Kreativ

ŠTÍTEK: komedie

Kojčice a hostinec U Plhů

Slavná hospoda U Plhů z komedie Marečku, podejte mi pero už má nájemce

Hospoda U Plhů v Kojčicích na Pelhřimovsku, obci, kterou proslavil legendární film Marečku, podejte mi pero, je opět otevřená. „Obci se podařilo najít nájemce. Je to zkušená hostinská, doufáme, že se jí bude dařit,“ řekla Deníku starostka Alena Korandová. Obec se snažila hospodu pronajmout poté, co poslední nájemce dal výpověď. Byl to také onen nájemce, který hospodu pojmenoval po slavném neexistujícím rodákovi.

S tebou mě baví svět

Co se moc neví o S tebou mě baví svět: Potlučená Šulcová, odřený zadek, úplatky

Námět na komedii o třech kamarádech, kteří si na každoroční pánskou jízdu musí neplánovaně vzít všechny své potomky, si režisérka a scenáristka filmu Marie Poledňáková vyslechla na večírku, kde parta mužů plánovala společnou dovolenou. Určitě tehdy netušila, o jak úspěšný snímek nakonec půjde. Zvítězila s ním nejen v anketě o nejúspěšnější českou komedii století, ale dostala za něj i cenu pro nejúspěšnější dětský film století na festivalu ve Zlíně.

Česká soda

Bohouš nebo Česká soda. Řekněte, jaký je váš nejoblíbenější silvestrovský pořad

Máte rádi komedii o tom, kterak host sní víc než zmlsaný bernardýn Bohouš, a vyhraje tak sázku, nebo je vám milejší vtipné vyprávění Vladimíra Menšíka? Baví vás Jiřina Bohdalová s Vladimírem Dvořákem a jejich Televarieté či dáváte přednost improvizované Partičce? Anebo vás nezajímá ani jedno a radši si pustíte břitkou satiru v České sodě? Vybírejte v anketě Deníku vaši nejoblíbenější silvestrovskou televizní podívanou.

Ryan Gosling a Margot Robbie v muzikálu Barbie.

Zlatý glóbus 2024: Nejvíc nominací mají Barbie a Oppenheimer

Největšími favority dalšího ročníku Zlatých glóbů jsou hity Barbie s devíti nominacemi a Oppenheimer, který jich má celkem osm. Mezi dalšími uchazeči o filmové ceny jsou také Zabijáci rozkvetlého měsíce a sci-fi Chudáčci. Šanci na zlatou sošku mají i herecké hvězdy jako Emma Stoneová, Meryl Streepová, Leonardo DiCaprio nebo Cillian Murphy. Slavnostní ceremoniál se bude konat 7. ledna v Los Angeles.

Janek Ledecký.

Janek Ledecký zahraje v Ústí své největší hity, těšte se na vánoční atmosféru

Vánoční písničky ze slavného alba „Sliby se maj plnit o Vánocích“, jistoty, srovnatelné i s hity Karla Gotta, se již během let staly symbolem pěkné vánoční atmosféry. A letos se tak již po pětadvacáté Janek Ledecký opět s kapelou vydá na turné, v jehož rámci přehraje veškeré skladby z této zásadní desky plus i své největší hity.

Divadelní spolupráce přináší Romanovi s Prokopem novou úroveň porozumění i společných zážitků

Roman a Prokop Zachovi: Párkrát jsme do sebe zajeli rohama a hledali kompromisy

Otec a syn, Roman a Prokop Zachovi, se poprvé sešli na jednom jevišti ve hře Láska z mládí. „Na začátku jsme do sebe párkrát zajeli rohama,“ říká Prokop k začátkům spolupráce. Oba herci v exkluzivním rozhovorou pro časopis Story prozradili, jak se rodinné vazby proplétají divadelním zákulisím. Roman přiznal, že věk mu přináší fyzické neduhy, ale zároveň i touhu po nových dobrodružstvích. A Prokop odhalil své mladické ambice.

Známá česká herečka Jana Paulová režíruje v Moravském divadle v Olomouci komedii Natěrač. 21. 11. 2023

Herečka Jana Paulová režíruje v Moravském divadle

Kultovní komedii Natěrač nyní v Moravském divadle v Olomouci režíruje známá česká herečka Jana Paulová. Premiéra příběhu o klasickém milostném trojúhelníku a pomstě zhrzené manželky se uskuteční v pátek 24. listopadu v 19 hodin.

