Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

Ilustrační foto

Tropy v bytě: léto s sebou přináší nevítaného hosta. Jak doma ochladit vzduch?

S příchodem letních veder se v bytech a domech ze slunečních paprsků stává nevítaný host. Tipů, jak v interiéru eliminovat teplo na přijatelnou hranici a ochladit vzduch, je spousta – od rolet, žaluzií, stolních ventilátorů až po klimatizaci. Léto je také časem dovolených, kdy svá obydlí opouštíte. Nezvaným hostem se pak leckdy stává zloděj. I na ochranu před ním je třeba myslet.  

Konečně čerstvý vzduch. V blanenské knihovně bude klimatizace.

V blanenské knihovně horkem kolabovali zaměstanci. Pomůže klimatizace

Teplota přes třicet stupňů. Nedýchatelno. Návštěvníkům i pracovníkům blanenské knihovny, která je z části prosklená, léta scházela klimatizace. To už neplatí. Ve studovně, čítárně a v dětském oddělení totiž v těchto dnech dělníci instalují potřebné zařízení.

Lidé v rouškách cestují 24. dubna 2020 v pařížském metru

Sborový zpěv jako riziko. Kde nejčastěji dochází k nákaze koronavirem?

K přenosu nemoci covid-19 dochází podle odborníků Evropského centra pro infekční nemoci (ECDC) zejména v přeplněných vnitřních prostorách, na pracovištích nebo při různých akcích. Jeho zprávu cituje na webu Státní zdravotní ústav. Přenos nemocni prostřednictvím ventilace nebo klimatizace nebyl podle ní dostatečně prokázán, riziko je spíš nízké.  

Ilustrační foto

S létem přicházejí i nevítaní hosté. Jak si ochladit byt?

S příchodem letních veder se v bytech a domech ze slunečních paprsků stává nevítaný host. Tipů, jak v interiéru eliminovat teplo na přijatelnou hranici a ochladit vzduch, je spousta – od rolet, žaluzií, stolních ventilátorů až po klimatizaci. Léto je také časem dovolených, kdy svá obydlí opouštíte. Nezvaným hostem se pak leckdy stává zloděj. I na ochranu před ním je třeba myslet.

Hasiči pomáhali dostat na střechu kolínské automobilky TPCA klimatizaci pomocí vrtulníku Mi-8T.

Hasiči pomáhali dostat na střechu kolínské automobilky klimatizaci

/FOTOGALERIE/ Hasiči za sebou mají zajímavou a neobvyklou zkušenost. Asistovali totiž při usazování těžké klimatizační jednotky na střechu kolínské automobilky TPCA. „Stanice v Ovčárech je koncipována především pro zásahy uvnitř areálu při řešení všech typů mimořádných událostí. Hasiči vyjíždějí ale i v případě, kdy je nutná jejich asistence k zajištění bezpečnosti a dalších nezbytných úkonů při jiných neobvyklých událostech,“ uvedla Tereza Fliegerová, mluvčí středočeských hasičů.

hlavni

81 klima

Léto se již nezadržitelně blíží a s ním přijdou ruku v ruce také vysoké teploty. Jste na ně patřičně připraveni?

Do jedné třídy mateřské školy Laštůvkova v brněnské Bystrci v minulém týdnu zateklo.

Děti si hrají ve špíně, stěžují si rodiče. Mateřská školka ale rekonstrukci hájí

Kvůli stavebním pracím za plného provozu školky se děti učí a hrají si v prachu a špíně. Hygienické podmínky jsou šílené. Tak si stěžuje otec jednoho z předškoláků, který chodí do Mateřské školy Laštůvkova v brněnské Bystrci. „Kvůli montování klimatizace a výměně oken musí děti stěhovat mezi třídami, což špatně nesou. Když je v šatně vidíte brečet, protože jdou do jiné třídy, tak to není legrace,“ poznamenal Ondřej Nový.  

Ilustrační foto.

Zbiroh sází na klimatizaci

Klimatické změny přinášející vedra od jara do podzimu, se postaraly i o diktát pro Městský úřad Zbiroh.

Tramvaj typu 15T.

Radní vedli spory: (Ne)může dodat klimatizace do tramvají někdo jiný?

