Od prvního září přebírá slavnou hřebenovou chatu Výrovka jako provozovatel Jan Stejskal, a to společně s dlouholetým krkonošským boudařem Petrem Bártou. „Výrovku čekají velké změny, hosté ale o tradiční krkonošskou kuchyni s borůvkovými knedlíky nepřijdou,“ zmínil Stejskal mimo jiné v rozhovoru pro Deník.
„Výrovku čekají velké změny, hosté ale o tradiční krkonošskou kuchyni s borůvkovými knedlíky nepřijdou,“ říká jeden z nových provozovatelů Chaty Výrovka v Krkonoších Jan Stejskal, který přebírá hřebenovou boudu od 1. září společně s dlouholetým krkonošským boudařem Petrem Bártou.
Správný postup při přípravě pokrmů, úroveň hygieny nebo odpovídající skladování surovin. To vše a mnohé další zajímalo pracovnice zlínské Krajské hygienické stanice (KHS Zlín) během festivalu Vizovické trnkobraní. Zkontrolovaly desítku stánků i areál. Vážná pochybení neodhalily.
V součtu 180 švestkových knedlíků dokázal ve Vizovicích za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní.
Vizovické Trnkobraní se blíží. Jedné z nejoblíbenějších akcí v regionu budou patřit poslední tři dny tohoto týdne – program v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích začne už tento pátek 22. srpna a kromě tradiční kulturní a gastronomické nabídky přinese i řadu novinek.
„Borůvkové knedlíky s námi musí uzavřít celou kapitolu vaření na Výrovce.“ Michaela Šťastná má jasno o tom, co plánuje uvařit hostům na krkonošské hřebenové Chatě Výrovka, kde ji čeká poslední pracovní víkend. Po třinácti letech končí s jejím provozováním. Letos v dubnu poslala výpověď vlastníkovi boudy Klubu českých turistů. Na začátku září nastoupí na Výrovku nový nájemce.
Borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově v Jeseníkách opět přitahují milovníky specialit. Návštěvníci se během nadcházejícího víkendu mohou těšit na okružní jízdu autobusem, která je zavede k devíti zastávkám včetně oblíbených restaurací a penzionů. Akce slibuje nejen gastronomické zážitky, ale i pohodlné parkování a pestrý program pro celou rodinu.
Borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově v podhůří Jeseníků každoročně lákají návštěvníky na jedinečné gastronomické zážitky a podporují místní podniky. Akce, kterou od roku 2019 organizuje Boris Keka, nabízí nejen tradiční borůvkové knedlíky, ale i pestrý doprovodný program a bezplatnou autobusovou linku mezi partnerskými restauracemi.
Borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově v podhůří Jeseníků každoročně lákají návštěvníky na jedinečné gastronomické zážitky a podporují místní podniky. Akce, kterou od roku 2019 organizuje Boris Keka, nabízí nejen tradiční borůvkové knedlíky, ale i pestrý doprovodný program a bezplatnou autobusovou linku mezi partnerskými restauracemi.
Říká se, že knedlíky jsou výsostně českou doménou. Chyba lávky! Jen pár kilometrů za hranicemi, v hornorakouském městě Bad Leonfelden, se každoročně koná Knödeltisch – oblíbený knedlíkový festival, který láká stovky návštěvníků z Rakouska i Česka.
Ve Vizovicích se blíží tradiční festival Vizovické Trnkobraní, který se koná od pátku 22. do neděle 24. srpna. Letošní ročník přináší několik novinek. Poprvé po 11 letech se festival vrací k třídennímu formátu a zaměřuje se na oslavu švestek a místních tradic. Během akce, která oživí celé město, se můžete těšit na bohatý hudební i doprovodný program pro celou rodinu. Chybět nebude ani tradiční soutěž GRAND PRIX VIZOVIC v pojídání trnkových knedlíků. Moderování se letos ujme Petr Švancara, který do soutěže vnese svůj osobitý humor.
