Kreativ

ŠTÍTEK: komedie

Hra Milion se uvedla v premiéře v sobotu 25: června v Jičíně. Sál byl téměř vyprodaný, o úspěchu hry se v Jičíně mluví ještě několik dní po slavnostním večeru.

Milion: Herecká etuda s prvky hořké komedie nadchla diváky

/RECENZE/ Událost, jakou jičínská scéna nepamatuje. Divadelní premiéra. Autorskou hru Milion přivezl do Jičína režisér Vilém Dubnička spolu s herci Vladimírem Polívkou a Hynkem Čermákem. Téměř vyprodali divadlo a sklidili ovace ve stoje, které nebraly konce. Jaká ale byla „komedie za všechny prachy“?

Ondřej Vetchý a Anna Geislerová ve filmu Prezidentka

Prezidentka neví, čím chce být. Havlíkova romantická komedie selhává

Přes den důstojně na hradě v úřadu, v noci inkognito v podhradí se sochařem. Hrdinka romantické komedie Prezidentka, jež je nyní v kinech, vede dvojí život. Ne že by snad byla nevěrná. Tuhle zvláštní romantiku jí předepsal režisér filmu Rudolf Havlík, jemuž s nápady pomáhala představitelka titulní role Anna Geislerová.

Takhle dnes vypadá Apalucha. Legendární chalupa, kde se natáčel film S tebou mě baví svět, stojí na horské samotě v lesích nad Dolním Dvorem

Satinský, Postránecký a Nový řádili v Dolním Dvoře. Apalucha zažívá nájezdy

Expedice Ydykseb v Beskydech? Kdepak! Horská chalupa Apalucha, na kterou se vydali tři tatínkové obklopeni ratolestmi v legendárním filmu S tebou mě baví svět, stojí v Krkonoších ve vesnici Dolní Dvůr nedaleko Vrchlabí. Právě tam natáčela režisérka Marie Poledňáková před čtyřiceti lety kultovní scény komedie století.

Hoštice u Volyně, místo, kde se natáčely komedie Slunce, seno.

Komedie Slunce, seno... nestárne. Na natáčení zavzpomínali hlavní aktéři

Za každou výjimečnou věcí bývá většinou náhoda. Výjimkou není ani kultovní jihočeská letní komedie Slunce, seno, jahody režiséra Zdeňka Trošky. Vznikla v roce 1983 a když měla 1. září 1984 premiéru, nikdo, ani její tvůrci, neočekávali přímo fantastický divácký zájem. Během osmi měsíců nefalšovanou letní komedii viděly čtyři miliony lidí.

Takhle dnes vypadá Apalucha. Legendární chalupa, kde se natáčel film S tebou mě baví svět, stojí na horské samotě v lesích nad Dolním Dvorem

Herci z komedie století řádili v Dolním Dvoře. Apalucha zažívá nájezdy

Expedice Ydykseb v Beskydech? Kdepak! Horská chalupa Apalucha, na kterou se vydali tři tatínkové obklopeni ratolestmi v legendárním filmu S tebou mě baví svět, stojí v Krkonoších ve vesnici Dolní Dvůr nedaleko Vrchlabí. Právě tam natáčela režisérka Marie Poledňáková před čtyřiceti lety kultovní scény komedie století.

Vojtaano, ilustrační fotografie.

„Vyšehrad: Fylm“ je komedie roku 2022. Hudbu jí psal i zpívá Vojtaano

Vojtaano, vlastním jménem Vojtěch Záveský, osobitý mladík s kytarou, herec divadel i kin, nepřehlédnutelný stand up komik, který rodnému severu Čech ostudu nedělá, ani se mu nevyhýbá. Narodil se 16. 6. 1986 ve znamení Blíženců ve vinařských Litoměřicích, dělá originální hip-hop s lehce drzými texty s vlastní kytarou, u firmy Warner Music Czech vydal dvě alba v čele s hitem-klipem „Budulínek vs. Galantní Jelen“. Ten malý rošťák je mládeži nepřístupný, děti na něj ještě mají čas. Vojta ale hrál i v Kriminálce Anděl, Vinařích i Ulici.

Divadelní ochotníci ze Stříbra předvedou divákům scénu s kaprem nebo kuřetem v troubě.

Stříbrský spolek Divoch zahraje legendární Pelíšky

Kdo by neznal kultovní film Pelíšky a některé z filmových hlášek. Takových lidí asi moc není. Stříbrští ochotníci ze spolku Divoch uvedou v sobotu 25. června od 19 hodin v premiéře divadelní hru Postýlky na motivy zmiňované komedie, kterou přepracoval Michal Pavlík.

