Kreativ

ŠTÍTEK: Knedlík

Na nadýchaných houskových knedlících podle receptu našich babiček si pochutnali jedlíci v Rožmberku nad Vltavou.

V Rožmberku se sešli milovníci knedlíků, za pět minut jich spořádali 226

Rekord si v pátek 19. srpna připsal druhý ročník soutěže v pojídání knedlíků. Hotel U Martina v Rožmberku nad Vltavou pro ni navařil pořádnou hromadu domácích houskových knedlíků podle receptu našich babiček. "Byli jsme připraveni, navařeno jich bylo dost, a nehrozilo, že by došly," smáli se pořadatelé neobvyklé akce, která se nesla ve znamení skvělé atmosféry a spousty legrace.

Vítěz soutěže ve Vyšším Brodě Maxijedlík Jaroslav Němec si vyšebrodskou akci pochvaloval: „Vládla tam perfektní atmosféra, jaká člověka vyhecuje k vyšším výkonům. Měl jsem tam dokonce i své fanoušky, to mě potěšilo."

Sníst přes 202 knedlíků za hodinu se u nás zatím nikomu nepodařilo

Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!

Trutnovský street food piknik

Všudepřítomné vůně i jedinečná atmosféra. Food festivaly lákají stovky lidí

Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

V Miroslavi na Znojemsku oslavili 800 let města meruňkobraním a soutěží o Krále knedlíků.

Miroslav slavila 800. výročí. Střílelo se, odvážní pojídali knedlíky na čas

/VIDEO/ Nad Miroslaví krouží vrtulník, na letiště se slétávají ultralighty a ulice jsou plné hasičských aut, nablýskaných traktorů a také automobilových veteránů. Od tamního zámku se ozvou dunivé výstřely a válečný ryk. „Do zbraně vojáci!“ velí zvučným hlasem k útoku kapitán v historické zbroji z období třicetileté války. Salva z mušket dává vědět, že Miroslavští slaví 800 let od první doložené zmínky o městě.

Borovanské borůvkobraní

Borůvkový víkend v Borovanech: Borůvky, knedlíky, loutky a kapely

Borovany se letos vrátily k původní předcovidové podobě dvoudenního Borůvkobraní, které se konalo tento víkend. Podívejte se do galerie, jak si návštěvníci program i borůvkové dobroty náležitě užili. Děkujeme Magdaleně Hluštíkové za poskytnuté snímky. 

V Borovanech u Českých Budějovic se od 9. do 10. července uskutečnil rodinný festival Borůvkobraní. Po dvouleté přestávce se na pestrý program vrátila i soutěž o největšího jedlíka borůvkových knedlíků.

Na borovanské Borůvkobraní se vrátila soutěž v pojídání knedlíků

/FOTO, VIDEO/ Na 16. ročník rodinného foodfestivalu během víkendu 9. a 10. července do Borovan na Českobudějovicku dorazily tisíce lidí. Podle pořadatelů jich bylo nejméně 15 tisíc. Není se čemu divit, lákalo výborné jídlo i pití, pestrý program a po dvouleté přestávce i soutěž o krále a královnu mezi jedlíky borůvkových knedlíků.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

Chystá se další ročník Borůvkobraní

Borůvky v hlavní roli. Zkuste je v pivu, knedlících i klidně přímo do pusy

Borůvkobraní zaplní po několika letech celý rozlehlý areál Kláštera Borovany na Českobudějovicku. Těšit se můžete na tradiční pochoutky i nápoje z borůvek. K dobrému jídlu nemůže chybět ani dobrá hudba, a tak si zaznamenejte si v kalendáři datum 9. a 10 července, vzkazuje Klára Němcová, které děkujeme za příspěvek. 

Creme brulée

Uvařte si podle šéfkuchaře Tiskárna Restaurantu Jakuba Trčky

Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.

Jakub Trčka, šéfkuchař Tiskárna Restaurant v Hranicích

Recepty šéfkuchaře Jakuba Trčky vám vykouzlí úsměv na tváři

Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.

Vítězslav Vítek (na snímku) je nejstarší český youtuber, ale také kuchař, malíř, nadšený cestovatel a učitel češtiny.

Nejstarší youtuber je z Moravy. Začalo to dotazem, jak dělám knedlíky, říká

Jeho videa si na internetovém serveru YouTube prohlédlo už více než milion lidí, nejvíc je zajímají jeho kuchařské recepty. Se zřejmě nejstarším českým autorem youtubových videí Vítězslavem Vítkem se však desítky tisíc sledujících vydávají i za krásami přírody, především v okolí jeho domovského Znojma, Vranovské přehrady, ale třeba i poznávat Ameriku. Není mu patnáct ani pětatřicet let.

Vítězslav Vítek (na snímku) je nejstarší český youtuber, ale také kuchař, malíř, nadšený cestovatel a učitel češtiny.

Nejstarší youtuber je ze Znojma: Začalo to dotazem, jak dělám knedlíky, říká

/ROZHOVOR/ Jeho videa si na internetovém serveru YouTube prohlédlo už více než milion lidí, nejvíc je zajímají jeho kuchařské recepty. Se zřejmě nejstarším českým autorem youtubových videí Vítězslavem Vítkem se však desítky tisíc sledujících vydávají i za krásami přírody, především v okolí jeho domovského Znojma, Vranovské přehrady, ale třeba i poznávat Ameriku. Není mu patnáct ani pětatřicet let.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Milujete knedlíky s jahodami? Nabízíme recept na tvarohové, kynuté i jogurtové

Konečně nastal očekávaný čas ovocných knedlíků. Můžeme je připravit na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Ilustrační foto

Na švestky i na Chinaski. Festival Trnkobraní se vrací

Areál likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích se letos opět otevře veřejnosti a 19. a 20. srpna přivítá hudebně-švestkový festival Trnkobraní. Návštěvníci 53. ročníku se mohou těšit na špičky české i slovenské hudební scény.

