Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

Renault Mégane.

Kombíky jsou hit. Podívejte se, ojetých je velká nabídka i za cenu pod 250 tisíc

Klasický kombík patří dlouhodobě k nejoblíbenějším rodinným autům. Jeho výhodou je dostatek prostoru v kabině i v kufru, často optimální spotřeba a navíc také příznivá cena. Vybírat navíc můžete z velké nabídky mnoha značek podle svých preferencí, ať už se vám více líbí Škoda Octavia, Renault Megane, Peugeot 308, Volkswagen Passat nebo třeba Hyundai i40. V bazaru se tato auta dají pořídit i pod 250 tisíc korun. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se podívali na nabídku ojetých aut typu kombi.

Kombi Opel Astra je teď k dostání za zajímavou cenu.

Slevy na auta pokračují: výhodné je teď třeba kombi od Opelu nebo řada SUV Hondy

Automobilky pokračují ve slevových akcích, přestože nastává období, ve kterém se nových aut prodává nejvíce. Značky koncernu Volkswagen nabízejí své modely se zvýhodněnými pakety výbav, ale některé jako třeba Honda zlevňují vozy trvale. Opel pro změnu přináší časově omezenou nabídku zatím pro modely Astra, Mokka a Crossland. 

Nová Dacia Duster

Vstup nové Dacie Duster na trh je už za rohem. Jak si stojí vůči konkurenci?

Nejlevnější provedení třetí generace Dacie Duster vyjde zákazníka v České republice na 429 900 korun. Tento vůz navíc kromě benzínu umí jezdit také na LPG. Základní výbava obsahuje klimatizaci, podélné střešní lišty, zadní parkovací senzory, LED světla, multimediální systém, dálkově ovládané centrální zamykání i kožený volant. S konkurencí jsem ale srovnával verzi s pohonem všech kol.

BMW 2.0 318d.

Ojeté vozy s automatem seženete za méně než 300 tisíc. A nabídka je široká

Jen brzda a plyn, spojkový pedál tady nenajdete. Auta s automatickou převodovkou jsou i u nás stále rozšířenější, jejich řízení je totiž mnohem jednodušší a tím i bezpečnější než u aut s klasickou manuální převodovkou. Cenově už přitom taky nejde o žádný luxus, zajímavé vozy s automatem seženete v bazaru jako ojetiny i za méně než 300 tisíc korun. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se podívali na nabídku právě těchto aut.

Puma se hodí jak pro městské používání, tak i pro rodinné výlety

Test ojetého Fordu Puma. Je to SUV, ale svým stylem odlišné od konkurence

Automobilka Ford má ve své nabídce řadu vozů ve stylu SUV. Pokud pomineme například elektrický Mustang Mach-e, pak lze u jejích dealerů zakoupit například Kugu nebo obří Explorer. Nejmenším vozem, který je i stylovým doplňkem menších rodin žijících ve městech, je v současné době model Puma. Jeho dvouletý lehce ojetý exemplář jsem podrobil testu. K mání je aktuálně přesně za 399 000 korun.

Škoda Karoq 1,6 TDi Style Plus.

Škoda Karoq: toto středně velké SUV patří mezi oblíbené vozy v nabídce bazarů

Je menší než Kodiaq, ale větší než Kamiq. Škoda Karoq je středně velké a praktické SUV od mladoboleslavské automobilky, se kterým se dá dobře jezdit jak ve městě, tak se hodí třeba i na výlety do hor i na cesty na dovolenou. Stejně jako o další modely škodovek je i o toto auto mezi našimi řidiči větší zájem. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se proto podívali na nabídku vozů Škoda Karoq v našich bazarech.

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S.

V Daikinu začali vyrábět novou klimatizaci Zeta S. Její vývoj zabral rok a půl

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S. Inovativní technologie, která povede k efektivnějšímu využívání energie, a tedy větší udržitelnosti, se zrodila po roce a půl vývoje, do kterého se zapojil tým 20 odborníků napříč různými odděleními. Daikin odhaduje roční produkci okolo 220 tisíc zařízení.

