Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

Ilustrační foto.

Odborník: Za výpadkem Google byla chyba uvnitř firmy

Praha - Úterní dvouhodinový výpadek služeb Google v Česku a okolí zřejmě způsobila chyba uvnitř firmy, pravděpodobně lidský faktor. Hackerský útok je naopak velmi nepravděpodobný. Uvedl to technický ředitel národního propojovacího uzlu NIX.CZ Adam Golecký.

Autobusy - ilustrační snímek

Zima v autobuse? Domluvte se s řidičem, radí dopravci

Zlínský kraj – Namísto zahřátí zase jen chladný vzduch. Kdo by čekal, že po několikaminutovém stání na zastávce se pak při vlezlém podzimním počasí ohřeje v autobuse, může mít leckdy smůlu. Řidiči těch linkových nemají stanovenou žádnou teplotní hranici, která by jim určovala, že mají začít topit.

Nový byt. Ilustrační foto.

Hongkongský podnikatel nabízí byty o rozloze dva metry čtvereční

Hongkong - Hongkong je známý svými malými a drahými byty. Jeden vynalézavý podnikatel však přišel s nápadem, jak z bytů připomínajících rakev udělat atraktivní obydlí, které má připomínat ložnici astronautů. S manželkou byty pronajímá. Napsal o tom zpravodajský server BBC.

Bezbariérové autobusy v Liberci.

Dopravní podnik chce pořídit další bezbariérové autobusy

Liberec - Atraktivnější vzhled s barevnými displeji i komfortnější kabina pro řidiče. Dopravní podnik Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) by měl v následujících dvou letech nakoupit sedmnáct nových bezbariérových autobusů. Potvrdila to mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Senior taxi. Ilustrační foto

Senior taxi začne jezdit i v Přerově

Přerov – Jarmila Vaculková z Přerova, která má pětaosmdesát let, si i ve svém věku klidně umyje okna. Není pro ni ani problém zajít si do města nakoupit. Když se ale necítí dobře a potřebuje k lékaři, je odkázána na pomoc svých blízkých. Novou službu – „senior taxi", kterou tento týden schválili přerovští zastupitelé, tedy jedině přivítala. Důchodci nad šedesát pět let ji mohou začít využívat už od února příštího roku.

Modernizovaný vůz Českých drah.

Moderní vozy ze Šumperku už brázdí tratě. Slibují větší pohodlí

Šumperk – Šumperský podnik Pars nova předal Českým drahám všech dvaašedesát vozů, které postupně modernizoval od roku 2015. Vylepšené vagony jsou součástí vlaků na vnitrostátních i mezinárodních spojích, tedy rychlíků a vlaků InterCity a EuroCity. Cestující v nich budou mít větší pohodlí.

LUDVÍK HESS, SPISOVATEL, NOVINÁŘ, CHOVATEL KONÍ A ZAKLADATEL BABYBOXŮ, byl přítomen při instalování nového typu tohoto zařízení v pavilonu matky a dítěte v liberecké nemocnici.

Liberec má nový babybox

Liberec - Babybox nové generace nainstalovali včera technici v areálu liberecké nemocnice. Oproti předchozímu zařízení, které zde sloužilo už osm let, je nový babybox vybavený klimatizací a kamerou, která odesílá snímky miminka pracovníkům nemocnice.

Při tlačenici na muslimské pouti v Mekce zahynuly stovky lidí.

Rok od nejhorší katastrofy při muslimské pouti v Mekce

Mekka/Praha - Nejhorší katastrofa při muslimské pouti do Mekky v historii se odehrála loni. Počet obětí tlačenice na jedné křižovatce 24. září 2015 se odhaduje na více než 2400, oficiální počet uváděný saúdskoarabskými úřady se zastavil na čísle 769, Rijád ovšem upozornil, že tento údaj není konečný. Dosud nejsou známy výsledky vyšetřování neštěstí, ani přesný důvod katastrofy.

Ilustrační snímek

Masivní výpadek proudu po požáru ochromil Portoriko

San Juan – Masivní výpadek v dodávkách elektrické energie ochromil život na Portoriku. Bez proudu se na tomto karibském ostrově, který má asi 3,5 milionu obyvatel, ocitla většina lidí. Příčinou byl požár v elektrárně, oznámily tamní úřady.

Lidé si mohli novou tramvaj prohlédnout už v sobotu při Dni otevřených dveří v dopravním podniku.

Na trasu Most - Litvínov vyjela poprvé tramvaj s wi-fi, kamerami a klimatizací

Most - Na svou pravidelnou linku vyjela v pondělí poprvé nová bezbariérová tramvaj EVO 1. Cestujícím umožňuje zdarma surfovat na internetu prostřednictvím wi-fi sítě, což si dnes nenechali ujít zejména mladší pasažéři. V modernizaci tramvají, jejichž průměrné stáří je 28 let, chce Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova pokračovat.

Olomoucké kino Metropol

Kino Metropol čeká proměna, vylepší interiér i techniku

Olomouc – Poslední klasické olomoucké kino má velké plány, jak udržet diváky. Metropol se chystá například pořídit nové plátno a laserový projektor, diváci budou sedět na vylepšených sedačkách a ve sklepních prostorách vznikne menší sál.