Před dvěma týdny materiál kvůli obavám zástupců Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) radní raději stáhli z jednání, teď v pondělí nakonec rozhodli, že do 124 tramvají Škoda 15T nainstalují klimatizaci. Zakázku za skoro 400 milionů korun bez soutěže dostane plzeňská firma Škoda Transportation, která patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Nové lípy, které nahradily prosychající a už nebezpečné stromy, vybíralo v Maďarsku vedení benešovské radnice. Na snímku výšku stromu porovnává místostarosta Jiří Jandač.

Na exkurzi se dozvědí nové zajímavosti o stromech

Prozkoumat, jak fungují stromy, jak probíhá fotosyntéza, proč jsou nejlepší klimatizací a jak mohou ovlivnit například množství srážek, se dozvědí návštěvníci botanické přehlídky s Martinem Klaudysem v neděli 20. října od 11 hodiny.

Martin Doktor o Tokiu

Tokio jako Atlanta. Co nejvíc jsem se vyhýbal klimatizaci, vypráví Martin Doktor

Rovnou ze semináře šéfů misí před OH 2020 v Tokiu zamířil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor do dějiště mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Segedínu. Důvod je zřejmý. Bývalý slavný kanoista získal v roce 1996 na olympiádě v Atlantě dvě zlaté medaile a nechce si nechat ujít bitvy o místenky do Tokia.

Martin Doktor o Tokiu

Tokio jako Atlanta. Co nejvíc jsem se vyhýbal klimatizaci, vypráví Martin Doktor

Rovnou ze semináře šéfů misí před OH 2020 v Tokiu zamířil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor do dějiště mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Segedínu. Důvod je zřejmý. Bývalý slavný kanoista získal v roce 1996 na olympiádě v Atlantě dvě zlaté medaile a nechce si nechat ujít bitvy o místenky do Tokia.

Zimní stadion v Ledči pojme až 250 lidí.

Ledečský zimní stadion bude mít moderní klimatizaci

Ledeč nad Sázavou – Bezmála jeden milion korun investuje město Ledeč do modernizace zimního stadionu. V rozpočtu vyčlenili radní peníze na vybudování klimatizace na zimním stadionu. Klimatizační jednotka je již objednána u fi rmy MUNTERS a rozvody by měla na základě schválené smlouvy zhotovit firma ASO s.r.o. Celková cena za klimatizaci by měla být bezmála 1 milion.

Ze slavnostního uvedení elektrobusů společnosti Arriva Východní Čech do provozu v Kutné Hoře.

Elektrobusy jezdí dva měsíce, mají své kritiky

/FOTOGALERIE/ Je tomu téměř dva měsíce, co do kutnohorských ulic a jejich příměstských částí vyjely nové elektrobusy. Zatímco jedni si pochvalují nové moderní vozy vybavené klimatizací, dobíjením pro mobilní telefony či možností platit jízdné bezhotovostně, najde se i řada kritiků nového vozového parku. Patří mezi ně i bývalý radní a člen pracovní skupiny pro dopravu Radim Fedorovič.

Ilustrační foto.

Nemocnice je vybavena novou klimatizací

Tkáňová ústředna Fakultní nemocnice Hradec Králové používá od konce července novou klimatizaci pro prostory kryokonzervační části, kde se zpracovávají tkáně a buňky.

Ilustrační foto.

Denní šichtu tráví na žhnoucí střeše

Jižní Morava – Vyleze na střechu a za necelou hodinu už pospíchá do stínu. Musí se ochladit a doplnit tekutiny. Po pár minutách jde pokrývač Karol Hladký z Břeclavi zase zpátky na výheň. „Čím déle jsme schovaní, tím hůře se nám na rozpálenou střechu vrací. Pro tělo je to vždycky šok,“ vyjádřil se muž. V teplotách okolo padesáti stupňů vydrží třeba i deset hodin.  

Ilustrační foto.

Investice do nemocnic: pacientům uleví klimatizace

Jižní Morava – Lépe dýchat se bude pacientům lůžkového pavilonu L01 v břeclavské nemocnici. Díky nové klimatizaci. Jihomoravský kraj na ni nyní přispěl celkem pěti a půl miliony korun. Celkem krajští radní rozdělili na nákup nových přístrojů a vybavení do zdravotnických zařízení skoro padesát milionů korun.

Opravená budova Úrazové nemocnice v Brně.

