Kreativ

ŠTÍTEK: orchestr

Michaela Fukačová je ceněnou violoncellistkou, jež se představila snad na všech prestižních scénách světa.

Hudebník musí umět zastavit vám dech, říká violoncellistka Michaela Fukačová

Jedním z vrcholů letošních festivalových narozeninových oslav bude zahajovací koncert věnovaný Libereckému kraji. Jeho lákadlem je nejen festivalový debut dalšího z významných českých symfonických orchestrů, ale také představení jedné z výrazných českých umělkyň, která dosáhla nebývalého renomé po celém světě.

Michaela Fukačová je ceněnou violoncellistkou, jež se představila snad na všech prestižních scénách světa.

Hudebník musí umět zastavit vám dech, říká violoncellistka Michaela Fukačová

Jedním z vrcholů letošních festivalových narozeninových oslav bude zahajovací koncert věnovaný Libereckému kraji. Jeho lákadlem je nejen festivalový debut dalšího z významných českých symfonických orchestrů, ale také představení jedné z výrazných českých umělkyň, která dosáhla nebývalého renomé po celém světě.

Západočeský symfonický orchestr oslavil narozeniny galakoncertem na kolonádě

Západočeský symfonický orchestr oslavil narozeniny galakoncertem na kolonádě

/FOTOGALERIE/ Už od roku 1821 hraje v Mariánských Lázních Západočeský symfonický orchestr. Dvousetleté výročí oslavili symfonici ve středu v podvečer galakoncertem na kolonádě. Koncert slovem provedl Jiří Vejvoda a dirigoval Martin Peschík. Všechna připravená místa k sezení obsadili posluchači z řad abonentů i mnozí další místní i přespolní.

Táborský symfonický orchestr Bolech.

Táborský symfonický orchestr Bolech vystoupí na Milevských slavnostech

Táborský symfonický orchestr Bolech vystoupí na zakončení akce Milevské městské slavnosti – Bartolomějské posvícení 2021 v neděli 29. srpna 2021 od 18.30 hodin na nádvoří Milevského kláštera. V případě deště se koncert přesune do místního kulturního domu. Vstupné je zdarma.

Letní hudební akademie Kroměříž 2021, závěrečný koncert.

Závěr hudební akademie ve velkém stylu. Podívejte se

Famózní výkon předvedl ve čtvrtek večer orchestr složený ze studentů letošního ročníku Letní hudební akademie Kroměříž (LHAK), která se koná každoročně pod patronátem uznávaného dirigenta a kroměřížského rodáka Tomáše Netopila.

Průkopník jazzu u nás Karel Krautgartner (1922-1982), dirigent, jeden z nejlepších československých saxofonistů 20. století. Pocházel z jihomoravského Mikulova.

V tom Gottovi něco je. Průkopník jazzu Krautgartner hrál s hvězdami, odmítl StB

Mezi prvními rozpoznal umělecký talent elektromontéra Karla Gotta. Jeden z pionýrů a propagátorů jazzové hudby v době socialistického Československa Karel Krautgartner by se 20. července dožil 99 let. Patřil k umělcům, na něž měl minulý režim políčeno. Sledovali ho estébáci, donášet na něj měli i lidé z jeho okolí. Ihned po vpádu invazních vojsk do republiky 21. srpna 1968 odjel do rodného jihomoravského Mikulova a na hranicích pomáhal lidem při přechodu do Rakouska.

Odešl velký muzikant a učitel hudby Štefan Matunák.

Vzpomínka na velkého muzikanta. Odešel učitel krumlovské ZUŠky Štefan Matunák

 Nad krumlovskou základní uměleckou školu vlaje od soboty černý prapor. Oznamuje smutnou zprávu, že už nikdy nezazní z oken školy při zkoušce dechového orchestru ohnivé výkřiky, vtipy, smích či vášnivá povzbuzování z dirigentského stupínku, nikdy se na plakátě či programu koncertu dechového orchestru ZUŠ neobjeví slova „ diriguje Štefan Matunák“.

Hudebnice z Osvětimi zemřela v 96 letech

Hrála v osvětimském orchestru, nyní zemřela. Löwyové bylo 96 let

V 96 letech zemřela v jedné z hamburských nemocnic Esther Béjaranová, která hrávala na akordeon v orchestru působícím v nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Dnes o tom informovali zástupci Mezinárodního osvětimského výboru, jehož byla spoluzakladatelkou. Za velkou ztrátu označil úmrtí Béjaranové německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Mimořádně vydařené byly koncerty roku 2019, kdy přijal pozvání orchestru ke spolupráci klavírista Lukáš Vondráček, vítěz nejprestižnější světové klavírní Soutěže královny Alžběty v Bruselu.

Novoměstská filharmonie slaví v neděli 60. výročí koncertem a křtem sborníku

ovoměstská filharmonie, která v letošním roce slaví 60 let od svého založení, má za sebou první „po-covidový“ koncert pod širým nebem. V reakci na tornádo, které se objevilo na jižní Moravě, orchestr ve spolupráci s Farní charitou v Dobrušce a městem Dobruška v rámci koncertu uspořádal finanční sbírku na pomoc Moravě.