Ford Puma po faceliftu

Ford Puma má po modernizaci. Pořád se vejde do půl milionu

V roce 2019 obnovil Ford ve svojí nabídce název Puma, který od té doby nosí nejmenší crossover nabídky. „Hatchback na chůdách“ nyní po necelých pěti letech přichází s drobným faceliftem, který se promítá hlavně v interiéru vozu. Puma dostala větší displeje, přišla ale o větší motor a musí si vystačit už jen s mild-hybridním litrem.

Citroën Grand C4 SpaceTourer 1,6 HDI.

Rodinné auto do 400 tisíc: MPV i kombíky jsou jako ojetiny stále ve velké oblibě

Naložit celou rodinu, zavazadla a nejrůznější vybavení a vyrazit na výlet, na víkend na chatu nebo na dovolenou k moři. K tomu potřebujete auto, kde se vše vejde. Ideální jsou v tomto směru vozy typu MPV, které jsou však na trhu s novými auty na ústupu. Jako ojetiny je ale stále sežene v bazarech, stejně jako kombíky – další oblíbená auta u rodin. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se proto podívali, jaká je v našich bazarech nabídka těchto vozů s cenou do 400 tisíc korun.

Subaru Forester e-Boxer Comfort.

Auta s pohonem 4x4 jsou mezi ojetinami hojně zastoupené. Tvoří čtvrtinu nabídky

Venku panují silné mrazy, řidiči si musí dávat pozor na ledovku na silnicích a musí jezdit velmi opatrně. Ještě náročnější podmínky na cestách čekají na ty, kdo vyrážejí autem do hor. Takoví řidiči jistě ocení, když má jejich vůz pohon 4x4. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se proto podívali, jaká je v našich bazarech nabídka ojetých „čtyřkolek“.

Je s podivem, ale na trhu je cenově příznivé velké SUV s ještě větším kufrem než má Kodiaq

Nový Kodiaq, nebo jiné podobné SUV? Přehled vážných konkurentů

Základní cena nové generace Škody Kodiaq přerostla hranici milionu korun. Za podobnou i menší sumu se dají nyní koupit srovnatelné produkty evropských i zahraničních automobilek. Vybrali jsme osm vážných konkurentů pro největší SUV mladoboleslavské automobilky.

Volkswagen Golf GTI.

Volkswagen Golf: v bazarech jsou stovky modelů s benzinovým i dieslovým motorem

Je to jedno z nejoblíbenějších aut vůbec. Příští rok bude slavit padesáté výročí od uvedení na automobilový trh. Volkswagen Golf je zkrátka klasika mezi vozy nižší střední třídy a zájem o něj je stále velký. Jaká je nabídka těchto ojetin na našem trhu jsme proto zjišťovali v dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com.

V horkých letních dnech si pozůstalí, smuteční hosté i zaměstnanci pohřebních služeb stěžovali na nedůstojný průběh obřadu kvůli nesnesitelnému horku.

Pohřby ve Znojmě a horko ve smuteční síni. Pozůstalým bývá často na omdlení

Lidé ve Znojmě si stěžují na nesnesitelná vedra v obřadní síni. Při posledním rozloučení nebývá v prostorách zapnutá klimatizace. „Vím o paní, které se udělalo špatně na omdlení, bylo to nepříjemné. Samozřejmě to mohlo být i z nervového vypětí. Ale v tropických dnech by klimatizace zapnutá být měla, to je jasné," sdělil jeden z obyvatel Znojma, který si nepřál zveřejnit svoje jméno. Redakce je však zná.

Lidé se snaží zvládat horko mnoha způsoby - od ventilátorů, chlazení až po výrobníky zmrzliny.

