Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

Ilustrační foto

Vedry trpí všichni, ale jen úředníci v Chrudimi šli v poledne domů. Strhli bouři

Kvůli úmorným vedrům v neklimatizovaných kancelářích zkrátil Městský úřad v Chrudimi zaměstnancům pracovní dobu. Tento krok vyvolal u lidí nebývalou vlnu rozhořčení. Zdá se přitom, že chrudimská cesta je spíše ojedinělá a kratší pracovní dobu nemají ve zbytku Pardubického kraje žádní úředníci. O ostatních profesích ani nemluvě.

Před vedry v centru města nejlépe ochrání stromy. V Pardubicích jich je ale málo

Před vedry v centru města nejlépe ochrání stromy. V Pardubicích jich je ale málo

/FOTOGALERIE/ Kam se mají Pardubáci v centru schovat před vedrem? Nejlevnější klimatizací jsou stromy. Jeden strom dokáže své okolí ochladit jako čtyři klimatizace. Podle tepelných map a satelitních snímků jsou vysokými teplotami nejvíce postiženy oblasti v okolí hlavního nádraží, historického centra města a širšího centra, obchodních center, ale i další lokality.

Klimatizace. Ilustrační foto.

Kvůli vedrům lidé znovu rozjedou klimatizace. Mohly by způsobit výpadky proudu

Teploty se tento týden budou znovu přibližovat k třiceti stupňům Celsia. Spolu s tím se v kancelářích a domácnostech rozjedou klimatizace, které se pomalu stávají standardním vybavením. Někteří odborníci varují před lokálními výpadky proudu, protože nárůst počtu klimatizací představuje zátěž pro přenosovou síť. Její správci to ale tak horké nevidí.

Pětiletá Škoda Superb může ještě dlouho dobře sloužit

Co udělá 200 000 kilometrů s vybaveným Superbem? Test ojetiny za 450 000 Kč

Auta s logem značky Škoda jsou stále velmi oblíbené jak na trhu s novými osobními auty, tak rovněž s těmi ojetými. Model Superb, který je stále pokládán za vlajkovou loď mladoboleslavské automobilky, samozřejmě není výjimkou. V naší recenzi jsem se zaměřil například na to, jak jezdí auto s těžkým motorem na špatných silnicích.

Jiří Vágner, technický ředitel a místopředseda představenstva společnosti SSI Energy.

Praze blackout nehrozí, ujišťuje expert. Riziko ale představují klimatizace

/ROZHOVOR/ V Praze se ve čtvrtek dopoledne musela skoro třetina města obejít přibližně hodinu bez elektrického proudu, na vině byl technický problém v rozvodně na Chodově. Zhasly domácnosti v Praze 4, 5 a 10. Zejména na pravém břehu Vltavy se zastavily tramvaje, problémy byly i v metru, především na trase C. V části města zhasly také semafory na křižovatkách. Hasiči museli zachraňovat desítky lidí z výtahů.

Vyberte si úsporné auto.

Jak ušetřit za palivo?

Hodně řidičů vyráží na cesty každý den a není tedy divu, že měsíčně utrácejí tisíce za palivo. Výdaje za palivo častokrát překračují útratu za nájem nebo jídlo a vzhledem k současné situaci, kdy cena ropy stoupá každý den, je nutné hledat řešení.

Aktuální ceny na stojanech u čerpacích stanic

Palivo ušetří i maličkosti. Kdy jste třeba naposledy měnili vzduchový filtr?

Ceny benzínu a nafty u našich čerpacích stanic jsou na historických maximech a natankování padesátilitrové nádrže klasického osobního vozu přijde na více než dvě tisícovky. Rozhodně se tedy už vyplatí přemýšlet o tom, zda by při jízdách autem nešlo nějakým způsobem snížit náklady na potřebné palivo.

Kloubový trolejbus SOR TNS 18.

Praha si vybrala trolejbusy. Budou jednou jezdit i do středních Čech?

Do nové fáze vstupují středočeské diskuse o budoucnosti elektřiny ve veřejné dopravě, které loni v říjnu vedly k opuštění plánů na přípravu jedné z chystaných trolejbusových linek propojujících hlavní město s jeho okolím. Nyní už je jasněji v tom, jaké trolejbusy by z metropole časem mohly do středních Čech zajíždět.

