Ostrava se dostala do elitní světové společnosti. Renomovaný novinář Ryan Kennedy zavzpomínal na světové šampionáty hokejistů do 20 let a sestavil žebříček těch nejlepších. A právě Ostrava pronikla do první pětky.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
Svatomartinský víkend je za dveřmi a olomoucké restaurace jsou na něj patřičně připraveny. Hostům nabídnou jak klasiku v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, tak moderní pojetí tohoto pokrmu v mnoha různých variacích. Nebudou chybět ani husí paštiky, jatýrka, trhané maso nebo rillettes a lahodné dezerty jako sladká tečka na závěr svátečního menu. A kolik Olomoučané za tyto speciality zaplatí?
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla – pečená husička. Než se ale do ní s chutí pustíte, možná byste se o huse chtěli dozvědět víc. Třeba abyste u slavnostně prostřeného svatomartinského stolu platili za znalce.
Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.
Regionální potraviny, které stojí za to ochutnat. Deník zjišťoval, jaký recept na úspěch mají vybraní ocenění z letošního ročníku soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.
Milovníci dobře vypečené husičky se vším, co k ní patří, si mohou ve Frýdku-Místku libovat následující skoro tři týdny. A někde se takřka i přecpat, soudě podle nabídky restaurací, které chystají už od prvních listopadových dní svatomartinské menu.
/FOTO/ Svatomartinské husy jdou v Berouně i přes vyšší cenu rychle na odbyt. Kdo by si ji rád příští sobotu dopřál, musí si pospíšit. Například Šťastná koza na Husově náměstí husy už vyprodala. To Řeznictví a uzenářství Kamil Alfery v Hornohradební ulici jich má ještě dost. Rychle se plní také rezervace v restauracích.
/HISTORICKÉ FOTO, VIDEO/ Výročí vzniku samostatného státu si lidé připomínají každoročně, letos to ale nebude jen obvyklá pieta v podobě položení věnců a proslovů, které si přijde vyslechnout jen málokdo. V sobotu to bude v Chrudimi jinak. Do města totiž zavítá sám "prezident osvoboditel", který už na černobílém videosnímku pozval návštěvníky nejen na samotný akt, ale i na švestkové knedlíky.
Pečená kachnička se zelím a knedlíkem je pochoutka, které dokáže odolat jen málokdo. Mít vlastní kachní maso z domácího chovu přitom není až tak složité, jak si možná myslíte. Jak tedy chovat kachny, čím je krmit a jak dlouho trvá, než se vykrmí? Podle Petry Vogelové je chov kachen jednoduchý. Kachničky se o sebe postarají téměř samy. Na vás je jen vydatná krmě a vybírání vajíček. Abyste ale měli aktivní a zdravou kachní drobotinu, musíte dodržet několik věcí.
Tisíce zahrádkářů se od čtvrtečního rána sjíždí do Kroměříže na podzimní výstavu Floria. A jelikož při dlouhém nakupování nejednomu vyhládne, nechybí na výstavišti kromě široké nabídky rostlin, keřů a květin, ani bohatý výběr dobrého jídla a pití. Jaká je tamní nabídka? A kolik zaplatíte za pivo, langoš či teplý oběd? Deník se zaměřil na ceny občerstvení a níže přináší jejich přehled.
/FOTO/ Klání v pojídání kynutých švestkových knedlíků se uskutečnilo v sobotu 9. září v rámci třináctého posvícenského jarmarku na náměstí v Kácově. Mezi třinácti dospělými soutěžícími nechyběl Jaroslav Němec, řečený Maxijedlík. A právě on zvítězil, když danou porci dvaceti knedlíků o celkové váze dva kilogramy spořádal v rekordním čase 4 minuty a 44 vteřin.
Doporučíte podnik, kde se můžeme na dnešní poměry dobře a levně najíst? Tak zněla otázka v anketě Prachatického deníku. Čtenáři posílali své tipy na restaurace, hospody, bistra i bufety po celém Prachaticku. Sešlo se jich pěkných pár desítek.
Ve znamení malých modrých bobulí a skutečně bohatého a zajímavého sortimentu z nich se nese o víkendu 19. a 20. srpna život na Malé Morávce v Jeseníkách. Stovky lidí tu míří na dvaadvacátý ročník Borůvkových hodů – sobotu si pochvalují jak návštěvníci, tak prodejci a v neděli by tomu nemělo být jinak.
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová.