Představení Šikmý kostel v podání ostravského Divadla Petra Bezruče

Divadelní léto v olomouckém parku začíná. Zve na Rašilova, Čtvrtníčka i Kuklovou

Moravské divadelní léto, společný letní divadelní festival Moravského divadla a Divadla na Šantovce právě začalo. Až do konce června mohou diváci na speciální open air scéně ve Smetanových sadech shlédnout oblíbené inscenace Moravského divadla v Olomouci, pražského Divadla na Zábradlí, divadla Kalich nebo ostravského Divadla Petra Bezruče. Představí se také soubor z Krakova a divadlo z Bratislavy.

Retro komedie Normální debil 2

Na retro komedii Normální debil 2 do kina Hvězda

Divadlo Pecka představí v neděli 29. května od 19 hodin v uherskohradišťském kině Hvězda svoji retro komedii Normální debil 2 s podtitulem Osmdesátky aneb Kalendárium režiséra Roberta Bellana.

Jiřina Bohdalová a Josef Abrhám nechyběli na zahájení 36. Novoměstského hrnce smíchu.

Jsem šťastný díky svým rolím, řekl Josef Abrhám na Novoměstském hrnci smíchu

/ARCHIVNÍ FOTO/ Je tomu už skoro osm let, co včera zesnulý Josef Abrhám poskytl rozhovor Deníku na festivalu Novoměstský hrnec smíchu. „Měl jsem velké štěstí, že s mým nudným ksichtem se mi dostalo kvalitních úsměvných situací. A to ten Svěrák a Smoljak odhadli, že jsem se někde vzdáleně podobal těm nudným ksichtům, ze kterých jdou úžasné duchaplnosti, a proto mě k sobě pozvali do práce," uvedl Josef Abrhám. Kulový blesk či Vrchní, prchni, to pro něho byla vzácná setkání a byl prý díky nim šťastný.

Letošní představení spolku KDO-Krásenští divadelní ochotníci.

Diváci letos byli skvělí, pochvalují si krásenští ochotníci. Vyhlížejí nástupce

Hry máme, ale nejsou lidi, směje se Renata Škrobová, která v Krásensku vede divadelní spolek ,,KDO-Krásenští divadelní ochotníci". „Před sedmnácti lety jsme pod vedením Boženy Pištělákové navázali na tradici ochotníků a do letošního roku jsme nastudovali a uvedli sedmnáct divadelních komedií. Každou jsme reprízovali minimálně patnáctkrát,“ říká Škrobová.

Albert Čuba, herec a majitel Divadla Mír

Drsné Sin City? S krotitelem Tygrů Albertem Čubou nejen o tom, jak vidí Ostravu

Albert Čuba, herec a majitel Divadla Mír, měl v poslední době napilno. V nakladatelství XYZ nedávno vyšla jeho knižní prvotina Ocelové srdce a spolu s kolegy z divadla natočil akční komedii Tři tygři ve filmu: JACKPOT, která jde na konci května do kin. „Pomalu už se připravujeme na novou divadelní sezonu, která začne po letních prázdninách. Navíc finišujeme krátký film do naší videotéky MírPlay.cz, jedná se o poctu prvorepublikové kinematografii. A také vyřizujeme práva na záznamy našich inscenací, abychom je na MírPlay mohli také umístit,“ vyjmenovává své další aktivity.  

Hraničář promítne film Rande na oko.

Udělá divákům letní irská komedie Rande na oko binec v sexu?

Vtipná, zábavná i lehce matoucí je svěží irská komedie Rande na oko. V ústecké premiéře ji promítne jako queer kino Veřejný sál Hraničář v úterý 10. května od 17.30 hodin. Vstupné je 150 a 110 korun, film má české titulky. Příběh o přátelství, který scénárista i režisér David Freyn natočil podle vlastní zkušenosti z mládí, je o rebelii a přijetí sebe sama. Uvidíte příběh zakřiknutého Eddyho a nezávislé Amber.

Titul Komedie roku 2021 na pardubickém Grand Festivalu smíchu vyhrála inscenace Semafor, se kterou soutěžilo Divadlo F. X. Šaldy z Liberce.

