Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

Ilustrační foto

Boj proti vedru. Stavební úpravy pomohou

V horkých letních dnech nás vysoké teploty trápí i uvnitř. To má vliv na naše zdraví. Pomůže pít dostatek tekutin, ale lidé přistupují i k venkovnímu odstínění oken, tepelné izolaci zdí, nákupu nových oken nebo klimatizací, aby unikli horku.

Oprava střechy brněnského Divadla Bolka Polívky má zlepšit ovzduší v sále. Ve středu přišel práci dělníků zkontrolovat i Bolek Polívka.

OBRAZEM: Divadlo Bolka Polívky zahájí sezonu už s novou střechou

Brno – Propocené košile už si v nové sezoně diváci z Divadla Bolka Polívky domů neodnesou. Dělníci teď pilně pracují na opravě střechy, která díky tomu získá novou izolaci. „Každý rok od poloviny dubna jsem se potýkali s problémy. V sále bylo velmi horko. Stěžovali si herci i diváci. Od nové izolace si slibujeme zlepšení ovzduší v sále. Hotovo má být do konce srpna," vysvětlil ředitel divadla Ondřej Chalupský.

Ilustrační foto

Sluneční záření, klimatizace a koupání ohrožují v létě zrak

Praha - Sluneční záření, klimatizace a větráky a také koupání ve znečištěné vodě ohrožují v létě zrak, varuje oční lékařka Jana Mikšovská. Radí nenosit na prudkém slunci příliš tmavé brýle. Způsobují to, že se zorničky víc rozšíří a do oka proniká víc UV záření. Vhodné zatmavení brýlí při pobytu u moře je 50 až 60 procent, řekla lékařka oční kliniky DuoVize.

Trolejbus s alternativním elektrickým pohonem na zkušebních jízdách v Plzni.

Republikové prvenství Zlína. DSZO obdrží trolejbusy s bateriemi v září

Zlín – Cestující ve Zlíně byli vůbec prvními v Česku, kteří si při jízdě trolejbusy mohli užívat klimatizovaného salonu pro cestující. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice totiž byla prvním dopravním podnikem, který si trolejbusy s klimatizací objednal a nasadil do provozu. Teď si DSZO připíše prvenství druhé. Do provozu jako první v ČR nasadí hybridní trolejbusy vybavené bateriemi.

Ilustrační foto.

Chůze je zdravá, začít s pravidelnou chůzí lze o dovolené

Praha - Chůze posiluje srdeční činnost, zlepšuje okysličování těla, tím zpomaluje tvorbu vrásek i zlepšuje paměť. Snižuje také hodnoty krevních tuků a spaluje tělesný tuk, zvyšuje hustotu kostí a udržuje tvorbu hormonů, které brání úbytku svalů provázející stárnutí a nečinnost. Začít s pravidelnou chůzí mohou lidé například na letní dovolené a pak si tento návyk udržet po celý rok.

Klimatizace. Ilustrační foto.

Klimatizace v horku uleví, může ale přispět i k nachlazení

Praha - Klimatizace v horku uleví, může ale také být příčinou nachlazení. Může mít také nepříznivý vliv na psychiku lidí. V klimatizované místnosti by mělo být o pět až sedm stupňů méně než venku, jinak hrozí akutní onemocnění dýchacích cest. Letní chřipky jsou důsledkem teplotního šoku, jemuž organismus ne vždy dokáže čelit, řekl primář oddělení ORL Nemocnice Na Homolce Petr Jirák.

Ilustrační foto.

České dráhy vypsaly soutěž na roční pronájem lůžkových vozů

Praha - České dráhy vypsaly soutěž na roční pronájem čtyř klimatizovaných lůžkových vozů, které dopravce chce během příštího roku využívat především v mezistátních vlacích na Slovensko. Hodnotu ročního pronájmu společnost odhadla na 700.000 eur (18,9 milionu korun). Vyplývá to z informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Požár klimatizace na střeše v Hořicích.

