V minulých dnech hlasovali čtenáři Berounského deníku pro svůj oblíbený podnik, kde se dá chutně a levně naobědvat. Vyhrála Jídelna ESO v ulici Švermova v Berouně, která si i přes covidovou pandemii a dlouhou rekonstrukci náměstí u Hvězdy udržela své věrné zákazníky. Vydali jsme se zjistit, v čem tkví jejich úspěch.
Akce, které se pojí se svátkem svatého Martina, pokračují i po pondělku 11. listopadu. Mnohde připravují hody s obligátní pečenou husou a o víkendu od 15. do 17 . listopadu se odehraje tematický podnik ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Svatomartinské husí hody je možné prožít i doma, ale většina těch, kteří ctí tradici, volí raději návštěvu restaurace. Tím se vyhne zdlouhavé přípravě, po níž zbude spousta špinavého nádobí a tedy - další práce.
Husí hody jsou tu. Svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Slováckem.
Svatomartinský víkend je tady a na tradiční husí pečínku se zelím a knedlíkem láká od pátku 8. do pondělí 11. listopadu řada olomouckých restaurací. Šéfkuchaři tentokrát připraví hostům nejen tradiční dozlatova pečenou husu, ale nabídnou ji také v moderních úpravách.
Husí kaldoun, konfitované stehno, několik druhů knedlíků či zelí na mnoho způsobů. Svatomartinské hody na Kroměřížsku nabízí řada restaurací a i když hlavní roli hraje husa, nikdy nebude stejná. Deník přináší Svatomartinskou nabídku pěti vybraných restaurací v Kroměříži.
Husí hody jsou tu. Podzim mají gurmáni spojený se zvěřinovými specialitami, svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Valašskem.
/FOTO/ Na Boleslavsku se o víkendu rozhoří svatomartinské oslavy, které potěší všechny milovníky tradiční husí pečínky. Místní restaurace lákají na speciální svatomartinská menu, kde nechybí křupavé husí stehno, variace zelí a knedlíků. Jaké dobroty restaurace chystají a kolik za ně strávníci zaplatí?
/FOTOGALERIE/ Kdo se více než na svatomartinská vína těší tentokrát na husu, má o nadcházejícím víkendu spoustu příležitostí ke gurmánským zážitkům. Kolik letos stojí hlavní chod svatomartinského menu s husím stehnem, zelím a knedlíky různých druhů, třeba i s perníkovými, v podnicích na Příbramsku?
/PŘEHLED/ Ke svátku svatého Martina patří nejen první sněhové vločky, ale i oblíbená svatomartinská husa. Každý rok na začátku listopadu se restaurace předhánějí v přípravě těch nejchutnějších pokrmů. Letos si v Blansku můžete pochutnat na celé řadě svatomartinských specialit. Kromě tradiční pečené husy se zelím a knedlíky najdete na menu i husí kaldoun, husí játra nebo sladké dezerty jako martinské rohlíčky. Přinášíme vám přehled chodů restaurací z Blanska a Boskovic.
/PŘEHLED/ Kolem svátku sv. Martina, který připadá na 11. listopadu, nabízí restaurace každoročně speciální Svatomartinská menu. Nejen na husích speciálitách si můžete pochutnat i v podnicích na Kolínsku. Ty se shodují na jednom: je nutná rezervace.
/FOTOGALERIE/ Kdo se více než na svatomartinská vína těší tentokrát na husu, má o nadcházejícím víkendu spoustu příležitostí ke gurmánským zážitkům. Kolik letos stojí hlavní chod svatomartinského menu s husím stehnem, zelím a knedlíky různých druhů, v podnicích na Mělnicku?
Slavnosti svatého Martina se blíží. Pražské restaurace se připravují na svatomartinský víkend, kdy budou nabízet tradiční kaldoun a pečenou husu. Porci husy se zelím a knedlíkem nabízejí za 400 až 800 korun. Hosty přitom nabádají k rezervaci místa už nyní.
/PŘEHLEDNĚ/ Restaurace ve Znojmě i v širším regionu chystají pro své zákazníky také letos speciální menu u příležitosti svátku svatého Martina. Místa je žádoucí si zarezervovat předem. Hosté se mohou už nyní těšit na husí paštiku, játra, polévku, tradiční pečenou husu, ale i další delikatesy, které se hodí k mladým vínům.
Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.
/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny.