Komedií roku se stal liberecký Semafor, uspěl také Ošklivec

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy se může honosit cenou Komedie roku 2021 z pardubického Grand Festivalu smíchu. Na přehlídce nejlepších divadelních komedií uspělo s hudební revue Semafor. Ze sedmi soutěžních komedií se o všechny festivalové ceny nakonec podělily pouze dvě inscenace – vedle Semaforu ještě satirická komedie Ošklivec v nastudování pražského Činoherního klubu. Geniem smíchu se pak stala herečka Jiřina Bohdalová.

Jakub Machala.

Předobrazem postav byla i moje žena, říká režisér komedie Láska hory přenáší

Režisér a scenárista Jakub Machala na sebe upozornil například úspěšnými hudebními klipy pro Barboru Polákovou nebo televizním seriálem Láska v čase korony. Od zítřka bude k vidění v kinech jeho nejnovější počin – komedie Láska hory přenáší, ve které její hrdinové zažijí jeden opravdu šílený den v horském hotelu v Tatrách. Ve snímku s česko-slovenským obsazením hrají Anna Fialová, Marek Lambora, Natalia Germani, Richard Stanke či Noël Czuczor.

Tříkolový Velorex 16/ 350. Těchto vozů vyšlo z výrobního družstva Hradec Králové, Solnice 15200 kusů. V roce 1965, kdy byl vyrobený, stál 13 tisíc korun. Dokázal jet rychlostí nejvýše 85 kilometrů za hodinu.

Vrchní, prchni! Velorex známý z komedie láká na sraz veteránů v Chomutově

Když chtěl falešný vrchní Dalibor Vrána nastartovat velorex, rozjížděl ho z kopce a s nohou venku, aby se mohl odrážet. Scény ze známé české komedie Vrchní, prchni! si mohou připomínat návštěvníci obchodního centra Chomutovka, kde je vystavený tříkolový Velorex 16/350 z roku 1965 i mladší čtyřkolový Velorex 435–0 s rokem výroby 1972.

Z představení Pelíšky v Hálkově městském divadle v Nymburce.

VIDEO, FOTO: Nymburské Pelíšky zaplnily a rozesmály Hálkovo městské divadlo

Nebude asi moc těch, kteří neznají jednu z nejslavnějších tuzemských porevolučních komedií s názvem Pelíšky. Původně kniha Petra Šabacha Hovno hoří se tak nejprve dostala na filmové plátno a nyní i na divadelní prkna. Nymburská premiéra komedie v úpravě a režii Víta Špinky byla několikrát kvůli covidu odložena, ale kdo si počkal a přišel v pondělí nebo úterý večer do Hálkova divadla, ten se musel bavit měrou vrchovatou.

Komedie Dokud nás lež nerozdělí v Moravském divadle Olomouc

Komedie Dokud nás lež nerozdělí má českou premiéru v Moravském divadle

Populární komedii Dokud nás lež nerozdělí uvede v pátek 29. dubna od 19 hodin Moravské divadlo v Olomouci. Dílo amerického dramatika Joea DiPietra mělo premiéru před osmi lety a dosud sbíralo úspěchy jen v zahraničí. Moravské divadlo získalo exkluzivní práva na první české uvedení, olomoucké publikum tak má jedinečnou příležitost vidět tuto komedii jako vůbec první z celé České republiky. Režie se zhostil umělecký šéf činohry Roman Vencl.

Vila Vlasty Buriana stojí v Praze na Hanspaulce

Vlasta Burian si užíval luxusu na pražské Hanspaulce. Jeho kuchyň byla skvostem

Při procházce pražskou čtvrtí Hanspaulka potkáte spoustu architektonicky zajímavých rodinných domů, který byly postaveny ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Novoklasicistní vilu, v níž prožil nejšťastnější roky nezapomenutelný král komiků Vlasta Burian, byste mezi nimi možná minuli. A to by byla škoda. Slavného herce, jemuž po druhé světové válce zničilo kariéru nespravedlivé odsouzení, připomíná bronzová pamětní deska.

Snímky z natáčení prvního celovečerního filmu Tří tygrů mířící do kin. Jmenuje se Tři tygři ve filmu: Jackpot. Kina jej uvedou od 26. května.

Nová komedie Tří tygrů z Ostravy bude zběsilá, podívejte, co vás v kinech čeká

/VIDEO, ANKETA, FOTOGALERIE/ Ostravští Tři tygři jsou fenomén. Nejdříve si podmanili celou Moravu, následně se stali se svými skeči fenoménem na YouTube, kde si je oblíbily stovky tisíc fanoušků z celého Česka. A za měsíc vyrážejí do kin s novou celovečerní bláznivou komedií. Půjdete se na ni podívat a jak se vám specifický humor této originální herecké party líbí? Řeknětě to ostatním také v anketě pod článkem. 