Jiří Hána získal vzdělání na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herectví studoval pod vedením Borise Rösnera, Evy Salzmannové a režiséra Miloše Horanského.

Jiří Hána: My si pořád na něco stěžujeme. Každý je zodpovědný za svůj život

Jiří Hána si divadelní komedií Berlín, Berlín oživil vzpomínky na osmdesátá léta. Ve škole seděl s rukama za zády a západní čokoláda mu chutnala natolik, že ji jedl po kostičkách i několik týdnů. Herec v časopisu Story prozradil, jaké to je být v kůži agenta Stasi v komedii, kde se smích střídá s mrazivými momenty a co už by nikdy nechtěl zažít. 

Snímek z premiéry představení Česká kletba v ostravském Divadle Mír, 11. listopadu 2023.

Česká kletba Divadla Mír zasáhla Ostravu a uspěla. V kostele se totiž nelže

Na svatého Martina mohli lidé v Ostravě poprvé ochutnat nejen první mladá vína letošního ročníku, ale i první novinku nedávno slavnostně zahájené sezony Divadla Mír. V den svátku známého světce měla premiéru i nová originální komedie populárního ostravského souboru s názvem Česká kletba. A hned po jejím uvedení to vypadá, že jeho dosud nejúspěšnější představení Tik Tik bude mít vážnou konkurenci. Zklamán nemohl odejít vůbec nikdo. Naopak, mnohým možná nová hra i hodně pomohla a ještě pomůže…

Několik divadelních souborů předvede na divadelním festivalu v Hluboké nad Vltavou hlavně komedie.

Napoleon a svazek mrkve na ochotnickém festivalu v Hluboké

V Hluboké nad Vltavou chystají další ročník festivalu ochotnických divadel. Nabídne hru Generálka císaře Napoleona od Jiřího Hubače, pohádku Zahrada od Jiřího Trnky nebo středověký sitcom Rytířova dcera, který mohl být inspirován dávným kronikářským zápisem.

Zkouška divadelního představení Česká kletba v divadle Mír, 27. října 2023, Ostrava. (zleva) Bořivoj Čermák jako Richard, Albert Čuba jako Štěpán, Vladimír Polák jako Josef, Michal Sedláček jako Karel a Ondřej Malý jako Kněz.

VIDEOANKETA: Herci Divadla Mír řeší pánský problém. Premiéra už tuto sobotu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostravské Divadlo Mír zahájilo podzimní sezonu v novém kabátě a ve velkém stylu. Nejenže po téměř půlroční rekonstrukci uspořádalo působivý Grand opening, ale již za několik dní uvede novou premiéru další divadelní komedie s názvem Česká kletba. Právě ta otevřela na jevišti již během zkoušek ožehavý mužský problém.

Honosný pětipatrový bytový dům v Maislově ulici č. 21/41 navrhli architekt a stavitel František Weyr a architekt Richard Klenka.

Jak bydlel Oldřich Nový? Slavný filmový milovník žil v nádherném secesním domě

Jen pár kroků od vyhlášené Pařížské ulice stojí nádherný secesní dům. V jednom z jeho bytů žil dlouhé roky herec Oldřich Nový. Stejně jako nedaleká Pařížská byl i on celý život symbolem elegance, vytříbeného vkusu a společenského bontonu. Slavný filmový milovník vnesl na české filmové plátno vzácné spojení noblesy s jemným vtipem a nadsázkou. Jeho největší láskou však bylo divadlo.

Dům kultury Šumperk uvede 9. listopadu komedii Milionový údržbář s Petrem Nárožným a Veronikou Freimanovou.

Petr Nárožný do Šumperka zavítá jako Milionový údržbář

Šumperský dům kultury na čtvrtek 9. listopadu připravuje úspěšnou komedii francouzského autora Erica Assouse. V hlavních rolích zkrachovalého milionáře se představí legenda českého divadla a filmu Petr Nárožný, jeho bývalou manželku Séverine ztvární Veronika Freimanová.