Exkurze po již dokončených i nově budovaných pražských rybnících

Vedro a sucho? Prahu ochladí nové rybníky

Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - Podle prognóz odborníků se v Praze během příštích desetiletí oteplí až o 2,5 °C. Mírnit vedra a sucha mohou i nové pražské rybníky.

Ilustrační foto

Prodejci klimatizací budou muset zajistit její odbornou montáž

Praha - Prodejci klimatizace zřejmě budou muset zajistit kupujícím její odbornou montáž, a to pod hrozbou stotisícové pokuty. Při neodborné instalaci hrozí úniky nebezpečných látek do atmosféry. Povinnost doložit u každé prodané klimatizace potvrzení o odborné instalaci má zavést novela o látkách poškozujících ozonovou vrstvu, kterou ve středu Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Elektrobus SOR EBN 11.

DPP o rok prodloužil zkušební provoz elektrobusu, do srpna 2017

Praha - Dopravní podnik (DPP) o rok prodloužil zkušební provoz elektrobusu do srpna 2017. Původně mělo testování skončit letos 31. srpna. V pátek o tom informoval mluvčí DPP Jiří Štábl. V následujícím provozu chce dopravce sledovat především životnost baterií. DPP testuje od loňského září autobus SOR/Cegelec EBN 11.

Linková doprava Ústeckého kraje.

Řidiči BusLine: Máme málo peněz a dostáváme pokuty

Děčínsko – Je nás málo, jsme unavení, pracujeme přesčas a dostáváme za to málo peněz. To jsou jen některé věci, na něž si stěžují řidiči jezdící u společnosti BusLine. Ta na Děčínsku zajišťuje meziměstskou přepravu cestujících. Společnost ale většinu výhrad odmítá.

Ilustrační foto

České dráhy chystají rekonstrukci jídelních a lůžkových vozů

Praha - České dráhy nechají zrekonstruovat devět jídelních a devět lůžkových vozů. Hodnotu obou zakázek dopravce odhadl dohromady na 117 milionů korun, z toho 63 milionů připadá na modernizaci jídelních vozů. Ty by měly být předělány na kombinované vozy 1. třídy s kuchyní a bistrem. V tiskové zprávě o tom dnes informoval dopravce.

O tom, jak řeší krizové situace dispečeři Centrálního velínu brněnské Fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice u svaté Anny, vypráví další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Alarm velínu někdy ohlásí i uklízečku ve výtahu. Může jít o uvízlého pacienta

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Je půl druhé v noci. Lékaře budí sms zpráva. Potvrdí její přijetí a hbitě se obléká. Přečetl si totiž, že na dálnici boural autobus a je důležité, aby pomohl ostatním doktorům s velkým počtem pacientů. O tom, jak řeší podobné krizové situace dispečeři Centrálního velínu brněnské Fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice u svaté Anny, vypráví další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Bleší trh v Břeclavi. Ilustrační foto.

Bleší trhy obsadí po letech opět cukrovarský most

Břeclav – Nabídnout staré knihy, gramofonové desky, oblečení či ručně dělané výrobky mohou lidé na dalším originálním bleším trhu v Břeclavi. Organizátoři, kteří těmito akcemi chtějí zároveň oživovat zajímavá zákoutí města, tentokrát obsadí bývalý cukrovarský most jako před dvěma lety.

Nicolas Roche

Roche chytil v Riu zápal plic a přijde o Vueltu: Může za to špatná klimatizace

Dublin - Irský cyklista Nicolas Roche se vrátil z Ria s bakteriálním zápalem plic a podle dvaatřicetiletého olympionika je na vině špatná brazilská klimatizace. Zdravotní problémy ho připraví o start na Vueltě, kde loni vyhrál etapu a letos to měl být pro něj jeden z posledních startů za tým Sky. Od nové sezony bude jezdit za BMC.

Ilustrační foto

ČD do modernizace vozidel investovaly přes 31 miliard korun

Praha - České dráhy v posledních šesti letech investovaly do modernizace vozidel přes 31 miliardy korun. Třetina vozů je v současnosti vybavená klimatizací, zhruba polovina vlaků má nový systém uzavřených WC. Celkem státem vlastněný dopravce provozuje přes dva tisíce lokomotiv, elektrických a dieselových jednotek a zhruba 2130 osobních vagonů. Řekl to mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Vynaložené peníze se projevily ve snížení průměrného stáří o dva roky u lokomotiv a samostatných jednotek a o šest let u klasických vagonů.

Sraz majitelů velorexů v Sosni

Jízda ve velorexu je krásným zážitkem. Dýcháte svět, kterým jedete

Klečetné – Velorex je vozidlo, dalo by se říci ani ryba ani rak, ani motorka ani auto. Podle předsedy Velorex Clubu v Autoklubu České republiky Ladislava Šustra má toto vozidlo vlastně koncepci letadla., protože má trubkový rám potažený koženkou. Jízda v něm je nezapomenutelná.

Novou sezonu zahájí umělkyně v nově zrekonstruovaných koupelnách.

V divadle se opravuje, obkládá a maluje

Ústí nad Labem - Umělecké soubory Severočeského divadla mají dovolenou nebo vyrážejí na zájezdová představení. V historické budově však klid není.