Kreativ

ŠTÍTEK: Knedlík

Jídelna ESO v Berouně. Na snímku majitelé Pavla a Martin Kozákovi

Jídelna ESO zvítězila v anketě Deníku. Majitelé prozradili tajemství úspěchu

V minulých dnech hlasovali čtenáři Berounského deníku pro svůj oblíbený podnik, kde se dá chutně a levně naobědvat. Vyhrála Jídelna ESO v ulici Švermova v Berouně, která si i přes covidovou pandemii a dlouhou rekonstrukci náměstí u Hvězdy udržela své věrné zákazníky. Vydali jsme se zjistit, v čem tkví jejich úspěch.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na husí hody na Slovácku? Tady je 10 tipů Deníku

Husí hody jsou tu. Svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Slováckem.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Svatomartinská husa v Olomouci. Jaká je letos nabídka a ceny

Svatomartinský víkend je tady a na tradiční husí pečínku se zelím a knedlíkem láká od pátku 8. do pondělí 11. listopadu řada olomouckých restaurací. Šéfkuchaři tentokrát připraví hostům nejen tradiční dozlatova pečenou husu, ale nabídnou ji také v moderních úpravách.

Svatomartinské menu - ilustrační foto.

Kam na svatomartinské husí hody na Valašsku? Tady je 5 tipů Deníku

Husí hody jsou tu. Podzim mají gurmáni spojený se zvěřinovými specialitami, svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Valašskem.

Svatomartinská husa

Co a za kolik? Restaurace odhalují speciální svatomartinské menu

/FOTO/ Na Boleslavsku se o víkendu rozhoří svatomartinské oslavy, které potěší všechny milovníky tradiční husí pečínky. Místní restaurace lákají na speciální svatomartinská menu, kde nechybí křupavé husí stehno, variace zelí a knedlíků. Jaké dobroty restaurace chystají a kolik za ně strávníci zaplatí?

Ilustrační foto

Kde mají na Příbramsku nejdražší svatomartinské menu? Husí hody se blíží

/FOTOGALERIE/ Kdo se více než na svatomartinská vína těší tentokrát na husu, má o nadcházejícím víkendu spoustu příležitostí ke gurmánským zážitkům. Kolik letos stojí hlavní chod svatomartinského menu s husím stehnem, zelím a knedlíky různých druhů, třeba i s perníkovými, v podnicích na Příbramsku?

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.

Kam na svatomartinské menu v Blansku a okolí? Přinášíme přehled restaurací

/PŘEHLED/ Ke svátku svatého Martina patří nejen první sněhové vločky, ale i oblíbená svatomartinská husa. Každý rok na začátku listopadu se restaurace předhánějí v přípravě těch nejchutnějších pokrmů. Letos si v Blansku můžete pochutnat na celé řadě svatomartinských specialit. Kromě tradiční pečené husy se zelím a knedlíky najdete na menu i husí kaldoun, husí játra nebo sladké dezerty jako martinské rohlíčky. Přinášíme vám přehled chodů restaurací z Blanska a Boskovic.

Pomalu pečené husí stehno nebo paštiku si mohou dát hosté v nejbližších dnech v restauracích ve Znojmě i v širším okolí. Provozovatelé chystají speciální menu. Snímky jsou ilustrační.

Svatomartinské menu ve Znojmě i okolí. Podívejte se, kde a za kolik ho nabízejí

/PŘEHLEDNĚ/ Restaurace ve Znojmě i v širším regionu chystají pro své zákazníky také letos speciální menu u příležitosti svátku svatého Martina. Místa je žádoucí si zarezervovat předem. Hosté se mohou už nyní těšit na husí paštiku, játra, polévku, tradiční pečenou husu, ale i další delikatesy, které se hodí k mladým vínům.

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíky.

Oběd z darů lesa, který vás dostane: Tajemství dokonalé houbové omáčky odhaleno

Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.

Petr Oppitz, majitel jídelních automatů, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Říká jim Chlazenky se Skalice.

Kvalitní jídlo z automatu? Na Českolipsku to jde. Za projektem stojí cukrovkář

/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny. 

Zbyněk Miklík.

