Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

Ilustrační foto.

Potěšte se koncertem Společného orchestru hráčů České filharmonie a žáků ZUŠ

Vážení přátelé, chceme se s Vámi podělit o radostný záznam z krásného hudebního setkání žáků ZUŠ a hudebníků České filharmonie. Jejich Společný orchestr, tradičně podporovaný Asociací ZUŠ a Českou filharmonií, vystoupil v červnu 2019 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina pod taktovkou pana dirigenta Petra Altrichtera.

Ilustrační foto.

Potěšte se koncertem Společného orchestru hráčů České filharmonie a žáků ZUŠ

Vážení přátelé, chceme se s Vámi podělit o radostný záznam z krásného hudebního setkání žáků ZUŠ a hudebníků České filharmonie. Jejich Společný orchestr, tradičně podporovaný Asociací ZUŠ a Českou filharmonií, vystoupil v červnu 2019 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina pod taktovkou pana dirigenta Petra Altrichtera.

Ilustrační foto.

Potěšte se koncertem Společného orchestru hráčů České filharmonie a žáků ZUŠ

Vážení přátelé, chceme se s Vámi podělit o radostný záznam z krásného hudebního setkání žáků ZUŠ a hudebníků České filharmonie. Jejich Společný orchestr, tradičně podporovaný Asociací ZUŠ a Českou filharmonií, vystoupil v červnu 2019 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina pod taktovkou pana dirigenta Petra Altrichtera.

Ilustrační foto.

Potěšte se koncertem Společného orchestru hráčů České filharmonie a žáků ZUŠ

O radostný záznam z krásného hudebního setkání žáků ZUŠ a hudebníků České filharmonie se pořadatelé rádi podělí s našimi čtenáři. Jejich Společný orchestr, tradičně podporovaný Asociací ZUŠ a Českou filharmonií, vystoupil v červnu 2019 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina pod taktovkou pana dirigenta Petra Altrichtera.

Marie Pešková žila zpěvem a muzikou.

Regenschori Marie Pešková byla členům sboru šéfovou i přítelkyní

Paní Mgr. Marie Pešková, rodačka, celoživotní občanka a významná osobnost města Velešína odešla v pátek 13. listopadu 2020 po těžké a dlouhé nemoci do hudebního nebe. Pokud v nebi existuje nějaká část pro muzikanty, tak Mařenka, jak ji všichni její přátelé, kolegové a kamarádi znali, tam určitě patří.

Městská hudba Františka Kmocha

Kmochova hudba se oblékne do nových uniforem

Muzikanti Městské hudby Františka Kmocha budou mít nové uniformy. Jejich příští podobu navrhl oděvní výtvarník, akademický malíř Česlav Jaroš. Podle organizační vedoucí orchestru Jitky Křičkové je základem návrhu opět sokolský kroj, ale s významnými změnami některých prvků saka.  

taneční

Vzpomínka na taneční v Adalbertinu

V tento podzimní čas vzpomínám na své taneční. Náš významný „taneční“ den přišel 5. října roku 1962, kdy jsme poprvé vstoupili na parket sálu Adalbertina s napjatým očekáváním, jaké že ty taneční vlastně budou? Musím ještě předeslat, že naše spolužačky měly většinou taneční kurzy už za sebou. Tehdy chodily dívky do kursů již v 1. ročníku střední školy a my chlapci až o rok později. Bylo to tak správě, protože mentální rozdíly mezi chlapci a dívkami tohoto věku se tak alespoň trochu srovnaly.

Úvodní skladbu přepracované hry Mafia nahráli brněnští filharmonici.

VIDEO: Brněnský orchestr zahrál Mafii. Navzdory koronaviru

Tři dny práce pro pět minut slávy. I tak by se dal popsat projekt brněnských filharmoniků. Výsledek si už nedávno poslechli fanoušci kultovní počítačové hry Mafia. Přepracovanou verzi hry nedávno vydalo studio 2K Czech, nástroje brněnského orchestru si lidé vychutnají při úvodní scéně.