Simona Peková jako ta, co přišla v noci

Přišla v noci je konečně chytrá česká komedie

Přišla v noci, nezvaná, konfliktní a neomalená. Trochu osamělá. Tchyně. Tvůrci nové české komedie zhmotňují tu nejhorší noční můru – návštěvu nepopulární příbuzné, která se v tomto případě odmítá hnout z bytu. Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček o tom vyprávějí s očistným, hodně černým humorem. Jejich film Přišla v noci je bez diskuzí domácí komedií roku, ne-li posledních několika let.

Pán prstenů bude vládnout víkendové obrazovce

TV tipy: Znovu vznikne Společenstvo prstenu, diváky dojme Střihoruký Edward

Sváteční televizní obrazovka bude ve znamení návratů a oslav. Ke slovu přijdou agenti v čele s Jasonem Bournem, Střihoruký Edward, jubilant Václav Neckář, Spielbergův animovaný Tintin a také hobiti a prsten, jenž vládne všem. Tedy kromě dvanáctisměny v Kulovém blesku, kterou má pevně v rukou praktik Radosta a jež nám připomene, že českou komediální klasiku tria Smoljak-Svěrák-Podskalský ze současných filmařů stále nikdo nepřekonal. A že všechno je v životě relativní. Pán prstenů, Kulový blesk a agent Bourne. Co o víkendu uvidíte v televizi?

Sisi a já, další originální pohled na slavnou císařovnu

Věčná Sisi, mořské panny a gangy Berlína. Začíná Das Filmfest

Vášnivé i zakázané vztahy, teenageři na sídlišti, ostrý soudní proces i terapie v převleku mořské panny. To všechno uvidí návštěvníci 17. ročníku Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který odstartoval 19. října večer. Zahájil jej další svérázný pohled na císařovnu Alžbětu Bavorskou Sisi a já, který osobně uvedla hlavní představitelka Susanne Wolffová.

Když je Zlata Adamovská v roli babičky, užívá si vnoučat, kterým ráda čte knihy. „Zrovna nedávno jsem doma našla Honzíkovu cestu a Povídání o pejskovi a kočičce. U obou vnoučat zabodovaly, hodně jsme se společně nasmáli,“ prozradila herečka

Zlata Adamovská má jasno: Nemám potřebu fotit se pro lidi ráno nebo v plavkách

Pro Zlatu Adamovskou je dodnes záhadou, jak zvládla během své náročné kariéry vychovat dvě děti. Nyní si užívá role dvojnásobné babičky a nachází v ní nové radosti. Oblíbená herečka v rozhovoru pro časopis Story prozradila, že je nyní více vyrovnaná a spokojená. Stálo jí to ale mnoho úsilí a odříkání. „Jsem hodně houževnatá a pracovitá, což mě často v životě dostalo na kolena, do stavů vyčerpání a podobně,“ svěřila se Zlata Adamovská. 

Šlágr v podobě hry Staročeská konopnická.

Mým snem je nacvičit Jiráskovu Lucernu, říká režisér Vladimír Riederer

Název svého souboru si divadelníci z Mladějovic u Strakonic vybrali na počest loutkáře Josefa Skupy, tvůrce loutek Spejbla a Hurvínka. Tedy jednoduše Skupa. Jeho nedílnou součástí je Vladimír Riederer. Když s ním mluvíte, rychle pochopíte, jak je snadné propadnout prknům, co znamenají svět.

Dana Morávková a Jan Čenský v komedii Mlčeti zlato, která chce pobavit Horšovský Týn.

Mlčeti bude zlato v horšovskotýnském kinosále

Ne každá pravda je hezká, tak proč s ní chodit ven. O tom vypráví komedie Mlčeti zlato, kterou proto (nebo přesto) napsal francouzský dramatik a scenárista Eric Assous (1956 - 2020). Ve středu 11. října od 19 hodin se příběh jedné rodiny odehraje v horšovskotýnském kinosále s Danou Morávkovou a Janem Čenským v hlavních rolích.

Kojčice u Pelhřimova jsou zmíněny v komedii Marečku, podejte mi pero! coby bydliště rodičů žáka Plhy, jehož ve filmu ztvárnil Josef Kemr.

