Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

Volkswagen Polo GTI.

Nový Volkswagen Polo už má české ceny

Nová generace malého Pola je technologicky zdatnější, větší, prostornější a co je hlavní, nyní je konečně k mání i na českém trhu. Volkswagen oficiálně odhalil ceny nového modelu a odstartoval předprodej zákazníkům.

Ilustrační foto.

Boj proti horku v práci? Třeba zmrzlinou zdarma

Jižní Morava /ANKETA/ – Přetrpět pracovní dobu ve dnech, kdy teploty často přesahují třicetistupňovou hranici, může být pro mnoho lidí obtížné. Zvlášť když ve své práci nemají klimatizaci. Šéfové firem v Brně a okolí proto hledají nejrůznější způsoby, jak svým zaměstnancům pobyt na rozpáleném pracovišti zpříjemnit.

Ilustrační foto.

Jak firmy bojují proti horku v práci? Třeba zmrzlinou zdarma

/ANKETA/ Přetrpět pracovní dobu ve dnech, kdy teploty často přesahují třicetistupňovou hranici, může být pro mnoho lidí obtížné. Zvlášť když ve své práci nemají klimatizaci. Šéfové firem v Brně a okolí proto hledají nejrůznější způsoby, jak svým zaměstnancům pobyt na rozpáleném pracovišti zpříjemnit.

Ilustrační foto.

Vedro ve školkách: děti pod sprchou a ve stínu

Učitelky v mateřských školách se snaží připravit dětem program odpovídající současným horkým dnům. V řadě školek je nyní provoz přerušen kvůli letním prázdninám. V těch otevřených, které oslovila agentura ČTK, dbají na zvýšený pitný režim, drží děti ve stínu a sprchují je vodou.

Stavební dělníci při teplotách nad třicet stupňů Celsia vypijí až třikrát více tekutin.

Hicy pohledem stavebního dělníka a „trolejbusáka“

Ostrava - Povolání, které byste v tomto počasí nechtěli dělat. Při odpovědi na tuto otázku nepochybně velmi brzy jmenujete profese řidiče hromadné dopravy nebo stavebního dělníka. Právě od nich jsme si nechali povědět, jak se jim v současných vedrech pracuje.

Osvěžení ve vedru. Ilustrační foto.

Vedro v úterý zesílí, bude až 38 stupňů, pak se mírně ochladí

Praha - Teploty v Česku v úterý zesílí, na celém území budou přes den šplhat ke 34 až 38 stupňům Celsia. Vedro večer přeruší studená fronta, se kterou přijdou zřejmě i silné bouřky. Horko v dalších dnech by pak už mělo být menší, přesto zejména na jihovýchodě a východě republiky bude nadále přes 31 stupňů. Uvedl v pondělí na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Upřesnil tak své předchozí informace o tom, že úterní maxima kolem 38 stupňů se budou týkat zejména jihu Moravy.

Ilustrační foto

Začíná tropické počasí, vedro má vydržet do konce týdne

Praha - Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami, které v neděli odpoledne v celé republice překročí 31 stupňů Celsia. Vedra vydrží na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku i v pondělí, ve zbytku země se jen slabě ochladí. Nejteplejším dnem nadcházejícího týdne má být podle předpovědi úterý, kdy mohou teploměry zejména na jihu Moravy vyšplhat až ke 37 stupňům. Horké a místy tropické počasí vydrží v Česku až do víkendu, občas se dají čekat přeháňky a bouřky.

Léto na koupališti

Tropy jsou tady, vydrží až do příštího víkendu

Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami, které dnes odpoledne v celé republice překročí 31 stupňů Celsia. Vedra vydrží na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku i v pondělí, ve zbytku země se jen slabě ochladí.

Ilustrační foto

Radnice koupí minibus pro svoz úředníků

Sokolov – Sokolovská radnice si chce pořídit minibus. Bude ho používat na svoz úředníků na různá školení, ale využije ho i na stěhování či přípravu voleb. Zalíbil se jim Fiat Ducato za zhruba půl milionu korun.

Kombajn John Deer HILLMaster S680 i. Sklizeň řepky olejky u obce Dolní Němčí.

Kombajn John Deere zasekl své devítimetrové zuby do řepky

REPORTÁŽ / Kombajn jsem dodnes znal pouze jako onu neuvěřitelně otravnou věc, kterou na silnici potkám vždy ve chvíli, když zrovna potřebuji ušetřit za volantem pár drahocenných minut. I proto ve mě informace o tom, že mám sám usednout do kabiny jednoho z nich na začátku žní u Dolního Němčí, vyvolala nejprve mírné zklamání.

V týdnu vláda schválila modernizaci houfnic DANA a také nákup raketových kompletů RBS-70NG pro strakonickou posádku. Na obrátku je houfnice Dana po modernizaci.

