Vizovice - /ROZHOVOR+ PROGRAM FESTIVALU/ Organizaci 47. ročníku Vizovického Trnkobraní má už podruhé na starosti Michal Šesták z agentury NedomYsleno. Ten ji v minulém roce převzal s hlavním úkolem znovu nalákat návštěvníky na Trnkobraní.
Děčín - Na Smetanově nábřeží v Děčíně se o titul ze čtrnáctého ročníku Iron Dumplingu utkalo přes stovku nadšenců, kteří se nezalekli plavání, jízdy na kole a závěrečného běhu.
Dolní Zálezly - Pojídání sladkých knedlíků na čas? Už nikdy! Ale popořádku. Já a mých osm soupeřů jsme zaútočili na první desítku meruňkových knedlíků s chutí. „Vida! Je vidět, že někdo tři dny nejedl. Do každé ruky jeden knedlík a celý do pusy," glosoval nás moderátor soutěže.
Dolní Zálezly - Chcete potěšit své chuťové pohárky? A ještě se dobře pobavit? Tak to potom neváhejte a vyrazte v sobotu ráno na první ročník Meruňkových slavností do Dolních Zálezel.
Miroslav – Také na letošním ročníku miroslavského Meruňkobraní se stal knedlíkovým králem Kamil Hamerský. Tentokrát spořádal pětasedmdesát meruňkových knedlíků v časovém limitu dvacet minut. Na druhém místě se umístil Miroslav Antoš s osmapadesáti knedlíky a na třetí příčce stupňů vítězů stanul Jaromír Rafaj s třiapadesáti knedlíky.
Miroslav – Také na letošním ročníku miroslavského Meruňkobraní se stal knedlíkovým králem Kamil Hamerský. Tentokrát spořádal pětasedmdesát meruňkových knedlíků v časovém limitu dvacet minut. Na druhém místě se umístil Miroslav Antoš s osmapadesáti knedlíky a na třetí příčce stupňů vítězů stanul Jaromír Rafaj s třiapadesáti knedlíky.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Východní Čechy - Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.
Čeložnice /REPORTÁŽ/ – Vstávají v půl osmé ráno. Čeká je hygiena i úklid stanu. Po snídani si vyslechnou program. Někdy je náročný a vracejí se z něj uřícení, občas zranění. Tak to ale v zápalu boje chodí. A soupeřit o to, kdo je nejrychlejší, nejpřesnější, nejlépe maskovaný a má nejlepší paměť, budou i v těchto dnech.
Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.
Olomoucko – Zatímco si většinou hosté dolanské restaurace Háčko běžně přiobjednávají ke gulášku knedlíky, během pondělích obědů jim spíš na talíři zůstávaly nedojedené.
Olomoucko – Zatímco si většinou hosté dolanské restaurace Háčko běžně přiobjednávají ke gulášku knedlíky, během pondělích obědů jim spíš na talíři zůstávaly nedojedené.
Valdice – O nové zkušenosti jsou bohatší učitelé i žáci zdejší základní školy, kam před rokem nastoupila do čtvrté třídy dvanáctiletá Suthamat Lešáková.Do Česka přicestovala z Thajska se svoji maminkou. Obě se snaží nejen přizpůsobit odlišnému životu, ale také si osvojit český jazyk, což pro ně není jednoduché.
Praha /ROZHOVOR/ - Velkou tenisovou bitvu slibovalo finále čtyřhry ženského tenisového turnaje Sparta Prague Open. Na centrálním kurtu ve Stromovce ale bylo hotovo za hodinu. Dvojice Lucie Hradecká, Michaella Krajiceková si poradila s Lucií Šafářovou a Andreou Hlaváčkovou snadno 6:3 a 6:2.
Praha /ROZHOVOR/ - Velkou tenisovou bitvu slibovalo finále čtyřhry ženského tenisového turnaje Sparta Prague Open. Na centrálním kurtu ve Stromovce ale bylo hotovo za hodinu. Dvojice Lucie Hradecká / Michaella Krajicek si poradila s Lucií Šafářovou a Andreou Hlaváčkovou snadno 6:3 a 6:2.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ – V utkání fotbalové euTax III. třídy Třebeš B – Prasek (3:0) se do domácí branky po čase vrátil exligový Milan Švenger a rovnou si připsal čisté konto. Okresní fotbalový svaz Hradec ho za to zvolil borcem uplynulého kola.
Sedlčany – Sezona farmářských trhů v Sedlčanech odstartovala minulou sobotu 19. na náměstí díky aktivitě Sdružení obcí Sedlčanska a hned napoprvé si získaly sympatie prodejců i nakupujících. Zpestřil je celkem asi hodinový program žáků a učitelů Základní umělecké školy v Sedlčanech a předány tu byly certifikáty těm, kterým byla udělena značka Toulava, regionální produkt.