Hasiči zasahovali u požáru klimatizace i vyproštění z výtahu

Jičínsko - Profesionální hasiči z Jičína, Hořic, dobrovolní hasiči z Miletína a Hořic a podnikoví hasiči ČEPRO a. s. Cerekvice zasahovali po 13. h (ohlášeno 13:21) při požáru klimatizace a části střechy budovy na náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích.

Divadlo Na Zábradlí. Ilustrační foto.

Soubor Divadla Na zábradlí by mohl hostovat v Divadle Komedie

Praha - Soubor Divadla Na zábradlí by se kvůli rekonstrukci mohl na konci roku na čas přesunout na scénu Divadla Komedie, která je od jara prázdná. Praha, která obě divadla provozuje, o tom s vedením Divadla Na zábradlí jedná. V rozhovoru to řekl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Ilustrační foto.

Toyota šetří. Ve svém tokijském ústředí vypnula výtahy

Tokio - Japonská společnost Toyota Motor, která je největším výrobcem automobilů na světě, se v rámci úsporných opatření rozhodla vypnout dva z osmi výtahů ve svém tokijském ústředí. Informuje o tom server BBC. Podle automobilky má tento krok zaměstnancům připomínat snahu podniku o posilování konkurenceschopnosti.

Ilustrační foto.

Ve vedrech můžou firmy dělníkům zkrátit i pracovní dobu

Vyškovsko – Osmadvacet stupňů. Takovou hodnotu by podle právní úpravy neměla překročit teplota na pracovišti. Pokud je navíc práce fyzicky náročná, zaměstnavatelé jsou povinni dohlížet na pitný režim pracovníků. Nárok mají až na tři a půl litru tekutin za den. Podle informací z Okresní hospodářské komory ve Vyškově vesměs firmy podmínky dodržují. „Bývají velmi vstřícné. Často upravují pracovní dobu. K dispozici jsou i klimatizace," sdělil ředitel vyškovské hospodářské komory Jiří Pinkas.

Ne všechny kanceláře jsou klimatizované. Někde jí suplují stolní  větráky.

Parné dny? Klimatizace už fungují skoro všude, říká šéf hospodářské komory

Hodonínsko – Zaměstnavatelé vyžadují od podřízených pracovní výkonnost. Ta s přibývajícími stupni na teploměru klesá. Podle právní úpravy by teplota na pracovišti neměla překročit osmadvacet stupňů. Ve zvláště rizikových profesích zaměstnanci dostávají ochranné nápoje. Většinou vodu. Podle ředitele Okresní hospodářské komory v Hodoníně Michala Švagerky se pracovní podmínky v Česku v tropických teplotách zlepšily.

Ilustrační foto.

„Pečou“ se dělníci, 
ale i pacienti ve špitále

Rychnovsko – Léto se dostavilo nejen kalendářně. Ráz počasí posledních dnů je opravdu klasicky letní. Teploty se vyšplhaly vysoko ke třiceti stupňům. Podobné počasí by mělo podle předpovědi vydržet minimálně do soboty.

MHD v Hradci Králové.

Vedra trápí řidiče, koupaliště očekávají nával

Hradec Králové - Jedni 
si ho zbožně přáli, druzí 
se jej obávali. Tropické počasí dorazilo i do českých luhů a hájů. Kámen ze srdce spadl všem provozovatelům koupališť, kteří mohou naplno rozjet sezonu. Obdobného nadšení by člověk však jen těžko pohledal mezi řidiči autobusů.

MHD v Hradci Králové.

Vedra trápí řidiče, koupaliště očekávají nával

Hradec Králové - Jedni 
si ho zbožně přáli, druzí 
se jej obávali. Tropické počasí dorazilo i do českých luhů a hájů. Kámen ze srdce spadl všem provozovatelům koupališť, kteří mohou naplno rozjet sezonu. Obdobného nadšení by člověk však jen těžko pohledal mezi řidiči autobusů.