Jinečtí dělostřelci budou i nadále střílet z houfnic Dana

Jince /FOTOGALERIE/ – O tom, že dělostřelci budou muset změnit výzbroj za dalekonosnější a modernější houfnice, se hovoří dlouho. Doposud využívá 13. dělostřelecký pluk Jince samohybné houfnice Dana. Ty jsou ale podle armády zastaralé a nesplňují standardy NATO. V týdnu vláda schválila modernizaci houfnic Dana a také nákup raketových kompletů RBS-70NG pro strakonickou posádku.  

Ilustrační foto.

V nemocnici přibudou nová lůžka i márnice

Beroun - Delší dobu nepřístupná vrchní část budovy přímo naproti vrátnici a vjezdu do areálu berounské nemocnice bude brzy opět v provozu. Právě v těchto dnech se tam pracuje na dokončení nových lůžek pro rozšíření kapacity a celkové zkvalitnění oddělení následné péče.

Ilustrační fotografie.

Léto zvolilo tropický scénář. Ke škodě hasičů i zemědělců

Královéhradecko - Ačkoli léto sotva vstoupilo do kalendáře, počasí naznačuje, že nám pěkně zatopí. Meteorologové doufají, že by mohlo sprchnout, zemědělci chybějící vláhu přitahují i silou myšlenek a záchranáři doufají, že ubyde kolapsů z horka.

Požár pole. Ilustrační snímek.

Léto zvolilo tropický scénář

Královéhradecko - Ačkoli léto sotva vstoupilo do kalendáře, počasí naznačuje, že nám pěkně zatopí. Meteorologové doufají, že by dnes mohlo sprchnout, zemědělci chybějící vláhu přitahují i silou myšlenek a záchranáři doufají, že ubyde kolapsů z horka.

Ilustrační foto.

Dnešek byl nejteplejším dnem roku, večer dorazily bouřky

Dnešek byl dosud nejteplejším dnem letošního roku v Česku. V Husinci-Řeži u Prahy bylo rovných 36 stupňů. Na 36 stanicích padly teplotní rekordy pro 22. červen. Kvůli vedru kolabovali lidé, v ohrožení jsou zejména chronicky nemocní. Některé úřady a instituce zkrátily svým zaměstnancům pracovní dobu, protože teploty v kancelářích dosahovaly až 38 stupňů. Prodej větráků, klimatizací a osvěžovačů vzduchu se v posledních dnech zvýšil o desítky procent. Večer se zemí od západu prohnaly silné bouřky.

Ilustrační foto

Tropy ničí úrodu, dělníci dostávají minerálky, je třeba pít litry tekutin

Blanensko, Vyškovsko – Z tropických teplot mají radost provozovatelé koupališť a lidé, kteří vyrážejí k vodě. Méně už zemědělci, pacienti v nemocnicích nebo dělníci. Podle lékařů by lidé měli denně ve vedrech vypít několik litrů tekutin. „Zejména starší lidé mohou při těchto teplotách kvůli nedostatku tekutin lehce zkolabovat," varoval blanenský lékař Zdeněk Grünwald.

Minerálka. Ilustrační foto.

Zaměstnavatelé musí v horku zajistit pracovníkům zdarma minerálky

Praha - V horkých letních dnech se musí zaměstnavatelé postarat o pitný režim svých pracovníků. Bezplatně jim musí zajistit dostatek tekutin s potřebnými minerály. Ukládá jim to zákoník práce a vládní nařízení o ochraně zdraví při práci. Za nedodržení povinnosti hrozí podnikům pokuty. Firmy a instituce mohou ve vedru také zkrátit či jinak rozvrhnout pracovní dobu. Uvádí to ministerstva práce a zdravotnictví ve svých doporučeních i server o bezpečnosti práce.

Tesla Model S P100D ujela 900 kilometrů na jedno nabití.

Tesla ujela na jedno nabití přes 900 kilometrů. Má to ale háček

Omezený dojezd bývá jedním z největších argumentů proti elektromobilům. Auta jezdící na elektřinu sice v posledních letech v tomto ohledu učinila velký pokrok, přesto ale obecně počet kilometrů na jedno nabití akumulátorů nedosahuje dojezdu vozů se spalovacím motorem. Navíc je tu pořád nutnost dlouhého dobíjení. Dva belgičtí nadšenci a fanoušci značky Tesla se ale pochlubili, že s velkým sedanem Model S dokázali na jedno nabití ujet více než 900 kilometrů.

Nový prototyp trolejbusu Škoda brázdí ulice Plzně

Trolejbusy s novým designem brázdí ulicemi Plzně

Prototyp trolejbusu Škoda Electric ve zcela novém designu mohou v těchto dnech spatřit lidé v ulicích Plzně. Na zkušební jízdy totiž vyrazilo vozidlo Škoda 27 Tr, určené pro dopravní podnik ve slovenské Žilině. V rámci výroby celkem patnácti takových trolejbusů byla užita nová generace karosérií SOLARIS NEW URBINO.