Vyhlášený festival Vizovické Trnkobraní se bude konat už 18. a 19. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Vystoupí hvězdy jako je Kryštof, Jaromír Nohavica, Mirai, Visací zámek, Horkýže Slíže, Bára Poláková, Tomáš Klus a další. Vizovické trnkobraní láká nejen na hvězdné kapely, ale také na soutěž v pojídání švestkových knedlíků a na nenapodobitelnou atmosféru vizovické likérky.
Vydejte se na jedinečný festival ve Vizovicích, který voní po švestkách a koná se v jednom z nejlepších areálů. Řeč je o Trnkobraní, kde letos v pátek 18. srpna a v sobotu 19. srpna vystoupí například Jaromír Nohavica, Kryštof nebo Mirai. Areál likérky Rudolfa Jelínka však nezaplní pouze hudba. Přijdou také jedlíci, kteří budou soutěžit v pojídání švestkových knedlíků.
Vydejte se na jedinečný festival ve Vizovicích, který voní po švestkách a koná se v jednom z nejlepších areálů. Řeč je o Trnkobraní, kde letos v pátek 18. srpna a v sobotu 19. srpna vystoupí například Jaromír Nohavica, Kryštof nebo Mirai. Areál likérky Rudolfa Jelínka však nezaplní pouze hudba. Přijdou také jedlíci, kteří budou soutěžit v pojídání švestkových knedlíků.
V pořadí už 54. ročník Vizovického trnkobraní doslova klepe na dveře. Areál likérky Rudolf Jelínek se letos otevře v pátek odpoledne a během dvou dní se tam představí například Jaromír Nohavica, Tomáš Klus či kapely Kryštof a Mirai. Chybět nebude ani tradiční velká cena Vizovic v pojídání švestkových knedlíků letos nazvaná Memoriál Kamila Hamerského.
Proč byste neměli chybět na letošním Vizovické Trnkobraní? Na festivalu vás zejména čeká skvělá hudba předních českých i slovenských kapel. Vystoupí na něm například kapela Mirai, Jaromír Nohavica, Tomáš Klus, kapela Kryštof, Bára Poláková, kapela Fleret a mnoho dalších muzikantů. Na Vizovické Trnkobraní se ale také jezdí za gastronomií a malebnou krajinou Zlínského kraje. Festival je navíc prima zážitkem pro celou rodinu.
Proč byste neměli chybět na letošním Vizovické Trnkobraní? Na festivalu vás zejména čeká skvělá hudba předních českých i slovenských kapel. Vystoupí na něm například kapela Mirai, Jaromír Nohavica, Tomáš Klus, kapela Kryštof, Bára Poláková, kapela Fleret a mnoho dalších muzikantů. Na Vizovické Trnkobraní se ale také jezdí za gastronomií a malebnou krajinou Zlínského kraje. Festival je navíc prima zážitkem pro celou rodinu.
V sobotu 5. srpna se v Děčíně rozdávaly knedlíky. Takových triatlonů na severu moc není. Připravují ho totiž skvělí lidé. Ředitelem byl Martin Tonder, ceny předával Tomáš Slavata, komentátorem nebyl nikdo jiný, než neúnavný učitel z Ústí David Cihlář. Byl to už sedmnáctý ročník a dospělácká konkurence byla mimořádně kvalitní.
V sobotu 5. srpna se v Děčíně rozdávaly knedlíky. Takových triatlonů na severu moc není. Připravují ho totiž skvělí lidé. Ředitelem byl Martin Tonder, ceny předával Tomáš Slavata, komentátorem nebyl nikdo jiný, než neúnavný učitel z Ústí David Cihlář. Byl to už sedmnáctý ročník a dospělácká konkurence byla mimořádně kvalitní.
Už 54. ročník hudebně-švestkového festivalu Vizovické Trnkobraní bude letos hostit areál likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Návštěvníci festivalu se v pátek a sobotu 18. a 19. srpna mohou těšit na průřez současnou špičkou z české i slovenské hudební scény.
Už 54. ročník hudebně-švestkového festivalu Vizovické Trnkobraní bude letos hostit areál likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Návštěvníci festivalu se v pátek a sobotu 18. a 19. srpna mohou těšit na průřez současnou špičkou z české i slovenské hudební scény.
/VIDEO, FOTO/ Okolo meruněk se točil celý sobotní program Meruňkobraní. Lidé v Židlochovicích na Brněnsku mohli ochutnávat knedlíky, koláče i tradiční pálenku z tohoto ovoce. Nechyběla ani soutěž v pojídání meruňkových knedlíků.
/FOTO, VIDEO/ Čtyři tuny místních borůvek. Tolik lesních plodů padlo na borovanské Borůvkobraní, jehož osmnáctý ročník se konal o víkendu v Borovanech. Podívejte se, jak to na akci, včetně soutěže v pojídání knedlíků, vypadalo.
