Kreativ

ŠTÍTEK: knedlík

Boudařka Michaela Šťastná končí na krkonošské Chatě Výrovka. O víkendu 16. a 17. srpna bude mít otevřeno naposledy.

Borůvkové knedlíky na rozloučenou. Boudařka z Výrovky předává klíče

„Borůvkové knedlíky s námi musí uzavřít celou kapitolu vaření na Výrovce.“ Michaela Šťastná má jasno o tom, co plánuje uvařit hostům na krkonošské hřebenové Chatě Výrovka, kde ji čeká poslední pracovní víkend. Po třinácti letech končí s jejím provozováním. Letos v dubnu poslala výpověď vlastníkovi boudy Klubu českých turistů. Na začátku září nastoupí na Výrovku nový nájemce.

Borůvkové hody v Malé Morávce jsou tradiční gastrofestival v centru Jeseníků.

V Jeseníkách opět vyjede speciální linka na borůvkové hody

Borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově v Jeseníkách opět přitahují milovníky specialit. Návštěvníci se během nadcházejícího víkendu mohou těšit na okružní jízdu autobusem, která je zavede k devíti zastávkám včetně oblíbených restaurací a penzionů. Akce slibuje nejen gastronomické zážitky, ale i pohodlné parkování a pestrý program pro celou rodinu.

Borůvkové hody, 18. srpna 2024, Malá Morávka.

Největší slavnosti borůvek v Evropě jsou v Jeseníkách. Připraví tisíce knedlíků

Borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově v podhůří Jeseníků každoročně lákají návštěvníky na jedinečné gastronomické zážitky a podporují místní podniky. Akce, kterou od roku 2019 organizuje Boris Keka, nabízí nejen tradiční borůvkové knedlíky, ale i pestrý doprovodný program a bezplatnou autobusovou linku mezi partnerskými restauracemi.

Borůvkové hody, 18. srpna 2024, Malá Morávka.

Největší borůvkové slavnosti v Evropě jsou na Bruntálsku. Už o víkendu

Borůvkové hody v Malé Morávce a v Karlově v podhůří Jeseníků každoročně lákají návštěvníky na jedinečné gastronomické zážitky a podporují místní podniky. Akce, kterou od roku 2019 organizuje Boris Keka, nabízí nejen tradiční borůvkové knedlíky, ale i pestrý doprovodný program a bezplatnou autobusovou linku mezi partnerskými restauracemi.

Petr Švancara baví lidi v oblíbené talkshow Já su já.

Švancara: Moderovat soutěž jedlíků na Trnkobraní je za odměnu, miluji knedlíky

Ve Vizovicích se blíží tradiční festival Vizovické Trnkobraní, který se koná od pátku 22. do neděle 24. srpna. Letošní ročník přináší několik novinek. Poprvé po 11 letech se festival vrací k třídennímu formátu a zaměřuje se na oslavu švestek a místních tradic. Během akce, která oživí celé město, se můžete těšit na bohatý hudební i doprovodný program pro celou rodinu. Chybět nebude ani tradiční soutěž GRAND PRIX VIZOVIC v pojídání trnkových knedlíků. Moderování se letos ujme Petr Švancara, který do soutěže vnese svůj osobitý humor.

Na začátku července se Radim Dvořáček zúčastnil soutěže v jezení hot dogů v New Yorku.

Rekordman z Trnkobraní: Soutěž jedlíků je psychický teror, v USA by to neudělali

Radim Dvořáček z Ostravy je pravidelný účastník tradiční Velké ceny Vizovic v pojídání trnkových knedlíků na Vizovickém Trnkobraní. Vyhrál pětkrát za sebou. Drží i český rekord s počtem 228 snězených trnkových knedlíků během jedné hodiny. Ve Vizovicích nebude chybět ani letos. „Jíst knedlíky hodinu je psychický teror (smích). Na soutěži v USA bývá limit kolem 10 minut, tady je to šestkrát tolik," říká Radim Dvořáček.

Legendární borůvkové knedlíky na Kohútce: provozní Barbora Kudláčková s babičkou, autorkou receptu.

Legendární borůvkové knedlíky na Kohútce. Za víkend kuchaři uvaří i 1500 kusů

Horský hotel Kohútka najdete v samém srdci Valašska na horském hřebeni Javorníků. Oblíbený turistický cíl je známý svým lyžařským areálem, v létě se mění na centrum aktivního odpočinku. Nezkusit při návštěvě Kohútky zdejší vyhlášené borůvkové knedlíky, by byl snad hřích. Jezdí na ně turisté z Česka i Slovenska. Někteří před cestou neváhají zavolat, aby zjistili, zda pro ně bude oblíbená pochoutka připravená.

Metodu, kdy borůvky obírá celá ruka, nazvala paní Jana K. „drobenka“.

