Kreativ

ŠTÍTEK: Knedlík

Vysoké Mýto - Ilustrační foto.

Z Německa budou knedlíky i strom

Vysoké Mýto – Po jedenácté se ve městě uskuteční „Mezinárodní partnerské dny“, letos v duchu desetiletí kontaktů s německým partnerským Korbachem.

Malečkovský jedlík je soutěž, kde jde o to, kdo "spořádá" nejvíce knedlíků ke svíčkové!

FOTOGALERIE: Svíčková s knedlem už soutěžícím lezla krkem

Malečov /AKTUALIZOVÁNO/ – Všeho moc škodí. Včetně skvělé svíčkové s knedlíkem. O tom se měli přesvědčit otesánci z Malečova. Při soutěži v pojídání knedlíků se svíčkovou na čas. Sobotní soutěž má na svědomí sdružení Občané Malečovska.

Ilustrační foto

V Hrušovanech baštili škvarkové knedle

Hrušovany nad Jevišovkou – Hrušovanští vyzráli na neúrodu meruněk. Po vzoru Miroslavi uspořádali soutěž v pojídání knedlíků. Tentokrát škvarkových.

Jedenáctý ročník Meruňkobraní se vydařil. Přišlo kolem tří tisíc lidí.

Hamerský spořádal jednapadesát knedlíků

Miroslav /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Jedenáctý ročník miroslavského Meruňkobraní přilákal několik tisíc návštěvníků. Největším jedlíkem se znovu stal nejznámější požírač Hamerský.

Říčanská lávka.

Říčanská lávka: letos naposledy

Brno – Jít se podívat na soutěž o krále v pojídání meruňkových knedlíků? Nebo se rozloučit s oblíbenou Říčanskou lávkou? Brňané si mohou o víkendu vybírat z pestré nabídky akcí v blízkém i vzdálenějším o­kolí.

Jahodobraní v Nové Bystřici.

Jahodobraní přálo počasí

Nová Bystřic/FOTO/ - Bohatý program třetího ročníku Jahodobraní, kterému počasí skutečně přálo, přilákal v sobotu do parku v Nové Bystřici spoustu návštěvníků.

V rámci Pražské muzejní noci proběhla 12. června v Zemědělském muzeu prezentace, ochutnávky i prodej knedlíků, vína a dalších nápojů a potravinářských produktů.

Na knedlíky a víno vyrazila celá Letná

Praha 6 /FOTOGALERIE/ - Vinaři si rozložili své stánky mezi jednotlivými historickými modely traktorů, ze kterých do železných vaniček pod stroji odkapávaly zbytky oleje. Tak se v sobotu v průběhu Pražské muzejní noci změnila tvář Národního zemědělského muzea.

Ústecký primátor Jan Kubata předal šek dvěma děčínským sportovkyním. Šestnáctileté kajakářce Andree Rothmaierové a postižené kuželkářce Petře Kostkové.

Sport mají jako drogu

Děčín – Pečený vepřový bůček, knedlík a zelí, tak to určitě na jídelníčku dvou děčínských olympijských nadějí nenajdete.

Průvodcem po Plzni byla Émilii Prost (vpravo) i profesorka francouzštiny a tlumočnice Danuše Bělohlávková

Francouzka umí říct česky svíčková a knedlíky

Plzeň - „Česká republika má ve Francii pověst východní země a jezdit sem od nás nikdo moc netouží,“ vypráví studentka Émilie Prost. S těmito pocity tedy do Plzně, kde měla strávit téměř měsíc, jela.

Ilustrační snímek

Polední menu? Téměř v každé hospodě

Vyškovsko - Velká část pracujích na Vyškovsku se stravuje během všedních dní v restauracích. Ty lákají na polední „meníčka“. Oproti době před pár lety se situace dost změnila. Konkurence je tvrdá. Na jídelních lístcích bývá několik jídel, ceny jsou nízké a stravenky přijímají prakticky všude.