Fialovomodrá barva hrála o víkendu první housle v plumlovském kempu Žralok nedaleko známé přehrady. Premiérové borůvkové hody přilákaly stovky labužníků. Nejvíce šly na odbyt knedlíky nebo palačinky s borůvkovou marmeládou.
Dolní Pěna patřila v sobotu Jahodobraní. Program nabídl návštěvníků výstavu motocyklů, koncert i dětskou diskotéku. Součástí akce bylo i tradiční klání jedlíků. Soupeřili o to, kdo spořádá nejvíce jahodových knedlíků v časovém limitu 20 minut.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Kompletní sestavu kapel i interpretů letošního 54. ročníku představil hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní, který se letos uskuteční v pátek a sobotu 18. a 19. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích.
/FOTO/ Chléb s máslem a medem, mléčná polévka, knedlíky s vejcem, lečo, krupicová kaše, rýžový nákyp či buchtičky s vanilkovým krémem. Vzpomínky na jídlo z dětství okamžitě přinesou dříve narozeným lidem pocit nostalgie. Podobně jako pamětníkovi Josefu Krupičkovi.
Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!
Zničená kuchyň a škoda 200 tisíc korun. To je následek nedělního požáru v Březové nad Svitavou, kde žena v seniorském věku odpoledne vařila kynuté knedlíky. Z kuchyně odešla sledovat televizi, na knedlíky zapomněla a malér byl na světě.
/FOTO/ Na jídelníček svého dětství zavzpomínali dříve narození lidé v rámci nymburské výstavy s názvem Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky. Svoji noční můru přiblížila Hana Trejbalová.
Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.
/VIDEO/ Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.
Svatomartinská vína, která jsou prvními víny letošního ročníku, obřadně otevřeli také na Kladensku majitelé vinoték v pátek 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Přestože se sváteční událost koná v dopoledních hodinách, vyznavači tradice si ji nenechali ani tentokrát ujít a za svými prodejci značkových vín dorazili ve stanovený čas.
Přednášky o zdravém stravování ho asi neproslaví, ale střílení gólů by rozhodně mohlo! Devatenáctiletý hokejista Stanislav Vrhel ve středečním derby Chomutova s Mostem přispěl k výhře Pirátů 9:2 čtyřmi góly a jednou asistencí. Recept na úspěšný den našel Vrhel na talíři.
Vyrazit si na houby, to je zábava, kterou milujeme. A v kuchyni? Zkuste třeba houbovou omáčku, kterou dělám několikrát za sezonu. Každý ji má rád jinak, vyborná je například se špekovým knedlíkem.
Více než čtyřicet evropských prezidentů a premiérů následovalo do Prahy víc než tisíc novinářů takřka z celého světa. Nápor byl tak velký, že vyhrazené prostory na Pražském hradě praskaly ve švech.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sobota 10. září patřila v Kácově tradičnímu posvícení. To se už dvanáct let nese v duchu soutěží nejen pro dospělé, ale i pro děti. Na programu byla soutěž v pojídání švestkových knedlíků na čas, nebo klání o nejlepší sekanou a štrůdl.
V Hotelu u Martina v Rožmberku nad Vltavou se konalo v pátek 19. srpna klání v pojídání knedlíků. Účastníci dokázali 226, 5 koleček knedlíků spořádat za neuvěřitelných pět minut! Zúčastnil se i Maxijedlík Jaroslav Němec, výherce letošního ročníku, kterému děkujeme za příspěvek.
Nabitý hudební program s bonusem v podobě tradiční soutěže v pojídání švestkových knedlíků nabídlo Vizovické Trnkobraní. Během plynulého pátku 19. a soboty 20. srpna na něj zamířily davy lidí nejen z regionu.
Plný talíř halušek. Gigantická porce, rovné kilo! Běžný strávník by je jedl možná na oběd, večeři a ještě by mu zbylo i na snídani. Maxijedlík Jaroslav Němec je jiná liga. Hromadu halušek spráskal v čase okolo osmi minut.
/FOTO, VIDEO/ Plný talíř halušek. Gigantická porce, rovné kilo! Běžný strávník by je jedl možná na oběd, večeři a ještě by mu zbylo i na snídani. Maxijedlík Jaroslav Němec je jiná liga. Hromadu halušek spráskal v čase okolo osmi minut. Na Ovčáckých slavnostech v přírodním areálu Zlobice poblíž Malhostovic na Brněnsku v sobotu obhájil loňský titul Haluškový king.