5 litrů borůvek za odpoledne? Metoda drobenka si vás získá, je rychlá a šetrná

Houby nejsou jediným důvodem, proč se v těchto dnech vydat do lesa. Na většině území se to hemží i borůvkami, což dokazuje i pětačtyřicetiletá paní Jana K., která se redakci Deníku ozvala z Jizerských hor. S technikou nazvanou „drobenka“, jich nasbírá i litr do hodiny. Jednoduchou metodu by ráda ukázala všem, kteří doposud sbírají oblíbené lesní plody jen palcem a ukazováčkem. „I vy můžete kráčet z lesa s několika litry borůvek za jedno odpoledne,“ vzkazuje.

Takhle vypadal letošní ročník tradičního děčínského závodu Železný knedlík.

OBRAZEM: Takhle vypadal letošní ročník závodu Železný knedlík

U 18 let se v Děčíně zápolí v dnes již legendárním závodu Železný knedlík. Amatérský závod v terénním triatlonu nemohl chybět ani letos. Závodníci se museli vypořádat s řekou Labe, patnácti kilometrech na kole a pětikilometrovou běžeckou distancí.

Beránek Knedlíček měl být utracen. Nikdo z veterinářů mu nedával naději. Tu přinesl až lékař Lukáš Hlubek.

Beránka Knedlíčka měli uspat. Takovou vůli žít veterináři neviděli

Knedlíček je teprve rok a půl starý beránek, který se spíš než jako přežvýkavec chová jako štěně zlatého retrívra. Žije spolu s ostatními zvířátky v Minizoo U Běloušků, která se nachází v malé vesničce nedaleko Uničova. Od začátku miloval společnost dětí i dospělých, kteří se kolem něj pohybovali. Osud se s ním ale moc nemazlil. Nyní bojuje o to, aby mohl opět běhat s dětmi. Nikdo však neví, zda mu bude umožněno vyhrát.

Sám sebe letos překonal jedlík Radim Dvořáček, když v rámci Velké ceny Vizovic v pojídání švestkových knedlíků zvládl za šedesát minut spořádat neuvěřitelných 228 knedlíků

Máte rádi knedlíky? Přihlaste se do soutěže jedlíků na Trnkobraní

/FOTOGALERIE a VIDEO/ Už za necelé čtyři týdny vypukne ve Vizovicích na Zlínsku 56. ročník Trnkobraní. Tradiční festival nabídne návštěvníkům vedle české muziky také bohatý doprovodný program, v němž nebude chybět ani legendární soutěž Grand Prix v pojídání trnkových knedlíků. Kdo by se chtěl zúčastnit, má příležitost: pořadatelé právě spustili příjem přihlášek.

Z otevření Knedlíkomatu v Berouně.

Beroun má první Knedlíkomat u nás. Nejrůznější knedlíky koupíte nonstop

V Berouně byl otevřen první Knedlíkomat v České republice, který provozuje restaurace Kozlovna. Tento inovativní automat nabízí čerstvé knedlíky z lokálních surovin a je umístěn v buňce Velkostatku Tetín u OBI. Zákazníci si mohou vybrat z několika druhů knedlíků a dalších pokrmů, přičemž platba probíhá výhradně kartou. Kozlovna tak reaguje na poptávku po rychlém a kvalitním jídle, které šetří čas.

Multifunkční robot zvládne zastat práci mnoha dalších kuchyňských přístrojů,

Revoluce ve vaření, robot nahradí až 25 přístrojů. Jeho popularita stoupá i v ČR

Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí. 

Kvalifikace MS: Chorvatsko - Česko

Češi jsou Chorvatům pro smích. Padli jako knedlíky do hladového krku v pivnici

Pondělní jasné vítězství chorvatské reprezentace nad českými fotbalisty 5:1 v kvalifikaci mistrovství světa vyvolalo v chorvatských médiích vlnu euforie. Píšou o jednoznačné lekci, kterou svěřenci Zlatka Daliče udělili českému výběru, naprostém ponížení nejvážnějšího soupeře v cestě na MS nebo brutálním vítězství "vatrenich".

Samosběr jahod na plantáži pěstitele Hanse Schwenka u Uhříněvsi.

Pole u Prahy, kde se ženy kvůli jahodám servaly, už nabízí sladkou pohodu

/VIDEO, FOTO/ Sezona samosběru jahod v Praze odstartovala za velkého zájmu veřejnosti. Plantáž společnosti Jahody Schwenk v Uhříněvsi přivítala stovky nadšených sběračů, kteří si vlastnoručně nasbírané jahody odnášeli za 110 korun za kilogram. Výrazný nápor zájemců lze očekávat o víkendu. Otevřeno zde mají denně. Další pěstitelé v Praze ještě samosběr nezahájili.