Hana Šuková se svou hornou.

Hana Šuková: po koncertu cítím euforii podobné té po porodu, než přijde únava

Narodila jsem se v Městci Králové jako Hana Bulíčková a své dětství jsem prožila v Kluku. Ve svých pětatřiceti letech stále žiji s rodinou v Poděbradech, a i když denně dojíždím do Prahy, jinde bych bydlet nechtěla. Chodila jsem na místní Základní školu Na Valech (dnes Václava Havla) a zároveň do Základní umělecké školy na zpěv a zobcovou flétnu, a poté jsem hrála na lesní roh. Po základní škole jsem byla šest let na Pražské konzervatoři a po absolutoriu jsem odjela studovat do Berlína na Universität der Künste. Na Pražské konzervatoři i v Berlíně jsem studovala svůj hlavní obor lesní roh (hornu). Vrátila jsem se po čtyřech letech s diplomem, u nás uznaným jako bakalářský, a začala jako mnoho hudebníků hrát takzvaně na volné noze. Kontakty v Berlíně a pak také v Čechách mi umožnily koncerty s velkými orchestry jako Deutsches Kammerorchester, Berliner Symfoniker, Pražská komorní filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a také jsem si zahrála v menších komorních souborech např. ve PhilHarmonia Octetu.

Severočeská filharmonie Teplice.

Severočeská filharmonie Teplice zahájí novou sezonu. Těšte se na Dvořáka

Zahajovací koncert se v domovských Teplicích uskuteční ve čtvrtek 8. října a teplická filharmonie se na něm představí v plném obsazení poprvé od března, kdy vládní opatření související s Covid-19 činnost orchestru pozastavila. První koncert nové sezóny zazní pod taktovkou šéfdirigenta Petra Vronského s díly českých hudebních velikánů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, dále filharmonici doprovodí trumpetistu Marka Zvolánka, v jehož podání zazní premiéra Koncertu pro trubku Canti Colorati uznávané české hudební skladatelky Sylvie Bodorové.

Nejmladší koncertní mistr České filharmonie a otec tří dětí. Třiatřicetiletý Josef Špaček studoval na prestižních hudebních školách v Americe, procestoval celý svět a momentálně hraje na housle z 18. století.  Foto: Petra Hajska

Houslista Josef Špaček: Potlesk je jako droga

Nejmladší koncertní mistr České filharmonie a otec tří dětí. Třiatřicetiletý Josef Špaček studoval na prestižních hudebních školách v Americe, procestoval celý svět a momentálně hraje na housle z 18. století.

Z koncertu ukrajinského orchestru Lords Of The Sound v Městském společenském domě v Kolíně.

Sálem zněly melodie z filmů v provedení velkého ukrajinského orchestru

/FOTOGALERIE/ Zřejmě tečku za kulturou v Městském společenském domě v Kolíně na několik budoucích týdnů učinil koncert ukrajinského orchestru Lords Of The Sound s pořadem nazvaným Music is coming. V rouškách sedící publikum nadchly v originálním provedení interpretované melodie ze světoznámých filmů, seriálů a počítačových her jako Hra o trůny, Harry Potter či Pán prstenů, Liga výjimečných nebo Piráti z Karibiku, to vše ve špičkovém zvuku i nasvícení.

Letos si Základní umělecká škola v Hořovicích připomíná110 let od narození slavného rodáka Josefa Vyskočila.

Před 110 lety se narodil slavný hořovický rodák Josef Vyskočil

/FOTOGALERIE/ Významným hořovickým hudebníkem, jehož 110. výročí narození si připomeneme 4.října 2020, je hořovický rodák Josef Vyskočil. I tento houslista, pedagog a dirigent začal svoji hudební kariéru jako vojenský muzikant. V letech 1925 až 1927 vystudoval nově založenou (1923) Vojenskou hudební školu v Praze – Karlíně (housle a baryton) a působil u vojenských hudeb v Košicích, Michalovcích a Mladé Boleslavi.

Brankář Lukáš Holický byl neprůstřelný více než pět set minut.

