Kreativ

ŠTÍTEK: klimatizace

V Kroměříži aktuálně opravují Dům Kultury

Kroměřížský Dům kultury opravují, práce budou trvat celé prázdniny

Kroměříž – Neodkladné opravy začaly v minulých dnech na Domě kultury v Kroměříži. „Bylo třeba řešit střechu nad společenským sálem, která byla citelně narušena, součástí rekonstrukce je i vyřešení chybějící klimatizace," řekla mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová.

Nízkopodlažní autobus Solaris Urbino N 18.

OBRAZEM: Ostrava testuje moderní autobus

Dopravní podnik Ostrava využil nabídku polského výrobce autobusů Solaris ke čtrnáctidennímu testování moderního nízkopodlažního autobusu Solaris Urbino N 18.

Ilustrační foto

Venezuelská vláda v rámci úspor energie změní čas o půl hodiny

Caracas - V zájmu úspory energie, které se Venezuele v katastrofální ekonomické situaci nedostává, se vláda v Caracasu rozhodla posunout čas. Podle agentury Reuters si 1. května Venezuelané přeřídí hodinky o třicet minut dopředu a tím vyrovnají dosavadní rozdíl oproti ostatním zemím stejného časového pásma. Odchylku zavedl v prosinci 2007 předchozí prezident Hugo Chávez.

Lékař Miroslav Trubač v jednom ze speciálních jednolůžkových pokojů v nově zrekonstruované části chirurgického oddělení JIP v pražské Thomayerově nemocnici.

Thomayerova nemocnice má novou jednotku intenzivní péče

Praha - Čtyřiadvacet milionů korun stála rekonstrukce chirurgického oddělení JIP (Jednotka intenzivní péče) v pražské Thomayerově nemocnici. Staré prostory neměly sociální zařízení pro pacienty a pokoje byly pětilůžkové. Po otevření jsou zde takzvané boxy, které jsou dvoulůžkové.

Ilustrační foto.

V Česku funguje 29 multikin s 229 sály pro 40.882 diváků

Praha - Poslední březnový den roku 1996 byla v Praze otevřena Galaxie - první multikino v České republice. Adaptací sídlištního objektu vzniklo osm sálů pro 1120 diváků, označovaných za první multikino v zemích střední a východní Evropy, s výjimkou někdejší NDR. Dnes funguje v Česku 29 multikin, nabízejí 229 sálů s celkovou kapacitou 40.882 míst a mají tříčtvrtinový podíl na trhu. Největší je Cinestar Praha-Anděl se 14 sály pro 2214 diváků.

Ilustrační foto

Syndrom suchého oka řeší speciální ucpávky slzných kanálků

Zhruba každý pátý pacient u očního lékaře trpí syndromem suchého oka. Při něm je narušena schopnost oka tvořit slzy zvlhčující jeho povrch, což se projevuje hlavně pálením očí. Lékaři dokážou tento problém léčit pomocí speciálních ucpávek slzných kanálků. Pacienti se tak zbaví pálení očí i závislosti na umělých slzách či očních gelech.

Ilustrační foto.

Syndrom suchého oka řeší speciální ucpávky slzných kanálků

Praha – Zhruba každý pátý pacient u očního lékaře trpí syndromem suchého oka. Při něm je narušena schopnost oka tvořit slzy zvlhčující jeho povrch, což se projevuje hlavně pálením očí. Lékaři dokážou tento problém léčit pomocí speciálních ucpávek slzných kanálků. Pacienti se tak zbaví pálení očí i závislosti na umělých slzách či očních gelech.

Muzeum loutkářských kultur otevřelo Centrum pro badatelskou, dokumentační a publikační činnost.

OBRAZEM: Muzeum otevřelo badatelnu i novou výstavu

Chrudim – Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi včera odpoledne otevřelo Centrum pro badatelskou, dokumentační a publikační činnost, které se nachází ve rekonstruovaném budově přímo naproti Mydlářovskému domu v Břetislavově ulici.

V roce 1946 se rozjela sériová výroba traktoru Zetor Z-25. Za kolektivizace první model ve velkém odebírala jednotná zemědělská družstva včetně JZD z Velehradu na Uherskohradišťsku, jak dokazuje archivní snímek.

Prvnímu Zetoru chyběla kabina. Přesto před 70 lety slavil úspěchy

Brno – Zatímco dnes řidičům traktorů Zetor usnadňuje práci klimatizace, rádio a výsuvný volant, první model této firmy neměl ani kabinu. Přesto byl díky spolehlivosti velmi úspěšný. Zemědělci převzali první tři modely Zetoru Z-25 přesně před sedmdesáti lety.

Ilustrační foto.

ČD nasadí na spoje do Hradce Králové klimatizovaná vozidla

Praha – České dráhy nasadí na většinu vlaků z Prahy do Hradce Králové a dále do Trutnova klimatizovaná vozidla. Jde o vozy, které v minulosti jezdily na mezistátních linkách a které dopravce po obměně vozidlového parku na přeshraničních spojích hodlá použít pro vnitrostátní rychlíky. Kromě klimatizace budou vozidla vybavená zásuvkami, nebo moderními WC s uzavřeným systémem, která je možné používat i ve stanicích. V tiskové zprávě to oznámil dopravce.

Ilustrační fotografie.