Roman Ondrášek.

Přijďte si zacvičit s Romanem Ondráškem a Lenkou Velínskou

Domažlice - Jste připraveni na léto? Plavková sezóna za chvíli bude v plném proudu a vy máte pocit, že to ještě není ono? Přijďte s námi dotvarovat postavu a přivítat léto pohybem. Již tuto sobotu 18. 6. 2016 přijedou do Městské sportovní haly v Domažlicích ve Fügnerově ulici skvělí lektoři Roman Ondrášek a Lenka Velínská, kteří nám dají od 10:00 hod. pořádně do těla.

Nové převozové sanitky Renault

VIDEO: To jsou ony! Pacienty na Olomoucku budou vozit nové sanitky

Olomoucko - Dvě nové sanitky poslouží pacientům, kteří budou potřebovat převézt do nemocnice či z nemocnice domů, na vyšetření nebo do jiného zdravotního zařízení. Zbrusu nové vozy, které si v ničem nezadají s vozidly rychlé záchranné služby, si ve středu převzala převozová služba Delta, jež působí na Olomoucku a v okolí.

Ilustrační foto.

Zásah v Orlandu trval tři hodiny, Mateen hrozil odpálením nálože

Orlando (USA) - Prvním policistou, který se v neděli pokusil zastavit řádění Omara Mateena v orlandském gay klubu, byl Adam Gruler. Ten byl v té době mimo službu a v podniku si přivydělával jako ostraha. Gruler, o kterém nyní média informují jako o hrdinovi, však brzy zjistil, že s pistolí se nedokáže vyrovnat Mateenově palebné síle, takže se musel stáhnout, napsal na svém webu list Orlando Sentinel.

Ilustrační foto.

Začíná sezona kancelářských válek o teplotu v místnosti

New York - První věc, kterou Valerie Rileyová udělá po příchodu do kanceláře, je, že nastaví termostat nad 23 stupňů Celsia. První věc, kterou udělají její kolegové, je, že termostat nastaví pod 21 stupňů. A tak se ve firmě LifeSquire v Oklahomě děje až desetkrát denně, teplota létá nahoru a dolů, píše list The Wall Street Journal.

Havířovská nemocnice. Oddělení dialýzy.

Nemocnice čekají rekonstrukce i nové vybavení

Karvinsko - Specializovaná lůžka pro dětskou jednotku intenzivní péče, nová porodní postel, rekonstrukce sociálního zařízení, nová klimatizace nebo pořízení přístrojů pro dětské oddělení.

Ilustrační foto.

Gymnazisté přebírají vysvědčení

Roudnice nad Labem - Obřadní síň městského úřadu prodělala po měsíční přestávce, která bude ukončena montáží klimatizace, první zatěžkávací zkoušku. Zdejší gymnázium zde ve středu provedlo vyřazení čerstvých maturantů.

Větší komfort na porodnickém oddělení Uherskohradišťské nemocnice od těchto dnů zajišťuje klimatizace.

Porodnice v Hradišti je plně klimatizovaná

Uherské Hradiště – Maminko, termín pro narození vašeho dítěte bude uprostřed července příštího roku. Tato věta už v Uherském Hradišti nemusí v žádném případě budit nepříjemné pocity budoucích maminek při představě, že ve zdech porodního oddělení stráví třeba i několik tropických dnů po sobě. Uherskohradišťská nemocnice totiž hlásí, že je na podobné klimatické podmínky zcela připravena.

NOVÉ SANITNÍ VOZY mají moderní vybavení umožňující snadnější manipulaci s pacientem, a tudíž i rychlejší transport.

Nemocnice má nové sanitky. Modernější a komfortnější

Liberec - Větší, modernější a rychlejší. Krajská nemocnice Liberec (KNL) získala nové sanitky pro svůj vozový park. Celkem tak má k dispozici dvacet čtyři vozů, které jsou určeny především pro převoz raněných, nemocných nebo rodiček.