Nejsme orchestr, abychom pořád vyhrávali, tvrdí gólman Pelhřimova Holický

Jeho série už přitahovala pozornost. Brankář fotbalistů Pelhřimova byl v krajském přeboru neprůstřelný pět zápasů. Gól dostal až v tom šestém, v Třebíči. Inkasoval po více než pěti stech minutách. „Že by to bylo vyloženě nechytatelné, říci nemohu, ale nebyl jsem dost rychlý při zmenšování střeleckého úhlu,“ ohlíží se za momentem, který ho donutil lovit míč v síti.

Vojenský muzikant Kliment Matějka

Letos si připomínáme 130. výročí narození Klimenta Matějky

Letos by slavil 130 let Kliment Matějka. Tento vynikající vojenský muzikant, houslista, violista, trombonista a dirigent se narodil  6. září 1890, v Mostě. Své mládí spojil s plukovní hudbou c. a k. pěšího pluku č. 86 „ Freiherr von Steininger“, kterou v letech 1897 – 1910 s velkým úspěchem řídil dnes téměř zapomenutý hudební velikán, český král pochodů, Julius Fučík (1872-1916). Jeho jméno je úzce spojeno se Základní uměleckou školou v Hořovicích.

Kouzelná místa v Rejcharticích

Tip na výlet: Farní kostel i Andělárium v Rejcharticích

Rejchartice, německy Riegersdorf, leží kolem hormího toku Rejchartického potoka. Střední nadmořská výška je 493 m, plocha obce 681 ha. První písemná zmínka je z roku 1350 v souvislosti s původním kostelem. Obec patřila od počátku 17. století k bludovskému panství. Po roce 1848 byla začleněna do šumperského okresu. Chráněnou památkou je barokní kostel sv. Michala z roku 1770 se starším jádrem a areálem hřbitova. Roku 1900 zde žilo 548, nyní 164 obyvatel.

Dechový orchestr Zábřeh. Ilustrační foto

Zábřežští muzikanti dostali cenu, chystají velkolepý koncert

Napilno mají v těchto dnech muzikanti Dechového orchestru Zábřeh. První zářijový den převzali Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury. Nyní finišují s přípravami na koncerty filmové hudby s videoprojekcí. Ty v příštích dnech uvedou v Zábřehu a v Dolních Studénkách.

Ilustrační foto.

Symfonický orchestr zahraje písně, které zažehly světlo

V zahradě Kladenského zámku se uskuteční unikátní koncert symfonického orchestru Prague Concert Philharmonic s názvem Viva la Vida…ať žije život! Pestrou směs hudebních děl slavných tuzemských i zahraničních skladatelů doplní originální vizuální projekce.

Police Symphony Orchestra

Police Symphony Orchestra vyrazí po nádražích

Mladí hudebníci z Police nad Metují, populární Police Symphony Orchestra, zakončí letošní letní prázdniny sérií speciálních koncertů ve vybraných nádražních budovách po celé České republice. Partnerem jejich aktuálního turné je totiž Správa železnic. Pro téměř šedesátihlavý orchestr byla vytipována nádraží v Plzni, kde vystoupí 27. srpna, v Pardubicích (29. srpna) a turné zakončí v Praze (30. srpna). 

Ilustrační foto.

Klasika folklorně

RB:Boys & Radek Blahus je skupina mladých talentovaných hudebníků z celé České republiky tvořící smyčcový komorní orchestr, založený Hradišťákem Radkem Blahušem v loňském roce. Koncertem „Klasika folklorně“ chtějí posluchače mimo jiné seznámit s neobvyklými polohami hudebních nástrojů vyskytujících se v naší regionální kultuře.

Tip na kulturu: Mezi ostrovy

Kapela Bárka, kterou založili violoncellista Pavel Barnáš s harfenistkou Ivanou Pokornou, uspořádá v neděli 16. srpna od 19.30 hodin koncert na katamaránu plujícím po Lipenském jezeře. Užije si ho jak publikum na lodích, tak i na pláži Windy Point v Černé v Pošumaví.