Praha 2 schválila rozpočet se schodkem 155 milionů korun, pokryjí ho úspory

Praha - Radnice Prahy 2 v pondělí schválila rozpočet na letošní rok s výdaji 520,4 milionu korun a příjmy 365,3 milionu korun. Rozdíl ve výši přes 155 milionů korun pokryjí úspory z předešlých let. Oznámila to Martina Klapalová z kanceláře starostky. I v předchozích letech městská část hospodařila se schodkovým rozpočtem a rozdíly pokrývala z úspor.

Ilustrační foto.

Veselí má problém s desítkami opeřenců. Holubi se přesunuli z nádraží na kostel

Hodonínsko – Veselí nad Moravou znovu trápí přemnožení holubi. Ti se z okolí vlakového nádraží, kde místní lidi obtěžovali před čtyřmi lety, přestěhovali do středu města. Veselanům stěžuje odchyt ptáků právě nově zvolená lokalita. „Snažíme se, ale nemáme zatím valné úspěchy. Letos jsme lapili asi jen dvacet kusů. Problém je v tom, že se srocují na střeše kostela, která je pro nás nepřístupná," postěžoval si velitel veselské městské policie Rostislav Prax s tím, že se na svatostánek slétá zhruba stovka těchto opeřenců.

Ilustrační foto.

U jejich výfuků lze jíst, zaznělo k nově zakoupeným autům svážejícím odpad

Břeclav – Nová auta za téměř šestnáct milionů korun pořídilo vedení odpadové společnosti Ave Břeclav na úklid v ulicích okresního města. Moderní náklaďáky pro svoz komunálního odpadu vybavené mimo jiné palubními počítači a klimatizací budou zajíždět i do Lanžhota a Hrušek. „Všechna vozidla byla objednávána v létě a jejich výroba trvala pět až šest měsíců. Hodnota je v rozpětí od dvou do čtyř milionů korun," uvedla vedoucí provozu v Břeclavi Silvie Mauričová.

Velké Meziříčí investuje letos 1,6 milionu korun do klimatizace nového sálu tohoto kulturního zařízení. Jupiter club předloni prošel náročnou kompletní přestavbou a modernizací, náklady dosahovaly ke stovce milionů korun.

Miliony z přebytku Meziříčští investují

Velké Meziříčí - Více než třicet sedm milionů korun budou moci letos Meziříčští investovat z peněz, jež v městské kase zůstaly z loňského roku. Přebytek hospodaření města za rok 2015 činil 64,3 milionu korun. „Na peníze z přebytku jsme čekali, abychom mohli co nejdříve rozjet výběrová řízení na plánované akce, a díky tomu co nejvíc ušetřili," řekl starosta Radovan Necid.

Středověký obraz Madona z Veveří.

Madona z Veveří zatím zůstává v NG, do Brna dnes nedorazí

Praha/Brno – Národní galerie v Praze nepředala farnosti Veverská Bítýška gotický obraz Madona z Veveří ve lhůtě, která vypršela dnes v 17:00. Vyzval ji k tomu na základě pravomocného rozsudku právník farnosti František Severin. V pátek se obrátí na exekutora. Galerie je podle mluvčí Terezy Ježkové připravena dílo předat. Nadále si ale klade podmínky.

Mládě agamy turkestánské krátce po vylíhnutí.

Do pražské zoo přišlo první jaro. V pouštní expozici Kattakum

Praha /FOTOGALERIE/ - První opravdové známky jara mohou v těchto dnech vidět návštěvníci pražské zoo. V unikátní pouštní expozici plazů středoasijských pouští, jinak také zvané Kattakum (v Pavilonu šelem a plazů), skončilo v prvním únorovém týdnu zimování. Klimatizace byla vypnuta, rozsvítila se všechna světla a do expozice tak vtrhlo jaro plné bouřlivých námluv, prohánění soků a bojů o samičky.

Ilustrační foto.

V Luhačovicích staví další dům s luxusními byty

Luhačovice – Luhačovice se rozrůstá o další bytový dům. Na okraji města, v Pražské čtvrti naproti Vládní vily, se staví luxusní byty. Ačkoliv ještě dělníci neopustili staveniště, všech jedenáct bytů je už prodaných.

Ilustrační foto.

Úředníky a klienty už nebude trápit horko

Jičín – Neúnosné vedro v horní části budovy Městského úřadu 17. listopadu, na které poukazovali úřednicí, by se už nemělo opakovat. Do léta bude v kancelářích klimatizace. Záměr schválila rada města, klimatizace pro 4. a 5. patro by měla stát zhruba jeden milion korun.

Velký bazar v tureckém Istanbulu.

Istanbul chystá dlouholetou rekonstrukci Velkého bazaru

Istanbul - Jednu z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí světa - Velký bazar v tureckém Istanbulu - čeká rekonstrukce. Informovala o tom agentura AP. Podle starosty istanbulské čtvrti Fatih, v níž se tento krytý komplex asi čtyř a půl tisíce obchodů nachází, mohou opravy trvat až deset let a vyjdou na zhruba 55 milionů dolarů (asi 1,36 miliardy korun).

Stodská nemocnice

Stodská nemocnice očekává stěhování do nové nástavby

Stod – Ředitelství, lékařské pokoje a další zázemí Stodské nemocnice čeká stěhování a jednotku intenzivní péče a oddělení následné péče změny k lepšímu. Nemocnici totiž díky nástavbě přibylo čtvrté nadzemní podlaží.

NOVÁ SLUŽBA – Instalace a servis fotovoltaických elektráren

V roce 2016 nastává ideální doba pro pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny (FVE) na váš rodinný dům, a proto PREměření přichází s novinkou v rámci nabídky nadstavbových energetických služeb - Instalace a servis fotovoltaických elektráren.