Rekord si v pátek 19. srpna připsal druhý ročník soutěže v pojídání knedlíků. Hotel U Martina v Rožmberku nad Vltavou pro ni navařil pořádnou hromadu domácích houskových knedlíků podle receptu našich babiček. "Byli jsme připraveni, navařeno jich bylo dost, a nehrozilo, že by došly," smáli se pořadatelé neobvyklé akce, která se nesla ve znamení skvělé atmosféry a spousty legrace.
V součtu 205 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní. Překonal dokonce svůj vlastní český rekord z roku 2018, tehdy ve Vizovicích snědl 202 knedlíků.
Po úspěchu kurzů pečení valašských frgálů připravil Resort Valachy Velké Karlovice další novinky pro fanoušky regionální kuchyně. Nově bude nabízet také kurzy přípravy valašských halušek a borůvkových knedlíků v Bistru Razula.
Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní znovu rozezní v pátek a sobotu 19. a 20. srpna areál likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Návštěvníci se mohou těšit na zvučná jména z české i slovenské hudební scény.
Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!
Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.
/FOTOGALERIE/ Útulná hospůdka na Opálené nabízí tradiční českou kuchyni. Vyhlášená je především domácími borůvkovými knedlíky, za které získala 2. místo na Garden Food Festivalu. Velice populární je také originální bylinný likér Opálenská portášovka, který není nikde jinde k dostání.
/FOTOGALERIE/ Útulná hospůdka na Opálené nabízí tradiční českou kuchyni. Vyhlášená je především domácími borůvkovými knedlíky, za které získala 2. místo na Garden Food Festivalu. Velice populární je také originální bylinný likér Opálenská portášovka, který není nikde jinde k dostání.
/VIDEO/ Nad Miroslaví krouží vrtulník, na letiště se slétávají ultralighty a ulice jsou plné hasičských aut, nablýskaných traktorů a také automobilových veteránů. Od tamního zámku se ozvou dunivé výstřely a válečný ryk. „Do zbraně vojáci!“ velí zvučným hlasem k útoku kapitán v historické zbroji z období třicetileté války. Salva z mušket dává vědět, že Miroslavští slaví 800 let od první doložené zmínky o městě.
Borovany se letos vrátily k původní předcovidové podobě dvoudenního Borůvkobraní, které se konalo tento víkend. Podívejte se do galerie, jak si návštěvníci program i borůvkové dobroty náležitě užili. Děkujeme Magdaleně Hluštíkové za poskytnuté snímky.
/FOTO, VIDEO/ Na 16. ročník rodinného foodfestivalu během víkendu 9. a 10. července do Borovan na Českobudějovicku dorazily tisíce lidí. Podle pořadatelů jich bylo nejméně 15 tisíc. Není se čemu divit, lákalo výborné jídlo i pití, pestrý program a po dvouleté přestávce i soutěž o krále a královnu mezi jedlíky borůvkových knedlíků.
Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
Borůvkobraní zaplní po několika letech celý rozlehlý areál Kláštera Borovany na Českobudějovicku. Těšit se můžete na tradiční pochoutky i nápoje z borůvek. K dobrému jídlu nemůže chybět ani dobrá hudba, a tak si zaznamenejte si v kalendáři datum 9. a 10 července, vzkazuje Klára Němcová, které děkujeme za příspěvek.
Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.
Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Součástí festivalu jídla a pití, který v sobotu 11. června na lázeňské kolonádě uspořádala místní střední hotelová škola, bylo i klání v pojídání plněných knedlíků se zelím. Řádnou porci dostalo ve dvou kolech celkem dvacet účastníků soutěže.
Jeho videa si na internetovém serveru YouTube prohlédlo už více než milion lidí, nejvíc je zajímají jeho kuchařské recepty. Se zřejmě nejstarším českým autorem youtubových videí Vítězslavem Vítkem se však desítky tisíc sledujících vydávají i za krásami přírody, především v okolí jeho domovského Znojma, Vranovské přehrady, ale třeba i poznávat Ameriku. Není mu patnáct ani pětatřicet let.
/ROZHOVOR/ Jeho videa si na internetovém serveru YouTube prohlédlo už více než milion lidí, nejvíc je zajímají jeho kuchařské recepty. Se zřejmě nejstarším českým autorem youtubových videí Vítězslavem Vítkem se však desítky tisíc sledujících vydávají i za krásami přírody, především v okolí jeho domovského Znojma, Vranovské přehrady, ale třeba i poznávat Ameriku. Není mu patnáct ani pětatřicet let.
Konečně nastal očekávaný čas ovocných knedlíků. Můžeme je připravit na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Ovocné knedlíky. Známe je ve spoustě variací. Sezonní ovoce v jemném těstě miluje snad každý. Máme pro vás recepty z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Vyzkoušet je můžete nejen s jahodami. Dobrou chuť!
/FOTO/ Červi, sushi nebo kapří hranolky a domácí limonády. Park Jana Palacha ve Svitavách se v sobotu proměnil v jednu velkou hospodu. Konala se tady první Svitaverna.
Areál likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích se letos opět otevře veřejnosti a 19. a 20. srpna přivítá hudebně-švestkový festival Trnkobraní. Návštěvníci 53. ročníku se mohou těšit na špičky české i slovenské hudební scény.
