Kreativ

ŠTÍTEK: Knedlík

LITEVKA EGLÉ ŠIKŠNIUTE je hodně obávanou hráčkou, v letošní sezoně hájí barvy Nymburka. Ve volných chvílích poznává město, vyrazí si třeba na procházku po Nymburce

Knedlíky jsou pro ni světlé kroužky

Nymburk – Její jméno komolí téměř na všech stadionech. Ani není divu. Jméno Litevky Eglé Šikšniute se dá zapamatovat hodně těžko. Pro Čechy doslova jazykolam. Nyní se ho musí učit příznivci nymburského basketbalu. Toho ženského.

 Lenka Hořáková honorární konzul

Honorární konzulka Lenka Hořáková: Chybí mi babiččiny knedlíky a valašské kopce

Valašské Klobouky – Lenka Hořáková, rodačka z Valašských Klobouk, žije už bezmála dvacet let ve Spojených státech. Je honorární konzulkou. Stará se o rozvoj obchodu i pomoc českým občanům na území Arkansasu, kde žije. V Americe jí sice chybí babiččiny ovocné knedlíky, ale na Valašsko jezdí aspoň dvakrát ročně. A nezapomíná slavit české Vánoce.

Za humny chystají den knedlíků.

U sousedů bude v sobotu knedlíkový den

Linec - V Bad Leonfeldenu bude v sobotu od 11 do 16 hodin na náměstí opět „knedlíkový stůl". Kromě podávání knedlíků sladkých, pikantních či klasických se zelím bude hrát místní kapela "Bierbrezn Musi". K vrcholům má patřit prezentace „pytláckého knedle" plněného haší ze zvěřiny a představení nového vegetariánského knedlíku. Proběhne velká tombola s cenami jako pokrytí roční spotřeby knedlíků apod. Téma tohoto jídla budou zpracovávat výtvarně děti „u největšího kreslícího pultu Mühlviertlu" (OÖN). Výnos akce bude věnován podpoře mládeže místního hudebního spolku.

Borůvkové buchty se už pro letošní Borůvkobraní pečou

Borovany budou o víkendu opět patřit Borůvkobraní

Pokrmy z borůvek, recepty na ně nebo informace o pěstování borůvek uvidí lidé o víkendu v Borovanech na Českobudějovicku. Koná se tam tradiční Borůvkobraní. Jedním z hlavních bodů akce, která začíná v soboru dopoledne, bude nedělní soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Řekla to Alena Seberová z organizačního týmu. Akci doplní kulturní program.

Velké Pavlovice se staly dějištěm meruňkobraní.

Pořadatelka Velkopavlovického meruňkobraní: Jsme výjimeční nejchutnější meruňkou

Velké Pavlovice – Vezme do rukou talíř a stáhne z něj ubrousek. Meruňkové knedlíky. Pak se usměje. „Schovávám je manželovi," říká spolupořadatelka Velkopavlovického meruňkobraní Karolína Bártová. Těžko se divit. Knedlíky plněné oranžovou chloubou Velkých Pavlovic jsou jedním z nejvyhledáva­nějších lákadel druhého ročníku tématické akce. Ta se uskutečnila v sobotu v areálu Ekocentra Trkmanka. Ve srovnání s minulým rokem připravila Bartová společně s ředitelkou centra Zitou Dvořákovou několik novinek.

Jaroslav Pouzar a Don Jackson v Hokejovém centru Pouzar

Don Jackson: Jaro Pouzar byl skvělý spoluhráč

Don Jackson se zastavil u svého bývalého spoluhráče při přesunu ze Salcburku do Mnichova, kde aktuálně pracuje. V Hokejovém centru Pouzar poobědval, knedlíky se svíčkovou mu evidentně chutnaly, a pokračoval v putování za hokejem. Přesně v době mezi polévkou a hlavním jídlem si udělal chvíli času na několik otázek Deníku:

Jakub Voráček byl v letošní sezoně tahounem Philadelphie. Potvrdí formu i na MS?

Voráček si orazí, dá si knedlíky se zelím. Na MS je odhodlaný nechat vše

Praha - Pátý nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku NHL Jakub Voráček z Philadelphie se v pátek vrátil po sezoně v zámoří domů a těší se na květnové mistrovství světa v Praze. Hokejový šampionát na domácí půdě bere mistr světa z roku 2010 jako jeden z hlavních vrcholů v kariéře. K týmu kouče Vladimíra Růžičky se pětadvacetiletý útočník připojí v úterý a hned by chtěl odehrát oba zápasy Euro Hockey Tour proti Finsku ve Znojmě a v Brně.

Vítězem čtvrtého turnaje Zimní nohejbalové FM ligy se stalo podruhé za sebou družstvo Kvardů.

Kvardi podruhé v řadě vyhráli

Sviadnov – Čtvrtým turnajem pokračovala ve sviadnovské tělocvičně Zimní nohejbalová FM liga. A dařilo se opět Kvardům, kteří triumfovali v lize podruhé.

Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. Toto tříchodové menu nabízí restaurace Prominent v hotelu Holiday Inn Brno.

Polévka z bílé fazole? S tygří krevetou, na Grand Restaurant Festivalu

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.

Ilustrační foto.

Fontenetteová se do Brna vrátila na Euroligu i knedlíky

Brno – Na rok si odskočila do Itálie, ale už je zase v Brně. Jenže místo Valosunu zvolila Imos. Proč? „Moje hlavní motivace byla Euroliga, tu chce zažít každá hráčka. Jsem vděčná, že jsem v Brně tu příležitost dostala," říká basketbalistka Ashleigh Fontenetteová, která ve středu nastoupí v tureckém Kayseri ke svému čtvrtému duelu v prestižní evropské soutěži.

Svatomartinské menu a vína ve Velkých Karlovicích.

Svatomartinské menu a vína ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice - K listopadu tradičně patří Svatomartinské menu s husími či kachními specialitami a k tomu degustace Svatomartinských vín. Tento příjemný gurmánský zážitek nabídne i Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK FEST přilákal k Becherplatzu stovky lidí, kteří si pochutnávali na řadě specialit. Jídla měla jedno společné. Jako příloha se k nim podávaly rozličné knedlíky.

Jedlíci spořádali stovky knedlíků

Karlovy Vary - Přes tisíc kusů knedlíků, kolem dvou stovek příloh a další dva metráky masa zpracovaného do zabijačkových pochoutek. A jedlíci skoro všechno spořádali. Tak vypadal v sobotu druhý ročník Karlovarského knedlík festu, gastronomické akce, která by se měla stát tradičním podnikem oživujícím ulice lázeňského města.

Ilustrační fotografie.

Září na zahradě: Sklizeň švestek

V září dozrávají kvalitní odrůdy pološvestek a pravých švestek, které jsou velmi oblíbeny jak pro přímý konzum, tak pro nejrůznější formu zpracování (kompoty, sušení, koláče, knedlíky apod.).

Jaroslav Němec z Bystrého.

Ovocným knedlíkům dám přednost před masem

Bystré – Někdo se rád otáčí kolem plotny, vaří, smaží, peče, aby udělal radost druhým nějakou specialitou nebo laskominou. Jsou však také vděční strávníci, kteří nepohrdnou ničím k snědku.

Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.

Dobrý den, Valašsko

Trnkobraní. Festival plný hudby a dobré zábavy. A tradiční soutěže jedlíků kulí. Tedy švestkových knedlíků z odpalovaného těsta. Pro jedlíky je letos připraveno 1800 knedlíků.