Zbyněk Miklík: Rád si vyjde na Jizerku na knedlíky, Turnov si zamiloval

Kandidátku Pirátů vede do podzimních krajských voleb na Liberecku Zbyněk Miklík, současný náměstek hejtmana pro ekonomiku, majetek a investice. Jako potenciálního hejtmana pro budoucí volební období se ho Deník rozhodl vyzpovídat nejen na politická témata, ale i jako člověka žijícího v Libereckém kraji. Prozradil svá oblíbená místa i způsob, jak chrání před nechtěnou publicitou svoji rodinu.

Festival Vizovické Trnkobraní má dlouholetou tradicí.

Na Vizovické Trnkobraní se po pěti letech vrací Na stojáka! Už v sobotu

Slavné Vizovické Trnkobraní už je takzvaně za pár: v pátek a v sobotu 23. a 24. srpna se otevře místní areál likérky Rudolf Jelínek, aby přivítal návštěvníky 55. ročníku jedné z největších společenských a kulturních akcí na jihu Moravy. Jeho nabitý dvoudenní program nejen představí švestky řečené trnky ve všech možných podobách, ale nabídne i dvě desítky populárních českých a slovenských kapel a interpretů a taky oblíbenou stand-up comedy Na stojáka!, která se do programu Vizovického Trnkobraní vrací po pěti letech.

Jednou z hlavních hvězd letošního Vizovického Trnkobraní bude slovenská kapela No Name.

No Name, knedlíky i stand-up comedy Na stojáka! Blíží se Vizovické Trnkobraní

Tisíce lidí mají Vizovické Trnkobraní každoročně a červeně zaškrtnuté v kalendáři. Hudebně-švestkový festival, jak o něm mluví pořadatelé, na poslední srpnový víkend chystá už 55. ročník. Kromě věrných návštěvníků má Trnkobraní i věrné účinkující. Od sousedů dorazí No Name a Tublatanka, naopak poprvé bude tradiční adrenalinovou soutěž jedlíků švestkových knedlíků moderovat Libor Bouček.

Vizovické Trnkobraní 2022. Ilustrační foto

Vizovické Trnkobraní slaví 55 let. Jaký je program a kolik stojí vstupenky

Na jubilejní 55. tradiční setkání přátel, muziky, dobrého jídla a pití zve hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Kromě známých interpretů nabídne festival také tradiční soutěž v pojídání knedlíků či divadelní stage s vystoupeními Na Stojáka!

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků ve Vizovicích nebude chybět ani letos. Překoná někdo rekord 233?

Vizovické Trnkobraní se blíží: chystá se Divokej Bill, No Name a hora knedlíků

Z tradice se stal téměř zákon: jeden víkend na konci letních prázdnin patří Vizovickému Trnkobraní. Patří k nejatraktivnějším letním akcím na Zlínsku - každoročně do areálu místní likérky Rudolf Jelínek dorazí desítky tisíc lidí. Oslava tamních vyhlášených švestek, dobrého jídla a té nejlepší muziky se ve Vizovicích uskuteční i letos: v pátek a v sobotu 23. a 24. srpna. A bude to už 55. ročník!

Maxijedlík (na snímku uprostřed) spořádal v Hošticích 28 knedlíků a chystá se na nejsmradlavější jídlo

Maxijedlík spořádal v Hošticích 28 knedlíků a chystá se na nejsmradlavější jídlo

O jeden jediný knedlík zvítězil při soutěži v Hošticích Jaroslav Němec známý také jako Maxijedlík. Při letním rodinném festivalu Slunce, seno 40 do sebe dokázal za pět minut nasoukat 28 knedlíků s rajskou omáčkou a tím o jediný knedlík zvítězil. Přes léto a do konce roku Maxijedlíka čeká ještě celá řada soutěží, vyvrcholení bude v Praze, kde se chystá vyzvat soupeře k pojídání nejsmaradlevějšího jídla na světě. Jde o surströmming, švédský pokrm, který vznikne zkvašením rybího masa.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky. O recept se se čtenáři Šumperského a jesenického deníku podělil mistr šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají kurzy přípravy borůvkových knedlíků.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Borůvkové knedlíky jako od babičky? Díky receptu šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic si je snadno uděláte i doma. Se souhlasem Bistro Razula

Recept léta? Lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků.

Tenké těsto, čerstvé jahody, tvaroh, cukr, máslo. Kombinace, která neomrzí.