Kojčice hledají nájemce hospody se jménem slavného rodáka Plhy

/VIDEO/ Pronajmout hostinec U Plhů se už dlouho snaží v Kojčicích na Pelhřimovsku. Obec proslavila komedie Marečku, podejte mi pero takovým způsobem, že ještě dnes její fanoušci putují z celé republiky právě do Kojčic. Chtějí vidět odkud pochází nejznámější dělník ve šroubárně, který si mohl přečíst díky studiu latiny Vergilia v originále. Jenže skutečnost je poněkud jiná.

Manželé Ivana a Pavel Prchlíkovi z Chvalkovic

Jezdili na festival pracovně rožnit prasátko, teď vyrazili na všechny komedie

Manželé Ivana a Pavel Prchlíkovi z Chvalkovic jezdili na Festival české komedie do Nového Města nad Metují dlouhé roky. A ani letošní 45. ročník nebyl výjimkou. Přesto byl pro ně mimořádný. Zatímco v minulých letech jezdili před novoměstské Kino 70 jako prodejci občerstvení pro vyhládlé návštěvníky, tak letos nechali své pojízdné „krmítko“ doma a koupili si lístky na všech 11 soutěžních filmů. Premiérově si tak dopřáli všech šest festivalových dní v pozici návštěvníků.

Zlatý prim získal snímek Buko. Úspěšný byl snímek Děti Nagana - odnesl si cenu za nejlepší scénář a hudbu, herec Tom Brenton získal cenu za výkon mladého umělce. Cenu za mužský herecký výkon si převzal Kryštof Hádek za jednu z hlavních rolí ve filmu Grand

Týden komedie: Zlatý prim má Buko, v hrnci smíchu se uvařilo Přání k narozeninám

/FOTO/ Až promítání posledního soutěžního snímku rozhodlo o tom, kdo na 45. Festivalu české komedie získá prestižní diváckou cenu Novoměstský hrnec smíchu. Publikum, které zaplnilo při závěrečném večeru festivalu novoměstské kino do posledního místa, se při komedii Přání k narozeninám smálo hodně a do poslední minuty nebylo jasné, zda hrnec připadne dosud vedoucímu filmu Vánoční příběh nebo právě Přání k narozeninám.

Sofian Medjmedj, jméno, které se raketově šíří po celé republice. Vystoupení mladého popového zpěváka před novoměstským kinem bylo velice úspěšné!

Sofian Medjmedj si před novoměstským kinem získal hlavně mladé publikum

Třetí den 45. ročníku festivalu České filmové komedie bylo divácky narváno před kinem, ale i v něm! Ukázalo se, že pořadatelé festivalu myslí na všechny generace. Zatímco mladší publikum před biografem zaujal Sofian Medjmedj, v hledišti si ti starší užívali vztahové komedie pro dospělé Buď chlap! a Ostrov.

Druhý festivalový den sršil vtipy před kinem i v něm. O cenu smíchu soutěžily snímky Cool Girl a Grand Prix. Před kinem odpoledne zahrála kapela Revival Kabaret, pánové Dubnička a Lahoda, kteří hudbu prokládají vtipnými scénkami.

Ani Kozub není záruka Hrnce smíchu, komedie Grand Prix na metu nedosáhne

Dalšími produkcemi pokračoval v pondělí a v úterý 45. ročník Festivalu české filmové komedie. V novoměstském kině na začátku týdne soutěžili o přízeň diváků snímky Cool Girl a Grand Prix. Jisté je, že ani jeden z těchto snímků si diváckou cenu neodnese, neboť pomyslný žebříček smíchu vede se 17,3 procenty smíchu film „Život pro samouky", který v neděli celý festival odstartoval. Do nejvíce prosmátého filmu loňského ročníku ale stále chybí hodně smíchu - vloni kralovala komedie Mimořádná událost s 32,72 procenty prosmátého času.

45. ročník Festivalu české filmové komedie byl v neděli večer zahájen komediemi Život pro samouky a Za vším hledej ženu. Před zahájením festivalu návštěvníky na dobrou notu naladila před kinem kapela Furt Fajn.

Festival komedie se rozjel, smíchoměřiči měřili procenta prosmátého času

Opět po roce patří novoměstské kino novým českým komediím, osobnostem tuzemského filmu a smíchu. 45. ročník Festivalu české filmové komedie byl v neděli večer zahájen komediemi Život pro samouky a Za vším hledej ženu. Před zahájením festivalu návštěvníky na dobrou notu naladila před kinem kapela Furt Fajn.