Radim Dvořáček z Ostravy je pravidelný účastník tradiční Velké ceny Vizovic v pojídání trnkových knedlíků na Vizovickém Trnkobraní. Vyhrál pětkrát za sebou. Drží i český rekord s počtem 228 snězených trnkových knedlíků během jedné hodiny. Ve Vizovicích nebude chybět ani letos. „Jíst knedlíky hodinu je psychický teror (smích). Na soutěži v USA bývá limit kolem 10 minut, tady je to šestkrát tolik," říká Radim Dvořáček.
Horský hotel Kohútka najdete v samém srdci Valašska na horském hřebeni Javorníků. Oblíbený turistický cíl je známý svým lyžařským areálem, v létě se mění na centrum aktivního odpočinku. Nezkusit při návštěvě Kohútky zdejší vyhlášené borůvkové knedlíky, by byl snad hřích. Jezdí na ně turisté z Česka i Slovenska. Někteří před cestou neváhají zavolat, aby zjistili, zda pro ně bude oblíbená pochoutka připravená.
Houby nejsou jediným důvodem, proč se v těchto dnech vydat do lesa. Na většině území se to hemží i borůvkami, což dokazuje i pětačtyřicetiletá paní Jana K., která se redakci Deníku ozvala z Jizerských hor. S technikou nazvanou „drobenka“, jich nasbírá i litr do hodiny. Jednoduchou metodu by ráda ukázala všem, kteří doposud sbírají oblíbené lesní plody jen palcem a ukazováčkem. „I vy můžete kráčet z lesa s několika litry borůvek za jedno odpoledne,“ vzkazuje.
U 18 let se v Děčíně zápolí v dnes již legendárním závodu Železný knedlík. Amatérský závod v terénním triatlonu nemohl chybět ani letos. Závodníci se museli vypořádat s řekou Labe, patnácti kilometrech na kole a pětikilometrovou běžeckou distancí.
/ROZHOVOR/ Pět vítězství za sebou a český rekord s počtem 228 snězených trnkových knedlíků během jedné hodiny: to má na svém kontě Radim Dvořáček z Ostravy, pravidelný účastník tradiční Velké ceny Vizovic v pojídání trnkových knedlíků na Vizovickém Trnkobraní.
Knedlíček je teprve rok a půl starý beránek, který se spíš než jako přežvýkavec chová jako štěně zlatého retrívra. Žije spolu s ostatními zvířátky v Minizoo U Běloušků, která se nachází v malé vesničce nedaleko Uničova. Od začátku miloval společnost dětí i dospělých, kteří se kolem něj pohybovali. Osud se s ním ale moc nemazlil. Nyní bojuje o to, aby mohl opět běhat s dětmi. Nikdo však neví, zda mu bude umožněno vyhrát.
V sobotu 2. srpna v Děčíně proběhne tradiční sportovní akce Železný knedlík, aneb amatérský závod v terénním triatlonu pro každého. Letos už má na programu 19. ročník.
Borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově na Bruntálsku, největší akce svého druhu v Evropě, lákají návštěvníky na desítky tisíc borůvkových knedlíků a pestrý doprovodný program. O tom, jak náročná je organizace podobného festivalu, hovořila redakce Bruntálského a krnovského deníku s hlavním pořadatelem Borisem Kekou.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Už za necelé čtyři týdny vypukne ve Vizovicích na Zlínsku 56. ročník Trnkobraní. Tradiční festival nabídne návštěvníkům vedle české muziky také bohatý doprovodný program, v němž nebude chybět ani legendární soutěž Grand Prix v pojídání trnkových knedlíků. Kdo by se chtěl zúčastnit, má příležitost: pořadatelé právě spustili příjem přihlášek.
Středočeský Beroun se pyšní prvním Knedlíkomatem v Česku. Inovativní automat nabízí čerstvé knedlíky z lokálních surovin. Zákazníci si mohou vybrat hned z několika druhů knedlíků, k dispozici jsou i další pokrmy. Platba je ale možná výhradně kartou.
V Berouně byl otevřen první Knedlíkomat v České republice, který provozuje restaurace Kozlovna. Tento inovativní automat nabízí čerstvé knedlíky z lokálních surovin a je umístěn v buňce Velkostatku Tetín u OBI. Zákazníci si mohou vybrat z několika druhů knedlíků a dalších pokrmů, přičemž platba probíhá výhradně kartou. Kozlovna tak reaguje na poptávku po rychlém a kvalitním jídle, které šetří čas.