Muzikant Milan Kupka letos oslavil sedmdesátiny. Od mala hraje v symfonickém orchestru Májovák a už třicet let kapelníkem dechovky Malá černá hudba.

Hudba je můj život, říká kapelník karvinské „Malé černé“ Milan Kupka

Těžko byste v Karviné mezi lidmi jeho generace hledali většího nadšence pro dechovou hudbu než je Milan Kupka. Muzikanta tělem i duší, hráče na klarinet a saxofon, jednoho z nejstarších členů věhlasného, původně hornického dechového orchestru Májovák a kapelníka dechovky nesoucí název Malá černá hudba. Zkoumáte-li název kapely, zřejmě vás hned napadne: černá, protože je to kapela hornická. Jenže v tomto případě není černá jako černá.

Dechový orchestr je znovu na scéně

Dechový orchestr je znovu na scéně

Velký Dechový orchestr města Hradce Králové, po několikaměsíční odmlce způsobené koronavirem a souvisejícími restrikcemi, v červnu obnovil  svou činnost. A záhy také muzikanti pod vedením kapelníka Ladislava Tyrnera potěšili i královéhradecké hudební příznivce.

Sportovci zdolávali již počtvrté znojemskou radniční věž v rámci závodu Extreme 790.

Tipy na víkend 20. a 21. června: Znojmo zve na běh, Jaroslavice za vínem

Vůně benzínu a nablýskané kapoty aut čekají v sobotu na návštěvníky festivalu Brno Revival. Obdivovat stroje, které psaly motoristické dějiny, zamíří lidé na brněnské Výstaviště už od osmi hodin ráno. Na Znojemsku zdolají běžci radniční věž, Jaroslavice zvou na víno a Výrovičtí ostříhají ovce.

Vojáci US-Army v posteli prince Eugena.

Sousedé vzpomínají: Průvodce chování pro vojáky

Linec - „Přicházíte do Rakouska jako členové spojeneckých vojsk, jako vítězové a osvoboditelé. Rakušané a Němci sice mluví stejnou řečí, ale Rakušané myslí jinak.“ - Tak začíná "Soldiers Guide", brožura US-Army, která měla okupační vojáky připravit na nasazení v Rakousku, popisují OÖN.

Kateřina Kněžíková vystoupí s Janáčkovou filharmonií Ostrava

Kateřina Kněžíková vystoupí s Janáčkovou filharmonií

Po nucené odmlce odehraje Janáčkova filharmonie Ostrava 19. června ve 20 hodin opět orchestrální koncert pro veřejnost. Koncert nazvaný Kouzelná noc s Kateřinou Kněžíkovou, který se uskuteční v sále Domu kultury města Ostravy, bude prvním koncertem celého orchestru po více než třech měsících.

Kapelník a muzikant Petr Macek

Petr Macek loni oslavil na hudební scéně padesát let

/LIDÉ ODVEDLE/ Petr Macek se narodil v Mostě, absolvoval pražskou konzervatoř mistrovské třídy u profesora Zdeňka Bendy, člena České filharmonie. Patří k neznámějším umělcům z Mostecka. Celý jeho život je spojen s hudbou. Přečtěte si jeho příběh v seriálu Lidé odvedle, který pravidelně vychází v Týdeníku Mostecko.

Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně oslaví příští rok kulaté narozeniny.

Symfonici zahájí koncerty na kolonádě

Chvíle, na kterou milovníci kultury čekali, je tady. Vládní opatření se pozvolna uvolňují, a umělci tak opět mohou přinášet radost. Na své první koncerty po nucené pauze se připravuje také Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně.

Police Symphony Orchestra ve vyprodané Lucerně.

P.S. Online: Benefiční koncert Police Symphony Orchestra

Mladí hudební nadšenci z Police Symphony Orchestra často a rádi pořádají koncerty pro dobrou věc. Během deseti let existence orchestru na dobročinné účely věnovali téměř 1,2 mil. Kč a s neslábnoucí energií hodlají pokračovat i nyní.