Město Chomutov ocenilo dvě významné osobnosti. Předávala se letošní Cenu Jiřího Popela z Lobkovic.

Město Chomutov ocenilo dvě významné osobnosti

Nositelka tradice paličkované krajky Věra Vlčková a kapelník Hornického dechového orchestru Josef Zástava obdrželi letošní Cenu Jiřího Popela z Lobkovic. Slavnostní předání proběhlo ve čtvrtek 17. června ve sklepení kostela sv. Kateřiny.

Závěrečný monstrkoncert festivalu Kmochův Kolín.

Festival dechových hudeb jinak! Náhradu za Kmochův Kolín obstará sedm orchestrů

Za normálních okolností by v těchto dnech v Kolíně finišovaly příprav na největší kolínskou kulturní událost, mezinárodní festival s více než půl století dlouhou tradicí Kmochův Kolín. Ten je tradičně pořádaný v první polovině června – letos to teoreticky mělo být 11. až 13. Jenže festival, který neuskutečnil už vloni, ani letošní ročník nebude. Důvodem jsou koronavirové restrikce.

Hanuš Wihan (okolo roku 1915).

Helena Matyášová povypráví o Hanušovi Wihanovi, králi českých violoncellistů

Ve čtvrtek 27. května bude v sále ZUŠ od 19 hodin přednášet violoncellistka a absolventka polické ZUŠ Helena Matyášová. Tématem její přednášky bude život a osud violoncellisty Hanuše Wihana. Její zájem o Hanuše Wihana je dlouhodobý a o violoncellistovi napsala svou bakalářskou práci a publikovala několik článků.

Gustav Brom nebyl jen vynikající hudebník, ale velký brněnský patriot, fandil například Zbrojovce.

Brom miloval hudbu a Zbrojovku. Brněnský patriot by oslavil stovku

Když mu kamarád přišel k narozeninám přát o tři dny dřív a ve čtyři hodiny ráno, nevyhodil ho. Místo toho Josefa Kainara pozval Gustav Brom dál a nad sklenicí vína zapsal do not dnes legendární skladbu Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem. Sté narozeniny by Brom oslavil v sobotu 22. května 2021.

Hudební skladatel, producent a autor povídek Zdenek Merta je autorem knihy Pražská svatba a jiné erotické povídky.

Čerstvý sedmdesátník Zdeněk Merta. Gratulujeme k dnešním narozenínám

Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec diplomatem. Vystudoval Státní konzervatoř v Praze (varhany a dirigování), kde studoval společně například s Michaelem Kocábem, Milanem Svobodou či Ondřejem Soukupem.

Malou náplastí za zrušený festival jsou hrající plakáty

Malou náplastí za zrušený festival jsou hrající plakáty

Kvůli koronaviru se stejně jako vloni nemohl konat renomovaný festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Alespoň malou náplastí jsou hrající plakáty, které visí ve městě a jeho místních částech. Při procházkách si mohou lidé poslechnout skladby, jež je virtuálně přenesou do koncertních sálů.

Vzpomínka na muzikanta Otakara Smejkala.

Vzpomínka na pana muzikanta Otakara Smejkala

Dne 22. března 2021 zemřel ve věku 78 let pan muzikant Otakar Smejkal. Odešel zakladatel, trombonista, kapelník, aranžér, umělecký šéf, archivář, organizátor, autor, prostě spiritus agens orchestru Academic Jazz Band a hlavně náš kamarád.

Vzpomínka na muzikanta Otakara Smejkala.

Vzpomínka na muzikanta Otakara Smejkala z Academic Jazz Bandu

Dne 22. března 2021 zemřel ve věku 78 let pan muzikant Otakar Smejkal. Odešel zakladatel, trombonista, kapelník, aranžér, umělecký šéf, archivář, organizátor, autor, prostě spiritus agens orchestru Academic Jazz Band v Přerově a hlavně náš kamarád.

62. ročník Smetanovy Litomyšle

VIDEO: Smetanova Litomyšl připravuje dva termíny festivalu

Národní festival Smetanova Litomyšl bude. Otazník ale stále visí nad termínem 63. ročníku festivalu. Pořadatelé čekají na rozhodnutí vlády. Program zveřejní 17. května a pokud vše dobře půjde, tak 26. května začne předprodej vstupenek. Přijede Česká filharmonie, Adam Plachetka i Aneta Langerová a kapela Jelen.

Police Symphony Orchestra a publikum ve vyprodané Lucerně.

Police Symphony Orchestra oživuje kulturou plakátovací plochy v celé zemi

Symfonický orchestr Police Symphony Orchestra (PSO) z Police nad Metují oživuje od dubna plakátovací plochy obcí a měst v České republice projektem „Na viděnou!“. Ten navazuje na lednový happening na podporu živé kultury „Na slyšenou!“, živě vysílaný prostřednictvím místních rozhlasů po napříč republikou.

Ilustrační foto

Pardubická filharmonie hostí dirigentské kurzy

Koronaviru navzdory Komorní filharmonie Pardubice nezahálí. Kvůli zákazu veřejných koncertů se orchestr udržuje v činnosti díky nahrávání vlastního CD nebo audiovizuálním projektům ve spolupráci s regionální televizí.