Ukrajinské děti se seznamují s knedlíky, v Hradci se učí ve školce i tancovat

Ukrajinské děti se seznamují s knedlíky, v Hradci se učí ve školce i tancovat

Adaptační skupina, chcete-li školka výhradně pro děti ukrajinských uprchlíků funguje od minulého týdne v královéhradeckých Malšovicích. Slouží dětem rodičů, kteří si už našli práci a o své ratolesti se přes den nemohou starat. A protože sdílí prostory s divadlem Honzy Pokusila, tanečníci školce nabídli hodiny tance.

Ukrajinské děti se seznamují s knedlíky, v Hradci se učí ve školce i tancovat

Ukrajinské děti se seznamují s knedlíky. V Hradci se učí ve školce i tancovat

Adaptační skupina, chcete-li školka výhradně pro děti ukrajinských uprchlíků funguje od minulého týdne v královéhradeckých Malšovicích. Slouží dětem rodičů, kteří si už našli práci a o své ratolesti se přes den nemohou starat. A protože sdílí prostory s divadlem Honzy Pokusila, tanečníci školce nabídli hodiny tance.

Borůvkové knedlíky.

V Jeseníkách lákají na Borůvkové hody i v zimě. Už tento víkend

V soutěži Nejoblíbenější regionální pochoutka Moravskoslezského kraje mohou gurmáni posílat hlasy bramborákům, pečenému kolenu, bobrotám z Řeznictví u Bobra, lopaťákům z Hukvaldské pekárny nebo borůvkovým knedlíkům z Jeseníků. Také na ně lákají letos nově už tento víkend borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) představila 18. ledna 2022 tematickou výstavu Radost, pro kterou umělecká díla ze sbírky galerie vybral kurátor Jaroslav Michna.

Radost a Stary knedlik v ostravské galerii potrvají až do 6. března

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, otevřela výstavu fotografií pod názvem Michal Kalhous/Stary knedlik, kterou připravila kurátorka Štěpánka Bieleszová, a tematickou výstavu Radost, umělecká díla ze sbírky GVUO vybral kurátor Jaroslav Michna.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Ten, kdo spořádá nejvíce knedlíků s vybranou omáčkou, se stane v Rožmberku šampionem.

V Rožmberku budou tuto sobotu soutěžit jedlíci

Komu se podaří spořádat největší množství knedlíků s vybranou omáčkou, stane se šampionem prvního ročníku soutěže jedlíků, která se bude v sobotu 28.srpna odehrávat v Rožmberku nad Vltavou.

Jaroslav Němec do sebe ve Vyšším Brodě na pouti nasoukal 22 ovocných knedlíků. Vyrovnal tak svůj rekord z předešlého roku.

Rekord nepokořil, i tak znovu triumfoval. Tolik knedlíků jako on nikdo jiný nedá

Nacpeme si břuch aneb soutěž v pojídání ovocných knedlíků, to byl jeden z tradičních bodů programu sobotní vyšebrodské Svatobartolomějské pouti. Měl být pokořen rekord z minulého roku: 22 kusů borůvkových knedlíků. Svůj vlastní rekord z předešlého roku vyrovnal Jaroslav Němec, který si říká Maxijedlík. Letos ale prý byly knedlíky větší než loni.

Marie Kovářová z Lažánek umí nejen jahodové, ale i třešňové knedlíky.

Mňamózní knedlíky od čtenářky Marušky

Milujete letní dobrůtky? Když na zahradě dozrávají jahody a třešně, je čas na ovocné knedlíky. Recept na jedny výborné nám poslala čtenářka Marie Kovářová z Lažánek na Blatensku.

V klasické kuchyni se nosí tzv. bílá kuchařina

Kuchaři z Bechyně zvládnou i štrůdl o délce 15 metrů

Je libo svíčková, gulášek nebo třeba i panna cottu?? Kuchaři 15. ženijního pluku jsou schopni uvařit prakticky všechno, co si žaludek poručí. A pokud má někdo chuť na něco netradičního, může si dát třeba knedlík v barvě trikolory.

Kladno - Chomutov, oslavy Kladna řídil i zraněný obránce Martin Kehar. Přímo z kotle.

Rytíři si hráli na Prostřeno, chybělo jen šmejděníčko, šmejdění

Dvojice Boušková - Vydra výjimečně nic nekomentovala, nekonalo se ani šmejděníčko šmejdění. Tedy o tom alespoň nejsou zprávy. I tak se kladenští Rytíři v pauze před play off vrhli na tradiční pořad Prostřeno, v jehož rytířském díle si zahráli Tomáš Guman, Martin Kehar a Josef Zajíc. Proč by ne, když může být Master Chefem Česka někdejší hokejový reprezentant.

Knedlíčky se špenátem

Had, co se promění ve skvělé knedlíčky se špenátem

Kdekdo by si řekl, že špenát patří tak maximálně ke klasickému bramboru a vajíčku. Ale kdeže. Zkuste je přeměnit v lákavé knedlíčky se špenátem. Pokrm, který potěší sportovce i malé děti. Co budete potřebovat?