VIDEO: Kvalitou vyhlášený knedlík z hodonínské nádražní restaurace se brzy stane minulostí. Ukončení jeho výroby z kapacitních důvodů oznámilo vedení restaurace. Změna souvisí s chystanou rozsáhlou rekonstrukcí nádraží a stěhováním podniku do nového místa.
V rámci tradiční akce Meruňkobraní se v sobotu na náměstí Míru v Židlochovicích konala soutěž v pojídání meruňkových knedlíků na čas. Přilákala deset odvážných soutěžících. Největší aplaus si odnesl známý Maxijedlík Jaroslav Němec, který obhájil titul knedlíkového krále.
/OBRAZEM, VIDEO/ V Borovanech se o víkendu konalo tradiční Borůvkobraní, kde se 40 soutěžících utkalo v pojídání borůvkových knedlíků. Letošní ročník přilákal nejen místní jedlíky, ale i dva zahraniční účastníky.
/OBRAZEM, VIDEO/ Borůvkobraní v Borovanech opět přilákalo tisíce návštěvníků, kteří si užili nejen borůvkové pochoutky, ale i bohatý doprovodný program. Festival nabídl divadelní představení, živou hudbu a řemeslný trh.
Židlochovice se druhou červencovou sobotu proměnily opět v město meruněk a přebarvilo se do oranžova. Příznivci tohoto ovoce sem vyrazili za kynutými knedlíky s meruňkami, za meruňkovými buchtami, ale i za meruňkovým vínem nebo meruňkovým nektarem.
Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí.
Ani v letošním roce nebude chybět na Vizovickém Trnkobraní oblíbená Velká cena v pojídání knedlíků. Uskuteční se v neděli 24. srpna. Kromě účastníků soutěže je každoročně upřená pozornost také na moderátora - letos jím bude bývalý fotbalista Petr Švancara.
Borůvkobraní v Borovanech slibuje návštěvníkům nezapomenutelný zážitek plný borůvkových dobrot, hudby a zábavy pro celou rodinu. Tato tradiční slavnost přináší pestrý program včetně řemeslného jarmarku, soutěží a vystoupení kapel různých žánrů.
Pondělní jasné vítězství chorvatské reprezentace nad českými fotbalisty 5:1 v kvalifikaci mistrovství světa vyvolalo v chorvatských médiích vlnu euforie. Píšou o jednoznačné lekci, kterou svěřenci Zlatka Daliče udělili českému výběru, naprostém ponížení nejvážnějšího soupeře v cestě na MS nebo brutálním vítězství "vatrenich".
/VIDEO, FOTO/ Sezona samosběru jahod v Praze odstartovala za velkého zájmu veřejnosti. Plantáž společnosti Jahody Schwenk v Uhříněvsi přivítala stovky nadšených sběračů, kteří si vlastnoručně nasbírané jahody odnášeli za 110 korun za kilogram. Výrazný nápor zájemců lze očekávat o víkendu. Otevřeno zde mají denně. Další pěstitelé v Praze ještě samosběr nezahájili.
Gastronomie se stala smyslem života osmdesátileté Renaty Pastelákové. Provozuje Restauraci Pod Kaštanem, kde se čtyřčlenná rodina i dnes nají do 800 korun, má pod sebou i v takovém věku 65 zaměstnanců, a denně prodá přes tisícovku knedlíků.
V minulých dnech hlasovali čtenáři Berounského deníku pro svůj oblíbený podnik, kde se dá chutně a levně naobědvat. Vyhrála Jídelna ESO v ulici Švermova v Berouně, která si i přes covidovou pandemii a dlouhou rekonstrukci náměstí u Hvězdy udržela své věrné zákazníky. Vydali jsme se zjistit, v čem tkví jejich úspěch.
Akce, které se pojí se svátkem svatého Martina, pokračují i po pondělku 11. listopadu. Mnohde připravují hody s obligátní pečenou husou a o víkendu od 15. do 17 . listopadu se odehraje tematický podnik ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Svatomartinské husí hody je možné prožít i doma, ale většina těch, kteří ctí tradici, volí raději návštěvu restaurace. Tím se vyhne zdlouhavé přípravě, po níž zbude spousta špinavého nádobí a tedy - další práce.