Ovocné knedlíky: Z 5 surovin za 20 minut i složitější verze. Radí foodblogerky

Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Milujete knedlíky s jahodami? Tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Konečně nastal očekávaný čas jahod a ovocných knedlíků. Připravit si je můžeme na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Na Food festivalu v Náchodě se konala i soutěž v pojídání tvarohových švestkových knedlíků. Vítězem se stal maxijedlík Jaroslav Němec. Snědl jich rekordních 27 kusů.

Maxijedlík zdolal v Náchodě rekordní počet švestkových knedlíků. A ještě by jedl

/FOTO, VIDEO/ Rekordních 27 švestkových knedlíků z hutného tvarohového těsta zdolal maxijedlík Jaroslav Němec na Food festivalu v Náchodě. Právě tam se v sobotu kromě gastronomických zážitků mohli zájemci pustit i do soutěžení. „Všichni soupeři postupně odstoupili. Zůstal jsem sám a už mě nenechali jíst dál," říká známý maxijedlík a výherce knedlíkového klání. Jeho porce vážila zhruba 2,7 kilogramu.

Z gastronomického festivalu Střední hotelové školy v Poděbradech, jehož součástí je i soutěž v pojídání plněných knedlíků na čas.

Neuvěřitelné: mladík spořádal v Poděbradech pět plněných knedlíků za tři minuty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční festival poděbradské hotelové školy s sebou přináší i jednu soutěž, na níž čekají stovky diváků. Nejinak tomu bylo letos ve středu 8. května, kdy se ke stolům před pódiem na kolonádě posadily postupně dvě skupiny po deseti jedlících. Ti měli za úkol co nejrychleji spořádat pět knedlíků plněných uzených masem, navrch se zelím.

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.

VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Za kolik v Olomouci na husu? Ceny svatomartinského menu

Svatomartinský víkend je za dveřmi a olomoucké restaurace jsou na něj patřičně připraveny. Hostům nabídnou jak klasiku v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, tak moderní pojetí tohoto pokrmu v mnoha různých variacích. Nebudou chybět ani husí paštiky, jatýrka, trhané maso nebo rillettes a lahodné dezerty jako sladká tečka na závěr svátečního menu. A kolik Olomoučané za tyto speciality zaplatí?

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na svatomartinské menu v Kroměříži? Tady je TOP 5 tipů Deníku

Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.

Svatomartinské husy ve Šťastné koze na Husově náměstí  už vyprodali.

Svatomartinské husy jdou v Berouně na dračku. Někde už mají vyprodáno

/FOTO/ Svatomartinské husy jdou v Berouně i přes vyšší cenu rychle na odbyt. Kdo by si ji rád příští sobotu dopřál, musí si pospíšit. Například Šťastná koza na Husově náměstí husy už vyprodala. To Řeznictví a uzenářství Kamil Alfery v Hornohradební ulici jich má ještě dost. Rychle se plní také rezervace v restauracích. 

Prezidenta přivítaly v Chrudimi s velkou vřelostí davy lidí. Jeho pracovní den byl pestrý, zavítal i do Bylan a Heřmanova Městce.

Do Chrudimě zavítá sám "Masaryk". A láká na švestkové knedlíky s mákem

/HISTORICKÉ FOTO, VIDEO/ Výročí vzniku samostatného státu si lidé připomínají každoročně, letos to ale nebude jen obvyklá pieta v podobě položení věnců a proslovů, které si přijde vyslechnout jen málokdo. V sobotu to bude v Chrudimi jinak. Do města totiž zavítá sám "prezident osvoboditel", který už na černobílém videosnímku pozval návštěvníky nejen na samotný akt, ale i na švestkové knedlíky.

Kachna s malými kachňátky

Chcete mít domácí kachní maso a vajíčka? Není to náročné, ale ani zadarmo

Pečená kachnička se zelím a knedlíkem je pochoutka, které dokáže odolat jen málokdo. Mít vlastní kachní maso z domácího chovu přitom není až tak složité, jak si možná myslíte. Jak tedy chovat kachny, čím je krmit a jak dlouho trvá, než se vykrmí? Podle Petry Vogelové je chov kachen jednoduchý. Kachničky se o sebe postarají téměř samy. Na vás je jen vydatná krmě a vybírání vajíček. Abyste ale měli aktivní a zdravou kachní drobotinu, musíte dodržet několik věcí.