Adaptační skupina, chcete-li školka výhradně pro děti ukrajinských uprchlíků funguje od minulého týdne v královéhradeckých Malšovicích. Slouží dětem rodičů, kteří si už našli práci a o své ratolesti se přes den nemohou starat. A protože sdílí prostory s divadlem Honzy Pokusila, tanečníci školce nabídli hodiny tance.
Adaptační skupina, chcete-li školka výhradně pro děti ukrajinských uprchlíků funguje od minulého týdne v královéhradeckých Malšovicích. Slouží dětem rodičů, kteří si už našli práci a o své ratolesti se přes den nemohou starat. A protože sdílí prostory s divadlem Honzy Pokusila, tanečníci školce nabídli hodiny tance.
V soutěži Nejoblíbenější regionální pochoutka Moravskoslezského kraje mohou gurmáni posílat hlasy bramborákům, pečenému kolenu, bobrotám z Řeznictví u Bobra, lopaťákům z Hukvaldské pekárny nebo borůvkovým knedlíkům z Jeseníků. Také na ně lákají letos nově už tento víkend borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevřela výstavu fotografií pod názvem Michal Kalhous/Stary knedlik, kterou připravila kurátorka Štěpánka Bieleszová, a tematickou výstavu Radost, umělecká díla ze sbírky GVUO vybral kurátor Jaroslav Michna.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Jedním z odvětví, ve kterém se pravděpodobně výrazně projeví růst cen je gastronomie. Některé z námi oslovených podniků v opavském okrese už ke zdražování piva i jídla museli přistoupit, další to teprve čeká.
Nesmí chybět k rajské, svíčkové nebo výpečkům. Pokud by Češi volili svou národní potravinu, přední místa by jistě zastávaly právě ony. Knedlíky tři desetiletí vyrábí Zdeněk Ptáček z Oskavy. „Osobně je jím nejraději se zelím,“ prozrazuje.
Nesmí chybět k rajské, svíčkové nebo výpečkům. Pokud by Češi volili svou národní potravinu, přední místa by jistě zastávaly právě ony. Knedlíky tři desetiletí vyrábí Zdeněk Ptáček z Oskavy. „Osobně je jím nejraději se zelím,“ prozrazuje.
Součástí Kácovského jarmarku, který se odehrál v sobotu 11. září, byla také soutěž v pojídání kynutých švestkových knedlíků. První místo obsadil Jaroslav Němec.
Komu se podaří spořádat největší množství knedlíků s vybranou omáčkou, stane se šampionem prvního ročníku soutěže jedlíků, která se bude v sobotu 28.srpna odehrávat v Rožmberku nad Vltavou.
Nacpeme si břuch aneb soutěž v pojídání ovocných knedlíků, to byl jeden z tradičních bodů programu sobotní vyšebrodské Svatobartolomějské pouti. Měl být pokořen rekord z minulého roku: 22 kusů borůvkových knedlíků. Svůj vlastní rekord z předešlého roku vyrovnal Jaroslav Němec, který si říká Maxijedlík. Letos ale prý byly knedlíky větší než loni.
Mražené jahodové knedlíky vzala v jedné z olomouckých prodejen osmadvacetiletá žena. Dala je do kabelky a prošla přes samoobslužné pokladny, aniž by zaplatila. Podle policie to nebylo poprvé, co dotyčná kradla v obchodě.
Když byla před třemi lety na dovolené u moře, dostala Veronika Jandová nápad. Letos v červnu pak bývalá zdravotní sestra otevřela v Lomnici nad Lužnicí na Třeboňsku výrobnu a prodejnu domácích knedlíků.
Milujete letní dobrůtky? Když na zahradě dozrávají jahody a třešně, je čas na ovocné knedlíky. Recept na jedny výborné nám poslala čtenářka Marie Kovářová z Lažánek na Blatensku.
Je libo svíčková, gulášek nebo třeba i panna cottu?? Kuchaři 15. ženijního pluku jsou schopni uvařit prakticky všechno, co si žaludek poručí. A pokud má někdo chuť na něco netradičního, může si dát třeba knedlík v barvě trikolory.
Dvojice Boušková - Vydra výjimečně nic nekomentovala, nekonalo se ani šmejděníčko šmejdění. Tedy o tom alespoň nejsou zprávy. I tak se kladenští Rytíři v pauze před play off vrhli na tradiční pořad Prostřeno, v jehož rytířském díle si zahráli Tomáš Guman, Martin Kehar a Josef Zajíc. Proč by ne, když může být Master Chefem Česka někdejší hokejový reprezentant.
Kdekdo by si řekl, že špenát patří tak maximálně ke klasickému bramboru a vajíčku. Ale kdeže. Zkuste je přeměnit v lákavé knedlíčky se špenátem. Pokrm, který potěší sportovce i malé děti. Co budete potřebovat?
Ohňostroj chuti v podobě italského květákového rizota se šafránem, tajemný mug cake, hamburgerové orgie nebo delikatesní tvarůžková pomazánka. Jíst zdravě rozhodně nemusí být nuda.
„Ještě deset minut,“ zní časový údaj, který představuje dobu zbývající do pravého poledne. Servírky si ještě naposledy upraví kroje, do bílé košulky a červeného bruncleku vklouzne i provozní Libušína na Pustevnách Jakub Nykl.
FOTOGALERIE / „Ještě deset minut,“ zní časový údaj, který představuje dobu zbývající do pravého poledne. Servírky si ještě naposledy upraví kroje, do bílé košulky a červeného bruncleku vklouzne i provozní Libušína na Pustevnách Jakub Nykl.