Kandidátku Pirátů vede do podzimních krajských voleb na Liberecku Zbyněk Miklík, současný náměstek hejtmana pro ekonomiku, majetek a investice. Jako potenciálního hejtmana pro budoucí volební období se ho Deník rozhodl vyzpovídat nejen na politická témata, ale i jako člověka žijícího v Libereckém kraji. Prozradil svá oblíbená místa i způsob, jak chrání před nechtěnou publicitou svoji rodinu.
Radim Dvořáček se znovu zapsal do historie Velké ceny Vizovic v pojídání švestkových knedlíků, která se koná v rámci Trnkobraní, když za hodinu spořádal 228 kusů. Překonal tak svůj vlastní český rekord, ten světový mu unikl o pouhých pět knedlíků.
/VIDEO/ Sám sebe letos překonal jedlík Radim Dvořáček, když v rámci Velké ceny Vizovic v pojídání švestkových knedlíků v sobotu 23. srpna v areálu tamní likérky zvládl za šedesát minut spořádat neuvěřitelných 228 knedlíků!
Slavné Vizovické Trnkobraní už je takzvaně za pár: v pátek a v sobotu 23. a 24. srpna se otevře místní areál likérky Rudolf Jelínek, aby přivítal návštěvníky 55. ročníku jedné z největších společenských a kulturních akcí na jihu Moravy. Jeho nabitý dvoudenní program nejen představí švestky řečené trnky ve všech možných podobách, ale nabídne i dvě desítky populárních českých a slovenských kapel a interpretů a taky oblíbenou stand-up comedy Na stojáka!, která se do programu Vizovického Trnkobraní vrací po pěti letech.
Tisíce lidí mají Vizovické Trnkobraní každoročně a červeně zaškrtnuté v kalendáři. Hudebně-švestkový festival, jak o něm mluví pořadatelé, na poslední srpnový víkend chystá už 55. ročník. Kromě věrných návštěvníků má Trnkobraní i věrné účinkující. Od sousedů dorazí No Name a Tublatanka, naopak poprvé bude tradiční adrenalinovou soutěž jedlíků švestkových knedlíků moderovat Libor Bouček.
Na jubilejní 55. tradiční setkání přátel, muziky, dobrého jídla a pití zve hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Kromě známých interpretů nabídne festival také tradiční soutěž v pojídání knedlíků či divadelní stage s vystoupeními Na Stojáka!
Z tradice se stal téměř zákon: jeden víkend na konci letních prázdnin patří Vizovickému Trnkobraní. Patří k nejatraktivnějším letním akcím na Zlínsku - každoročně do areálu místní likérky Rudolf Jelínek dorazí desítky tisíc lidí. Oslava tamních vyhlášených švestek, dobrého jídla a té nejlepší muziky se ve Vizovicích uskuteční i letos: v pátek a v sobotu 23. a 24. srpna. A bude to už 55. ročník!
/FOTO/ Další vítězství v pojídání si připisuje Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík. Ten totiž na soutěži, která se konala v rámci Meruňkobraní v Židlochovicích, spořádal tři kila velkých kynutých knedlíků. Kromě výhry získal i titul Knedíkový král slunečného města Židlochovice.
/VIDEO/ V rámci Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku se pravidelně koná také soutěž v pojídání knedlíků se žahourem. Letos se jí v neděli 14. července v pravé poledne zúčastnilo 40 závodníků. Půlhodinové klání bylo vskutku napínavé, snědlo se u něj na 444 kynutých knedlíků.
O jeden jediný knedlík zvítězil při soutěži v Hošticích Jaroslav Němec známý také jako Maxijedlík. Při letním rodinném festivalu Slunce, seno 40 do sebe dokázal za pět minut nasoukat 28 knedlíků s rajskou omáčkou a tím o jediný knedlík zvítězil. Přes léto a do konce roku Maxijedlíka čeká ještě celá řada soutěží, vyvrcholení bude v Praze, kde se chystá vyzvat soupeře k pojídání nejsmaradlevějšího jídla na světě. Jde o surströmming, švédský pokrm, který vznikne zkvašením rybího masa.
Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků
Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky. O recept se se čtenáři Šumperského a jesenického deníku podělil mistr šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají kurzy přípravy borůvkových knedlíků.
Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.
Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.
Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.
Léto, prázdninová pohoda, výlety v přírodě. K tomu neodmyslitelně patří i dobré jídlo na beskydských horách a kopečcích jsou jednoznačně pokrmem číslo jedna borůvkové knedlíky. Překvapte sebe i své nejbližší vynikajícím receptem podle mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Velkých Karlovic.
Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Jahodobraní, to je akce, kterou připravili organizátoři v Jesenici, městě na „staré benešovské silnici“. A protože tam má tradici pěstování jahod, bylo jednou ze soutěží také pojídání jahodových kynutých knedlíků.
Konečně nastal očekávaný čas jahod a ovocných knedlíků. Připravit si je můžeme na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
/FOTO, VIDEO/ Rekordních 27 švestkových knedlíků z hutného tvarohového těsta zdolal maxijedlík Jaroslav Němec na Food festivalu v Náchodě. Právě tam se v sobotu kromě gastronomických zážitků mohli zájemci pustit i do soutěžení. „Všichni soupeři postupně odstoupili. Zůstal jsem sám a už mě nenechali jíst dál," říká známý maxijedlík a výherce knedlíkového klání. Jeho porce vážila zhruba 2,7 kilogramu.
Ochutnat zase něco jiného mohou lidé, kteří zamíří do nového bistra v centru Olomouce. V podniku nazvaném zaměřeném na knedlíky si mohou vybrat z několika netradičních slaných či sladkých náplní. Na výběr v Bistru Knedlov je například knedlík plněný svíčkovou na smetaně nebo vepřovými výpečky se zelím.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční festival poděbradské hotelové školy s sebou přináší i jednu soutěž, na níž čekají stovky diváků. Nejinak tomu bylo letos ve středu 8. května, kdy se ke stolům před pódiem na kolonádě posadily postupně dvě skupiny po deseti jedlících. Ti měli za úkol co nejrychleji spořádat pět knedlíků plněných uzených masem, navrch se zelím.
Ostrava se dostala do elitní světové společnosti. Renomovaný novinář Ryan Kennedy zavzpomínal na světové šampionáty hokejistů do 20 let a sestavil žebříček těch nejlepších. A právě Ostrava pronikla do první pětky.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
Svatomartinský víkend je za dveřmi a olomoucké restaurace jsou na něj patřičně připraveny. Hostům nabídnou jak klasiku v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, tak moderní pojetí tohoto pokrmu v mnoha různých variacích. Nebudou chybět ani husí paštiky, jatýrka, trhané maso nebo rillettes a lahodné dezerty jako sladká tečka na závěr svátečního menu. A kolik Olomoučané za tyto speciality zaplatí?
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla – pečená husička. Než se ale do ní s chutí pustíte, možná byste se o huse chtěli dozvědět víc. Třeba abyste u slavnostně prostřeného svatomartinského stolu platili za znalce.
Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné nejen husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace v Kroměříži.
Regionální potraviny, které stojí za to ochutnat. Deník zjišťoval, jaký recept na úspěch mají vybraní ocenění z letošního ročníku soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.
Milovníci dobře vypečené husičky se vším, co k ní patří, si mohou ve Frýdku-Místku libovat následující skoro tři týdny. A někde se takřka i přecpat, soudě podle nabídky restaurací, které chystají už od prvních listopadových dní svatomartinské menu.
/FOTO/ Svatomartinské husy jdou v Berouně i přes vyšší cenu rychle na odbyt. Kdo by si ji rád příští sobotu dopřál, musí si pospíšit. Například Šťastná koza na Husově náměstí husy už vyprodala. To Řeznictví a uzenářství Kamil Alfery v Hornohradební ulici jich má ještě dost. Rychle se plní také rezervace v restauracích.
/HISTORICKÉ FOTO, VIDEO/ Výročí vzniku samostatného státu si lidé připomínají každoročně, letos to ale nebude jen obvyklá pieta v podobě položení věnců a proslovů, které si přijde vyslechnout jen málokdo. V sobotu to bude v Chrudimi jinak. Do města totiž zavítá sám "prezident osvoboditel", který už na černobílém videosnímku pozval návštěvníky nejen na samotný akt, ale i na švestkové knedlíky.
Pečená kachnička se zelím a knedlíkem je pochoutka, které dokáže odolat jen málokdo. Mít vlastní kachní maso z domácího chovu přitom není až tak složité, jak si možná myslíte. Jak tedy chovat kachny, čím je krmit a jak dlouho trvá, než se vykrmí? Podle Petry Vogelové je chov kachen jednoduchý. Kachničky se o sebe postarají téměř samy. Na vás je jen vydatná krmě a vybírání vajíček. Abyste ale měli aktivní a zdravou kachní drobotinu, musíte dodržet několik věcí.