Husí hody jsou tu. Svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Slováckem.
Svatomartinský víkend je tady a na tradiční husí pečínku se zelím a knedlíkem láká od pátku 8. do pondělí 11. listopadu řada olomouckých restaurací. Šéfkuchaři tentokrát připraví hostům nejen tradiční dozlatova pečenou husu, ale nabídnou ji také v moderních úpravách.
Husí kaldoun, konfitované stehno, několik druhů knedlíků či zelí na mnoho způsobů. Svatomartinské hody na Kroměřížsku nabízí řada restaurací a i když hlavní roli hraje husa, nikdy nebude stejná. Deník přináší Svatomartinskou nabídku pěti vybraných restaurací v Kroměříži.
Husí hody jsou tu. Podzim mají gurmáni spojený se zvěřinovými specialitami, svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Valašskem.
/FOTO/ Na Boleslavsku se o víkendu rozhoří svatomartinské oslavy, které potěší všechny milovníky tradiční husí pečínky. Místní restaurace lákají na speciální svatomartinská menu, kde nechybí křupavé husí stehno, variace zelí a knedlíků. Jaké dobroty restaurace chystají a kolik za ně strávníci zaplatí?
/FOTOGALERIE/ Kdo se více než na svatomartinská vína těší tentokrát na husu, má o nadcházejícím víkendu spoustu příležitostí ke gurmánským zážitkům. Kolik letos stojí hlavní chod svatomartinského menu s husím stehnem, zelím a knedlíky různých druhů, třeba i s perníkovými, v podnicích na Příbramsku?
/PŘEHLED/ Ke svátku svatého Martina patří nejen první sněhové vločky, ale i oblíbená svatomartinská husa. Každý rok na začátku listopadu se restaurace předhánějí v přípravě těch nejchutnějších pokrmů. Letos si v Blansku můžete pochutnat na celé řadě svatomartinských specialit. Kromě tradiční pečené husy se zelím a knedlíky najdete na menu i husí kaldoun, husí játra nebo sladké dezerty jako martinské rohlíčky. Přinášíme vám přehled chodů restaurací z Blanska a Boskovic.
/PŘEHLED/ Kolem svátku sv. Martina, který připadá na 11. listopadu, nabízí restaurace každoročně speciální Svatomartinská menu. Nejen na husích speciálitách si můžete pochutnat i v podnicích na Kolínsku. Ty se shodují na jednom: je nutná rezervace.
/FOTOGALERIE/ Kdo se více než na svatomartinská vína těší tentokrát na husu, má o nadcházejícím víkendu spoustu příležitostí ke gurmánským zážitkům. Kolik letos stojí hlavní chod svatomartinského menu s husím stehnem, zelím a knedlíky různých druhů, v podnicích na Mělnicku?
Slavnosti svatého Martina se blíží. Pražské restaurace se připravují na svatomartinský víkend, kdy budou nabízet tradiční kaldoun a pečenou husu. Porci husy se zelím a knedlíkem nabízejí za 400 až 800 korun. Hosty přitom nabádají k rezervaci místa už nyní.
/PŘEHLEDNĚ/ Restaurace ve Znojmě i v širším regionu chystají pro své zákazníky také letos speciální menu u příležitosti svátku svatého Martina. Místa je žádoucí si zarezervovat předem. Hosté se mohou už nyní těšit na husí paštiku, játra, polévku, tradiční pečenou husu, ale i další delikatesy, které se hodí k mladým vínům.
Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.
/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny.
Kandidátku Pirátů vede do podzimních krajských voleb na Liberecku Zbyněk Miklík, současný náměstek hejtmana pro ekonomiku, majetek a investice. Jako potenciálního hejtmana pro budoucí volební období se ho Deník rozhodl vyzpovídat nejen na politická témata, ale i jako člověka žijícího v Libereckém kraji. Prozradil svá oblíbená místa i způsob, jak chrání před nechtěnou publicitou svoji rodinu.