Skončily opravy budovy brněnské úrazové nemocnice

Brno – Budova Úrazové nemocnice v Brně získala nový plášť. Kromě výměny oken a zateplení pavilonu pocítí změnu i pacienti na pokojích, kde přibyla klimatizace. „Vedro na odděleních bylo nesnesitelné. Nejdůležitější je, aby klimatizace správně fungovala,“ komentoval opravy náměstek primátorky Petr Hladík.  

Dopravní podnik města Jihlavy vyhlásil, že se mění nasazení, aby sedmdesát procent z kilometrů ujetých autobusy MHD zvládla devítka vozů Iveco Urbanway s klimatizací.

Klimatizace není v MHD samozřejmost

Vysočina – V horkých dnech je cestování MHD mnohdy strastiplným zážitkem. Zapnutá klimatizace však může cestu udělat značně komfortnější. Pokud tedy v autobuse je.

S ochlazením pomůže klimatizace nebo ventilátor

Češi hledají způsoby, jak se ochladit. Prodejům dominují klimatizace

Ochlazovače vzduchu, mobilní i klasické klimatizace i vodní sprchy patří k heslům, které lidé v posledních dnech nejčastěji vyhledávají na internetovém srovnávači cen Heureka. Řada montážních firem je ale množstvím zakázek tak přetížena, že si zákazníci musejí počkat i několik týdnů. S příchodem veder se podle srovnávače zvedl zájem i o bazény a sudy na zavlažování. Například prodejce Mountfield zaznamenal v červnu u všech typů bazénů historicky rekordní prodeje.

Městská hromadná doprava v Plzni.

Cestující se koupou v potu. Rekordní teploty jsou znát i v MHD

Zpocení cestující se marně ovívají vším, co mají zrovna v ruce. Z orosených obličejů hledí unavenýma očima na výheň za okny. I přes otevřená okénka je uvnitř snad ještě větší horko, než na rozpálených ulicích. Taková byla ve včerejším horkém dni realita cestování plzeňskou hromadnou dopravou. Přesvědčili se o tom i redaktoři Deníku.

Před ventilátor postavte lahev se zmrzlou vodou.

Jak ochladit byt, když nemáte klimatizaci

Tropická vedra mění naše domácnosti v nedýchatelné skleníky. Ne každému je příjemná klimatizace, mnohé odradí už její cena. Nesnesitelné teploty však doma můžeme snížit i bez ní. Prozradíme vám několik triků.

Postižení pekaři získají novou klimatizaci.

Postižení pekaři získají novou klimatizaci

Mentálně postižení a duševně nemocní zaměstnanci pekárny Na Plechu budou brzy pracovat v chladnějším prostředí. Jarní část programu ČSOB pomáhá regionům tento projekt finančně podpoří. Nyní se hraje o to, jak velkou částkou.

Ze slavnostního uvedení elektrobusů společnosti Arriva Východní Čech do provozu v Kutné Hoře.

Elektrobusy jezdí v Kutné Hoře už týden. V plném počtu ale ještě ne

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Po Trutnově nasadila Arriva Východní Čechy elektrobusy v dalším městě, tentokrát v Kutné Hoře. Ta pro svou městskou hromadnou dopravu pořídila celkem pět elektrobusů dvou různých typů. Ani po týdnu fungování ale v kutnohorských ulicích a příměstských částech nejezdí všech pět nových autobusů, některé dokonce měly mít potíže s klimatizací hned první den.

Křest nové tramvaje 15T pojmenované po Františku Křižíkovi.

Klimatizace v pražských tramvajích? Hledejte žluté čelo a neotevírejte okna

Během horkých letních dnů je cestování veřejnou dopravou pro mnoho lidí učiněným peklem. V přeplněném autobuse či tramvaji bývá teplota ještě vyšší než venku. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) i organizátor dopravy Ropid proto cestujícím vysvětlily, jak je to s klimatizací v prostředcích MHD.

S ochlazením pomůže klimatizace nebo ventilátor

Horko zvedá spotřebu elektřiny. Češi se chladí klimatizací i ventilátory

Horké počasí, které v posledních dnech panuje, zvyšuje spotřebu elektřiny v porovnání s průměrem až o čtyři procenta. Je to způsobeno zejména stále rozšířenějšími klimatizacemi. ČTK to dnes sdělil mluvčí energetické společnosti ČEZ Martin Schreier. Například v internetovém obchodě Alza.cz stoupl prodej klimatizací na začátku června meziročně o 90 procent.