Jídelna ESO v Berouně. Na snímku majitelé Pavla a Martin Kozákovi

Jídelna ESO zvítězila v anketě Deníku. Majitelé prozradili tajemství úspěchu

V minulých dnech hlasovali čtenáři Berounského deníku pro svůj oblíbený podnik, kde se dá chutně a levně naobědvat. Vyhrála Jídelna ESO v ulici Švermova v Berouně, která si i přes covidovou pandemii a dlouhou rekonstrukci náměstí u Hvězdy udržela své věrné zákazníky. Vydali jsme se zjistit, v čem tkví jejich úspěch.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na husí hody na Slovácku? Tady je 10 tipů Deníku

Husí hody jsou tu. Svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Slováckem.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Svatomartinská husa v Olomouci. Jaká je letos nabídka a ceny

Svatomartinský víkend je tady a na tradiční husí pečínku se zelím a knedlíkem láká od pátku 8. do pondělí 11. listopadu řada olomouckých restaurací. Šéfkuchaři tentokrát připraví hostům nejen tradiční dozlatova pečenou husu, ale nabídnou ji také v moderních úpravách.

Svatomartinské menu - ilustrační foto.

Kam na svatomartinské husí hody na Valašsku? Tady je 5 tipů Deníku

Husí hody jsou tu. Podzim mají gurmáni spojený se zvěřinovými specialitami, svatý Martin je neodmyslitelně spjat s husou. Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití začíná tento víkend. Deník zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace napříč Valašskem.

Svatomartinská husa

Co a za kolik? Restaurace odhalují speciální svatomartinské menu

/FOTO/ Na Boleslavsku se o víkendu rozhoří svatomartinské oslavy, které potěší všechny milovníky tradiční husí pečínky. Místní restaurace lákají na speciální svatomartinská menu, kde nechybí křupavé husí stehno, variace zelí a knedlíků. Jaké dobroty restaurace chystají a kolik za ně strávníci zaplatí?

Ilustrační foto

Kde mají na Příbramsku nejdražší svatomartinské menu? Husí hody se blíží

/FOTOGALERIE/ Kdo se více než na svatomartinská vína těší tentokrát na husu, má o nadcházejícím víkendu spoustu příležitostí ke gurmánským zážitkům. Kolik letos stojí hlavní chod svatomartinského menu s husím stehnem, zelím a knedlíky různých druhů, třeba i s perníkovými, v podnicích na Příbramsku?

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.

Kam na svatomartinské menu v Blansku a okolí? Přinášíme přehled restaurací

/PŘEHLED/ Ke svátku svatého Martina patří nejen první sněhové vločky, ale i oblíbená svatomartinská husa. Každý rok na začátku listopadu se restaurace předhánějí v přípravě těch nejchutnějších pokrmů. Letos si v Blansku můžete pochutnat na celé řadě svatomartinských specialit. Kromě tradiční pečené husy se zelím a knedlíky najdete na menu i husí kaldoun, husí játra nebo sladké dezerty jako martinské rohlíčky. Přinášíme vám přehled chodů restaurací z Blanska a Boskovic.

Pomalu pečené husí stehno nebo paštiku si mohou dát hosté v nejbližších dnech v restauracích ve Znojmě i v širším okolí. Provozovatelé chystají speciální menu. Snímky jsou ilustrační.

Svatomartinské menu ve Znojmě i okolí. Podívejte se, kde a za kolik ho nabízejí

/PŘEHLEDNĚ/ Restaurace ve Znojmě i v širším regionu chystají pro své zákazníky také letos speciální menu u příležitosti svátku svatého Martina. Místa je žádoucí si zarezervovat předem. Hosté se mohou už nyní těšit na husí paštiku, játra, polévku, tradiční pečenou husu, ale i další delikatesy, které se hodí k mladým vínům.

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíky.

Oběd z darů lesa, který vás dostane: Tajemství dokonalé houbové omáčky odhaleno

Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.

Petr Oppitz, majitel jídelních automatů, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Říká jim Chlazenky se Skalice.

Kvalitní jídlo z automatu? Na Českolipsku to jde. Za projektem stojí cukrovkář

/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny. 

Zbyněk Miklík.

Zbyněk Miklík: Rád si vyjde na Jizerku na knedlíky, Turnov si zamiloval

Kandidátku Pirátů vede do podzimních krajských voleb na Liberecku Zbyněk Miklík, současný náměstek hejtmana pro ekonomiku, majetek a investice. Jako potenciálního hejtmana pro budoucí volební období se ho Deník rozhodl vyzpovídat nejen na politická témata, ale i jako člověka žijícího v Libereckém kraji. Prozradil svá oblíbená místa i způsob, jak chrání před nechtěnou publicitou svoji rodinu.