Klimatizace? Dobrý pomocník, ale špatný pán. Lidé netuší, jaká rizika přináší

Červencové teploty se v průměru pohybují okolo 25 stupňů, nezřídka se vyšvihnou i přes tropickou třicítku. Lidé se snaží zvládat horko mnoha způsoby - od ventilátorů, chlazení až po výrobníky zmrzliny. Lékaři však varují před přílišným používáním klimatizace. Deník přináší i několik tipů od bytového designéra, jak se v těchto vedrech bez ní obejít.

Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé.

S těmito auty byste se chtěli projet. V bazarech najdete i luxusní kabriolety

Letní počasí je jako stvořené na vyjížďku v kabrioletu. Někdo si proto plánuje takové auto nyní pořídit, někdo se rád aspoň zasní, jaké by to bylo cítit vítr ve vlasech za volantem Ferrari, Porsche, Rolls Roycu nebo Mustangu…Jaká je nabídka kabrioletů v našich bazarech jsme zjišťovali v dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com.

Ilustrační snímek

Letní horka a klimatizace: Jak ji používat správně, úsporně a bezpečně?

Pamatuji si, když se říkalo, že v Americe je auto bez klimatizace neprodejný artikl. Bylo to v době, kdy naše silnice ještě ve velkém brázdily Favority a Felicie, které touto vymožeností samozřejmě nedisponovaly. Jenže doba se posunula a dnes auto bez klimatizace nikdo nechce ani u nás. Z luxusu se stala očekávaná samozřejmost, jen málo lidí ale umí klimatizaci ve svém autě používat opravdu správně.

Proti horku pomáhá třeba osvěžení u vody. Co ale dělat v rozpáleném bytě?

Jak zvládnout úmorná vedra? Na led a klimu pozor, boj s horkem musí být lišácký

První vlna letních veder přišla už v červnu a naši touhu po krásném letním počasí vrátila zpět do reality. Rozpálené ulice, domy a byty jsou nejen nepříjemné, ale pro starší a nemocné lidi i nebezpečné. Hlavním cílem se stalo co nejúčinnější ochlazení vlastního organismu i okolního prostředí. Jak s vedrem bojovat? Sázka na ledové nápoje a co největší chlad z klimatizace může skončit urputnou angínou. Proti vedru uspějí jen rozumná opatření.

Dacia Logan.

Auta s velkým kufrem. Vévodí jim starší Dacia, sází na ně i automobilka Škoda

Značka, motor, cena, barva, výbava. To jsou důležité body, podle kterých si lidé vybírají nové nebo ojeté auto. Jenže když máte rodinu, nebo jste třeba řemeslník, zajímá vás ještě jeden důležitý údaj. Velikost kufru. Které kombíky ho mají největší a jaká je jejich nabídka v našich bazarech? To jsme zjišťovali v dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com.

Trolejbus Škoda 27 Tr.

V Ústí budou jezdit nové trolejbusy, nabídnou klimatizaci i USB nabíječky

Cestující v Ústí nad Labem mohou mít radost. Ústecký dopravní podnik totiž využil celou opci na nákup trolejbusů Škoda 27 Tr. Dvanáct velkokapacitních vozidel přijde na zhruba 250 milionů korun. Lidé se mohou těšit na moderní stroje, které disponují třeba automatickou klimatizací či USB nabíječkami. A bonusem je, že vozidla umí jezdit tzv. bez tykadel. Mají totiž trakční baterii, takže zvládnou překonat i neelektrifikované oblasti.

Klimatizovaný autobus v Praze.

Léto v Praze. Cestujte po metropoli klimatizovanými tramvajemi a autobusy

Každý cestující MHD už to někdy poznal. Přichází léto a cesty autobusem či tramvají začínají být doprovázeny nesnesitelným horkem. Tomu je však možné se vyhnout. Praha testuje v letošní letní sezoně novinku, díky které se cestující dozvědí, jestli vozy městské hromadné dopravy disponují klimatizací či nikoliv. Informaci je možné zjistit na digitálních panelech na některých zastávkách autobusů a v terminálu Černý Most.

