mannsfeld se už skoro nezastaví.
Jižní Morava – V zápřahu jsou několik dní lidé z Rybnikářství Pohořelice. Po nocích nakládají a chystají ryby na rozvoz, aby byly včas na prodejních místech. „Těch máme na jižní Moravě desítky,“ zmínil ředitel firmy Roman Osička. Někde seženou lidé šupináče i na Štědrý den dopoledne.
Předvánoční nákupy běží, naplno však až tento týden. Pro řadu rodin je totiž jejich nedílnou součástí koupě kapra nebo jiné čerstvé ryby na štědrovečerní tabuli.
Třibřichy – Malé rybářské hospodářství v majetku rodiny Krišťákových, které se nachází ve spodní části areálu ZD Třibřichy i letos chystá ve dnech 20. – 24. prosince prodej vánočních kaprů. Ke koupi tu majitelé nachystali mimo tradičních ryb i pstruha duhového, amura a v menším množství i dravé ryby jako je například candát.
Ben s Barrym ze SORTED připravili filet z lososa prodchnutý vánočními příchutěmi. K němu přichystali i jednoduchý teplý bramborový salát a pokud patříte k těm, kteří nemají rádi tradičního českého kapra a rádi by si ke štědrovečerní večeři připravili něco trochu jiného, je pro vás tento recept jako ušitý.
Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. A Češi si jej umí pořádně vychutnat. Nároky na slavnostní večeři rostou, v řadě rodin ještě stále převládá tradiční smažený kapr. V některých domácnostech ho ale nahrazují ryby mořské, výjimkou nejsou ani krevety a další plody moře. A ke slavnostní večeři neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína.
I když se lidé v posledních letech nevyhýbají experimentům a součástí štědrovečerního menu jsou čím dál častěji také pstruzi nebo sumci, kapr je stále jednoznačným favoritem našich chuťových buněk.
Zatímco pro většinu lidí jsou Vánoce svátky rodinné pohody, hasiči musejí být v pohotovosti. Požáry způsobené svíčkami nebo vznícením jídla v pánvi jsou každoročním evergreenem. Opatrnost je na místě více než kdy jindy.
Vysočina – Různě štědré ke svým zaměstnancům jsou před nadcházejícími svátky firmy na Vysočině. V pestré nabídce vánočních benefitů kromě třináctého platu nechybí ani nejrůznější poukázky, balíčky a večírky.
Když jde o vánoční tradice, vybaví se leckomu dobrota provoněná skořicí, zázvorem a hřebíčkem. Perník. Právě jím se od prvních podzimních dní zabývají perníkářky z Chomutovska. Končí jako drobná pozornost a připomínka starých zvyků nejen na Chomutovsku, ale i v okolních městech a Praze.
Domažlice – Tradičního kapra, amura či štiku koupíte od středy 20. prosince rovnou na dvou místech ve městě – na náměstí před radnicí a v Hánově parku (rybárna).
Brno – Prodáme maso, chlupy nebo třeba jenom ocásky na polévku, oslovoval kolemjdoucí řezník zbrocený falešnou krví v prodejním stánku v brněnské Masarykově ulici. Před ním stál na pultíku drobný střapatý chlupáč. I letos fiktivním prodejem tak zvaných vánočních psů protestovali proti prodeji kaprů aktivisté z Kolektivu pro zvířata.
Štědrovečerní menu je zpravidla tím nejslavnostnějším, co náš stůl za celý rok nese. Celý koncert chutí přitom obvykle rozehraje malý předkrm. Pochlubte se, jaký připravujete vy!