Ilustrační foto

Děti dávají přednost nezdravému jídlu

Rokycansko – Čočka, hrachová kaše, file, ale i ovoce žáky ve školních jídelnách příliš nelákají. Dávají přednost klasické stravě, vítězí omáčky s knedlíky.

Desítky lidí se zúčastnilo druhé části knedlíkového projektu chebského muzea. Tentokrát mohli lidé přinést do muzea knedlíky bramborové. V jídelně chebské 3. ZŠ se v rámci akce uskutečnil turnaj škol ve vaření knedlíků. Dorazily sem i dvě německé školy.

FOTO: Knedlíky připravovali i žáci základních škol

Cheb - Celkem několik desítek lidí se dostavilo na víkendovou akci, které připravilo chebské muzeum. Měl zde totiž pokračování knedlíkový projekt. Lidé a kuchaři sem mohli přinést vlastnoručně vyrobené bramborové knedlíky. Odpoledne se poté ve Valdštejnské obrazárně uskutečnilo vyhodnocení připravených knedlíků.

FOTO: Knedlíky připravovali i žáci základních škol

Cheb /AKTUALIZOVÁNO/ - Celkem několik desítek lidí se dostavilo na víkendovou akci, které připravilo chebské muzeum. Měl zde totiž pokračování knedlíkový projekt. Lidé a kuchaři sem mohli přinést vlastnoručně vyrobené bramborové knedlíky. Odpoledne se poté ve Valdštejnské obrazárně uskutečnilo vyhodnocení připravených knedlíků.

Studenti maturitních ročníků Hotelové školy Bohemia v Chrudimi připravili Svatomartinské menu.

Učitelé si pochutnávali na svatomartinské huse

Chrudim – Studenti maturitních ročníků Hotelové školy Bohemia v Chrudimi reagují v rámci své odbornosti na významná data v kalendáři. Tentokrát připravili Svatomartinské menu, které se skládalo z drůbežího vývaru s tyrolskými knedlíčky, husy svatého Martina s bramborovými a houskovými knedlíky s bílým a červeným zelím.

Knedlíkový den v chebském muzeu.

Vyhraje ten nejlepší knedlík

Cheb – Soutěžit se bude ve třech kategoriích: bramborový knedlík, bramborový knedlík na slano - plněný a bramborový knedlík na sladko - plněný. Každý, kdo by se chtěl soutěže účastnit, může doma uvařit knedlík a přinést porotě do muzea.

Gastronomická exhibice v polském Opole, které se zúčastnili také učni Potravinářského učiliště Jeseník

PODÍVEJTE SE: Svíčková versus mexická polévka

Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.

V chebském muzeu se konala netradiční akce – knedlíkový den

FOTO: Porota už odevzdala hlasy

Cheb - Muzeum v Chebu připravilo další zajímavou akci. Tentokrát se představili amatérští kuchaři, kteří do muzea přinesli své vlastnoručně vyrobené knedlíky.

Ilustrační foto

Navštivte ráj knedlíků v Chebu

Napadlo by vás, že tak obyčejné jídlo, jako jsou typické české knedlíky, může inspirovat k tvorbě nejen prozaiky, ale také básníky nebo hudebníky? Výstava, která je nyní otevřena v Chebském muzeu, ukazuje, že tomu tak je.

Vítěz soutěže v pojídání švestkových knedlíků Kamil Hamerský se 166 snězenými knedlíky

Po knedlíkách dostal vítěz chuť na maso

Vizovice - Posedmé se letos zúčastnil tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků ve Vizovicích už šestinásobný vítěz Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Tentokrát spořádal na Trnkobraní 166 kusů.

Starosta Malé Morávky a Karlova pod Pradědem Ondřej Holub.

Malou Morávkou zavoní tradiční borůvkové speciality

Malé Morávka - Osmého ročníku se dočkají o víkendu mezi 15. a 16. srpnem Borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem. V loňském roce pořadatelé připravili dva tisíce kynutých knedlíků a osmnáct set lívanců.