Aplikace Tree Check.

Léto je na dohled. Kde najít stín? Apka z Moravy přepočítá stromy na klimatizace

/ROZHOVOR/ Zjistit, jak v horkém letním městě chladí jednotlivé stromy v přepočtu na běžné domácí klimatizace. Mapovat oblíbené stromy nebo si z nich vytvořit vlastní virtuální herbář. To umožňuje nově vylepšená aplikace Tree Check, kterou v minulém roce představila brněnská environmentální organizace Nadace Partnerství spolu s výzkumnou institucí Czech Globe a brněnskou společností Safe Trees. O tom, jaké funkce nově vylepšená aplikace nabízí a k čemu je něco takového vůbec dobré si přečtěte rozhovor s Andreou Křivánkovou z Nadace Partnerství, která má vývoj aplikace na starosti.

Volkswagen Multivan 2.0TDi Comfortline.

Tipy na ojetá auta: jaký multivan vybrat pro velkou rodinu i pro práci

Můžete v nich mít tři řady sedadel až pro osm lidí a vyrazit pohodlně i na vzdálenější dovolenou s celou rodinou nebo s přáteli. Nebo nějaká sedadla uberete a máte z auta prostornou dodávku do práce a na převoz větších věcí. Multivany jsou díky své praktičnosti a velikosti stále oblíbenější a jejich nabídka proto roste i v našich autobazarech.

BMW X3 X-Line 30xd

Tipy na ojetá auta: vybíráme menší SUV, které se hodí v zimě na hory i do města

Zimní počasí láká k tomu sbalit lyže a vyrazit někam na hory. V takovém případě se může hodit SUV s pohonem 4x4, které vás ani na zasněžených kopcích nenechá ve štychu. S těmi menšími se přitom dá bez problému jezdit i ulicemi města. Jaké auto tedy vybrat, když ho chce využívat na cesty do práce i na výlety do hor?

Renault Scénic 1,5 DCi Xmod

Tipy na ojetá auta: rodinné vozy do 300 tisíc od Citroënu, Fordu nebo Toyoty

Nových aut je v poslední době nedostatek a čekací doby jsou dlouhé. A tak výrazně roste poptávka po vozech z autobazarů. Jak se ale v jejich velké nabídce co nejlépe vyznat? S tím vám pomůže seriál Deníku a webu TipCars.com, který vám bude každý týden vyhledávat a doporučovat auta podle určitých kategorií.

Ilustrační foto

Smuteční síň v Lounech bude mít klimatizaci

Ve smuteční obřadní síni pod hřbitovem v Rakovnické ulici v Lounech by se v příštím roce měla objevit klimatizace. Místnost musí být tichá a nelze v ní v parných měsících větrat při obřadech kvůli hluku z okolí.

Ahmad Bin Ali Stadium: aréna s kapacitou pro 40 tisíc diváků

Klimatizace na fotbalových stadionech? Kanárci v Kataru klepou kosu

Venku tropy, uvnitř zima. To je další z mnoha paradoxů a bizarností, kterými se „pyšní“ unikátní šampionát v Kataru. Nejen fanoušci, ale i fotbalisté nadávají na klimatizaci na stadionech pro mistrovství světa. Brazilci si stěžují, že několik členů týmu kvůli výkyvům teplot dokonce onemocnělo.

Instalace nové klimatizace v Klubu Starý pivovar.

Divadelní sál Klubu Starý pivovar bude mít novou klimatizaci

Návštěvníci i účinkující akcí v Klubu Starý pivovar se brzy dočkají vyššího komfortu. V divadelním sále se instaluje nová klimatizace. Práce probíhají bez omezení provozu, hotovo bude do 23. září. Rekonstrukce přijde Dům kultury, který Starý pivovar spravuje, téměř na 700 tisíc korun.