Divadlo NaOko Chomutov uvede v sobotu v premiéře historickou komedii Deskový statek.

Divadlo NaOko uvede historickou komedii Deskový statek

Chomutovské divadlo NaOko chystá premiéru historické komedie s názvem Deskový statek. Ta přibližuje atmosféru na přelomu 19. a 20. století, kdy se před více než sto lety velká města začala rapidně měnit. Hrát se bude na domácí scéně KASS v sobotu 23. dubna od 18 hodin.

Komedie Dva nahatý chlapi v Hořovicích.

Dva nahatý chlapi v KaSku. Vyhrajte volňásky!

Zounar a Kraus v nedbalkách. Odložené divadelní představení Dva nahatý chlapi se uskuteční v prostějovském KaS centru ve středu 13. dubna. Bláznivá komedie se skvělým hereckým obsazením v předvečer Velikonoc jistě přijde vhod.

Elizaveta Maximová v inscenaci Beckham

Už i v Česku promluví Beckhamova milenka. A o fotbalu to nebude

Beckham se konečně dočká světové premiéry. V hlavní roli komedie z prostředí bulváru na prknech pražského divadla Studio DVA účinkuje Jaroslav Plesl. Námětem pro vznik nejnovějšího autorského divadelního počinu režiséra Petra Zelenky je mediální kauza z roku 2004, která způsobila celosvětový poprask.

Kino v Hraničáři bude promítat nový český film Betlémské světlo.

Na komedii Betlémské světlo zve kino v Hraničáři

Stvořit filmový plakát, který přitáhne do kin diváky, je oříšek. Režisér novinky Betlémské světlo Jan Svěrák nenechal nic náhodě, oslovil dánského ilustrátora Madse Berga, který si ve světle zamiloval situaci, kdy sedí hlavní hrdina (Zdeňek Svěrák) v rakvi. Tak už diváci uvidí netradiční kreslený plakát.

Pátá letošní premiéra Horáckého divadla Jihlava nese název Tři bratři v nesnázích.

Nová divadelní hra. Věci mohou dobře dopadnout, i když to tak nevypadá

Horácké divadlo Jihlava uvede v sobotu 5. března od sedmi večer novou divadelní hru Tři bratři v nesnázích. Po několika letech se tak na divadelních prknech opět objeví komedie Raye Cooneyho, světoznámého komediálního tvůrce, podle kterého v jihlavském divadle zahráli hry jako Rodina je základ státu či 1+1=3 a další. Poslední letošní premiéra má připomenout, že věci mohou dobře dopadnout, i když jejich průběh nejde podle našich představ. Fotografie pořídil Petr Chodura.

lakomec

Biskupský dvůr a letní divadelní program. Lidé uvidí Lakomce i Noc na Karlštejně

Malebný kout Zelného trhu ožívá už třináct let poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I na letošní léto je připravena rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním nebi nad vámi i na jevišti před vámi. Herecký ansámbl se ze svých kamenných scén v Lidické ulici opět přemístí i na svou třetí scénu v podmanivém prostoru Biskupského dvora.

Do kina Metropol v květnu zavítá Divadlo Bolka Polívky se svým zakladatelem v čele. Odehraje kultovní grotesku o trablech dr. Burkeho.

V Metropolu vystoupí Polívka, Stašová či Zedníček

Kino Metropol zve diváky na sérii úspěšných divadelních představení, které nabídne v průběhu jara. Zazáří v nich řada známých hereckých tváří. Na programu je komedie s Lukášem Vaculíkem, Molièrovo klasické dílo s Pavlem Zedníčkem, úspěšná hra Neila Simona s Petrem Nárožným a Simonou Stašovou, groteska Bolka Polívky či brilantní izraelská hra se Zuzanou Kajnarovou a Miroslavem Etzlerem.

Z inscenace Ona není vadná! Východočeského divadla v Pardubicích

Vznik inscenace Ona není vadná! považuji za malý zázrak, říká režisér Dušek

/ROZHOVOR, FOTO/ Novou sci-fi komedii Ona není vadná! připravilo jako první premiéru tohoto roku Východočeské divadlo Pardubice. Režisér Zdeněk Dušek se tak opět setkal s textem britského dramatika Alana Ayckbourna, jenž je autorem také populární hry Z postele do postele, která se pyšní titulem Komedie roku 2018 z Grand Festivalu smíchu.