Ilustrační foto.

Servery ústeckého magistrátu dostanou nové chlazení

Magistrátní úředníci, ale i jejich klienti, se dočkají rychlejšího spojení s počítačovou sítí. Ústečtí radní totiž schválili pořízení nové klimatizace pro serverovnu magistrátu za 145 tisíc korun.

Interiér motorového vozu 811.

Obnova vlaků v kraji pokračuje. Vozy řady 811 budou jezdit i na Novojičínsku

/FOTOGALERIE/ České dráhy (ČD) už mají desítku motorových vozů řady 811, které vznikají v dceřiné společnosti DPOV vylepšením starých motoráků 810. Zmodernizovaná vozidla se starou tváří jsou určena pro Moravskoslezský kraj, celkem jich tam bude jezdit 14 a obslouží také linku S33 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou, S8 Studénka – Veřovice.

Ilustrační foto

Podle čeho vybírat klimatizaci?

Rádi bychom si na léto pořídili klimatizaci, ale nevíme, podle jakých kritérií ji vybrat. Navíc se bojíme vysokých útrat za elektřinu. Dá se to nějak řešit?

Pozor na tropické teploty. Člověk by se venku neměl příliš zdržovat.

Je tu vlna veder. Varováním je pro alergiky i zaměstnance v rouškách

Bude vedro k padnutí. Podle předpovědí meteorologů nás čeká tropický začátek víkendu a na horké vlně, kdy teploty ve stínu budou atakovat 30 až 36 stupňů Celsia, sklouzneme až do poloviny příštího týdne. Podle odborníků se nepříjemným pocitům úplně vyhnout nedá, ale můžeme proti nim bojovat.

Plzeňský Daikin rozjíždí nábor nových pracovníků po svém. Na pracovní pohovor vozí uchazeče taxíkem.

Plzeňský výrobce klimatizací Daikin láká nové uchazeče. Zaplatí jim taxík a pivo

Plzeňský výrobce klimatizací Daikin se rozhodl řešit krizi pracovního trhu po svém. Navzdory meziročnímu nárůstu nezaměstnanost v kraji, se firmě dlouhodobě nedaří sehnat kvalitní zaměstnance. Personální oddělení společnosti se proto rozhodlo spustit motivační kampaň pro nové uchazeče o zaměstnání. Na pohovor je zdarma přiveze taxík a odvezou si proviant v podobě tří kousků lahodného chmelového moku z lokálního minipivovaru. Kdo uspěje, získá navíc náborový bonus až 50 tisíc korun.

Starosta obce Věžky Aleš Bosák

Obec se musí rozvíjet, investovat, říká starosta Věžek Aleš Bosák

Obec Věžky, která má něco málo přes čtyři sta obyvatel vede už sedmým rokem mladý starosta Aleš Bosák. Na post starosty nastoupil v pouhých 32 letech. A jak sám říká, plány jak zlepšit obec má až do důchodu. „Chtěl bych si pak sednout tady na náves v těch důchodkách a rozhlédnout se, že máme pěknou obec, o jejíž rozkvět jsme se zasloužili,“ přeje si Bosák. Zatím k tomu má velmi solidně nakročeno.

Klimatizace

Dětský stacionář obdrží novou klimatizaci

Město Hradec Králové nechá instalovat klimatizaci za více než 330 tisíc korun bez DPH do Dětského denního rehabilitačního stacionáře v Gagarinově ulici. Rada města dnes schválila dodavatele.

Pražský dopravní podnik nakoupí historicky první elektrobusy standardní délky, pro Prahu je vyrobí Škoda Electric.

Tiché a šetrné k ovzduší. Praha nakoupí první elektrobusy standardní délky

Cestující na linkách 154 a 213 se mohou na konci roku těšit na ekologické svezení. Dopravní podnik hlavního města (DPP) oznámil, že vítězem veřejné zakázky na nákup čtrnácti nových elektrobusů standardní délky se stala společnost Škoda Electric. Pražský magistrát zaplatí za vozidla Škoda E’City celkem 207 milionů korun.