Brno – Na exotickém ostrově Trinidad v Karibském moři ochutnal národní jídlo – kraba s knedlíkem, v průzračném moři řádil na vodním skútru a hlavně šokoval tamní nadšené fanoušky dráhové cyklistiky. Závodník brněnské Dukly Tomáš Bábek se stal nejúspěšnějším závodníkem prestižního mezinárodního klání.
Brno – Přes 250 kilometrů dělí Příbram od Brna. Přesto v kabině středočeských prvoligových fotbalistů zní hymna hokejistů Komety. Prsty v tom má Petr Švancara. Ikona Zbrojovky a velký fanoušek brněnských hokejistů, který hraje v Příbrami. „Náš Kuvajťan netuší, co je buly, ani neví, kdo je Jarda Jágr, ale zná Kometu," připomíná, co naučil spoluhráče Azíze Mašána.
Lhota /ROZHOVOR/ - Jana Šilhanová ze Lhoty u Příbrami kdysi začala podnikat s manželem. Malé děti, stavba domu. Jenže o manžela přišla a jednoho dne na všechno zůstala sama. Hromada práce a povinností ji prý ale pomohla vytáhnout ze smutku. Děti vyrostly a jedna z dcer už řádku let kráčí po boku své mámy.
Lhota u Příbramě – Jana Šilhanová kdysi začala podnikat s manželem. Malé děti, stavba domu. Jenže o manžela přišla a jednoho dne na všechno zůstala sama. Hromada práce a povinností ji prý ale pomohla vytáhnout ze smutku. Děti vyrostly a jedna z dcer už řádku let kráčí po boku své mámy. Zatímco jiní by se na jednom pracovišti nesnesli, těmto dvěma ženám to vyhovuje. „Když mi někdo řekne, že máme nejlepší chlebíčky, na všechno zlé zapomenu," říká Jana.
Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.
Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.
Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.
Praha – Houskové, bramborové i karlovarské knedlíky budou hrát hlavní roli v Soutěži o nejlepší český knedlík, jejíž sedmý ročník se uskuteční ve čtvrtek v pražském Hotelu Kampa. Někteří soutěžící se na akci připravují už od léta, například sbírají ty nejlepší houby na omáčku, kterou svůj knedlík přelijí, řekli organizátoři akce.
Zelčín - Hostinec U Bedřicha, který stojí v areálu zelčínského zooparku na Mělnicku, patřil v sobotu dopoledne gurmánům. Konal se tam totiž už pátý ročník soutěže o nejlepší svíčkovou omáčku a největšího jedlíka knedlíků právě se svíčkovou omáčkou.
Zelčín – Hostinec U Bedřicha, který stojí v areálu zelčínského zooparku, patřil v sobotu dopoledne gurmánům. Konal se tam totiž už pátý ročník soutěže o nejlepší svíčkovou omáčku a největšího jedlíka knedlíků právě se svíčkovou omáčkou.
Frenštát pod Radhoštěm - Korespondenční soutěž o nejlepší recept na frenštátskou svatomartinskou husu už má vítěze. V pátek 8. listopadu se o něm rozhodlo na půdě Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm.
Luhačovice – Přesně v 11 hodin a 11 minut se v Resortu Luhačovice vyklubalo na svět první letošní Svatomartinské víno. Jeho slavnostním otevřením byly zahájeny Svatomartinské hody Resortu Luhačovice, které potrvají až do neděle.
A je to tady. Svatomartinské víno čeká na své otevření, v kuchyních restaurací a domovů vrcholí přípravy… Dozlatova upečená husa s červeným a bílým zelím a knedlíky. To je pochoutka, kterou si každý rok na sv. Martina dopřeje snad každý. Téměř každá restaurace nabízí Svatomartinské menu. Stačí si jen vybrat z jejich nabídky. K této tradici však neodmyslitelně patří také první ochutnávka mladých vín. Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice mohou lidé přiťuknout na svatého Martina 11. listopadu v 11 hodin. A pokud se vyvede mladé svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník.
Olomouc – Dozlatova upečená husa s variacemi zelí a knedlíků. To je hlavní pochoutka, která je spojená s takzvanými Svatomartinskými hody. Většina restaurací má již sestavené menu a speciality se budou podávat ještě před svátkem jména Martin.
Olomouc – Dozlatova upečená husa s variacemi zelí a knedlíků. To je hlavní pochoutka, která je spojená s takzvanými Svatomartinskými hody. Většina restaurací má již sestavené menu a speciality se budou podávat ještě před svátkem jména Martin.
Karlovy Vary – Knedlík Fest poprvé! Novou tradici se pokusí vytvořit před rokem obnovený pivovar Karel IV., který se usídlil v prostorách bývalé likérky Jan Becher.